Jump to content

Wędzarnia Pontiaka


Recommended Posts

witam wszystkich zadymiaczy

swoją wędzarnię zrobiłem na bazie grilla elektrycznego,
wymiary wzięły się z prostego przeliczenia przerobionego grilla, 
chodziło mi oto by zmieścił się ,,na styk,, i tak wynoszą:
głębokość - 30 cm
szerokość - 40 cm
wysokość - 90 cm
gril jest po prostu wstawiony do środka, cała konstrukcja wykonana jest z desek ryflowanych podłogowych kupionych w castoramie, zaimpregnowane są dwa razy pokostem, w środku podłoga na której stoi gril i boki do wysokości ok. 40 cm wyłożyłem blacha ocynkowaną, nad grilem i blachą ze zrębkami jest wstawiony rodzaj ociekacza z tacki aluminiowej na ewentualne wycieki z mięsa by nie wpadały na zrębki i ruszt grila i już, 
w jednej desce przymocowanej na stałe na dole wycięty jest dopasowany do termostatu otwór, by był łatwy dostęp do regulacji temperatury, bezpośrednio na grila stawiam foremkę taką zwykłą metalową jak do ciasta wsypuję do niej zrębki olchowe (tylko takich używam) w ok 2/3 wysokości drzwi zamontowany jest termometr do kontroli temperatury (mięso wędzę w temp. ok 85-90 stopni ok.4,5 do 5 godzin, ryby w tej samej temperaturze ale ok 2 do 2,5 godzin) w dachu jest wycięty otwór 10 cm na 10 cm i mocowany na wcisk komin wysokości 40 cm z zamontowanym pod kątem ok 45 stopni wiatrak na 12v z komputera do rozproszenia dymu, który powstaje 
w pierwszej fazie wędzenia i jest ok. 15 do 20 minut później wiatrak wyłączam, w jednej trzeciej wysokości kominka zamontowałem tzw szyber do regulacji (prawda jest taka, że ustawiłem go podczas pierwszego wędzenia pod kątem ok 45 stopni i tak już zostało) wędzarnia jest sprawdzona, wędziłem już kilkanaście razy (szynki, schaby, białą kiełbasę, ryby, żeberka baleroniki itp)swoim pomysłem zaraziłem 2 kolegów z pracy którzy to teraz też popełniają wędzonki

dymnie pozdrawiam 

post-72497-0-17591600-1449689734_thumb.jpg

post-72497-0-07993000-1449689749_thumb.jpg

post-72497-0-63515300-1449689781_thumb.jpg

post-72497-0-07553900-1449689857_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

 

w środku podłoga na której stoi gril i boki do wysokości ok. 40 cm wyłożyłem blacha ocynkowaną
 

W wędzarni używa się albo blachy czarnej albo nierdzewnej nigdy nie ocynku.

 

 

 

w ok 2/3 wysokości drzwi zamontowany jest termometr do kontroli temperatury (mięso wędzę w temp. ok 85-90 stopni ok.4,5 do 5 godzin
 

Wskazania tego termometru są o kant .... rozbić ... to po pierwsze a po drugie to skąd Ty kolego wytrzasnąłeś te temperatury i czasy 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

nadszedł czas na metamorfozę kibelka 

nie będę ukrywał, że forum dało mi kilka podpowiedzi,

nowy ,,kibelek,, - to konstrukcja z blachy czarnej o grubości 2 mm,

całość obita deskami na pióro i wpust,

wymiary (załączone na zdjęciu niezgrabnie umieszczone)

nie zmienił się tylko sposób wędzenia, dym jest ze zrębków olchowych

z foremki umieszczonej na grillu elektrycznym o mocy 2200 W,

do pełni szczęścia zostanie do zamontowania reg. temp. (czekam na dostawę)

było już pierwsze wędzenie w nowym i jest super

dymnie pozdrawiam

 

 

 

post-72497-0-30307600-1468693265_thumb.jpg

post-72497-0-05216800-1468693279_thumb.jpg

post-72497-0-66484400-1468693291_thumb.jpg

post-72497-0-17049800-1468693304_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...