Baca Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 (edited) Nie tak dawno w temacie dymogeneratora WB polemizowano na temat przydatności peletu do wedzenia. Jak zawsze dyskusja była zażarta a zdania różne no bo jak coby nie . Obiecałem sprawdzić jak to jest i podzielić się swoimi obserwacjami.Pelet zakupiony w aledrogo przyjechała w sobotę zadymiałem a oto kilka foteka to efekty zadymiania Uważam, że pelet jest doskonałym zamiennikiem wędzi się nim dobrze i co jest ważne a przynajmniej tak jest w moim przypadku zero zawieszania. Raz ustawione podawanie powietrza i spokój do końca. Dymogenerator podaje dym równomiernie przez cały czas. Nie stwierdziłem żadnych niepotrzebnych zapachów, wędzonka pachnie prawidłowo a i wygląd superowy. Tyle pozostało peletu po 3 godzinnym zadymianiu, wsypałem całą paczkę tj.2 litry gdzieś do 80% wysokości DG. Jednym słowem według mnie można z powodzeniem stosować pelet więc gra jest warta tzw świeczki. Proszę zauważyć jak czysty po wędzeniu jest cylinder DG zupełnie suchy co było zupełnie niemożliwe do uzyskania przy Dg z górnym podawaniem dymu i zapewne co poniektórzy koledzy pamiętają moje zdanie o Dg z tym podawaniem dymu.W przyszłości zamierzam wędzić samym peletem jak również mieszanym ze zrembkami gdyż też je poosiadam a o swoich spostrzeżeniach nie omieszkam się podzielić z szanownym koleżeństwem. Należałoby dodać,że w trakcie wędzenia podawałem mniej dymu niż na zdjęciu to po prostu do zdjęcia zwiększyłem ilość dymu coby był widoczny. Edited December 7, 2015 by Baca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 No bardzo ładnie Baco. Czyli to co pisałem wcześniej o zaletach i przydatności pelletu w naszych DG potwierdziło ci się ? Najważniejsze że jesteś zadowolony a wędzonki smakują. Próby z dodatkiem zrębków też dają dobre wyniki, lecz jednym z najważniejszych czynników, to jest dobra wydajność dymu nie zawieszanie się, i czystość cylindra zasypowego, więc tak trzymać . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted December 7, 2015 Author Report Share Posted December 7, 2015 @sverige2,Jarku to Twoja opinia i polemika z niektórymi kolegami skłoniła mnie do tego żeby sprawdzić samemu jak to jest i jak napisałem jest superowo.3 maj się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artu Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Z "wyznawcami" tradycyjnych zrębek i peletów pewnie będzie tak, jak z węglem drzewnym i brykietem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Z "wyznawcami" tradycyjnych zrębek i peletów pewnie będzie tak, jak z węglem drzewnym i brykietem No, każdy ma prawo wyrazić swój komentarz jak też swoje tzw. zdanie odrębne, i na tym właśnie polega demokracja, a życie jak zwykle samo cały problem zweryfikuje, i o to chodzi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted December 7, 2015 Author Report Share Posted December 7, 2015 Z "wyznawcami" tradycyjnych zrębek i peletów pewnie będzie tak, jak z węglem drzewnym i brykietem Cosik mi się wydaje, że masz rację kolego co prawda na węglu się nie znam a i w temacie peletu i zrębek jestem nowy jednakże i pelet i zrębki będą miały swoich zagorzałych fanów jak również i wędzenie drzewem tak to już jest no i fajnie bo inaczej było by nudno. Dlatego też popieram wypowiedź Jarka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 (edited) Yes, yes, yes, Baco. Kto chce może wędzić zrębkami, pukać, stukać, popychać przepychać, ciśnienie powietrza zwiększać i robić co tylko uważa za stosowne, ja natomiast wybieram i osobiście wolę takie bezstresowe pelletowe dymienie, o którym napisałeś i udokumentowałeś fotograficznie. Tak, tak, wolę osobiście, ale to jest tylko jak zwykle moje zdanie, ale już jak widać nie tylko moja opinia . Edited December 7, 2015 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artu Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Zbyszku, popiołu po spaleniu peletu też zapewne jest o wiele mniej, niż przy użyciu zrębek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted December 7, 2015 Author Report Share Posted December 7, 2015 (edited) popiołu po spaleniu peletu też zapewne jest o wiele mniej, niż przy użyciu zrębekA wiesz temu się nie przyjrzałem, zapewne tak, ale jaki to ma wpływ na wynik wędzenia jaki osiągnąłem przy pomocy peletu ja natomiast wybieram i osobiście wolę takie bezstresowe pelletowe dymienie,A pod tym podpisuję się obiema łapkami Edited December 7, 2015 by Kruszynka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Tyle pozostało peletu po 3 godzinnym zadymianiu, wsypałem całą paczkę tj.2 litry gdzieś do 80% wysokości Czy mógłbyś określić ile dokładnie spaliłeś pelletu i ile kosztuje paczka 1kg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artu Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Na Alledrogo jest jedyny (chyba) sprzedawca peletów Zrębki wędzarnicze w formie pelletu 2l (buk,olcha) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 (edited) U tego sprzedawcy na Allegro tam gdzie kupuję ja, oraz tam gdzie kupił Baca, duży worek worek pelletu o wadze 20 kg. i pojemności 40 litrów, tego samego pelletu co w tych małych woreczkach, kosztuje 39,90 zł. Przed chwilą rozmawiałem ze sprzedawcą i cena na chwilę obecną wynosi za ten 20 kilogramowy worek 38,00 zł. a po wstępnej rozmowie uzgodniliśmy że ma być rozważony jeszcze jakiś dodatkowy rabacik dla uczestników naszego forum . Edited December 7, 2015 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 (edited) 1kg pelletu kosztuje 1,99 zł (worek 20 kg/ 40 litrów)1kg zrębek kosztuje 1,86 zł ( worek 15 kg/ 60 litrów)Jak widać różnica w cenie jest niewielka ale objętość już tak. Dostajemy więcej kilo w mniejszym worku. Jeśli chodzi o wysyłkę za granicę to różnica 5kg przekłada się na 22 zł więcej. Chyba nie jest tak źle. Teraz kwestia najważniejsza; wydajność. Możecie panowie podać wydajność pelletu?Pellet ze względu na swoją gęstość jest dużo wydajniejszy, ale o ile dokładnie? Edited December 7, 2015 by davido31 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Wydajność Dawidzie jest nieporównywalnie lepsza paląc pelletem, o wygodzie i całej reszcie nie wspominam, bo już było wcześniej, ale przecież są to tak tanie rzeczy że każdy może sprawdzić sam, tak jak to zrobił Baca czy ja. Baca napisał wyraźnie co o tym sądzi, i jak to wygląda, ja pisałem już o tym znacznie wcześniej. obecnie tylko pelletu używam i ew. z niewielkim dodatkiem zrębków czy klocuszków drzew owocowych . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Wydajność Dawidzie jest nieporównywalnie lepsza paląc pelletem, o wygodzie i całej reszcie nie wspominam No właśnie zaskoczyła mnie czystość rury zasypowej w Bacowym DG, o braku zawieszania się pelletu nie wspomnę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Właśnie Dawidzie, przynajmniej osobiście widzę same zalety w tym paleniu pelletem. Baca też początkowo troszkę nie dowierzał i obiecał próbę, co zresztą zrobił i szczegółowo opisał popierając to fotkami. Jedno co mogę dodać jeszcze ze swej strony. Do palenia samymi zrębkami na pewno nigdy nie wrócę, ale to znowu tylko moja opinia, a każdy zrobi jak będzie uważał za stosowne . Nie mniej zapewniam że spróbować warto . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajmon55556 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Teraz widzę że ten pellet sprzedają u mnie w mieście :-) Więc trzeba podjechać i kupić na próbę Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 cena na chwilę obecną wynosi za ten 20 kilogramowy worek 38,00 zł. A to jeszcze lepiej. Cenowo prawie tak samo. Do palenia samymi zrębkami na pewno nigdy nie wrócę, ale to znowu tylko moja opinia, Twoje opinie są dla nas (przynajmniej dla mnie) światłem w mroku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Przed chwilą rozmawiałem ze sprzedawcą i cena na chwilę obecną wynosi za ten 20 kilogramowy worek 38,00 zł. a po wstępnej rozmowie uzgodniliśmy że ma być rozważony jeszcze jakiś dodatkowy rabacik dla uczestników naszego forum sverige2 to według Ciebie kiedy można będzie zamówić taki worek 20 kilowy po rabacie dla naszego forum, pytam bo też jestem chętny do zakupu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Bobo, o rabacie dopiero zacząłem rozmowę i jeszcze nie było precyzyjnej odpowiedzi, ma dopiero nastąpić, co zaś się tyczy obecnej ceny, to już jak widzisz została obniżona z 39,90 zł. Proponuje abyś sam zadzwonił do nich lub napisał e-mail, przedstawił się że jesteś z naszego forum i dowiedział się osobiście. Tak czy inaczej nawet ta obecna cena, bez dodatkowego rabatu, czyli te 38,00 złociszy za 20 kilogramowy, 40 litrowy worek, to również wygórowana raczej nie jest, za ten właśnie produkt. Ja za tyle kupuje i bardzo sobie chwalę, ale jeżeli będzie jeszcze taniej, to przecież ależ owszem, czemu nie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Dzięki za szybką odpowiedź , cena dobra ale jak sam napisałeś czemu nie Mam jeszcze prawie cały worek zrębek, ale po takiej dobrej reklamie pelletu trzeba spróbować i tego wynalazku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted December 7, 2015 Author Report Share Posted December 7, 2015 Widzę, ze nie tylko ja jestem zainteresowany, przepraszam, że dopiero teraz ale bylem poza, na wszystkie pytania bardziej szczegółowe odpowiedział Jarek który pełnił honory gospodarza tego tematu gdy mnie nie było z doskonałym z resztą skutkiem za co bardzo dzięki. Pozostała do sprecyzowania wydajność tegoż peletu o którą pytał Dawid, co prawda dokładnie nie mierzyłem ale okometrycznie dg wypalił w tym czasie około połowy czyli litr. To oczywiście jest płynne i zależy od ilości dymu jaką potrzebujemy. Sumując według mojej co prawda jednorazowej obserwacji pelet jest bardziej wydajny,jednakże różnice w cenie są nieznaczne ale dla mnie liczy się wygoda no i oczywiście efekt końcowy a to przemawia na korzyść peletu. Co do czystości dg to na zdjęciu był po drugim wędzeniu z tym że pierwsze wędzenie było zrębkami. I to by było na tyle proszę szacownego koleżeństwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 (edited) Widzę, ze nie tylko ja jestem zainteresowany, przepraszam, że dopiero teraz ale bylem poza, na wszystkie pytania bardziej szczegółowe odpowiedział Jarek który pełnił honory gospodarza tego tematu gdy mnie nie było z doskonałym z resztą skutkiem za co bardzo dzięki. Pozostała do sprecyzowania wydajność tegoż peletu o którą pytał Dawid, co prawda dokładnie nie mierzyłem ale okometrycznie dg wypalił w tym czasie około połowy czyli litr. To oczywiście jest płynne i zależy od ilości dymu jaką potrzebujemy. Sumując według mojej co prawda jednorazowej obserwacji pelet jest bardziej wydajny,jednakże różnice w cenie są nieznaczne ale dla mnie liczy się wygoda no i oczywiście efekt końcowy a to przemawia na korzyść peletu. Co do czystości dg to na zdjęciu był po drugim wędzeniu z tym że pierwsze wędzenie było zrębkami. I to by było na tyle proszę szacownego koleżeństwa Dzięki Zbyszku za info. Mam nadzieję, że koledzy zrobią mały teścik który dokładnie pokaże jaka jest wydajność pelletu w stosunku do tradycyjnych zrębek np. 8 mm, biorąc jako miarę; 200 gr. zrębek i 200 gr. pelletu. Edited December 7, 2015 by davido31 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Baco.. Sliczne dzieki za tak wazne informacje.. Ale napisz prosze, jak wyglada sprawa z wyciekiem "smoly" z DG..?Pozdrawiam.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted December 8, 2015 Author Report Share Posted December 8, 2015 (edited) Ale napisz prosze, jak wyglada sprawa z wyciekiem "smoly" z DG..?Witam Cię i jak widzisz pełnom gembom uśmiechu z samego rana, a teraz co do Twego pytania nie zwracałem uwagi na smołe zbyt bylem podekscytowany bez problematycznym wędzeniem, ale biorąc na logikę chyba go wcale nie ma bo jak skończyłem wędzenie to musiałem wygasić dg więc wysypałem pelet coby oddzielić żar, resztki z dg wygarnołem po ostudzeniu gołą ręką i nie miałem mazi na ręce wiec dg był suchy o czym zresztą pisałem. Wygarnianie ręką bez rękawiczki było niemożliwe w przypadku wędzenia zrębkami. W sobotę zadymiam ponownie więc przyjrzę się tematowi porobię fotki jak mnie skleroza nie dopadnie no i oczywiście napiszę Edited December 8, 2015 by Baca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts