Negual Posted December 18, 2015 Report Share Posted December 18, 2015 Witam serdecznie wszystkich użytkowników,Jestem czytelnikiem strony od lat, a użytkownikiem forum od dzisiejszej sytuacji awaryjnej.Nie będę się rozpisywał bo nie mam na to teraz czasu, więc do rzeczy: BARDZO PROSZĘ O POMOC !Mam do zrobienia trochę szynek na święta dla mnie rodziny i znajomych niestety tak się stało że nastawa peklowa która stała 2 tygodnie w lodówce się zepsuła i 10 kg szynki pójdzie w piach ... Nie ma co płakać trzeba ratować święta !Dzisiaj kupiłem 9 kg szynki i 2 karkówki, poprzednią nastawę miałem wędzić jutro ale z racji na awarię wędzenie przełożę kwestia tylko że w dni robocze pracuję do późna i nie uśmiecha mi się wędzić po nocy....Muszę więc zastosować super szybką metodę peklowania tak żeby najlepiej w niedzielę wieczorem uwędzić mięso albo 23 po południu w najgorszym wypadku. Plan jest taki żeby nastrzyknąć mięso (9 szynek po 1kg i 2 karkówki po 1kg) i wrzucić do solanki na dobę, następnie wyjąć osuszyć i 2 dobę peklować na sucho nacierając solą, potem opłukać osuszyć i wędzić .... Co o tym myślicie ? Jakie proporcje peklosoli dać ? Z góry dziękuję ca pomysły awaryjne ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted December 18, 2015 Report Share Posted December 18, 2015 ...żadnego nacierania , gdzieś jest peklowanie (chyba) Szczepana 3 dniowe - poszukaj....ja też spróbuję znaleźć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted December 18, 2015 Report Share Posted December 18, 2015 (edited) Proszę bardzo Pierwszy post są linki i trochę innych użytecznych wiadomości warto przeczytać Czego się nie robi dla przyjaciół https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/ a dokładnie chyba o ten chodziło koledze Jumbohttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/ Edited December 18, 2015 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted December 18, 2015 Report Share Posted December 18, 2015 (edited) ...dzięks - jesteś jak błyskawiczna błyskawica.... Edited December 18, 2015 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Negual Posted December 18, 2015 Author Report Share Posted December 18, 2015 SUPER biorę się za robotę bo czas goni więc nie ma co marudzić ...Napiszę co wyszło BARDZO DZIĘKUJE za SUPER szybką POMOC.. Jesteście BOSCY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 18, 2015 Report Share Posted December 18, 2015 Zerknij na PW. To w prawym, górnym rogu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Negual Posted December 20, 2015 Author Report Share Posted December 20, 2015 Krótki raport po skończonej pracy, tak jak obiecałem poniżej wyniki:Szyneczki wyszły bardzo przyzwoicie, soczyste smaczne, skorzystałem z rady Pawła i dałem trochę większe stężenie solanki niż w przepisie Szczepana, na słoność są ok jak dla mnie trochę za słone ale to z uwagi, że ja po prostu preferuje mniej słone wędliny (reszcie rodziny smakują bez zarzutów).Trochę przegiąłem z dymem i temperaturą i szyneczki się trochę za bardzo okopciły, ale w smaku są ok.Jeszcze raz dziękuję za pomoc w awaryjnej sytuacji !Życzę wszystkim udanych i wesołych świąt Bożego Narodzenia !Poniżej fotki: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamdariusz Posted December 20, 2015 Report Share Posted December 20, 2015 Trochę:-) to przecież WZM. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Negual Posted December 21, 2015 Author Report Share Posted December 21, 2015 WZM? Możesz mnie oświecić? Zaczynam mieć obawy czy mogę dać to rodzinie do jedzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 21, 2015 Report Share Posted December 21, 2015 Wczesny Zbój Madej ...takie nasze określenie na mocno okopcone wędzonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kate824 Posted December 21, 2015 Report Share Posted December 21, 2015 Witam. Bardzo proszę mi napisac czy takie okopcone wędzonki mozna jesc ? Czy jest to bezpieczne ? Szczerze mówiąc zjadłam wczoraj kawałek i do teraz czuję jakby mi to leżało na żołądku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 21, 2015 Report Share Posted December 21, 2015 Teoretycznie można jeść.Spróbuj zeskrobać nadmiar okopcenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 21, 2015 Report Share Posted December 21, 2015 Zbyt wysoka temperatura spalania opału i wilgoć. Kominek powoduje w taką pogodę refluks. Czy zdrowe ? tego nie wiem........, ale żołądek podpowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts