hanysek Posted December 12, 2015 Report Share Posted December 12, 2015 Żużel – potoczna nazwa kiszki, kaszanki, kaszoka czy krupnioka.Podstawą kaszanki nie są tylko świeże podroby i krew. Jak dla mnie główny smak robi baza czyli bulion w których gotuje się podroby. Musi być to silny mięsny, doprawiony wywar.Polecam zrobić taki rosół samemu. Dla leniwych pozostają kostki rosołowe których oczywiście nie polecam z wiadomych względów choć muszę przyznać że dodają kaszance niesamowitego smaku.Dodając kostki dosalamy do smaku gdyż już są bardzo słone. W 3 litrach bulionu kąpały się:płuca komplet2 nerki2 sercawątroba ok 1 kg1,5 kg słoniny1 kg kaszy jęczmiennej Po zagotowaniu wszystko mielimy na najmniejszych oczkach. Dodajemy krew ( ja niestety hemoglobinę) i następnie kaszę. Ze świeżą krwią można zrobić na odwrót. Doprawiamy solą i pieprzem Gotujemy jeszcze z 30 min i gotowe. Nabijamy w jelita albo pakujemy luzem i do sąsiadów Zdjęcia jeszcze nie zrobiłem. W sumie jest niepotrzebne. Wygląda standardowo ale w smaku mistrzostwo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted December 12, 2015 Report Share Posted December 12, 2015 (edited) Jak dla mnie główny smak robi baza czyli bulion w których gotuje się podroby. Musi być to silny mięsny, doprawiony wywar. Jak chcesz mieć dobry smak kaszanki to dodaj ryj, podgardle, spacerówki no i skórki.Na samej słoninie "nie pociągniesz" Edited December 12, 2015 by Gonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted December 12, 2015 Report Share Posted December 12, 2015 (edited) Żużel – potoczna nazwa kiszki, kaszanki, kaszoka czy krupnioka.Jezus Maria a ja miałem takiego kaca jak się z pieronem ze Sluńska spotkałem który mi tłumaczył różnicę między kaszanką a krupniokiem a tu wszystko takie proste . Hanysek ty mnie nie cyganisz ? . Ty sie miarkuj bo jak Pan J wpadnie to może być kicha , Edited December 12, 2015 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted December 13, 2015 Report Share Posted December 13, 2015 Jak dla mnie główny smak robi baza czyli bulion w których gotuje się podroby. Musi być to silny mięsny, doprawiony wywar. Jak chcesz mieć dobry smak kaszanki to dodaj ryj, podgardle, spacerówki no i skórki.Na samej słoninie "nie pociągniesz" ...święte słowa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanysek Posted December 13, 2015 Author Report Share Posted December 13, 2015 Panowie spokojnie......... dodałem podgardla. Oczywiście ze skórką !W przepisie napisałem słonina Wcześniej dodawałem boczku ze skórą ale efekt podobny, a więcej pożytku będzie z niego w wędzaku Żużel – potoczna nazwa kiszki, kaszanki, kaszoka czy krupnioka.Jezus Maria a ja miałem takiego kaca jak się z pieronem ze Sluńska spotkałem który mi tłumaczył różnicę między kaszanką a krupniokiem a tu wszystko takie proste . Hanysek ty mnie nie cyganisz ? . Ty sie miarkuj bo jak Pan J wpadnie to może być kicha , Może chodziło mu o żymloki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted December 13, 2015 Report Share Posted December 13, 2015 Dla mnie krupniok to taka kaszanka na bogato z west wypasem , A pewnie na krupnioka jak na bigos każdy masarz ma swój przepis więcej podgardla wątróbki skrawek itp ( i jeszcze mieszankę kasz ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts