BonAir Posted December 20, 2007 Report Share Posted December 20, 2007 ...do piekarnika rozgrzanego do 50-60 st.C. i trzymać w nim około 2-ch godzin... ...Trzymać w temp. 50-60 st.C. 1 godzinę... Rozumiem że temperatura ta wystarcza do denaturacji białka ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted December 20, 2007 Report Share Posted December 20, 2007 Wystarczy, ja widziałem program na Discavery właśnie o takim sposobie przygotowywania mięsa w pewnej restauracji. Tylko to długo trwa, ale efekty są zaskakujące jak twierdzi szef tej kuchni. Mięso tą metodą było badane laboratoryjnie i nic złego nie stwierdzono. Ten program jest powtarzany, co jakiś czas. Na koniec takiego grzania mięsa, by ładnie wyglądało to traktują je takim małym palniczkiem by lekko je opalić. Ma udawać, że było smażone. Nazwy programu nie pamiętam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted December 20, 2007 Report Share Posted December 20, 2007 mnie własnie te niskie temperatury zastanowiły :shock: :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted December 20, 2007 Report Share Posted December 20, 2007 Kruszynka ma karkówkę pokrojoną a w programie to oni w temperaturze 60 stopni to kawał mięsa z kością i to wołowe grzali przez 6 - 8 godzin aż w środku miało te 50-60 stopni. Jest to specjalność tej kuchni i mięso jest trochę drogie, ale wyjątkowo smaczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 20, 2007 Report Share Posted December 20, 2007 Witam Kruszynka . Dzięki za przepis po nowym roku będzie próba do karkówki dołożę żeberek wieprzowych oczywiście peklowanych . Kapustę mam dobrą swojej roboty . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 20, 2007 Report Share Posted December 20, 2007 Papciu, ja także ten program ogladałem. To było na Discavery Travel i jest to program cykliczny z popisami mistrzów róznych kuchni. Bardzo ciekawe rzeczy. najbardziej podobało mi sie "nakładanie koloru" palnikiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 20, 2007 Report Share Posted December 20, 2007 najbardziej podobało mi sie "nakładanie koloru" palnikiemPrzypomina, sposób robienia w przemyśle szynek - trochę odpowiedniego karmelu i mamy wyrób z komina. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted December 20, 2007 Report Share Posted December 20, 2007 Tak, jest wiele sposobów na kuchnie. Jak mówią: są tacy co jedzą wszystko co ma 4 nogi oprócz stołu i wszystko co lata oprócz samolotu, a jedzą naprawdę różności. A te programy są ciekawe i można sie wiele dowiedzieć. Ja mam zamiar ten sposób na mięso wypróbować. Tylko chcę do małego opiekacza dodać regulator temperatury. W piekarniku to trochę za dużo zabawy, no i koszta większe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted December 21, 2007 Author Report Share Posted December 21, 2007 , no i koszta większe. Myślisz że aż tak dużo większe ? Odnoszę wrażenie, że utrzymanie stałej temperatury przez długi okres czasu bardziej zależy od izolacji termicznej, a nie mocy grzałki. Można by porównać tę sytuację do kosztów ogrzewania domów, które w głównej mierze zależą od jakości "docieplenia" domu, a nie mocy pieca C.O. Zresztą po co ja to piszę - Papcio masz to ustrojstwo do pomiaru zużycia energii :-) Po dwóch karkówkach zrobionych tym sposobem, jedna w piekarniku, druga w opiekaczu wszystko będzie jasne ! :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted December 21, 2007 Report Share Posted December 21, 2007 No w zasadzie masz racje. Tak masz rację, ale i tak sprawdzę. Licznik energii daje do myślenia. Ciekawie wygląda mój jeden TV Samsunga który na czuwaniu pobiera....30Watt!!! a drugi tylko 2Watty. I ten drugi to 32 cale. syn sobie kupił. Żarówki i halogenki to też ciekawy temat, a te energooszczędne to też nie tak dokładnie jest jak w reklamie. Warto popatrzeć, bo teoria troszkę różni się od praktyki. Ja mam regulator na 60 stopni z dokładnością 0,01% ale on może przepuścić 1mA prądu i trzeba dorobić układ sterujący przekaźnikiem. Jest to regulator rtęciowy stosowany był w termostatach generatorów w nadajniku radiostacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted December 21, 2007 Report Share Posted December 21, 2007 dodam tez 2 gr. kiedys robiono tzw.pieczen cyganska,byl to peklowanykarczek wp. zanurzany w krwi i wkladany byl do bardzo rozpalonejwedzarni,byl pieczony jak zarazem jednoczesnie wedzony o bardzointensywnym cczarnym wrecz kolorze. pozdrawiamMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts