Jump to content

Pistolet do wędzenia


tur100

Recommended Posts

  • Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jest to urzadzenie ,glownie stosowane w restauracjach , przy serwowaniu dan , glownie ryb i serow.. Np.zwykle  danie robione na zamowienie, gdzie maly kawalek ryby jest dodawany procesowi wedzenia. 

 NA pewno nie ma zastosowania w malych jadlodalniach/restauracjach, bo koszt przygotowania takiej potrawy przewyzsza i wymagania i cennik kupujacych. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja myślę, że najlepiej zda egzamin jak się zapakuje trochę marychy 

 

Mastercheif to bardzo dobry program.Polecam odrzucić wszystkie inne wzorce.To jest ten własciwy wzór do naśladowania. Pozdr. Krzysztof Współczuję.
 

 No panowie, i tutaj wlasnie przedstawia sie narodowy brak toleracji. 

 Kazdy ma prawo wyboru i rodzaju jedzenia i sposobu jego wykonania.  Tego nauczyl mnie kraj i ludzie w ktorym teraz zyje .

 A mieszkam tez w miescie, ktore nazwane jest stolica kulinarna swiata. Restauracje, kafejki sa jedna przy drugiej i zyja pelnym zyciem. To tez wynka ze stylu zycia tutaj.

 Pozdrawiam was serdecznie 

Link to comment
Share on other sites

Proszę zastanowić się, co zawiera taki dym i co pozostaje na "wędzonym" produkcie po operacji "wędzenia" w pełnej izolacji.

Wędzarki molekularne to urządzenia pozwalające na wykończenie naturalnym, chłodnym dymem dań, których nigdy nie udałoby się uwędzić tradycyjnymi metodami, takich jak: masło, surowa ryba, czekolada, napoje, sałatki, zupy, sosy itp.

Urządzenie to daje możliwość wystawienia jedzenia na działanie dymu bez użycia ciepła, dzięki czemu pozwala na stworzenie niepowtarzalnych smaków i aromatów. Można je zastosować zarówno przed jak i po gotowaniu.

Wędzarki są uniwersalne i łatwe w obsłudze. Do wytworzenia dymu można użyć wiórków z drewna, liści herbaty, przypraw, tytoniu, a nawet kwiatów. Rezultatem jest lekko wędzony posmak i aromat.

cytat pochodzi ze strony;

http://kuchniamolekularna.pl/smoking-gun/

Link to comment
Share on other sites

 

 

Proszę zastanowić się, co zawiera taki dym i co pozostaje na "wędzonym" produkcie po operacji "wędzenia" w pełnej izolacji.

 Ale kazdy ma prawo wyboru, a nie narzucania rzez innych co i jak ma jesc. Jesli osoba decyduje sie na ow smak to dlaczego ma zaraz byc ganiona.

 To tak samo jak kazdy tutaj podniosl krzyk, kiedy byla dyskusja o zakazietradycynego  wedzenia produktow przez Unie.

 

 Jesli masz ochote isc do restauracji i spobowac dan jakie tam serwuja, nie powiedziane jest ,ze musisz jesc ich tonami, wrecz przeciwnie, ilosc nie jest tutaj serwowana. Tu serwuja najpierw wizualnie, nastepnie zapachowo a na koncu dopiero jest to ostatnie kurminacyjne, probowanie smaku.

Nie uwierze, ze tylko cale zycie jadles golonke z kapusta a nie miales nic, co wg roznych badan nie jest zdrowe( w duzych ilosciach).

Link to comment
Share on other sites

Przy wędzeniu istotny jest przepływ dymu a nie jego obecność ... każdy uklad zamknięty pozbawiony tlenu i przeplywu powietrza to "trutka dla szczurów" pachnąca dymem ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Myślisz że te siedem sekund wędzenia jest bardziej szkodliwe niż niejednokrotnie nasze zamknięte wędzarnie.

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ale kazdy ma prawo wyboru, a nie narzucania rzez innych co i jak ma jesc.

Oczywiście, że tak. :D nawet przez myśl mi nie przeszło, by komukolwiek coś narzucać. Zwróciłem jedynie uwagę na obowiązujące prawa fizyki i chemii już na początku dyskusji, która zapewne będzie gorąca. :D


Już mnie tu nie ma. ;)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nie uwierze, ze tylko cale zycie jadles golonke z kapusta a nie miales nic, co wg roznych badan nie jest zdrowe

Co racja , to racja. :D Jednak nigdy tak świadomie nie pakowałem się w tarapaty.

Poczekajmy, aż ten wynalazek zyska szerokie poparcie mistrzów od dymienia i wtedy pogadamy o ewentualnym jego kupnie. Dyskutowanie o czymś, czego nie posiadamy, moim zdaniem, mija się trochę z celem. ;)

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Kiedy coś takiego piszesz, wydaje mi się (choć to tylko przypuszczenie), że nie kumasz zasad fizyko-chemii procesów wędzenia, a nawet prostego palenia.

Idąc Twoim tokiem rozumowania, wypal dwa papierosy wewnątrz torebki foliowej założonej na głowę. ;)

Link to comment
Share on other sites

Kiedy coś takiego piszesz, wydaje mi się (choć to tylko przypuszczenie), że nie kumasz zasad fizyko-chemii procesów wędzenia, a nawet prostego palenia.

Idąc Twoim tokiem rozumowania, wypal dwa papierosy wewnątrz torebki foliowej założonej na głowę. ;)

 

Ojtam, ojtam Maxellu, przecież to jest tak samo zdrowe jak DG z górnym podawaniem dymu :D.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...