Jump to content

Karkówka peklowana Kruszynki

BonAir

Recommended Posts

Wystarczy, ja widziałem program na Discavery właśnie o takim sposobie przygotowywania mięsa w pewnej restauracji. Tylko to długo trwa, ale efekty są zaskakujące jak twierdzi szef tej kuchni. Mięso tą metodą było badane laboratoryjnie i nic złego nie stwierdzono. Ten program jest powtarzany, co jakiś czas. Na koniec takiego grzania mięsa, by ładnie wyglądało to traktują je takim małym palniczkiem by lekko je opalić. Ma udawać, że było smażone. Nazwy programu nie pamiętam.

Kruszynka ma karkówkę pokrojoną a w programie to oni w temperaturze 60 stopni to kawał mięsa z kością i to wołowe grzali przez 6 - 8 godzin aż w środku miało te 50-60 stopni. Jest to specjalność tej kuchni i mięso jest trochę drogie, ale wyjątkowo smaczne.

Tak, jest wiele sposobów na kuchnie. Jak mówią: są tacy co jedzą wszystko co ma 4 nogi oprócz stołu i wszystko co lata oprócz samolotu, a jedzą naprawdę różności. A te programy są ciekawe i można sie wiele dowiedzieć. Ja mam zamiar ten sposób na mięso wypróbować. Tylko chcę do małego opiekacza dodać regulator temperatury. W piekarniku to trochę za dużo zabawy, no i koszta większe.

, no i koszta większe.

Myślisz że aż tak dużo większe ?

Odnoszę wrażenie, że utrzymanie stałej temperatury przez długi okres czasu bardziej zależy od izolacji termicznej, a nie mocy grzałki.

Można by porównać tę sytuację do kosztów ogrzewania domów, które w głównej mierze zależą od jakości "docieplenia" domu, a nie mocy pieca C.O.

Zresztą po co ja to piszę - Papcio masz to ustrojstwo do pomiaru zużycia energii :-)

Po dwóch karkówkach zrobionych tym sposobem, jedna w piekarniku, druga w opiekaczu wszystko będzie jasne ! :grin:

No w zasadzie masz racje. Tak masz rację, ale i tak sprawdzę. Licznik energii daje do myślenia. Ciekawie wygląda mój jeden TV Samsunga który na czuwaniu pobiera....30Watt!!! a drugi tylko 2Watty. I ten drugi to 32 cale. syn sobie kupił. Żarówki i halogenki to też ciekawy temat, a te energooszczędne to też nie tak dokładnie jest jak w reklamie. Warto popatrzeć, bo teoria troszkę różni się od praktyki.

Ja mam regulator na 60 stopni z dokładnością 0,01% :) ale on może przepuścić 1mA prądu i trzeba dorobić układ sterujący przekaźnikiem. Jest to regulator rtęciowy stosowany był w termostatach generatorów w nadajniku radiostacji.