Arek Olczak Posted December 11, 2015 Report Share Posted December 11, 2015 witam mam pytanko do użytkowników Borniaka , mam Borniaka 70-ke mam równierz zapasowy dymogenerator ,i tak sobie myśle a gdyby go zamontować z prawej strony tak samo jak ten z lewej strony na tej samej wysokości/, myśle że poprawiło by to dymnienie przy jednoczesnej pracy dwóch na raz tym samym skruciło by to czas wędzenia ?z około 10 godz, do około 5 godz,, i myśle że podniosło by to wydajność teperatury wewnatrz bo to jakby nie patrzyć dodatkowa grzałka , ciekawy jestem czy ktoś już tego próbował? co o tym myślicie?pozdrawiam, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 11, 2015 Report Share Posted December 11, 2015 Już się o to pytałeś w innym wątku ...To nie jest dobry pomysł wydajność Borniaka jest dobrana optymalnie do tych komór i nie ma potrzeby takich alpejskich kombinacji robić.Mozna kombinować z grzałkami ich mocą, powierzchnia czynna czy usytuowaniem .... z pomiarem temperatury ale dokładanie kolejnego DG nie ma większego sensu - to wędzarnia a nie parowóz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 20, 2016 Report Share Posted April 20, 2016 Zastosowałem do Borniaka inny dymogenerator ( dymbox) ale dwa – nie ma potrzeby – i tak wystarczy z nadmiarem – pamietaj wyroby mają być uwędzone a nie osmolone . Przy kiszeniu wędzonek w gestym dymie możesz je mieć kwaśne lub gorzkie - by były smaczne nie muszą być czarne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek 1962 Posted September 28, 2018 Report Share Posted September 28, 2018 Jak dobrać ilość dymu z dymboxem do beczki 200 l z grzałka 2000w oraz z borniakiem uw 150 zeby wyroby nie byly kwasne jak kwas z akumulatora w srodku jest ok smaczne a na zewnatrz to az rece pali jak kwas! wyprobowalem to na mozzarelli po solance 5 procentowej 3 godz i suszeniu przez godzine.[Dodano: 28 wrz 2018 - 12:30]Jak dobrać ilość dymu z dymboxem do beczki 200 l z grzałka 2000w oraz z borniakiem uw 150 zeby wyroby nie byly kwasne jak kwas z akumulatora w srodku jest ok smaczne a na zewnatrz to az rece pali jak kwas! wyprobowalem to na mozzarelli po solance 5 procentowej 3 godz i suszeniu przez godzine.Z borniakowym dymogeneratoem wszystko jest ok i nic nie jest kwasne! a ni w beczce ani w borniaku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.