andy Posted December 19, 2007 Report Share Posted December 19, 2007 Mój nowy brat :grin: jurasa4 prosił mnie o zamieszczenie na forum: Pasztet wieprzowy - jurasa4 Surowiec - 250g mięsa mielonego takiego jak na sznycle (cielęcina czy wieprzowina???) - 250g marchwi - 1 cebula - 1 mały ząbek czosnku - 1 jajko Przyprawy - sól - przyprawy (jakie?) Opis technologiczny Marchew ścieram na tarce z grubymi oczkami, do marchwi dodaję zmielone mięso, wbijam jajko, dodaję sól i przyprawy, czasem też szatkuję trochę selera po wymieszaniu wkładam to wszystko do formy aluminiowej na pasztety i zapiekam w piekarniku przez 45-55 min w temp 180°C. Szybkie i proste ale dobre i soczyste zawsze robiło wrażenie na konsumujących. Może komuś przyda się na święta Proszę o sprecyzowanie zaznaczeń - Papla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasibrzuszek Posted December 19, 2007 Report Share Posted December 19, 2007 do marchwi dodaję przemielone mięso Witam Mięso oczywiście surowe. :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted December 19, 2007 Report Share Posted December 19, 2007 jak na pasztet strasznie dużo tej marchewki mięso surowe? :shock: czy to nie czasem jakiś rodzaj pieczeni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted December 19, 2007 Author Report Share Posted December 19, 2007 Ja tego nie robiłem, a autor też miał problemy z nazwaniem. Ważne, że (podobno) dobre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurasa4 Posted December 19, 2007 Report Share Posted December 19, 2007 witajcie to coś w rodzaju pieczeni tylko że pieczen kojarzy mi się ze sztuką mięsa może i niesłuszniemięsko surowe i marchew też wszystko pomieszane to jest bardzo szybkie w wykonaniu.Poprosiłem o zamieszczenie tego przez brata andy bo sam nie wiedziałem jak i gdzie.Osobiście wolę bardziej wyrafinowane dania ale jak nie mam czasu to robie tą potrawę.Mam dużo znajomych którzy przyjeżdżają do mnie i jeździmy razem w Bieszczady a stałym punktem ich wypraw jest obiadek u mnie i ostatnio ta właśnie pieczeń. Dlatego zachęcony przez biesiadników ośmieliłem się podać przepis. Jeśli ktoś wypróbuje i coś zmieni bardzo proszę o poinformowanie może się przyda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aniaandy'ego Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 Qrde jakie prosteRzeczywiście proste i godne uwagi. Wygląda tak: Mnie smakuje najbardziej z kleksikiem kwaśnej śmietany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 Estetycznie zaprezentowane,gratuluje wyrobu apetycznie wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts