Jump to content

Peklowanie awaryjne


Negual

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich użytkowników,

Jestem czytelnikiem strony od lat, a użytkownikiem forum od dzisiejszej sytuacji awaryjnej.

Nie będę się rozpisywał bo nie mam na to teraz czasu, więc do rzeczy:

 

BARDZO PROSZĘ O POMOC !

Mam do zrobienia trochę szynek na święta dla mnie rodziny i znajomych niestety tak się stało że nastawa peklowa która stała 2 tygodnie w lodówce się zepsuła i 10 kg szynki pójdzie w piach ... :(

 

Nie ma co płakać trzeba ratować święta !

Dzisiaj kupiłem 9 kg szynki i 2 karkówki, poprzednią nastawę miałem wędzić jutro ale z racji na awarię wędzenie przełożę kwestia tylko że w dni robocze pracuję do późna i nie uśmiecha mi się wędzić po nocy....

Muszę więc zastosować super szybką metodę peklowania tak żeby najlepiej w niedzielę wieczorem uwędzić mięso albo 23 po południu w najgorszym wypadku.

 

Plan jest taki żeby nastrzyknąć mięso (9 szynek po 1kg i 2 karkówki po 1kg) i wrzucić do solanki na dobę, następnie wyjąć osuszyć i 2 dobę peklować na sucho nacierając solą, potem opłukać osuszyć i wędzić ....

 

Co o tym myślicie ?

 

Jakie proporcje peklosoli dać ?

 

Z góry dziękuję ca pomysły awaryjne ...

 

Link to comment
Share on other sites

Proszę bardzo :D Pierwszy post są linki i trochę innych  użytecznych wiadomości  :D warto przeczytać  Czego się nie robi dla przyjaciół :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/

 

a dokładnie chyba o ten chodziło koledze Jumbo

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/

Edited by Maciekzbrzegu
Link to comment
Share on other sites

Krótki raport po skończonej pracy, tak jak obiecałem poniżej wyniki:

Szyneczki wyszły bardzo przyzwoicie, soczyste smaczne, skorzystałem z rady Pawła i dałem trochę większe stężenie solanki niż w przepisie Szczepana, na słoność są ok jak dla mnie trochę za słone ale to z uwagi, że ja po prostu preferuje mniej słone wędliny (reszcie rodziny smakują bez zarzutów).

Trochę przegiąłem z dymem i temperaturą i szyneczki się trochę za bardzo okopciły, ale w smaku są ok.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc w awaryjnej sytuacji !

Życzę wszystkim udanych i wesołych świąt Bożego Narodzenia !

Poniżej fotki:

 

post-77314-0-72038100-1450647798_thumb.jpg

post-77314-0-09915600-1450647800_thumb.jpg

post-77314-0-60911200-1450647800_thumb.jpg

post-77314-0-20453300-1450647801_thumb.jpg

post-77314-0-11558900-1450647802_thumb.jpg

post-77314-0-70957600-1450647802_thumb.jpg

post-77314-0-61235600-1450647803_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...