Jump to content

Projekt Grilo Wedzarni


Recommended Posts

No udalo sie cos namalowac moze proporcje takie se ale mysle ze wlasnie ku czemus takiemu bede sie sklanial. Po przemysleniach i poradach braci decyduje sie na palenisko bezposrednie i komore wedzarnicza murowana, wylozona drzewem. Wymiary komory szer 100cm glebokosc 70cm i wysokosc 120cm.Tak jak wczesniej pisalem fajerki beda bo je poprostu mam wiec trzeba je wykorzystac a zlew mysle ze sie przyda. Czesto wedkuje to bedzie gdzie ryby czyscic przed wedzeniem :D No nic mam jeszcze czas do 17 Kwietnia kiedy to wlasnie rozpocznie sie budowa mojej Grilo Wedzarki pod Kogutem. Czekam na komentarze i porady

post-77484-0-49931700-1452626070_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 112
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Czytałeś o drzwiczkach do paleniska - czemu lepiej na bocznej ściance z nie na tej samej co drzwi od wędzarni ??

Pod kuchenką gazową jest otwarty schowek na drewno, a co będzie pod umywalką ?

Gdzie miejsce na oświetlenie kuchenki i umywalki ?? w sufitu - zasłaniasz światło głową - lepiej ze ściany i dla tego pytanie gdzie?

Oświetlenie grilla - kombinuj jak to rozwiązać 

Tyle ode mnie 

Link to comment
Share on other sites

Co do paleniska bezposredniego to sluchajac porad braci wynika ze takie wlasnie jest najlepsze no i zawsze mozna podpiac generator dymu do wedzenia na zimno, a co do oswietlenia calosc bedzie pod wiatka wiec bedzie gdzie podwiesic lampy. Co do oswietlenia grilla i wedzarni planuje oswietlenia w srodku zrobione z oswietlenia piekarnikow domowych.

A drzwiczki paleniska niestety musza w moim przypadku byc z przodu poniewaz nie mam innej mozliwosci wiaze sie to z ustawieniem i lokalizacja na dzialce.

 

Pozdrawiam Sylwester

Link to comment
Share on other sites

Palenisko bezpośrednie wg. mnie to doskonała decyzja :)

Na lewej ścianie grilla masz miejsce na kinkiecik i gdzieś tam na gniazdo 230V -  nie wiem po co gniazdo ale może na kawę, na wiatrak el. do rozpalania grilla, lub inne ustrojstwo świecące na komary.

Jeżeli będzie to zadaszone to na stropie pomiędzy wędzarnią a grillem ledowa kierunkowa i załatwia sprawę - w środku zamocujesz to będziesz co kilka chwil musiał myć.

Link to comment
Share on other sites

Tak tak gniazdo koniecznie 230V musi byc, a w srodku swiatlo to masz racje przeciez to sie okopci i trzeba bedzie co chwila myc :facepalm: nie pomyslalem o tym musze sie przyznac moze i bylo by fajnie ale nie praktycznie.

 

Pozdrawiam Sylwester

Link to comment
Share on other sites

Sylwek, projekt bardzo interesujący :thumbsup:

 

Otwór dymowy pomiędzy paleniskiem a komorą proponowałbym 200-250mm ;)

Moim zdaniem warto też zastosować szyber, który można zamknąć przed otwarciem komory w celu np. przełożenia kijków ;)

No i deflektor... około 50cm szerokości na 40cm głębokości - umiejscowiony centralnie nad wylotem dymu ;)

 

Co do paleniska bezpośredniego uważam, że to bardzo dobry wybór :clap:

 

 

 

No nic mam jeszcze czas do 17 Kwietnia kiedy to wlasnie rozpocznie sie budowa mojej Grilo Wedzarki pod Kogutem.

 

Jak dobrze pójdzie to zaczniemy w podobnym terminie :thumbsup:

 

Powodzenia :cool:

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

Witaj Sylwek....

 

No i pojawiła się wersja 2  :thumbsup:

 

Teraz moim zdaniem zgrabniej wygląda :clap:

Jedyne co bym zmienił to bym całość schodków i palenisk przesunął trochę w lewo aby pierwszy schowek wychodził pod umywalką, palenisko od fajerek bezpośrednio pod fajerkami, pod grillem schowek a palenisko od wędzarni bezpośrednio pod komorą.... pewnie tak będziesz chciał zrobić a błąd na szkicu to tylko "perspektywa"  ;)

Musiał byś jeszcze moim zdaniem popracować nad komorą dymową w grillu... jak jej nie zrobisz to dym będzie walił w oczy i dodatkowo będzie wchodził do wnętrza altany zamiast do komina a tego byś na pewno nie chciał. Moim zdaniem front grilla trzeba obniżyć przy najmniej o 3 rzędy cegieł i wyprofilować strop w kierunku komina a nie na płasko :thumbsup:

Reszta jest spoko,  :clap:

 

Ale poczekajmy na resztę opinii  :)

 

Z Dymnym pozdrowieniem..... 

Edited by ArkoGdynia
Link to comment
Share on other sites

Arku no i znowu masz racje co do tego dymu z grilla :D  mysle ze jak najbardziej obnize front ale zeby latwiej to wyleje jeden wspolny strop dla grilla i komory wedzarni a w grilu w srodku zrobie skos ktory bedzie prowadzil dym do komina. Zrobie go z blachy chyba bedzie latwiej niz robic szalunki ze skosami ? A co do schowkow i palenisk to tez masz racje blad szkicu :facepalm: 

 

Pozdrawiam Sylwester

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

Sylwek... strop może być jeden... ale komora dymowa musi być obniżona od frontu!!

U mnie to tak wyglądało....

 

post-65335-0-03344200-1452675017_thumb.jpg

 

post-65335-0-69314000-1452675037_thumb.jpg

 

post-65335-0-27251800-1452675060_thumb.jpg

 

post-65335-0-41776700-1452675084_thumb.jpg

 

post-65335-0-77866500-1452675099_thumb.jpg

 

i będzie dobrze....  :thumbsup:

 

Co do wyprofilowania paleniska... ja właśnie mam taką blachę już przygotowaną i na wiosnę będę montował... powinno załatwić całkowicie problem lekkiego dymienia na zewnątrz!

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

Prawdę mówiąc to nie pamiętam  :facepalm:  ale zaraz zajrzę na zdjęcia.... 

 

więc tak na szybko to mi wyszło około 600 - 650 cegieł... ale ja robiąc metodą "chałupniczą" to wykorzystywałem i pełną i dziurawkę z klinkieru i zwykłą ( na "plecach" ) gdzie nie widać  :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

 

 

taki troche rustykalny styl bym chcial osiagnac

 

I gitarrra :thumbsup::clap: Myślę że będzie ładnie wyglądało :)

 

Dla lepszego efektu i uwidocznienia cegły nie fugowałbym na równo tylko fugę lekko wsunął ;)

 

Zerknij do mojego tematu :) na dwóch ostatnich zdjęciach - z pierwszego postu - widać jak to wygląda ;)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11657-najpierw-altanka-p%C3%B3%C5%BAniej-w%C4%99dzarnia-kamil-buduje/

Link to comment
Share on other sites

Witam wszystkich serdecznie

 

No i jest projekt nr3, mam jeszcze sporoczasu do rozpoczecia i co chwila nowy pomysl :cry:  ale to chyba bdobrze bo z wasza pomoca napewno wybiore to co najlepsze !!!!!!

Nie rozni sie za bardzo od projektu nr 2, ustawienie wedzarni, grilla i fajerek jest takie samo ale po przeczytaniu kilku postow uswiadomilem sobie ze wymurowanie lukow nie nalezy do najlatwiejszych zadan i postanowilem wykorzystac belki drewnianne albo stare oczyszczone debowe podklady kolejowe. Mysle ze bedzie to fajnie sie komponowalo z czerwona cegla i doda rustykalnego wygladu. Altanka tez bedzie drewnianna jak i jest juz domek drewnianny wiec wszystko sie ladnie polaczy. Czekam na komentarze i porady

 

Pozdrawiam Sylwester

 

post-77484-0-57070100-1453020064_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Wybij sobie z głowy podkłady kolejowe -  na obrzeża w ogrodzie albo stopnie na taras a nie w pobliżu jedzenia.

Pomyśl ile i jakiej chemii musiał ktoś użyć jak to tyle w ziemi wytrzymało.

Tu chcesz robić smaczne i zdrowe wyroby a tu dajesz takie coś.

Ten komin - coś mi usadowienie jego nie pasuje - jednak dał bym gdzieś na bocznej ścianie coś na kształt Bogdana

Link to comment
Share on other sites

 

 

albo stare oczyszczone debowe podklady kolejowe.

 

Impregnat podkładów to karbolineum  największa trucizna z impregnatów . Zapachu i tego środka nie wyeliminujesz nigdy .  Wiem co piszę - słupy telefoniczne i energetyczne też tym były impregnowane .  Nie dawaj tego do twojego projektu .

 

 Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

A tu jak najbardziej przyznaje sie do bledu !!!! Nie pomyslalem o tych podkladach pod wzgledem gastronomicznym zeczywiscie nie nadaje sie to kompletnie. Wiec beda nowe beleczki z tartaku

 

 

Pozdrawiam Sylwester


Podklady odpadaja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Karbolineum (olej antracenowy, olej zielony) – brunatna, oleista ciecz o charakterystycznym zapachu, o ciężarze właściwym 1,09–1,12, temperaturze zapłonu powyżej 100 °C i temperaturze wrzenia powyżej 270 °C. Jest jednym z końcowych (wysokowrzących) produktów suchej destylacji smoły węglowej (karbolineum węglowe) lub smoły drzewnej (karbolineum drzewne – liściaste lub iglaste). Stanowi mieszaninę związków aromatycznych (m.in. naftalenu, antracenu i fenoli).

Używane było dawniej powszechnie jako środek do impregnacji drewna przeciwko grzybom, butwieniu i gniciu. Zabezpieczano drewno budowlane narażone na działanie wilgoci (elementy konstrukcyjne budynków, budowli, chłodni, mostów, pali i innych konstrukcji hydrotechnicznych), podkłady kolejowe, słupy telegraficzne, baraki, wieże wiertnicze, wieże triangulacyjne, drewno rusztowaniowe, ogrodzeniowe, a także gonty dachowe. Odkażano również doły kloaczne. W celu wzmocnienia właściwości konserwujących dodawano siarczanów miedzi i cynku, fenoli, w późniejszym okresie karbolineum chlorowano. Obecnie stosowanie go jest zakazane ze względu na działanie rakotwórcze.

 

Pozdrawiam Sylwester

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

Samo wymurowanie łuków nie jest aż tak karkołomne jak by się zdawało... trzeba mieć dobry szablon na podporze i trochę cierpliwości... jednak ja "pełnych" łuków bym nie polecał.... przy grillu musiał byś bardzo nisko zejść nad palenisko aby komora dymowa powstała... Mi takie "proste" rozwiązanie chyba bardziej pasuje.... Jednak tak jak Artur pisał nad podkładami kolejowymi to bym się grubo zastanowił.... można by je zastąpić jakąś "belką" ... jednak znalezienie takiej belki dębowej lub bukowej nie będzie wcale łatwe... Jeżeli chcesz żeby całość była w klimacie rustykalnym to musiał byś mocno 'postarzeć" te belki aby nabrały odpowiedniego charakteru!

 

Ja osobiście widział bym to mniej więcej w takim stylu.....

post-65335-0-02912800-1453098611_thumb.jpg

 

 

 

 

Co mogę napisać o takiej wędzarni. To jak brać pożyczkę w frankach, a potem płacić i płacić, Wedzenie ma być przyjemnością nie problemem. Proponuje wszystkim doradców wykonać u siebie prototyp wypróbować potem doradzać.
 

 

Andy... ja jednak się z Tobą nie zgodzie do końca.... ja mam taką wędzarnię, jestem zadowolony i  tak mi się wydaje  :rolleyes:, że wędzę bezstresowo i powodzeniem...  :thumbsup:

Edited by ArkoGdynia
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...