Jump to content

Żużel hanyska

hanysek

Recommended Posts

Żużel – potoczna nazwa kiszki, kaszanki, kaszoka czy krupnioka.

Podstawą kaszanki nie są tylko świeże podroby i krew. Jak dla mnie główny smak robi baza czyli bulion w których gotuje się podroby. Musi być to silny mięsny, doprawiony wywar.

Polecam zrobić taki rosół samemu. Dla leniwych pozostają kostki rosołowe których oczywiście nie polecam z wiadomych względów choć muszę przyznać że dodają kaszance niesamowitego smaku.

Dodając kostki dosalamy do smaku gdyż już są bardzo słone.

W 3 litrach bulionu kąpały się:

• płuca komplet

• 2 nerki

• 2 serca

• wątroba ok 1 kg

• 1,5 kg słoniny

• 1 kg kaszy jęczmiennej

Po zagotowaniu wszystko mielimy na najmniejszych oczkach. Dodajemy krew ( ja niestety hemoglobinę) i następnie kaszę. Ze świeżą krwią można zrobić na odwrót. Doprawiamy solą i pieprzem Gotujemy jeszcze z 30 min i gotowe. Nabijamy w jelita albo pakujemy luzem i do sąsiadów :)

Zdjęcia jeszcze nie zrobiłem. W sumie jest niepotrzebne. Wygląda standardowo ale w smaku mistrzostwo :)

Jak dla mnie główny smak robi baza czyli bulion w których gotuje się podroby. Musi być to silny mięsny, doprawiony wywar.

Jak chcesz mieć dobry smak kaszanki to dodaj ryj, podgardle, spacerówki no i skórki.Na samej słoninie "nie pociągniesz"    ;)

Edited by Gonzo

Jezus Maria a ja miałem takiego kaca jak się z pieronem ze Sluńska spotkałem który mi tłumaczył różnicę między kaszanką a krupniokiem a tu wszystko takie proste . Hanysek ty mnie nie cyganisz ? . Ty sie miarkuj bo jak Pan J wpadnie to może być kicha :D   ,

Edited by Maciekzbrzegu

Jak dla mnie główny smak robi baza czyli bulion w których gotuje się podroby. Musi być to silny mięsny, doprawiony wywar.

Jak chcesz mieć dobry smak kaszanki to dodaj ryj, podgardle, spacerówki no i skórki.Na samej słoninie "nie pociągniesz"    ;)

...święte słowa... :thumbsup:

Panowie spokojnie......... dodałem podgardla. Oczywiście ze skórką !

W przepisie napisałem słonina :facepalm:

Wcześniej dodawałem boczku ze skórą ale efekt podobny, a więcej pożytku będzie z niego w wędzaku :)

Jezus Maria a ja miałem takiego kaca jak się z pieronem ze Sluńska spotkałem który mi tłumaczył różnicę między kaszanką a krupniokiem a tu wszystko takie proste . Hanysek ty mnie nie cyganisz ? . Ty sie miarkuj bo jak Pan J wpadnie to może być kicha :D   ,

Może chodziło mu o żymloki ?