Maxell Posted December 15, 2015 Report Share Posted December 15, 2015 (edited) Na pewno wielu z Państwa stanęło kiedyś przed dylematem - jak obliczyć stężenie octu potrzebnego do marynaty?Zapewniam, że bardzo prosto. W Polsce maksymalne stężenie octu spożywczego nie może być większe niż 10% i do niego się odniesiemy.Zatem, jak to się robi? Obliczenie ilości octu y, o stężeniu 10%, potrzebnej do uzyskania V roztworu, o stężeniu O, odbywa się według bardzo prostego wzoru: V x Oy = ------------ 10 Przykład: Dla uzyskania np. V - 150 l roztworu octu o stężeniu O - 5,5%, należy użyć według powyższego wzoru: 150 x 5,5y = ------------------- = 82,5 l octu 10% 10 Mam nadzieję, że zamieszczenie tego sposobu, ułatwi Państwu pracę. Edited December 15, 2015 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 15, 2015 Report Share Posted December 15, 2015 Plose Pana, a ile mam wlać wody ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajmon55556 Posted December 15, 2015 Report Share Posted December 15, 2015 Plose Pana, a ile mam wlać wody ? Hehehe reste ;-)[emoji6] Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skalar50 Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 Plose Pana, a ile mam wlać wody ? też bym chciał wiedzieć...ciekawe czy Maxel wie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 150 minus 82.5 wynosi? Plose Pana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 16, 2015 Author Report Share Posted December 16, 2015 ciekawe czy Maxel wie? No, skąd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 Podajcie przykłady, a są proste więc Maxell nie powinien podać wzorów. Myślę że forum oceni pytających. Podajcie wzory w różnych temperaturAch mondralinscy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 To już nawet pożartować nie można ... ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 Wystarczy że octem będzie kobieta i wszystkie obliczenia będą nie ważne. I tej wersji dla dobra ogółu będę się trzymał Maksell coś zawinil Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 Do obliczania bardzo pomocny jest kwadrat Pearsona. https://books.google.pl/books?id=iYsDzUppFAMC&pg=PA192&lpg=PA192&dq=kwadrat+pearsona+mleko&source=bl&ots=KtZc2pdeQv&sig=MWVJ28pKpEa8-WkNHZNVSAlTTNo&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwjpmZ2DmOHJAhWLn3IKHbjUD8IQ6AEIKDAC#v=onepage&q=kwadrat%20pearsona%20mleko&f=false Można posługiwać się kwadratem Pearsona. https://books.google.pl/books?id=iYsDzUppFAMC&pg=PA192&lpg=PA192&dq=kwadrat+pearsona+mleko&source=bl&ots=KtZc2pdeQv&sig=MWVJ28pKpEa8-WkNHZNVSAlTTNo&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwjpmZ2DmOHJAhWLn3IKHbjUD8IQ6AEIKDAC#v=onepage&q=kwadrat%20pearsona%20mleko&f=false Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skalar50 Posted December 26, 2015 Report Share Posted December 26, 2015 Dodałem opcję obliczania zalewy octowej do mojego kalkulatora, mam nadzieję że będzie przydatna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 No dobra. To wszystko zakładając, że znamy ile octu jest w occie .A teraz pytanie: jak sprawdzić stężenie własnoręcznie zrobionego octu? Są jakieś proste metody?Czy jednak do Rolmopsów zawsze muszę kupować ocet , bo przepis mówi 500ml 10% octu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 2, 2016 Author Report Share Posted April 2, 2016 ZLeP'iku, Ty dzisiaj nie zawracaj głowy octem. Zajmij się innymi płynami. Wszystkiego Najlepszego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 Hahahaa .Dziękuję.Pytam, bo dzisiaj pierwszy raz robiłem rolmopsy według twojego przepisu. Robiłem na occie jabłkowym ze sklepu, mimo że mam swój.Co prawda na dzisiaj jeszcze nie będą gotowe, ale być może impreza się nieco przeciągnie i będą jak znalazł . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 ZLep 100 lat!a tu masz jak obliczyc zawrtosc octu w occie http://www.herbiness.com/ile-procent-octu-w-occie-domowe-miareczkowanie/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Kurcze, myślałem że można łatwiej. Zmierzyć ph, albo coś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.