Artu Posted December 8, 2015 Report Share Posted December 8, 2015 (edited) Edited December 8, 2015 by Artu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andym Posted December 8, 2015 Report Share Posted December 8, 2015 Cześć,Wystarczy uważnie czytać sms z hasłem autoryzującym przelew.Skanować komputer, zezwalać na aktualizacje.Trzeba uważać.PozdrawiamP.SPrzyznaję, że nawet nie otworzyłem linku z YT obawiając się infekcji komputera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted December 8, 2015 Report Share Posted December 8, 2015 dzięki za ten filmik,normalnie jaja w biały dzień szok!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted December 8, 2015 Report Share Posted December 8, 2015 kuurcze już się wystraszylem bo myslalem że chodzi o naszego kolegę wirusa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vtec Posted December 9, 2015 Report Share Posted December 9, 2015 Sprawa dotyczy całej bankowości internetowej, a nie tylko mBanku. Ponieważ problem leży po stronie zainfekowanego sprzętu po stronie użytkownika (wirusy w komputerze/telefonie), więc szanse na pozytywne rozpatrzenie reklamacji w banku są praktycznie żadne.Generalna zasada przy potwierdzaniu sms'em przelewu: dokładnie sprawdzić numer rachunku otrzymany w sms'ie, z numerem rachunku wyświetlanym na ekranie komputera. Tutaj dwa artykuły w serwisie niebezpiecznik.pl na ten temat:http://niebezpiecznik.pl/post/to-nie-wina-mbanku-ze-jego-klient-stracil-40-000-pln/http://niebezpiecznik.pl/post/6-rad-jak-bezpiecznie-wykonywac-przelewy/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted December 9, 2015 Report Share Posted December 9, 2015 gorzej mają użytkownicy tokenów lub list haseł jednorazowychznam babkę, która w podobny sposób straciła prawie 30 tys. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted December 9, 2015 Report Share Posted December 9, 2015 (edited) Witam.Odnośnie wirusów, wczoraj przyszedł do mnie meil o treści. Dzień dobry,Kurier w momencie dostarczenia zamówienia próbował zadzwonić pod numertelefonu podany w fakturze, ale numer nie odpowiadał. W związku z tymzamówienie zostało zwrócone na terminal. Okazało się, że podczasskładania zamówienia był podany nieprawidłowy numer telefonu. Proszęwydrukować fakturę załączoną do niniejszego e-maila, i zwrócić siędo najbliższego oddziału poczty DHL.Z wyrazami szacunku,Beata PetrovaDHL Express (Poland) Sp. z o.o.Biuro główneul. Osmańska 202-823 WarszawaTel. (022) 565 00 00Załączniki (1)dhl_factura_6885852150.zip (581,51 kB) pobierz | prześlij Ja nic nie zamawiałem, ale ktoś z rodziny mógł.Ale że było już późno więc najpierw postanowiłem sprawdzić po podanym nr. wysyłki, co się z nią dzieje .Na stronie DHL takiej przesyłki nie znaleziono, numer był błędny - za długi. Dziś sobie poczytałem: https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/alert-proba-doreczenia-przesylki-dhl/Przed świętami pewnie sie takie akcje nasilą Edited December 9, 2015 by Gonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 9, 2015 Report Share Posted December 9, 2015 Ja dostałam coś podobnego ale niby z Poczty Polskiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted December 9, 2015 Report Share Posted December 9, 2015 Pomysłowość złodziei nie zna granic:http://niebezpiecznik.pl/post/kupiles-w-tym-roku-prezenty-w-sieci-to-uwazaj-na-telefon-z-banku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted December 9, 2015 Report Share Posted December 9, 2015 Ja po prostu nie otwieram w podejrzanych wiadomościach spakowanych plików, zwracam uwagę i nie otwieram plików z rozszerzeniami typu rar, zip. Kto normalny wysyła plik typu: blablablapdf.zip? Zwracam też uwagę na nadawcę, tzn adres mailowy, do mnie mail o przesyłce z DHL dotarł z Rosji od "Marta Małecka tanyaruk@rambler.ru". Co ma Rosja do przesyłek z DHL? Ru, tw i inne azjatyckie wyrzucam praktycznie od razu do kosza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 9, 2015 Report Share Posted December 9, 2015 Jeśli korzysta się z programu pocztowego zainstalowanego na komputerze, warto w opcjach ustawić pobieranie jedynie nagłówków wiadomości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted December 9, 2015 Report Share Posted December 9, 2015 tu można sprawdzić swoją czujność https://quiz.securityinside.pl/quiz/start?id=1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 9, 2015 Report Share Posted December 9, 2015 tu można sprawdzić swoją czujność https://quiz.securityinside.pl/quiz/start?id=19/10 OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted December 10, 2015 Report Share Posted December 10, 2015 9/10 Poczta Polska mnie zmyliła . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted December 10, 2015 Report Share Posted December 10, 2015 Ja w swojej ocenie mam 10/10 bo wszystkie bym skasował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 10, 2015 Report Share Posted December 10, 2015 U mnie było 9/10 - walnąłem się w pierwszym i oznaczyłem jako niebezpieczna bo nie zgadzał mi się alias konta z domeną - ale to przewrażliwienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted December 10, 2015 Report Share Posted December 10, 2015 7/10 muszę być czujny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artu Posted December 10, 2015 Author Report Share Posted December 10, 2015 (edited) 8/10, bo u mnie wszystkie "takie" jadą do koszalina , więc wszystkie oznaczyłem jako "niebezpieczne" Edited December 10, 2015 by Artu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 10, 2015 Report Share Posted December 10, 2015 Ja chyba nie powinnam otwierać jakichkolwiek maili Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted December 10, 2015 Report Share Posted December 10, 2015 Wszystko pięknie, jak sobie taki teścik robimy spokojnie przed komputerem. Ale wyobraźcie sobie, że np. czekacie na Bardzo Ważną Paczkę, w pracy urwanie głowy, terminy się walą, dziecko połknęło baterię, samochód się zepsuł, żona ma zaostrzenie PMS, wszystko na waszej głowie, wokół ogólny kataklizm, stres i nerwówka ... co wtedy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 10, 2015 Report Share Posted December 10, 2015 Olać pracę, paczkę i zająć się żoną oraz dzieckiem .... reszta jest nie ważna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted December 10, 2015 Report Share Posted December 10, 2015 A jak w paczce jadą lekarstwa dla drugiego, ciężko chorego dziecka? żartuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 10, 2015 Report Share Posted December 10, 2015 Czekać spokojnie na kuriera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted December 10, 2015 Report Share Posted December 10, 2015 Mirek, tu nie chodzi o rozwiązanie tej konkretnej sytuacji, bo ona jest i tak z czapy wzięta, tylko zwrócenie uwagi na tzw. czynnik ludzki i podejmowanie błędnych decyzji pod wpływem stresu czy pośpiechu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 10, 2015 Report Share Posted December 10, 2015 Przecież wiem .... tylko sobie żartuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts