Sla100 Posted January 12, 2016 Report Share Posted January 12, 2016 No udalo sie cos namalowac moze proporcje takie se ale mysle ze wlasnie ku czemus takiemu bede sie sklanial. Po przemysleniach i poradach braci decyduje sie na palenisko bezposrednie i komore wedzarnicza murowana, wylozona drzewem. Wymiary komory szer 100cm glebokosc 70cm i wysokosc 120cm.Tak jak wczesniej pisalem fajerki beda bo je poprostu mam wiec trzeba je wykorzystac a zlew mysle ze sie przyda. Czesto wedkuje to bedzie gdzie ryby czyscic przed wedzeniem No nic mam jeszcze czas do 17 Kwietnia kiedy to wlasnie rozpocznie sie budowa mojej Grilo Wedzarki pod Kogutem. Czekam na komentarze i porady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewidencja Posted January 12, 2016 Report Share Posted January 12, 2016 Projekt piękny, tylko dlaczego palenisko bezpośrednie? Jeśli już musisz, to zrób combo - pośrednie i bezpośrednie. Szybko sie przekonasz, które jest lepsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 12, 2016 Report Share Posted January 12, 2016 Czytałeś o drzwiczkach do paleniska - czemu lepiej na bocznej ściance z nie na tej samej co drzwi od wędzarni ??Pod kuchenką gazową jest otwarty schowek na drewno, a co będzie pod umywalką ?Gdzie miejsce na oświetlenie kuchenki i umywalki ?? w sufitu - zasłaniasz światło głową - lepiej ze ściany i dla tego pytanie gdzie?Oświetlenie grilla - kombinuj jak to rozwiązać Tyle ode mnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted January 12, 2016 Author Report Share Posted January 12, 2016 Co do paleniska bezposredniego to sluchajac porad braci wynika ze takie wlasnie jest najlepsze no i zawsze mozna podpiac generator dymu do wedzenia na zimno, a co do oswietlenia calosc bedzie pod wiatka wiec bedzie gdzie podwiesic lampy. Co do oswietlenia grilla i wedzarni planuje oswietlenia w srodku zrobione z oswietlenia piekarnikow domowych.A drzwiczki paleniska niestety musza w moim przypadku byc z przodu poniewaz nie mam innej mozliwosci wiaze sie to z ustawieniem i lokalizacja na dzialce. Pozdrawiam Sylwester Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 12, 2016 Report Share Posted January 12, 2016 Palenisko bezpośrednie wg. mnie to doskonała decyzja Na lewej ścianie grilla masz miejsce na kinkiecik i gdzieś tam na gniazdo 230V - nie wiem po co gniazdo ale może na kawę, na wiatrak el. do rozpalania grilla, lub inne ustrojstwo świecące na komary.Jeżeli będzie to zadaszone to na stropie pomiędzy wędzarnią a grillem ledowa kierunkowa i załatwia sprawę - w środku zamocujesz to będziesz co kilka chwil musiał myć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted January 12, 2016 Author Report Share Posted January 12, 2016 Tak tak gniazdo koniecznie 230V musi byc, a w srodku swiatlo to masz racje przeciez to sie okopci i trzeba bedzie co chwila myc nie pomyslalem o tym musze sie przyznac moze i bylo by fajnie ale nie praktycznie. Pozdrawiam Sylwester Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted January 12, 2016 Report Share Posted January 12, 2016 Sylwek, projekt bardzo interesujący Otwór dymowy pomiędzy paleniskiem a komorą proponowałbym 200-250mm Moim zdaniem warto też zastosować szyber, który można zamknąć przed otwarciem komory w celu np. przełożenia kijków No i deflektor... około 50cm szerokości na 40cm głębokości - umiejscowiony centralnie nad wylotem dymu Co do paleniska bezpośredniego uważam, że to bardzo dobry wybór No nic mam jeszcze czas do 17 Kwietnia kiedy to wlasnie rozpocznie sie budowa mojej Grilo Wedzarki pod Kogutem. Jak dobrze pójdzie to zaczniemy w podobnym terminie Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted January 12, 2016 Author Report Share Posted January 12, 2016 Tak szyber i deflektor koniecznie !!! Nie zaznaczylem na projekcie ale to musi byc nie ma co. Pozdrawiam Sylwester Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VWKafer Posted January 13, 2016 Report Share Posted January 13, 2016 Bardzo podobny projekt do mojego. Nie mam zlewu, za to jest blacha i 2 paleniska do wędzarni.Życzę powodzenia w budowie i wędzeniu pozdrawiamhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11921-budowa-grilo-wędzarni-szymona/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted January 13, 2016 Report Share Posted January 13, 2016 (edited) Witaj Sylwek.... No i pojawiła się wersja 2 Teraz moim zdaniem zgrabniej wygląda Jedyne co bym zmienił to bym całość schodków i palenisk przesunął trochę w lewo aby pierwszy schowek wychodził pod umywalką, palenisko od fajerek bezpośrednio pod fajerkami, pod grillem schowek a palenisko od wędzarni bezpośrednio pod komorą.... pewnie tak będziesz chciał zrobić a błąd na szkicu to tylko "perspektywa" Musiał byś jeszcze moim zdaniem popracować nad komorą dymową w grillu... jak jej nie zrobisz to dym będzie walił w oczy i dodatkowo będzie wchodził do wnętrza altany zamiast do komina a tego byś na pewno nie chciał. Moim zdaniem front grilla trzeba obniżyć przy najmniej o 3 rzędy cegieł i wyprofilować strop w kierunku komina a nie na płasko Reszta jest spoko, Ale poczekajmy na resztę opinii Z Dymnym pozdrowieniem..... Edited January 13, 2016 by ArkoGdynia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted January 13, 2016 Author Report Share Posted January 13, 2016 Arku no i znowu masz racje co do tego dymu z grilla mysle ze jak najbardziej obnize front ale zeby latwiej to wyleje jeden wspolny strop dla grilla i komory wedzarni a w grilu w srodku zrobie skos ktory bedzie prowadzil dym do komina. Zrobie go z blachy chyba bedzie latwiej niz robic szalunki ze skosami ? A co do schowkow i palenisk to tez masz racje blad szkicu Pozdrawiam Sylwester Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted January 13, 2016 Report Share Posted January 13, 2016 Sylwek... strop może być jeden... ale komora dymowa musi być obniżona od frontu!!U mnie to tak wyglądało.... i będzie dobrze.... Co do wyprofilowania paleniska... ja właśnie mam taką blachę już przygotowaną i na wiosnę będę montował... powinno załatwić całkowicie problem lekkiego dymienia na zewnątrz! Z Dymnym pozdrowieniem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted January 13, 2016 Author Report Share Posted January 13, 2016 Arek ile cegiel poszlo u Ciebie ????? No tak mniej wiecej ???? a co do grila to wlasnie tak jak u Ciebie zrobie !!!!!!!! Pozdrawiam Sylwester Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted January 13, 2016 Report Share Posted January 13, 2016 Prawdę mówiąc to nie pamiętam ale zaraz zajrzę na zdjęcia.... więc tak na szybko to mi wyszło około 600 - 650 cegieł... ale ja robiąc metodą "chałupniczą" to wykorzystywałem i pełną i dziurawkę z klinkieru i zwykłą ( na "plecach" ) gdzie nie widać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted January 13, 2016 Author Report Share Posted January 13, 2016 Ja chyba calosc zrobie z pelnej zwyklej czerwonej taki troche rustykalny styl bym chcial osiagnac no i na 700 szt tak sie szykowalem wlasnie. Pozdrowiam Sylwester Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted January 13, 2016 Report Share Posted January 13, 2016 taki troche rustykalny styl bym chcial osiagnac I gitarrra Myślę że będzie ładnie wyglądało Dla lepszego efektu i uwidocznienia cegły nie fugowałbym na równo tylko fugę lekko wsunął Zerknij do mojego tematu na dwóch ostatnich zdjęciach - z pierwszego postu - widać jak to wygląda https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11657-najpierw-altanka-p%C3%B3%C5%BAniej-w%C4%99dzarnia-kamil-buduje/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted January 16, 2016 Author Report Share Posted January 16, 2016 Ok chyba bedzie projekt nr 3 cos mi zaswitalo znowu do jutra powinienam skonczyc no i pochwalic sie Pozdrawiam Sylwester Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted January 17, 2016 Author Report Share Posted January 17, 2016 Witam wszystkich serdecznie No i jest projekt nr3, mam jeszcze sporoczasu do rozpoczecia i co chwila nowy pomysl ale to chyba bdobrze bo z wasza pomoca napewno wybiore to co najlepsze !!!!!!Nie rozni sie za bardzo od projektu nr 2, ustawienie wedzarni, grilla i fajerek jest takie samo ale po przeczytaniu kilku postow uswiadomilem sobie ze wymurowanie lukow nie nalezy do najlatwiejszych zadan i postanowilem wykorzystac belki drewnianne albo stare oczyszczone debowe podklady kolejowe. Mysle ze bedzie to fajnie sie komponowalo z czerwona cegla i doda rustykalnego wygladu. Altanka tez bedzie drewnianna jak i jest juz domek drewnianny wiec wszystko sie ladnie polaczy. Czekam na komentarze i porady Pozdrawiam Sylwester Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted January 17, 2016 Report Share Posted January 17, 2016 Co mogę napisać o takiej wędzarni. To jak brać pożyczkę w frankach, a potem płacić i płacić, Wedzenie ma być przyjemnością nie problemem. Proponuje wszystkim doradców wykonać u siebie prototyp wypróbować potem doradzać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 17, 2016 Report Share Posted January 17, 2016 Wybij sobie z głowy podkłady kolejowe - na obrzeża w ogrodzie albo stopnie na taras a nie w pobliżu jedzenia.Pomyśl ile i jakiej chemii musiał ktoś użyć jak to tyle w ziemi wytrzymało.Tu chcesz robić smaczne i zdrowe wyroby a tu dajesz takie coś.Ten komin - coś mi usadowienie jego nie pasuje - jednak dał bym gdzieś na bocznej ścianie coś na kształt Bogdana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 17, 2016 Report Share Posted January 17, 2016 albo stare oczyszczone debowe podklady kolejowe. Impregnat podkładów to karbolineum największa trucizna z impregnatów . Zapachu i tego środka nie wyeliminujesz nigdy . Wiem co piszę - słupy telefoniczne i energetyczne też tym były impregnowane . Nie dawaj tego do twojego projektu . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted January 17, 2016 Author Report Share Posted January 17, 2016 A tu jak najbardziej przyznaje sie do bledu !!!! Nie pomyslalem o tych podkladach pod wzgledem gastronomicznym zeczywiscie nie nadaje sie to kompletnie. Wiec beda nowe beleczki z tartaku Pozdrawiam SylwesterPodklady odpadaja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Karbolineum (olej antracenowy, olej zielony) – brunatna, oleista ciecz o charakterystycznym zapachu, o ciężarze właściwym 1,09–1,12, temperaturze zapłonu powyżej 100 °C i temperaturze wrzenia powyżej 270 °C. Jest jednym z końcowych (wysokowrzących) produktów suchej destylacji smoły węglowej (karbolineum węglowe) lub smoły drzewnej (karbolineum drzewne – liściaste lub iglaste). Stanowi mieszaninę związków aromatycznych (m.in. naftalenu, antracenu i fenoli).Używane było dawniej powszechnie jako środek do impregnacji drewna przeciwko grzybom, butwieniu i gniciu. Zabezpieczano drewno budowlane narażone na działanie wilgoci (elementy konstrukcyjne budynków, budowli, chłodni, mostów, pali i innych konstrukcji hydrotechnicznych), podkłady kolejowe, słupy telegraficzne, baraki, wieże wiertnicze, wieże triangulacyjne, drewno rusztowaniowe, ogrodzeniowe, a także gonty dachowe. Odkażano również doły kloaczne. W celu wzmocnienia właściwości konserwujących dodawano siarczanów miedzi i cynku, fenoli, w późniejszym okresie karbolineum chlorowano. Obecnie stosowanie go jest zakazane ze względu na działanie rakotwórcze. Pozdrawiam Sylwester Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 (edited) Samo wymurowanie łuków nie jest aż tak karkołomne jak by się zdawało... trzeba mieć dobry szablon na podporze i trochę cierpliwości... jednak ja "pełnych" łuków bym nie polecał.... przy grillu musiał byś bardzo nisko zejść nad palenisko aby komora dymowa powstała... Mi takie "proste" rozwiązanie chyba bardziej pasuje.... Jednak tak jak Artur pisał nad podkładami kolejowymi to bym się grubo zastanowił.... można by je zastąpić jakąś "belką" ... jednak znalezienie takiej belki dębowej lub bukowej nie będzie wcale łatwe... Jeżeli chcesz żeby całość była w klimacie rustykalnym to musiał byś mocno 'postarzeć" te belki aby nabrały odpowiedniego charakteru! Ja osobiście widział bym to mniej więcej w takim stylu..... Co mogę napisać o takiej wędzarni. To jak brać pożyczkę w frankach, a potem płacić i płacić, Wedzenie ma być przyjemnością nie problemem. Proponuje wszystkim doradców wykonać u siebie prototyp wypróbować potem doradzać. Andy... ja jednak się z Tobą nie zgodzie do końca.... ja mam taką wędzarnię, jestem zadowolony i tak mi się wydaje , że wędzę bezstresowo i powodzeniem... Edited January 18, 2016 by ArkoGdynia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Jak chcesz postraszyć do stylu rustykalnego to szczotka druciana na wiertarke i lecimy z wybieraniem miekkiego. Po tym bejcowanie z kolorem byle jak dla sztuki -da to efekt wyblakniecia. No ale to moje takie propozycje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted January 18, 2016 Author Report Share Posted January 18, 2016 To jest dobry pomysl i tak chyba wlasnie zrobie bo z tymi podlkadami to babola strzelilem strasznego Pozdrawiam Sylwester Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts