Jump to content

Kiełbasa surowa polska wędzona nie wychodzi...

krzysiek1986r

Recommended Posts

Witam,

chciałbym was prosić o rade. Mianowicie chodzi mi o kiełbasę polską surową. Robiłem kilka kilo przed świętami i powiem wam, że wyszła jak nie polska, jakaś taka zbita jednolita i w ogóle. Wędziłem ją dymem około 50 C (wiem to nie jest zimny dym). Wcześniej osuszałem itp. Generalnie skórka fajna chrupiąca, ale ta konsystencja. Wcześniej jak robiłem tę kiełbasę tak jak to powinno się robić, czyli zimnym dymem to problem był inny twarda skóra która nie pękała jak to powinno być. Wtedy też przyznam szczerze że zbytnio nie osuszałem bo wydawało mi się że i tak się przy tej temperaturze nie osusza. Chciałbym aby moja kiełbasa wyglądała tak:

http://naturalnewedliny.pl/73-original/kielbasa-surowa-polska-wedzona.jpg

http://naturalnewedliny.pl/78-original/kielbasa-surowa-polska-wedzona.jpg

żeby wręcz po przekrojeniu mięso samo się rozdzielało, ale niestety taka nie wychodzi...  :(

Bardzo proszę o sugestie co zrobić aby było tak jak na załączonych powyżej zdjęciach.

Dzięki z góry

nie wyrabiaj mięsa , nadziewaj luźno w jelita , osusz , nawet nockę w chłodzie niech powisi przed wędzeniem , dym nie koniecznie zimny ale tak max do 50st . , ( ja wędzę 2 razy ) i dla osiągnięcia aromatu , takiego dla polskiej surowej powinna troszkę powisieć w chłodzie i dojrzeć .. i mi wychodzi już teraz za każdym razem :)

Jako KL I weż mięso z szynki a KL II ścinki z obrobienia szynki lub łopatki z tłuszczem,jeżeli dasz jako KL II mięso z karkówki to trzeba zrobić klasyfikację i odrzucić żyły.Żeby ograniczyć długie wyrabianie farszu to po peklowaniu(48 h) wymieszaj zapeklowane mięso z przyprawami i dopiero wtedy  zmiel.

• 4 weeks later...

Czesc... Skoncentrowaliscie sie nad tym mięsem, a ja wam powiem ze i z łopatki powinna wyjść ta kiełbaska! Pracowałem pare lat we Włoszech gdzie wyrabia sie tego typu kiełbasy po ichszemu salami urzywaja oni do ich wyrobu w 90% mięso z łopatki wp. i myśle ze nasza kiełb Polska ma jeszcze troje do nadrobienia. Sadze ze najważniejszy tu jest proces technologiczny a sama klasyfikacja mięsa ma mniejsze juz znaczenie (choć rownież istotne)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

"Nasza Polska" kiełbasa jest wyrabiana na podstawie starych sposobów konserwowania wędlin, ta akurat metoda z pominięciem parzenia czy pieczenia zdaje sie do tradycyjnych polskich dawno juz nie należy! Jest od dawna i do dziś praktykowana np. we Włoszech (stad moje nawiązanie do miejsca gdzie niegdyś tyralem) dlatego tez sadze ze jest ona tam lepiej, efektywniej wykonywana [emoji12]

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

"Nasza Polska" kiełbasa jest wyrabiana na podstawie starych sposobów konserwowania wędlin, ta akurat metoda z pominięciem parzenia czy pieczenia zdaje sie do tradycyjnych polskich dawno juz nie należy! Jest od dawna i do dziś praktykowana np. we Włoszech (stad moje nawiązanie do miejsca gdzie niegdyś tyralem) dlatego tez sadze ze jest ona tam lepiej, efektywniej wykonywana

Napisz może jaśniej o co Ci w tym wątku chodzi?