maniek_pl Posted December 13, 2015 Report Share Posted December 13, 2015 Jak przechowujecie świeżą krew wieprzową?Docelowo przeznaczona ma być na wyrób salcesonu czarnego oraz kaszanki. Wyroby mają być wykonane za 3 dni i do tego czasu musze krew jakoś przechować. Czy pozostawienie na zewnątrz w temperaturze ok. 5-8 stopni nie spowoduje zaśmierdnięcia krwi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 13, 2015 Report Share Posted December 13, 2015 Jak przechowujecie świeżą krew wieprzową? Zamrozić.Wyjąć z zamrażarki na dzień przed użyciem i odmrozić w temp. 4-6 C.Można też krew sparzyć w osłonce i później zamrozić.Na te trzy dni polecam pierwszy sposób. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted December 13, 2015 Report Share Posted December 13, 2015 Zamrozić Podzielić na potrzebne porcje i zamrozić,robię tak od dawna i jest Oki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniek_pl Posted December 13, 2015 Author Report Share Posted December 13, 2015 Dziękuję za wasze rady. No więc i ja zamroziłem. Wyszły 3 pojemniki, w każdym 1 kg krwi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted December 13, 2015 Report Share Posted December 13, 2015 .....dużo - ile owych pyszności będziesz robił , bo krwi jest jak z całego świniaczka.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniek_pl Posted December 13, 2015 Author Report Share Posted December 13, 2015 Dodatkowe pytanie: jak długo można przechowywać zamrożoną krew? jumbo: z 3 salcesony ozorkowe oraz kaszanki, część w kiszkach, część w słoikach. Pójdzie w trymiga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boher Posted March 18, 2017 Report Share Posted March 18, 2017 Podpowie ktoś ile można przechowywać zamrożoną krew kupiłem sobie troszkę za dużo i nie wiem czy to wylać czy co z tym robić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 18, 2017 Report Share Posted March 18, 2017 Zamrozić.Ja mrożoną krew kiedyś trzymałem półtora roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 18, 2017 Report Share Posted March 18, 2017 Ja podobnie albo i dłużej ☺ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted March 18, 2017 Report Share Posted March 18, 2017 Kolegonie wylewaj bo szkoda tylko zamrozic i bedzie ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 15, 2021 Report Share Posted November 15, 2021 Teraz pytanie, ile mrożonej krwi dawać na kg farszu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 16, 2021 Report Share Posted November 16, 2021 Teraz pytanie, ile mrożonej krwi dawać na kg farszu ? Tyle samo co niemrożonej. Krew przed dodaniem trzeba odmrozić w warunkach chłodniczych . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts