Jump to content

Wirus podmienia numery konta podczas przelewu w mBanku

Artu

Recommended Posts

Sprawa dotyczy całej bankowości internetowej, a nie tylko mBanku. Ponieważ problem leży po stronie zainfekowanego sprzętu po stronie użytkownika (wirusy w komputerze/telefonie), więc szanse na pozytywne rozpatrzenie reklamacji w banku są praktycznie żadne.

Generalna zasada przy potwierdzaniu sms'em przelewu: dokładnie sprawdzić numer rachunku otrzymany w sms'ie, z numerem rachunku wyświetlanym na ekranie komputera.

Tutaj dwa artykuły w serwisie niebezpiecznik.pl na ten temat:

http://niebezpiecznik.pl/post/to-nie-wina-mbanku-ze-jego-klient-stracil-40-000-pln/

http://niebezpiecznik.pl/post/6-rad-jak-bezpiecznie-wykonywac-przelewy/

Witam.

Odnośnie wirusów, wczoraj przyszedł do mnie meil o treści.

Dzień dobry,

Kurier w momencie dostarczenia zamówienia próbował zadzwonić pod numer
telefonu podany w fakturze, ale numer nie odpowiadał. W związku z tym
zamówienie zostało zwrócone na terminal. Okazało się, że podczas
składania zamówienia był podany nieprawidłowy numer telefonu. Proszę
wydrukować fakturę załączoną do niniejszego e-maila, i zwrócić się
do najbliższego oddziału poczty DHL.

Z wyrazami szacunku,

Beata Petrova

DHL Express (Poland) Sp. z o.o.

Biuro główne

ul. Osmańska 2

02-823 Warszawa

Tel. (022) 565 00 00
Załączniki (1)
dhl_factura_6885852150.zip (581,51 kB) pobierz | prześlij

Ja nic nie zamawiałem, ale ktoś z rodziny mógł.Ale że było już późno więc najpierw postanowiłem sprawdzić po podanym nr. wysyłki, co się z nią dzieje :facepalm: .Na stronie DHL takiej przesyłki nie znaleziono, numer był błędny - za długi. Dziś sobie poczytałem: https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/alert-proba-doreczenia-przesylki-dhl/

Przed świętami pewnie sie takie akcje nasilą  :mad:

Edited by Gonzo

Ja po prostu nie otwieram w podejrzanych wiadomościach spakowanych plików, zwracam uwagę i nie otwieram plików z rozszerzeniami typu rar, zip. Kto normalny wysyła plik typu: blablablapdf.zip? Zwracam też uwagę na nadawcę, tzn adres mailowy, do mnie mail o przesyłce z DHL dotarł z Rosji od "Marta Małecka tanyaruk@rambler.ru". Co ma Rosja do przesyłek z DHL? Ru, tw i inne azjatyckie wyrzucam praktycznie od razu do kosza.

Wszystko pięknie, jak sobie taki teścik robimy spokojnie przed komputerem. Ale wyobraźcie sobie, że np. czekacie na Bardzo Ważną Paczkę, w pracy urwanie głowy, terminy się walą, dziecko połknęło baterię, samochód się zepsuł, żona ma zaostrzenie PMS, wszystko na waszej głowie, wokół ogólny kataklizm, stres i nerwówka ... co wtedy?