tre_k Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 Witam.Mięsco już zapeklowałem 20kg szynki ;] w garnku emaliowanym prawie 40l specialnie nabytym na ten cel:) zamierzam trzymać ok 14-15 dni w zalewie, myślę że będzie ok, bez nastrzykiwania.Miałem kupić wędzarke gotową na necie, ale po lekturze kilku tematów z forum postanowiłem sam zrobić, wyjdzie i taniej i lepiej. Jestem na etapie wyboru beczki do wędzenia, proszę o dobre rady, wiem już że ocynk odpada, a jak jest z emalią? czy beczka emaliowana będzie się nadawać?czy nie jest to szkodliwe dla zdrowia? Czy może iść w innym kierunku beczki drewnianej? Tu beczka emaliowana http://allegro.pl/beczka-metalowa-zbiornik-200l-po-miodzie-spozy-hit-i5853934548.htmlTU metalowa chyba normalna nie wiem czym jest w środku zrobiona http://allegro.pl/beczka-metalowa-beczki-200l-szara-po-spozywce-fv-i5857195247.html Czy też taka: http://allegro.pl/024-beczki-beczka-banka-metalowa-z-klamra-200-l-i5848070802.html Drewniania http://allegro.pl/beczka-drewniana-srednia-promocja-srednica-455-mm-i5739612661.html Tu nowa beczka cała ze stali niczym w środku nie malowana http://allegro.pl/beczka-metalowa-z-pokrywa-zdejmowana-213-l-i5528026156.html Proszę przyjżycie się co jest w środku, nie chce wypalać ocynku ani czegoś tam innego, jeść oparów z jakichś lakierów;/ nie po to robię naturalne, zdrowe mięso aby jeść chemie, moge w sklepie kupic. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 Drewnianej trochę szkoda Moim zdaniem najlepsza zwykła metalowa (nieocynkowana). Jedź na najbliższy złom powinieneś dostać bez problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajmon55556 Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 Zwykła beczka ze złomu wypalanie ocynku i po sprawie Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
conandram Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 Jeżeli zależy Ci na wyglądzie twojej wędzarni to brałbym drewnianą, a jeżeli nie to polecam metalową. Też chciałem drewnianą 250 albo 300 L,ąle z uwagi że dopiero zaczynam przygodę z zadymianiem zdecydowałem się na używkę po miodzie.wszystkie metalowe które zaproponowałeś są do wypalenia, Pozdro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 eżeli zależy Ci na wyglądzie twojej wędzarni to brałbym drewnianą, Każdą beczkę metalową można obłożyć tym co dla oka dobre . Mam na myśli deska drewniana , mata z trzciny , wierzby itd . :D W beczce nie będzie więcej niż 100stopni więc nie ma problemu żeby płomień strawił zewnętrzną warstwę . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek82 Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 Zwykła metalowa, zakonserwuje się sama od środka. Lepiej kupić jakąś po miodzie czy sokach niż po olejach.A jakie palenisko zrobisz? To może kup 2 beczki i zrób palenisko tak jak opisał już AndyAndy w moim temacie jak chcesz zrobic szybko i ekonomicznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majka29 Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 Jeśli już naprawdę chcesz kupić beczkę to metalową. Drewniana tez ok ale drewno pracuje. Dym może się wydostać przez szczeliny. Nie jest to złe ale metal to metal. Jeśli już chcesz kupić beczkę to może warto pomyśleć nad kupnem cegieł? Zbudować mała komorę i po sprawie. Nie będziesz się bać czy ma ocynk czy nie. Cegła ma lepsze właściwości izolacyjne. Dłużej wstrzyma ciepło i wgl. A zapomniałem... zdrowsza to jednak może być drewniana. Metal może różnie się zachowywać ale nie przepuszcza dymu ale słabo wstrzymuje ciepło. Drewno może pracować ale dobrze izoluje. Zdrowsze. Cegła odporna na wszystko. Tylko ze cegla to tylko z rozbiórki ale domów zdrowych czyli bez pleśni. Z budynków gospodarczych tez nie bo będzie się skraplac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 Zacznij z beczką ze złomowiska. Wykop kanał z paleniskiem i zacznij wędzić, a później zacznij kombinować z czego zrobisz następną wędzarkę, będziesz miał jakieś doświadczenie i nowe potrzeby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 Wykop kanał z paleniskiem i zacznij wędzić A po co mu ten kanał ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted December 16, 2015 Report Share Posted December 16, 2015 Można bez kanału bezpośrednio, ale na pierwsze wędzenia będzie mu łatwiej utrzymać temperaturę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majka29 Posted December 17, 2015 Report Share Posted December 17, 2015 (edited) Na początek metalowa starczy ale jeśli robić to już porządnie. Po co ma się uczyć dwa razy. Każda wedzarnia inaczej działa. Jeśli nie masz czasu na budowę to weź ta metalowa beczkę. Pytanie do innych... czy w metalowej łatwo utrzmywać temp? Metal można łatwo nagrzac ale i schłodzić. Czy to nie jest dla was kłopot? Ja mam cegłę i powiem szczerze noc nic bez ognia a w komorze 30 stopni. Chciałbym dodać, że na zewnatrz jest blisko zera. Edited December 17, 2015 by Majka29 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted December 17, 2015 Report Share Posted December 17, 2015 W metalowej zimą nie jest łatwo, ale też nie ma jakiegoś większego problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewidencja Posted December 17, 2015 Report Share Posted December 17, 2015 Warto poćwiczyć z beczką rok, bo to dobre preludium do budowy wędzarni kanałowej, murowanej, takiej z prawdziwego zdarzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajmon55556 Posted December 17, 2015 Report Share Posted December 17, 2015 Na początek metalowa starczy ale jeśli robić to już porządnie. Po co ma się uczyć dwa razy. Każda wedzarnia inaczej działa. Jeśli nie masz czasu na budowę to weź ta metalowa beczkę. Pytanie do innych... czy w metalowej łatwo utrzmywać temp? Metal można łatwo nagrzac ale i schłodzić. Czy to nie jest dla was kłopot? Ja mam cegłę i powiem szczerze noc nic bez ognia a w komorze 30 stopni. Chciałbym dodać, że na zewnatrz jest blisko zera.Kawałek welny mineralnej na beczkę i życie staje się prostsze. Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek82 Posted December 19, 2015 Report Share Posted December 19, 2015 Można bez kanału bezpośrednio, ale na pierwsze wędzenia będzie mu łatwiej utrzymać temperaturęWydaje mi się jednak że odwrotnie. W wędzarni z paleniskiem bezpośrednim łatwiej utrzymać temperaturę. W wędzarni z kanałem opalając prawidłowo, często jest problem ze zbyt niską temperaturą, zwłaszcza jeśli kanał i komora nie są ocieplone. No chyba że ktoś pali jak w piecu CO, ale to już indywidualna sprawa każdego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted December 19, 2015 Report Share Posted December 19, 2015 Można bez kanału bezpośrednio, ale na pierwsze wędzenia będzie mu łatwiej utrzymać temperaturęWydaje mi się jednak że odwrotnie. W wędzarni z paleniskiem bezpośrednim łatwiej utrzymać temperaturę. W wędzarni z kanałem opalając prawidłowo, często jest problem ze zbyt niską temperaturą, zwłaszcza jeśli kanał i komora nie są ocieplone. No chyba że ktoś pali jak w piecu CO, ale to już indywidualna sprawa każdego. o , ktoś przeczytał porady andyandego..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.