DUCH Posted January 14, 2016 Report Share Posted January 14, 2016 Może ktoś z naszego grona ogarnia temat centrali telefonicznych , takich dla kilku abonentów. A dokładnie chodzi o centralę w szkole na 2LM i 12LW analogowych , bez Voip , GSM i innych gadżetów z prostym modułem programowania , najlepiej przez www ale to nie konieczne. W LM mają też być wpięte 2 modemy internetowe Netia z ruterami WiFi . Ja im więcej czytam w necie i rozmawiam z przedstawicielami sprzedawców tym mniej wiem. Oczywiście jak to w szkole, kasa gra rolę i wydatek nie może być za duży. Może powiem że rozważałem zakup Platan Proxima lub Slican .. ale powstał mętlik i już teraz jestem głupi :) Jak ktoś mógł coś podpowiedzieć to proszę o numer na PW , zadzwonię i posłucham porady fachowca . Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kofikan Posted January 14, 2016 Report Share Posted January 14, 2016 (edited) Korzystałem w domu z takiej: http://www.elektronix.pl/centrala.htm (tej. mniejszej)Spisywała się rewelacyjnie. Teraz korzystam z komórek, leży niepotrzebna. Mogę odsprzedać. Edited January 14, 2016 by kofikan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted January 14, 2016 Report Share Posted January 14, 2016 Z tym Platanem, to uważaj. Bardzo ładnie wszystko opisują, a jak kupisz to okazuje się, że ten opis dotyczy opcji obecnej w największym wypasie. Albo w ogóle trzeba osobno dokupić, a jak dokupisz jeden moduł, to musisz zrezygnować z innego. A jak chcesz polepszyć jakość połączeń, to musisz wykupić licencję na specjalny kodek, ale jak nie dopytasz to nie poinformują, że 1 licencja to 1 linia. Mam ich Micrę i mocno mnie podkur... takimi rzeczami swego czasu. No i w niczym ci ich serwis nie pomoże, od razu kieruje do instalatora.Być może od tego czasu coś się zmieniło, więc cię nie zniechęcam, ale uważaj przy zakupie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 14, 2016 Report Share Posted January 14, 2016 Duchu ale podaj może symbol tego slicana - tak z powietrza to trudno coś powiedzieć.Jak bym coś wiedział to może udało by się podzwonić i coś dowiedzieć - a TY piszesz tylko o LM i LW - czy w zabudowie rakowej czy jakieś inne - daj szanse ,,, Analogicznie - przychodzi koleś i mówi :::: zrób kiełbasę a z czego?? z mięsa - jakiego ------ mięsnego ----- i bądź tu mądry ...................... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted January 14, 2016 Author Report Share Posted January 14, 2016 (edited) Kolego Dor Arturze gdybym wiedział jakiego slicana to bym napisał . Chodzi o centralę która ma obsługiwać 2 linie miejskie i 12 linii wewnętrznych w miarę bezawaryjnie i przystępnie cenowo. Dlatego napisałem że potrzebuję porady fachowca i sam nie chcę niczego sugerować. U mnie w szkole jest potrzeba 10 numerów wew.ale życie mnie nauczyło że mały zapasik nie zaszkodzi , więc 2 numery tak na wszelki wypadek . DZiękuję ZLeP za tą podpowiedź z tymi licencjami przy Platanie , bo czytałem oferty gdzie występowały licencję ale nie czaiłem co to jest. Rozmawiałem wstępnie z handlowcem z Wa-wy i jeżeli chodzi o kwestie pomocy w uruchomieniu i programowaniu ich technik jest do dyspozycji telefonicznej i pomoże .. ale życie życiem Edited January 14, 2016 by DUCH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 14, 2016 Report Share Posted January 14, 2016 Duchu zapoluje na szfagra (on spec w telekomunikacyjnych tematach) i jak tylko go dopadne to napiszę co i jak - no chyba, że bydle nie będzie chciało gadać ze mną Ale tak wg mnie to slican ma tradycję na rynku od kiedy pamiętam (czyli jeszcze sporo przed 2000 rokiem - i to sporo sporo ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted January 15, 2016 Report Share Posted January 15, 2016 W razie potrzeby zadzwoń do mojego kolegi na nr tel 508218772 lub wajm@wajm.com.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted January 21, 2016 Author Report Share Posted January 21, 2016 Dziękuję bardzo za zainteresowanie , wybór padł na Platan proxima ze względu na ewentualną możliwość dużej rozbudowy oraz na przyjazny i gwarantowany serwis ze strony sprzedającego ( wynegocjowałem w cenie że centrala przyjdzie skonfigurowana do naszych potrzeb i tak naprawdę wystarczy ją zamontować i wpiąć linie. Mam nadzieję że po zakupie , kontakt ze sprzedającym będzie równie miły, Ale co wynegocjowałem to wynegocjowałem , bo inni kazali sobie płacić za podobne usługi i pomoc Dziękuje . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts