Jump to content

Żużel hanyska


hanysek

Recommended Posts

Żużel – potoczna nazwa kiszki, kaszanki, kaszoka czy krupnioka.

Podstawą kaszanki nie są tylko świeże podroby i krew. Jak dla mnie główny smak robi baza czyli bulion w których gotuje się podroby. Musi być to silny mięsny, doprawiony wywar.

Polecam zrobić taki rosół samemu. Dla leniwych pozostają kostki rosołowe których oczywiście nie polecam z wiadomych względów choć muszę przyznać że dodają kaszance niesamowitego smaku.

Dodając kostki dosalamy do smaku gdyż już są bardzo słone.

 

W 3 litrach bulionu kąpały się:

  • płuca komplet

  • 2 nerki

  • 2 serca

  • wątroba ok 1 kg

  • 1,5 kg słoniny

  • 1 kg kaszy jęczmiennej

 

Po zagotowaniu wszystko mielimy na najmniejszych oczkach. Dodajemy krew ( ja niestety hemoglobinę) i następnie kaszę. Ze świeżą krwią można zrobić na odwrót. Doprawiamy solą i pieprzem Gotujemy jeszcze z 30 min i gotowe. Nabijamy w jelita albo pakujemy luzem i do sąsiadów :)

 

Zdjęcia jeszcze nie zrobiłem. W sumie jest niepotrzebne. Wygląda standardowo ale w smaku mistrzostwo :)

Link to comment
Share on other sites

Jak dla mnie główny smak robi baza czyli bulion w których gotuje się podroby. Musi być to silny mięsny, doprawiony wywar.

 

Jak chcesz mieć dobry smak kaszanki to dodaj ryj, podgardle, spacerówki no i skórki.Na samej słoninie "nie pociągniesz"    ;)

Edited by Gonzo
Link to comment
Share on other sites

Żużel – potoczna nazwa kiszki, kaszanki, kaszoka czy krupnioka.

Jezus Maria a ja miałem takiego kaca jak się z pieronem ze Sluńska spotkałem który mi tłumaczył różnicę między kaszanką a krupniokiem a tu wszystko takie proste . Hanysek ty mnie nie cyganisz ? . Ty sie miarkuj bo jak Pan J wpadnie to może być kicha :D   ,

Edited by Maciekzbrzegu
Link to comment
Share on other sites

 

Jak dla mnie główny smak robi baza czyli bulion w których gotuje się podroby. Musi być to silny mięsny, doprawiony wywar.

 

Jak chcesz mieć dobry smak kaszanki to dodaj ryj, podgardle, spacerówki no i skórki.Na samej słoninie "nie pociągniesz"    ;)

 

 

...święte słowa... :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Panowie spokojnie......... dodałem podgardla. Oczywiście ze skórką !

W przepisie napisałem słonina :facepalm:

 

Wcześniej dodawałem boczku ze skórą ale efekt podobny, a więcej pożytku będzie z niego w wędzaku :)

 

 

Żużel – potoczna nazwa kiszki, kaszanki, kaszoka czy krupnioka.

Jezus Maria a ja miałem takiego kaca jak się z pieronem ze Sluńska spotkałem który mi tłumaczył różnicę między kaszanką a krupniokiem a tu wszystko takie proste . Hanysek ty mnie nie cyganisz ? . Ty sie miarkuj bo jak Pan J wpadnie to może być kicha :D   ,

 

Może chodziło mu o żymloki ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...