Pontiak Posted December 9, 2015 Report Share Posted December 9, 2015 witam wszystkich zadymiaczy swoją wędzarnię zrobiłem na bazie grilla elektrycznego,wymiary wzięły się z prostego przeliczenia przerobionego grilla, chodziło mi oto by zmieścił się ,,na styk,, i tak wynoszą:głębokość - 30 cmszerokość - 40 cmwysokość - 90 cmgril jest po prostu wstawiony do środka, cała konstrukcja wykonana jest z desek ryflowanych podłogowych kupionych w castoramie, zaimpregnowane są dwa razy pokostem, w środku podłoga na której stoi gril i boki do wysokości ok. 40 cm wyłożyłem blacha ocynkowaną, nad grilem i blachą ze zrębkami jest wstawiony rodzaj ociekacza z tacki aluminiowej na ewentualne wycieki z mięsa by nie wpadały na zrębki i ruszt grila i już, w jednej desce przymocowanej na stałe na dole wycięty jest dopasowany do termostatu otwór, by był łatwy dostęp do regulacji temperatury, bezpośrednio na grila stawiam foremkę taką zwykłą metalową jak do ciasta wsypuję do niej zrębki olchowe (tylko takich używam) w ok 2/3 wysokości drzwi zamontowany jest termometr do kontroli temperatury (mięso wędzę w temp. ok 85-90 stopni ok.4,5 do 5 godzin, ryby w tej samej temperaturze ale ok 2 do 2,5 godzin) w dachu jest wycięty otwór 10 cm na 10 cm i mocowany na wcisk komin wysokości 40 cm z zamontowanym pod kątem ok 45 stopni wiatrak na 12v z komputera do rozproszenia dymu, który powstaje w pierwszej fazie wędzenia i jest ok. 15 do 20 minut później wiatrak wyłączam, w jednej trzeciej wysokości kominka zamontowałem tzw szyber do regulacji (prawda jest taka, że ustawiłem go podczas pierwszego wędzenia pod kątem ok 45 stopni i tak już zostało) wędzarnia jest sprawdzona, wędziłem już kilkanaście razy (szynki, schaby, białą kiełbasę, ryby, żeberka baleroniki itp)swoim pomysłem zaraziłem 2 kolegów z pracy którzy to teraz też popełniają wędzonkidymnie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 10, 2015 Report Share Posted December 10, 2015 w środku podłoga na której stoi gril i boki do wysokości ok. 40 cm wyłożyłem blacha ocynkowaną W wędzarni używa się albo blachy czarnej albo nierdzewnej nigdy nie ocynku. w ok 2/3 wysokości drzwi zamontowany jest termometr do kontroli temperatury (mięso wędzę w temp. ok 85-90 stopni ok.4,5 do 5 godzin Wskazania tego termometru są o kant .... rozbić ... to po pierwsze a po drugie to skąd Ty kolego wytrzasnąłeś te temperatury i czasy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rademar Posted December 10, 2015 Report Share Posted December 10, 2015 Czemu wskazania tego termometru mają być złe ? Przecież 90% osób używa takiego. Chdzi o za duży zakres ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 10, 2015 Report Share Posted December 10, 2015 Weź termometr elektroniczny dokładny oraz ten i porównaj wskazania - tylko bez skalowania tego tarczowego a zobaczysz jakie będą odchyłki w różnych zakresach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pontiak Posted July 16, 2016 Author Report Share Posted July 16, 2016 nadszedł czas na metamorfozę kibelka nie będę ukrywał, że forum dało mi kilka podpowiedzi,nowy ,,kibelek,, - to konstrukcja z blachy czarnej o grubości 2 mm,całość obita deskami na pióro i wpust,wymiary (załączone na zdjęciu niezgrabnie umieszczone)nie zmienił się tylko sposób wędzenia, dym jest ze zrębków olchowychz foremki umieszczonej na grillu elektrycznym o mocy 2200 W,do pełni szczęścia zostanie do zamontowania reg. temp. (czekam na dostawę)było już pierwsze wędzenie w nowym i jest superdymnie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pontiak Posted July 18, 2016 Author Report Share Posted July 18, 2016 właśnie dotarł i czeka na zamontowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pontiak Posted September 21, 2021 Author Report Share Posted September 21, 2021 nadszedł czas by pożegnać stary ,,kibel,,zainwestowałem w borniaka uw150i tak to teraz wyglądana pierwszy ogień poszło trochę kiełbaski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts