MariuszB Posted January 6, 2016 Report Share Posted January 6, 2016 (edited) W temacie "Sezon ogródkowo-działkowy 2015" otwarty padło że pora zacząć już sezon 2016 więc czynię to z wielką przyjemnością i sezon 2016 uważam za otwarty Edited January 6, 2016 by MariuszB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted January 6, 2016 Report Share Posted January 6, 2016 W wolnej chwili muszę przeserwisować kosiarki i zacząć rozglądać się za nasionami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted January 6, 2016 Author Report Share Posted January 6, 2016 Dzisiaj odwiedziłem swoją działkę i zauważyłem że wszystkie pąki na bzie i wiśni zmarzły, ale nie ma co się dziwić, w końcu mrozy na poziomie -20 stopni zrobiły swoje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted January 6, 2016 Report Share Posted January 6, 2016 Muszę wpaść do siebie na działkę , zobaczyć co się dzieje z eukaliptusem i kapustą. Co prawda zostały opatulone ale ........ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 No i szlak trafił ratowane różaneczniki.Sarny ogryzły wszystko co zielone z pączkami włącznie.A specjalnie pojechałem by je otulić po opadzie śniegu. Trzeba wzbogacić plan zakupów wiosennych W końcu zima na Kaszuby zawitała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Kaziku, mówiłeś że sarenki jedzą tylko zioła. PozdrawiamZimą piękna...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal278 Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Sarny koledzy jedzą wszystko oprócz tuji i wierzby (znam takie co i wierzbe jedzą ). Poczekaj z zakupem, może się odbiją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Sarny koledzy jedzą wszystko oprócz tuji i wierzby Też znam takie-po działce mojej chodzą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal278 Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Ja znałem konia co cis jadł i żył... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Kaziku, mówiłeś że sarenki jedzą tylko zioła Wiesz Andrzejku że teraz o zioła sarenkom trudno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Sarny koledzy jedzą wszystko oprócz tuji i wierzby (znam takie co i wierzbe jedzą ). Poczekaj z zakupem, może się odbiją.I tu się mylisz trzy lata temu sarny wygoliły mi tuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal278 Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 (edited) Tuja z zasady jest trująca. Ale niektóre zwierzęta widać nie wiedzą co to trucizna. Mi potrafiły bobry zjeść świerki, a żywica ponoć im nie smakuje, nie było to żadnej śnieżnej ani mroźnej zimy. Edited January 20, 2016 by michal278 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 (edited) Mi to najpierw zeżrą co mogą , a następnie (to lepiej określą myśliwi-leśnicy) wytrą poroże jak wyrasta o młode drzewa (ściągną korę zwłaszcza z modrzewia i kosodrzewiny) . Ale jest na to sposób ....... powtarzam sobie że kocham zwierzynę i przyrodę i jakoś tak lżej na duszy . Póki co nie myślę ile trzeba dokupić wieprzowiny , ale jak te incydenty nabiorą na sile to nie wykluczam i się nie zarzekam Edited January 20, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 I tu się mylisz trzy lata temu sarny wygoliły mi tuje. U nas na osiedlu było to samo.Wszystkie tujowe żywopłoty zostały podgolone do wysokości sarnich łbów.Wchodziły śmiało między domy aż do położonego w głębi placu zabaw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 (ściągną korę zwłaszcza z modrzewia i Nie tylko, dwa lata temu z młodych modrzewi czubki zjadły.Ja do nich podchodzę jak do kretów ...są u siebie a intruzem to ja jestem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 (edited) zgadzam się , krety też mam ale nie dużo bo mam żmije , ale wszystko jest zrównoważone i jakoś tak sobie żyjemy razem . Co więcej podglądanie tego wszystkiego daje przyjemność a jak się nie poprawia na siłę to przyroda ma swoją mądrość i jakoś to wszystko się zazębia/egzystuje Edited January 20, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smakoszek Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Dzisiaj zaglądnąłem do czosnku niedzwiedziego, pod liściami sterczą jego szpilki ze 2 cm. Jak dalej będzie ciepło to za dwa tygodnie będę miał pierwsze wiosenne witaminy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal278 Posted February 3, 2016 Report Share Posted February 3, 2016 Zwierzęta po to się ocierają by nakleic żywice na sierść. Potem z sierścią usuwają pasożyty. Słyszałem historię że strzelano do dzika a mu taki pancerz jak zbroja dział. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roma Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 W tym tygodniu w naszym ogródku prace na pełnych obrotach.Przycięte zostały krzewy winogron,hortensje bukietowe i zdążyłam oczyścić żurawki.Dzisiaj będzie chyba dzień stracony dla ogródka bo jak na razie temperatura trzyma się na 0 stopniach,co nie napawa zbytnią ochotą do grzebania w ziemi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janoity Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 W tym tygodniu w naszym ogródku prace na pełnych obrotach.Przycięte zostały krzewy winogron,hortensje bukietowe i zdążyłam oczyścić żurawki.Dzisiaj będzie chyba dzień stracony dla ogródka bo jak na razie temperatura trzyma się na 0 stopniach,co nie napawa zbytnią ochotą do grzebania w ziemi.Roma, nie za wcześnie na cięcie hortensji ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 U mnie tulipany już wystartowały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roma Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 Myślę,że na bukietówki nie jest za wcześnie w ubiegłym roku cięłam w tym samym terminie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted February 23, 2016 Report Share Posted February 23, 2016 I ja zacząłem sezon.Wsiałem trochę pomidorów. Kupiłem taki tunelik foliowy http://allegro.pl/tunel-foliowy-ogrodowy-ogrodniczy-szklarnia-2x3m-i5255933681.html. Mam zamiar je zjeść do 15 września, bo potem jadę na ryby i grzyby. Jak do tego czasu nie urosną, to same sobie będą winne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 23, 2016 Report Share Posted February 23, 2016 Może komuś się przyda czas opryskać brzoskwie Sylitem przeciw kędzierzawości liści (ja już to zrobiłem x2) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted February 23, 2016 Report Share Posted February 23, 2016 Dobrze gadasz, zapomniałem o tym tylko, że pada cały czas:( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts