Masterny Posted December 15, 2015 Report Share Posted December 15, 2015 Szynka krucha i zielona w środku, aromatyczna z wyczuwalnym czosnkiem, po prostu smak który pamiętam od dzieciństwa. Tak zapamiętałem szynkę którą robił mój wujek dawno dawno temu i przez ponad 30 lat nie jadłem już takiej. Teraz sam robie i jest soczysta i różowa w środku, ale to nie ten smak. Jak to było robione? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted December 15, 2015 Report Share Posted December 15, 2015 Szynka krucha i zielona w środku, Coś nie tak no bo zielona w środku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 15, 2015 Report Share Posted December 15, 2015 Zieleń ma różne odcienie . Może to było robione na samej soli ?????? Albo dawał za mało saletry????? Albo była źle zrobiona ale nikt sraczki nie dostał ???? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Masterny Posted December 15, 2015 Author Report Share Posted December 15, 2015 No wlasnie smak i zapach były super. Szynka miękka i krucha. Nie wiem czy była peklowana bo to było 30 lat temu i nie wiem jakie były metody. Co do koloru to może bardziej podchodził pod brąz ale miał w środku takie zielonkawe kolorowe i błyszczące miejsca. Tak to zapamiętałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 15, 2015 Report Share Posted December 15, 2015 Nie wiem czy była peklowana bo to było 30 lat temu Jeżeli mięsień szynki będzie za krótko peklowany i bez nastrzyku to szynka może mieć po pobróbce w środku inne wybarwienie niż różowe . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted December 15, 2015 Report Share Posted December 15, 2015 Szynka zapewne była za krótko peklowana i to bez nastrzyku.... "wujek się śpieszył" albo nie było gdzie w odpowiedni sposób mięsa peklować... dodatkowo zapewne chciał ją bardziej zakonserwować więc była "mocno brązowa" czyli mocno wędzona... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted December 15, 2015 Report Share Posted December 15, 2015 Szynka krucha A do tego jeszcze prze...parzona... żeby nie powiedzieć ''wygotowana''... Tez taką jadłam ze 20 lat temu w okolicach Białego stoku . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted December 15, 2015 Report Share Posted December 15, 2015 (edited) Koledze chyba chodzi o takie zjawisko, jakie często się przy polędwicy spotyka - tzn tak opalizuje fajnie różnymi kolorami, ale głównie jakby zielonym.. zielonkawe kolorowe i błyszczące miejscaniedawno gdzieś widziałem to... i to jest przepiękne oo chyba wiem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/?p=454927ale czy to zielony kolorek czy żółty, czy tęczowy.. nie wiem.. rozróżniam tylko 3 kolory aaalbo abstrahując od piękna i wysokiego poziomu.. wada wędzonki http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-porady/733-wady-wedzonek-parzonych-i-przyczyny-ich-wystepowaniaPozdrawiam3. Pozielenienie, zielona barwa na przekroju, zielone miejsca wewnątrz produktu: " Surowiec: przetwarzanie surowca silnie zanieczyszczonego mikrobiologicznie, niehigieniczny ubój lub niedostateczna higiena podczas rozbioru, wykrawania i przechowywania mięsa; silne zanieczyszczenie drobnoustrojami wywołującymi rozkład barwników lub wywołującymi pozielenienie, " Dodatki: zbyt niska zawartość soli, " Technologia produkcji: masowanie w zbyt wysokiej temperaturze (drobnoustroje rozkładające barwniki mogą się łatwo namnażać podczas masowania); masowanie i inny sprzęt niedostatecznie myte i dezynfekowane; nie dezynfekowany i nie myty pozostały sprzęt masarski, zbyt szybkie masowanie bez próżni, dużo wbitego powietrza, pozielenienie, poszarzenie, " Wędzenie/parzenie: niedostateczna obróbka termiczna, zbyt niska temperatura wewnątrz produktu, namnażanie się nie zniszczonych drobnoustrojów, prowadzące do pozielenienia, " Przechowywanie: zbyt wysoka temperatura i/lub zbyt wysoka wilgotność powietrza w miejscu przechowywania (magazynowania), Edited December 15, 2015 by PanBoczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Masterny Posted December 16, 2015 Author Report Share Posted December 16, 2015 Oj tam wszyscy piszą o tym że coś nie tak a mi się wydaje że po prostu może inna metoda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 Oj tam wszyscy piszą o tym że coś nie tak a mi się wydaje że po prostu może inna metoda. Wszyscy wiedzą z doświadczenia a Tobie jak słusznie zauważyłeś wydaje się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.