Jump to content

Jaka beczka? drewniania, matalowa, która zdrowsza?


tre_k

Recommended Posts

Witam.

Mięsco już zapeklowałem 20kg szynki ;] w garnku emaliowanym prawie 40l specialnie nabytym na ten cel:) zamierzam trzymać ok 14-15 dni w zalewie, myślę że będzie ok, bez nastrzykiwania.

Miałem kupić wędzarke gotową na necie, ale po lekturze kilku tematów z forum postanowiłem sam zrobić, wyjdzie i taniej i lepiej. Jestem na etapie wyboru beczki do wędzenia, proszę o dobre rady, wiem już że ocynk odpada, a jak jest z emalią? czy beczka emaliowana będzie się nadawać?czy nie jest to szkodliwe dla zdrowia? Czy może iść w innym kierunku beczki drewnianej?

 

Tu beczka emaliowana http://allegro.pl/beczka-metalowa-zbiornik-200l-po-miodzie-spozy-hit-i5853934548.html

TU metalowa chyba normalna nie wiem czym jest w środku zrobiona http://allegro.pl/beczka-metalowa-beczki-200l-szara-po-spozywce-fv-i5857195247.html

 

Czy też taka: http://allegro.pl/024-beczki-beczka-banka-metalowa-z-klamra-200-l-i5848070802.html

 

Drewniania http://allegro.pl/beczka-drewniana-srednia-promocja-srednica-455-mm-i5739612661.html

 

Tu nowa beczka cała ze stali niczym w środku nie malowana http://allegro.pl/beczka-metalowa-z-pokrywa-zdejmowana-213-l-i5528026156.html

 

Proszę przyjżycie się co jest w środku, nie chce wypalać ocynku ani czegoś tam innego, jeść oparów z jakichś lakierów;/ nie po to robię naturalne, zdrowe mięso aby jeść chemie, moge w sklepie kupic.

 

Pozdrawiam

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli zależy Ci na wyglądzie twojej wędzarni to brałbym drewnianą, a jeżeli nie to polecam metalową. Też chciałem drewnianą 250 albo 300 L,ąle z uwagi że dopiero zaczynam przygodę z zadymianiem zdecydowałem się na używkę po miodzie.


wszystkie metalowe które zaproponowałeś są do wypalenia,

 

Pozdro.

post-71439-0-89533700-1450271188_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

 

eżeli zależy Ci na wyglądzie twojej wędzarni to brałbym drewnianą,

 

Każdą beczkę metalową można obłożyć tym co dla oka dobre . Mam na myśli deska drewniana , mata z trzciny , wierzby itd . :D :D   W beczce nie będzie więcej niż 100stopni  więc nie ma problemu żeby płomień strawił zewnętrzną warstwę .

 

 

 Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Jeśli już naprawdę chcesz kupić beczkę to metalową. Drewniana tez ok ale drewno pracuje. Dym może się wydostać przez szczeliny. Nie jest to złe ale metal to metal. Jeśli już chcesz kupić beczkę to może warto pomyśleć nad kupnem cegieł? Zbudować mała komorę i po sprawie. Nie będziesz się bać czy ma ocynk czy nie. Cegła ma lepsze właściwości izolacyjne. Dłużej wstrzyma ciepło i wgl.

A zapomniałem... zdrowsza to jednak może być drewniana. Metal może różnie się zachowywać ale nie przepuszcza dymu ale słabo wstrzymuje ciepło. Drewno może pracować ale dobrze izoluje. Zdrowsze. Cegła odporna na wszystko. Tylko ze cegla to tylko z rozbiórki ale domów zdrowych czyli bez pleśni. Z budynków gospodarczych tez nie bo będzie się skraplac.

Link to comment
Share on other sites

Na początek metalowa starczy ale jeśli robić to już porządnie. Po co ma się uczyć dwa razy. Każda wedzarnia inaczej działa.

Jeśli nie masz czasu na budowę to weź ta metalowa beczkę.

 

Pytanie do innych... czy w metalowej łatwo utrzmywać temp? Metal można łatwo nagrzac ale i schłodzić. Czy to nie jest dla was kłopot?

Ja mam cegłę i powiem szczerze noc nic bez ognia a w komorze 30 stopni. Chciałbym dodać, że na zewnatrz jest blisko zera.

Edited by Majka29
Link to comment
Share on other sites

Na początek metalowa starczy ale jeśli robić to już porządnie. Po co ma się uczyć dwa razy. Każda wedzarnia inaczej działa.

Jeśli nie masz czasu na budowę to weź ta metalowa beczkę.

 

Pytanie do innych... czy w metalowej łatwo utrzmywać temp? Metal można łatwo nagrzac ale i schłodzić. Czy to nie jest dla was kłopot?

Ja mam cegłę i powiem szczerze noc nic bez ognia a w komorze 30 stopni. Chciałbym dodać, że na zewnatrz jest blisko zera.

Kawałek welny mineralnej na beczkę i życie staje się prostsze.

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Można bez kanału bezpośrednio, ale na pierwsze wędzenia będzie mu łatwiej utrzymać temperaturę

Wydaje mi się jednak że odwrotnie. W wędzarni z paleniskiem bezpośrednim łatwiej utrzymać temperaturę. W wędzarni z kanałem opalając prawidłowo, często jest problem ze zbyt niską temperaturą, zwłaszcza jeśli kanał i komora nie są ocieplone. No chyba że ktoś pali jak w piecu CO, ale to już indywidualna sprawa każdego.
Link to comment
Share on other sites

 

Można bez kanału bezpośrednio, ale na pierwsze wędzenia będzie mu łatwiej utrzymać temperaturę

Wydaje mi się jednak że odwrotnie. W wędzarni z paleniskiem bezpośrednim łatwiej utrzymać temperaturę. W wędzarni z kanałem opalając prawidłowo, często jest problem ze zbyt niską temperaturą, zwłaszcza jeśli kanał i komora nie są ocieplone. No chyba że ktoś pali jak w piecu CO, ale to już indywidualna sprawa każdego.

 

 o , ktoś przeczytał  porady andyandego.....:)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...