pablos83 Posted December 25, 2015 Report Share Posted December 25, 2015 Witam wszystkich serdecznie. Jestem kompletnym laikiem i chcę spróbować swoich sił w sztuce przyrządzania wędlin - oczywiście na swój rodzinny użytek. Prosiłbym o przedstawienie podstaw tej sztuki, czyli czy używać peklosoli, do kiełbas, szynek i polędwic? Jeśli tak to w jakiej ilości? Lubię delikatny posmak słoności wędlin. Proszę mi też powiedzieć w jakiej temperaturze wędzić oraz odparzać wędliny? Czy czas wędzenia oraz odparzania przelicza się niejako na kilogram mięsa, czy jest na to jakaś sztywna reguła? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted December 25, 2015 Report Share Posted December 25, 2015 (edited) przeczytaj artykuły ze strony głównej np http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy.+ http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie+ trochę o peklowaniu, klasyfikacji, wędzeniu to jest jak dla mnie absolutne minimum bo tak rozmowa będzie nazwijmy to tak nie kontabitylna. Edited December 25, 2015 by Maciekzbrzegu Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablos83 Posted December 25, 2015 Author Report Share Posted December 25, 2015 Dzięki za linka. Czy mógłbym prosić jeszcze o podobny link, lecz dotyczący szynek / polędwic? Chodzi mi głównie o dawki przypraw, oraz poszczególne nazwijmy to etapy produkcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted December 25, 2015 Report Share Posted December 25, 2015 Witam wszystkich serdecznie. Jestem kompletnym laikiem i chcę spróbować swoich sił w sztuce przyrządzania wędlin - oczywiście na swój rodzinny użytek. Prosiłbym o przedstawienie podstaw tej sztuki, czyli czy używać peklosoli, do kiełbas, szynek i polędwic? Jeśli tak to w jakiej ilości? Lubię delikatny posmak słoności wędlin. Proszę mi też powiedzieć w jakiej temperaturze wędzić oraz odparzać wędliny? Czy czas wędzenia oraz odparzania przelicza się niejako na kilogram mięsa, czy jest na to jakaś sztywna reguła? ...wszystko , a nawet więcej jest na stronie głównej.....poza tym na forum jest masę wpisów na te tematy , m.in. te , które podał Maciek Nie ma sensu dublować , a nawet zwielokrotniać tematów..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruliczekvip Posted December 25, 2015 Report Share Posted December 25, 2015 Hej ja też jestem początkującym mam dopiero dwa wędzenia za sobą ale się opłaca i to w szczególności korzystać z wiedzy zawartej w tym forum dla tego proponuje Ci na początek przeczytać akademie dziadka tam jest wszystko opisane a jak coś będzie nie jasne to wtedy pytaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 25, 2015 Report Share Posted December 25, 2015 Następny nieczytaty kosmita ... czytaj kolego czytaj i nie "odparz" sobie palców przywracając strony bo troszkę lektury przed Tobą Tapniete z GT-I9500 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablos83 Posted December 26, 2015 Author Report Share Posted December 26, 2015 Ja nie kosmita, ja ziemianin I do tego świeżak który dopiero się rozgląda, co, gdzie i jak Link to comment Share on other sites More sharing options...
vtec Posted December 26, 2015 Report Share Posted December 26, 2015 ...wszystko , a nawet więcej jest na stronie głównej...Nie ma sensu dublować , a nawet zwielokrotniać tematów..... Dokładnie tak. Temat zamykam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts