tur100 Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Takie coś znalazłem w sieci:Najbardziej podoba mi się wędzona czekolada http://kuchniasv.pl/pl/pistolet-do-wedzenia-polyscience.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanysek Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 W masterchefie tak właśnie podwędzali jakieś danie. Idiotyczna " nowoczesna " kuchnia jak u Amaro...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Jest to urzadzenie ,glownie stosowane w restauracjach , przy serwowaniu dan , glownie ryb i serow.. Np.zwykle danie robione na zamowienie, gdzie maly kawalek ryby jest dodawany procesowi wedzenia. NA pewno nie ma zastosowania w malych jadlodalniach/restauracjach, bo koszt przygotowania takiej potrawy przewyzsza i wymagania i cennik kupujacych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Ja myślę, że najlepiej zda egzamin jak się zapakuje trochę marychy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 (edited) Jest to urządzenie które używa się w kuchni molekularnej w tej kuchni również często używa się anty-grilla. Edited January 8, 2016 by bilu72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 (edited) .Mastercheif to bardzo dobry program.Polecam odrzucić wszystkie inne wzorce.To jest ten własciwy wzór do naśladowania.Pozdr. KrzysztofWspółczuję. Edited January 8, 2016 by krzysio59 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andym Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 (edited) Odrobina zrozumienia... Kuchnia molekularna też jest kuchnią. Wszystko jest kwestią smaku.I marketingu. Lub odwrotnie. Pozdrawiam. Edited January 8, 2016 by andym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazior83 Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 (edited) Ja myślę, że najlepiej zda egzamin jak się zapakuje trochę marychy Andyandy fajne :D Lubie to Edited January 8, 2016 by kazior83 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Ja myślę, że najlepiej zda egzamin jak się zapakuje trochę marychy Mastercheif to bardzo dobry program.Polecam odrzucić wszystkie inne wzorce.To jest ten własciwy wzór do naśladowania. Pozdr. Krzysztof Współczuję. No panowie, i tutaj wlasnie przedstawia sie narodowy brak toleracji. Kazdy ma prawo wyboru i rodzaju jedzenia i sposobu jego wykonania. Tego nauczyl mnie kraj i ludzie w ktorym teraz zyje . A mieszkam tez w miescie, ktore nazwane jest stolica kulinarna swiata. Restauracje, kafejki sa jedna przy drugiej i zyja pelnym zyciem. To tez wynka ze stylu zycia tutaj. Pozdrawiam was serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Odrobina zrozumienia... Kuchnia molekularna też jest kuchnią. Wszystko jest kwestią smaku. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0wink.gif Ciekawe ilu z Was jest w stanie coś takiego przygotować? http://www.akademiamolekularna.pl/galeria/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Proszę zastanowić się, co zawiera taki dym i co pozostaje na "wędzonym" produkcie po operacji "wędzenia" w pełnej izolacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Proszę zastanowić się, co zawiera taki dym i co pozostaje na "wędzonym" produkcie po operacji "wędzenia" w pełnej izolacji.Wędzarki molekularne to urządzenia pozwalające na wykończenie naturalnym, chłodnym dymem dań, których nigdy nie udałoby się uwędzić tradycyjnymi metodami, takich jak: masło, surowa ryba, czekolada, napoje, sałatki, zupy, sosy itp.Urządzenie to daje możliwość wystawienia jedzenia na działanie dymu bez użycia ciepła, dzięki czemu pozwala na stworzenie niepowtarzalnych smaków i aromatów. Można je zastosować zarówno przed jak i po gotowaniu.Wędzarki są uniwersalne i łatwe w obsłudze. Do wytworzenia dymu można użyć wiórków z drewna, liści herbaty, przypraw, tytoniu, a nawet kwiatów. Rezultatem jest lekko wędzony posmak i aromat.cytat pochodzi ze strony;http://kuchniamolekularna.pl/smoking-gun/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Dokładnie. Tu nie chodzi o to żeby przez 3 godziny zadymiać potrawę ale aby w kilka minut nadać jej nutę wędzonego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Jeszcze raz. Proszę poczytać kiedy powstaje, co to jest i z czego składa się dym (KAŻDY!!!) oraz co pozostaje na wędzonym, podwędzanym produkcie (bez względu na temperaturę wędzenia), w warunkach pełnej izolacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Przy wędzeniu istotny jest przepływ dymu a nie jego obecność ... każdy uklad zamknięty pozbawiony tlenu i przeplywu powietrza to "trutka dla szczurów" pachnąca dymem Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Proszę zastanowić się, co zawiera taki dym i co pozostaje na "wędzonym" produkcie po operacji "wędzenia" w pełnej izolacji. Ale kazdy ma prawo wyboru, a nie narzucania rzez innych co i jak ma jesc. Jesli osoba decyduje sie na ow smak to dlaczego ma zaraz byc ganiona. To tak samo jak kazdy tutaj podniosl krzyk, kiedy byla dyskusja o zakazietradycynego wedzenia produktow przez Unie. Jesli masz ochote isc do restauracji i spobowac dan jakie tam serwuja, nie powiedziane jest ,ze musisz jesc ich tonami, wrecz przeciwnie, ilosc nie jest tutaj serwowana. Tu serwuja najpierw wizualnie, nastepnie zapachowo a na koncu dopiero jest to ostatnie kurminacyjne, probowanie smaku.Nie uwierze, ze tylko cale zycie jadles golonke z kapusta a nie miales nic, co wg roznych badan nie jest zdrowe( w duzych ilosciach). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Przy wędzeniu istotny jest przepływ dymu a nie jego obecność ... każdy uklad zamknięty pozbawiony tlenu i przeplywu powietrza to "trutka dla szczurów" pachnąca dymem Tapniete z GT-I9500Myślisz że te siedem sekund wędzenia jest bardziej szkodliwe niż niejednokrotnie nasze zamknięte wędzarnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Smaku powiadasz ja wcześniej wymieniłbym zdrowie .. Ale ja inny jestem i mam w d... "unie wszelakie" chwała Bogu nawet unia fizyki nie przeskoczy Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Ale kazdy ma prawo wyboru, a nie narzucania rzez innych co i jak ma jesc. Oczywiście, że tak. nawet przez myśl mi nie przeszło, by komukolwiek coś narzucać. Zwróciłem jedynie uwagę na obowiązujące prawa fizyki i chemii już na początku dyskusji, która zapewne będzie gorąca. Już mnie tu nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted January 9, 2016 Report Share Posted January 9, 2016 Nie uwierze, ze tylko cale zycie jadles golonke z kapusta a nie miales nic, co wg roznych badan nie jest zdrowe( w duzych ilosciach). Otóż to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 9, 2016 Report Share Posted January 9, 2016 Nie uwierze, ze tylko cale zycie jadles golonke z kapusta a nie miales nic, co wg roznych badan nie jest zdrowe Co racja , to racja. Jednak nigdy tak świadomie nie pakowałem się w tarapaty.Poczekajmy, aż ten wynalazek zyska szerokie poparcie mistrzów od dymienia i wtedy pogadamy o ewentualnym jego kupnie. Dyskutowanie o czymś, czego nie posiadamy, moim zdaniem, mija się trochę z celem. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 9, 2016 Report Share Posted January 9, 2016 O ile mi dobrze wiadomo, to już dawno jest stosowany.Nawet sobie też taki skonstruowałem w celach naukowych....http://emotikona.pl/emotikony/pic/0winked.gifA co do szkodliwości stosowania, to bardziej przytruję dwoma papierosami wypalonymi po obiadku, niż tą namiastką dymu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 9, 2016 Report Share Posted January 9, 2016 Kiedy coś takiego piszesz, wydaje mi się (choć to tylko przypuszczenie), że nie kumasz zasad fizyko-chemii procesów wędzenia, a nawet prostego palenia.Idąc Twoim tokiem rozumowania, wypal dwa papierosy wewnątrz torebki foliowej założonej na głowę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 9, 2016 Report Share Posted January 9, 2016 Kiedy coś takiego piszesz, wydaje mi się (choć to tylko przypuszczenie), że nie kumasz zasad fizyko-chemii procesów wędzenia, a nawet prostego palenia.Idąc Twoim tokiem rozumowania, wypal dwa papierosy wewnątrz torebki foliowej założonej na głowę. Ojtam, ojtam Maxellu, przecież to jest tak samo zdrowe jak DG z górnym podawaniem dymu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 9, 2016 Report Share Posted January 9, 2016 ....Chuck wypali wszystkie papierosy w jednej torebce na głowie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.