Jump to content

Ocieplenie dachu

frapio

Recommended Posts

Potrzebna jest porada/opinia nt. korzyści lub wad z ocieplenia dachu na budynku mieszkalnym pianką vs. wełna mineralna. 

Dylemat mają moje dzieci, więc pośrednio i ja. Budują dom i są na etapie ocieplenia dachu. Powstaje pytanie: w czym i o ile lepsze jest ocieplenie dachu pianką (do czego się skłaniają), bo różnica w kosztach jest b. duża. Czy korzyści z pianki usprawiedliwiają tak znaczną różnicę cen. Nie znamy nikogo, kto takie ocieplenie ma u siebie, a usługodawcy i od pianki i od wełny oczywiście chwalą każdy swoje. 

Dom powstaje wg adaptowanego projektu Bryza-4 ( http://www.mgprojekt.com.pl/bryza-4). Dach 2-spadowy kryty blachą, przedłużony jako jedna całość również nad garaż. Na całym poddaszu pokoje i nad częścią garażową pomieszczebia użytkowo-gospodarcze.

post-40124-0-46564800-1452003387_thumb.jpg 

Zdjęcie z wizualizacji oryginalnego projektu ze strony jw.

Za opinie (również na PW) fachowcom w temacie i użytkownikom  z góry dziękuję.

PS

Po rozwiązaniu dylematu poproszę moderację o usunięcie tematu, no chyba że dobudują też wędzarnię, to uzupełnię o aktualne zdjęcie.

Wełna jak przy piance będziesz wentylowal dach jak podejdzie pod blachę czy dachówkę.piszę z telefonu

Wentylację zapewnia folia wstępnego krycia.

Piana pianie nie równa wszystko zależy od deklarowanego oporu cieplnego .

Do zalet na pewno należy dokładność wypełnienia oraz szczelność przestrzeni bez zbędnych mostków termicznych,

których nie sposób uniknąć tnąc wełnę.

Wełnę (szklaną lub skalną) za to można bez problemu ułożyć samemu powoli, starannie i to jest duża zaleta.

Folia tak jak jest wełna która ma określoną grubość po rozprężeniu/ułożeniu czy uzyskasz to na piance ? (równą grubość warstwy po aplikacji na budowie ). Pianka mam na myśli podawaną z agregatu/butli cięta w plastrach (ala styropian)  trzeba zobaczyć w specyfikacje, ale wełna szklana/mineralna teoretycznie powinna być wieczna a czy pianka nie będzie się utlenić. Może niech kolega poda jaka pianka . Pierwszy błąd jaki widzę w projekcie to budowa garażu w bryle budynku (ale to polska mania) .Koszt metra tego garażu to 3 tys m kwadrat bez działki , na samochód to się buduje wiatę lub osobny garaż w lekkiej konstrukcji. Wspomnisz moje słowa wszystko w nim będzie tylko nie samochód a na końcu przerobią na pokój dla następnego  dziecka (nowy dom nowe dziecko  :D lub Dziadka na stare lata czyli Ciebie to :D  może od razu zadbaj aby było przy nim osobne W.C wejscie i aneks kuchenny to na "pierwszy rzut oko" co do projektu ).Te balkony pod zadaszeniem na górze to od razu niech skasują (następna polska mania pewnie z wielkiej płyty , ) jak masz działkę to pies z kulawą nogą tam nie ... .W założeniach to masz tam pić kawę i rozkoszować się widokami , ale jak masz działkę to pijesz na tarasie lub w ogrodzie a tam wieszasz gacie po praniu , i latasz przy twoim projekcie na balkonie z pędzlem aby malować podbitkę .chyba że dzieci bogate to tz. służba to zrobi .Piszę służba bo raz się "mądrzyłem" przy domię że duży itp kto to zrobi i zwrócono mi uwagę że od tego jest ogrodnik , konserwator służba itp. Jeszcze (następna polska mania ) klimat jest jaki jest i nad wejściem ma być zadaszenie (daszek) 2015 był jaki był ale tu mamy klimat przejsciowy albo pada albo słota itp i jak otwierasz drzwi (kluczę zwłaszcza jak kobieta szuka w torebce) to dobrze jak nie pada za kołnierz

Edited by Maciekzbrzegu

których nie sposób uniknąć tnąc wełnę

Przy wełnie nie ma z tym problemu. Prędzej przy styropianie.

A w ogóle dyskutujemy o tej piance, a nic o niej nie wiemy.

No i jeszcze dowiadujemy się, że jest duża różnica w kosztach. Ale jaka?

Edited by arkdom

Podpatrzyłem rzuty prosisz  o zdanie to powiem (może nie powinnem)  ;

parter :

-strata powierzchni na garaż

-wejście z w.c łazienki na otwarty hall połączony z kuchnią salonem (te aromaty a te odgłosy z kibelka prr... yyyy w trakcie.... a domownicy w trakcie konsumpcji , a później spuszczana woda bezcenne :D  mówimy o życiu - może jakoś je wygrodzić tz. wyjscie/wejscie , może na pomieszczenie gospodarcze , może scianka w holu ?)

-sypalnia na dole a kto tam będzie spał jak obok jest salon kuchnia czyli życie od 6 do 23 ?? to tak optymistycznie , gabinet z tego ? (jak dzieci  mają działalność gospodarcza i co petenta prowadzić przez cały salon bez sensu -moim zdaniem powstał ponieważ na piętrze potrzebowano dodatkowego miejsca na pokój  ), może ma ona sens dla seniora ale powinna  mieć dostęp do łazienki bezpośredni ) 

-o balkonie na piętrze pisałem wcześniej

-brak typowych pomieszczeń gospodarczych -pralnia, spiżarnia , warsztat , kotłownia wejście z garażu po przekątnej  :facepalm: )

Reasumując duży dom  wielki garaż i tylko 3 sypialnie dla mnie pupa.

Nasi architekci to projektują ładne domu niekoniecznie funkcjanalne (popatrz na Niemcy , Anglię itp USA tam gdzie jest podobny klimat jakie  są funkcjonalne , ekonomiczne domy  ) rozmawiałem z nimi wiedzą o tym , ale jak inwestor chce ,żąda to ma :D.(szczególnie "bawole oczka w dachu" koszt dachu x2 i jeszcze musi być do jego wykonania fachowiec a nie przyuczony do dekarki Józek)

Jeszcze jedna uwaga do Twoich dzieci , one mają/będą mieli dzieci które "wyfruną" z domu (niech między bajki  włożą ze będą z nimi mieszkać nie te czasy) i muszą sobie odpowiedzieć czy to też jest dom ich starości , co z nim zrobią na "stare lata" a one szybciej przyjdą niż myślą  :D

P>S

Wszystko co opisałem opisuje z własnego doświadczenia i własnych rozterek :). Oczywiście powinnem dadać co nimniejszym czynie za są to moje przemyślenia które nie muszą być podzielane , i Inwestorzy mogą mięć całkiem odmienne zdanie . Najważniejsze aby im "pasowało"  :D i byli zadowoleni czego życzę , a za realizację trzymam kciuki

Edited by Maciekzbrzegu

Tak. Chodzi o piankę tego typu. Dach z blachodachówki, jest membrana, nie ma pełnego deskowania . Proponują grubość piany 20 cm. Alternatywne propozycje to wełna Knauf o dobrych parametrach 15 cm między krokwiami + 10 cm pod krokwiami. Wełna o połowę tańsza (robocizna własna) od pianki (kładzie firma). 

Te balkony pod zadaszeniem na górze to od razu niech skasują

Już go nie ma. I tego tarasu pod balkonem też.

Dziękuję za dotychczasowe zainteresowanie tematem. 

Pianka będzie szczelniejsza, a to jest bardzo istotne przy izolacji. Wełnę ciężko szczelnie ułożyć. Można, ale bardzo ciężko. Gdzieś w jakimś kąciku łatwo popełnić błąd. Jakie to może mieć skutki? Myślę, że dobrym przykładem jest zepsuty termos.

Mam wełnę w więźbie i niestety po latach zauważam zimniejsze punkty. Wełna była bardzo starannie kładziona, ale niestety czas robi swoje. Gdzieniegdzie coś oklapło, gdzieniegdzie może się przesunęło, gdzieniegdzie ktoś coś być może przeoczył. Życie to nie reklama, gdzie wszystko jest idealne.

Na pewno lepsza będzie pianka. Ale to ma swoją cenę. Gdybym izolował drugi raz, to raczej byłaby pianka.

W budowlance najpopularniejsza jest wełna i styropian. Dlatego każdy budowlaniec je poleca. Niektórzy budowlańcy (nie piję tutaj do Karola) nawet nie wiedzą, że można izolować pianką, a na pewno niewielu z nich zna jej zalety. Jest mało popularna, bo po prostu jest droga, mało znana i z tych powodów mało osób się na nią decyduje. Jednak jest naprawdę bardzo dobra.

Z domu nie powinno robić się termosu? Ściany powinny oddychać? Nie wiem, może i tak jest, ale ilu ludzi mieszka w żelbetonowych blokach? Jakoś nie czuję tam oddychania tych ścian. Ważna jest wentylacja i to przez nią właśnie dom powinien oddychać.

Oddychanie ścian jest potrzebne tym, którzy mają źle dobraną izolację (wbrew pozorom bardzo dużo budynków) i punkt przemarzania (punkt rosy?) znajduje się w ścianie. Tak zaizolowana ściana kondensuje w sobie wilgoć i aby wyschła musi być przepuszczalna dla wilgoci. Najprawdopodobniej z tego błędu wyrósł niemalże mit, że ściana musi oddychać.

Dobrze zaizolowany dom powinien być jak termos. Dobrze zaizolowany termicznie. A wszelkie rozszczelnienia tego termosu powinny wynikać z projektu, a nie z popełnionych błędów przez wykonawców, czy też samego projektanta (te błędy bardzo łatwo jest popełnić, trudno wykryć, a niektóre nawet ujawniają się dopiero po latach, jak u mnie).

Błąd w izolacji można obrazowo wyjaśnić tak: Co nam da zaizolowanie ściany nawet 0,5m izolacji, jeśli w tej ścianie znajduje się uchylone okno?

Kilka szczelin w ułożonej wełnie, gdzieś może w zakosach, kącikach czy jakichś szczelinach powoduje rozszczelnienie tej izolacji (a przy układaniu wełny pomiędzy krokwiami znajdzie się takich punktów naprawdę sporo) jest takim otwartym oknem w izolacji, przez które przenika nam zimno w zimie i ciepło w lecie.

Pianka poliuretanowa jest co najmniej równie ciepła jak wełna, również oddycha, nie jest higroskopijna, a jej poprawna aplikacja w zakamarkach jest banalna.

Myślę, że można śmiało stwierdzić, że nawet przy podobnych parametrach izolacyjnych pianka będzie efektywniejsza z powodu lepszego jej zaaplikowania.

Kwestii ekonomicznej nie analizuję, to należy do inwestora.

To ja jeszcze dopiszę, że teraz robi się domy szczelne jak termos i aby była dobra izolacja stosuje się rekuperatory (link do wiki) - ma to więcej zalet niż wentylacja grawitacyjna - ale do tego trzeba zmienić sposób myślenia - a to już bajka.

A tak z innej beczki to inwestorowi polecam zapoznać się jeszcze z odkurzaczem centralny (nie każdy bierze to pod uwagę a sprawa godna przemyślenia).

W projekcie nie widziałem rolet - dobra sprawa i dobrze by były elektryczne - w jaki sposób wykonane -inna sprawa ale zawsze do takich można dołożyć moduł i sterować poprzez aplikacje w telefonie.

Co do projektu to ten nieszczęśliwy garaż - chyba by był lepszy jak by był w linii ścian budynku - powiększyło by to miejsce na pom. kotłowni / pralni - ale to już inwestora sprawa.

Okna dachowe skośne - mam takie i jak bym miał możliwość to zmienił bym na mansardy.

W projekcie nie ma nawet grama piwnicy - każdy kto ma piwnice zna zalety a kto nie ma to chciałby mieć i co poniektórzy budują ziemianki - bo zapomniało się o piwnicy - oczywiście piszę o osobach lubiących robić zapasy i posiadać inne produkty wymagające chłodniejszych pomieszczeń.

Może i koszty na początku są większe ale by potem mieć możliwość je ciąć oszczędzając to niestety trzeba zainwestować. Tecznika idzie na przód i moim zdaniem warto zainwestować w natrysk. Gdybym aktualnie się budował i miał środki to minuty bym się nie zastanawiał. Z racji zawodu trochę się naczytałem i na szybko mogę podać jakieś linki a jak potrzeba to udostępnię wszystkie materiały tematyczne, dostępne w naszym wydawnictwie dotyczące metody natryskowej. Żeby nie było - ja tylko łamię tekst :) Nie handluję i nie mam z firmami kontaktu :)

www.inzynierbudownictwa.pl/files/IB_01_2012_dodatek.pdf

www.inzynierbudownictwa.pl/dodatek_specjalny,elewacje_i_docieplenia,artykul,welna_w_izolacji_cieplnej__szklana__skalna__drzewna__a_nawet_owcza,6335

Czemu okien nie oprawiają wełną o sobrej lambdzie?

Odpowiem - bo wełna nie ma właściwości klejących... Nie pamiętam przypadku, by zarzewie ognia powstało przy oknie ... :cool:

Z racji zawodu trochę się naczytałem

Co to za zawód? :cool:

prosisz  o zdanie to powiem (może nie powinnem)

Wręcz przeciwnie.

Każda uwaga jest jak najbardziej bezcenna. Jak zaznaczyłem na wstępie, projekt ten jest tylko bazą wyjściową i został adaptowany pod ich potrzeby. Większość uwag Twoich i Kolegów  została uwzględniona, jak np. zlikwidowany balkon i taras na szczytowej ścianie (przeniesiony na tylną bardziej nasłonecznioną ścianę), rolety zdalnie sterowane czy okna dachowe i inne. Z projektu oryginalnego to w zasadzie została bryła budynku i podstawowy rozkład pomieszczeń. 

Dziękuję za już i proszę o jeszcze.

Piankę można dać tylko na ściany pionowe i dobrze zabezpieczone przed czerwonym kurem. Paląc się wydziela chlorowodór, cyjanowodór, dwutlenku azotu i dwutlenek siarki. Śmierć występuję po jednej minucie od wdychania. Pianki zastosowane w dachu dodatkowo latem jeżeli nie mamy zastosowanej wentylacji spowoduje wkroplenie dużej ilości pary wodnej. W budownictwie stosuje się około 10 rodzajów pianek. Pytając należy podać typ pianki.  Więc pytanie o piankę na tym forum dotyczy chyba wyrobu ciastek. Jak do tej pory najlepszym ociepleniem jest wełna mineralna odpowiednio położona i sprawdzona pod każdym względem.    

Edited by Andyandy

Jeszcze raz zapytam - palność pianki? Czy ktoś napisze.
 Pianki typu PUR są samo gasnące i nie są toksyczne. Natomiast podczas pożaru jeżeli są podsycane innymi materiałami palnymi wydzielają toksyczne gazy. Na 10 rodzajów pianek 8 jest bardzo toksyczne, a 2 rodzaje umiarkowanie. Na ściany pionowe zewnętrzne polecam ponieważ są dużo lepsze od styropianu tylko należy przygotować odpowiedni stelaż. Natomiast strych, dach zimą nie ma problemu najmniejszego i jest bardzo ciepłą izolacją. Jest problem latem jak dach jest nagrzany, a wewnątrz jest dużo chłodniej wtedy w szczycie wkropli się dużo wody, zresztą przy wełnie podobnie.  Ale wełnę można wietrzyć wprowadzając drenaż na szczycie i tak mam zrobione. Wentyluję nawet zimą. Wełna wtedy nie siada po latach i sucha jest bardzo ciepła.  Największym problemem jest pożar, chociaż samą piankę trudno jest zapalić bez zewnętrznych źródeł ognia ponieważ gaśnie, ale jeżeli mamy materiał, który podsyci płomień wtedy wszyscy obecni w budynku mają prze......!   Mam ten sam problem co wybrać - wełnę, styropian czy piankę. Będę niektóre elementy robił piance twardej typu icynene i na pewno zewnętrzne, ale dach ???   

Frapio , jak rozumiem budynek jest juz postawiony przykryty blachą , napisz jaka pianke polecają wykonawcy z porami otwartymi czy zamknietymi , sa to dwa rózne materiały , które bedą zachowywac sie inaczej po zastosowaniu , uważam ze , mozna zastosowac kazde ocieplenie jesli zachowa sie zasady , tzn , membrama dachowa  powinna byc tak połozona by zachowna była szczelina pomiędzy pokryciem dachowym a ociepleniem , jesli nie zastosowano na membramie siatki usztywniajacej , to pod wpływem natrysu i rośniecia piany membrama wybrzuszy sie i bedzie dotykac do blachy czyli straci swoje własciowśc dla których została tam zastosowana ( paroprzepuszczalność ) , trzeba tez wziąc pod uawgę ze natrysk piany jest zalezny ( jej gęstość - czyli potem własności ) od doswiadczenia operatora i jego uczciwości -wszystko zalezy od jego reki , ponadto koledzy pisza ze piana szczelnie otuli wieżbe oraz wypełni przestrzen między krokwiową , jest to prawda , ale wydaje mi sie ze dla więżby lepiej jest był do niej dostep powietrza ( pianka z otwartymi porami bedzie lepsza ) by drewno nie plesniało . Osobiście zrobiłbym oocieplenie wełna grubość min 25 cm , ułożone w dwoch warstwach ( 15 + 10 cm ) filmików u producentów jest cała masa , na koncu stelaż pd płyty g-k , a na stelaz przylepiłbym tasma dwustronna szczelnie folie  bąbelkowa pokryta warstwa refleksyjna , wypracowując szczelnie kazde miejsce na zakladke w rogach , na powierzchni wokół jetek etc . wełna niema tendencji do wypietrzania sie , zbiegiem czasu sie ułozy i szczelina wentylacyjna pomiędzy pokryciem a izolacja bedzie  zachowana . Wykonuje budynki od lat to rozwiazanie jeszcze nie zawiodło , Pianka jest b.droga  , jej zalety  sa zależne od wykonawcy od jego doświadczenia etc,jest popularna w USA, ale tam jest stosowana w konstrukcjach szkieletowych i gospodarskich , jak dobrze przejrzec filmiki to w połaciach dachów tez stosuja tam wełnę . By uslugi z pianka staniały potrzeba jeszcze troche czasu wykonawców jest coraz wiecej ceny spadają , byłem na targach  i w rozmowach z dystrubutorami pianki potwierdzały sie moje uwagi . Reszta i Twoj wybór zalezy od kasy. Na koniec folia babelkowa jest stosunkowo tania od 3,50-7 zł / m2 , jeśłi chcesz mogę poszukać lub poprosić mojego inwestora u którego robilismy ostatnio ocieplenie połąci dachu by udostępnił zdjęcia i spostrzezenia eksploatacyjne .Pozdrawiam

Edited by Pacan Wojciech