Jump to content

Szynka zielona w środku

Masterny

Recommended Posts

Szynka krucha i zielona w środku, aromatyczna z wyczuwalnym czosnkiem, po prostu smak który pamiętam od dzieciństwa. Tak zapamiętałem szynkę którą robił mój wujek dawno dawno temu i przez ponad 30 lat nie jadłem już takiej. Teraz sam robie i jest soczysta i różowa w środku, ale to nie ten smak. Jak to było robione?

No wlasnie smak i zapach były super. Szynka miękka i krucha. Nie wiem czy była peklowana bo to było 30 lat temu i nie wiem jakie były metody. Co do koloru to może bardziej podchodził pod brąz ale miał w środku takie zielonkawe kolorowe i błyszczące miejsca. Tak to zapamiętałem.

Guest ArkoGdynia

Szynka zapewne była za krótko peklowana i to bez nastrzyku.... "wujek się śpieszył" albo nie było gdzie w odpowiedni sposób mięsa peklować... dodatkowo zapewne chciał ją bardziej zakonserwować więc była "mocno brązowa" czyli mocno wędzona...  

Koledze chyba chodzi o takie zjawisko, jakie często się przy polędwicy spotyka - tzn tak opalizuje fajnie różnymi kolorami, ale głównie jakby zielonym.. 

zielonkawe kolorowe i błyszczące miejsca

niedawno gdzieś widziałem to... i to jest przepiękne  :) oo chyba wiem 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/?p=454927

ale czy to zielony kolorek czy żółty, czy tęczowy.. nie wiem.. rozróżniam tylko 3 kolory   :laugh:  ;)

aaalbo abstrahując od piękna i wysokiego poziomu.. wada wędzonki http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-porady/733-wady-wedzonek-parzonych-i-przyczyny-ich-wystepowaniaPozdrawiam

3. Pozielenienie, zielona barwa na przekroju, zielone miejsca wewnątrz produktu: 

" Surowiec: przetwarzanie surowca silnie zanieczyszczonego mikrobiologicznie, niehigieniczny ubój lub niedostateczna higiena podczas rozbioru, wykrawania i przechowywania mięsa; silne zanieczyszczenie drobnoustrojami wywołującymi rozkład barwników lub wywołującymi pozielenienie, 
" Dodatki: zbyt niska zawartość soli, 
" Technologia produkcji: masowanie w zbyt wysokiej temperaturze (drobnoustroje rozkładające barwniki mogą się łatwo namnażać podczas masowania); masowanie i inny sprzęt niedostatecznie myte i dezynfekowane; nie dezynfekowany i nie myty pozostały sprzęt masarski, zbyt szybkie masowanie bez próżni, dużo wbitego powietrza, pozielenienie, poszarzenie, 
" Wędzenie/parzenie: niedostateczna obróbka termiczna, zbyt niska temperatura wewnątrz produktu, namnażanie się nie zniszczonych drobnoustrojów, prowadzące do pozielenienia, 

" Przechowywanie: zbyt wysoka temperatura i/lub zbyt wysoka wilgotność powietrza w miejscu przechowywania (magazynowania), 

Edited by PanBoczek