Jump to content

Wędzareczka Borniak z dodatkowym generatorem dymu

Recommended Posts

witam mam pytanko  do użytkowników Borniaka , mam Borniaka 70-ke  mam równierz zapasowy dymogenerator ,i tak sobie myśle a gdyby go zamontować z prawej strony tak samo jak ten z lewej strony na tej samej wysokości/, myśle że poprawiło by to dymnienie przy jednoczesnej pracy dwóch na raz tym samym skruciło by to czas wędzenia ?z około 10 godz, do około 5 godz,, i myśle że podniosło by to wydajność teperatury wewnatrz bo to jakby nie patrzyć dodatkowa grzałka , ciekawy jestem czy ktoś już tego próbował? co o tym myślicie?

​pozdrawiam,

Już się o to pytałeś w innym wątku ...

To nie jest dobry pomysł wydajność Borniaka jest dobrana optymalnie do tych komór i nie ma potrzeby takich alpejskich kombinacji robić.

Mozna kombinować z grzałkami ich mocą, powierzchnia czynna czy usytuowaniem .... z pomiarem temperatury ale dokładanie kolejnego DG nie ma większego sensu - to wędzarnia a nie parowóz.

• 4 months later...
  • 2 years later...

Jak dobrać ilość dymu z dymboxem do beczki 200 l z grzałka 2000w oraz z borniakiem uw 150 zeby wyroby nie byly kwasne jak kwas z akumulatora w srodku jest ok smaczne a na zewnatrz to az rece pali jak kwas! wyprobowalem to na mozzarelli po solance 5 procentowej 3 godz i suszeniu przez godzine.

[Dodano: 28 wrz 2018 - 12:30]

Jak dobrać ilość dymu z dymboxem do beczki 200 l z grzałka 2000w oraz z borniakiem uw 150 zeby wyroby nie byly kwasne jak kwas z akumulatora w srodku jest ok smaczne a na zewnatrz to az rece pali jak kwas! wyprobowalem to na mozzarelli po solance 5 procentowej 3 godz i suszeniu przez godzine.

Z borniakowym dymogeneratoem wszystko jest ok i nic nie jest kwasne! a ni w beczce ani w borniaku.