Maxell Posted January 15, 2016 Report Share Posted January 15, 2016 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 (edited) Ehh.... Tylko skąd wziąć szynkę z niedźwiedzia? Edited January 16, 2016 by Kruszynka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mucho Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 Przyjezdzaj do mnie Trudno mi powiedziec czy wszyscy ale mysliwi ktorych znam zabijaja niedzwiedzie tylko dla skory i twierdza ze mieso niedzwiedzie jest niedobre.Nie wiem nie jadlam. Jak chcialam zeby mi zostawili kawalek to mialam odpowiedz: co ty tego sie nie jada.Co kraj to obyczaj.Tak przy okazji. Rozmawialam kiedys z moim kolega z pracy o bocianach no i pokazalam mu na internecie zdjecie. Jego reakcja no duzy a czy gotujesz go czy pieczesz?Zaniemowilam na dobra chwile. Nigdy nie patrzylam na bociana od strony miesa do jedzania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 (edited) Może się przydać: Przeliczenie dawnych miar na obecnie stosowane: funt - 0,4 kilogramałut - 13 gramówgarniec nowopolski (od XIX w.) - 4 litrykwarta - 1 litrkwaterka - 0,25 litrapud - 16,38 kilograma. Zapożyczone z : http://www.cbr.edu.pl/rme-archiwum/2006/rme15/rme.php?strona=47 Dopiero doczytałem że na początku już jest przelicznik Edited January 18, 2016 by wróbel75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 18, 2016 Author Report Share Posted January 18, 2016 Jednym z zadań naszego portalu, jest zbieranie i zachowywanie dla przyszłych użytkowników wszystkich, starych przepisów i receptur dotyczących produkcji masarskiej. Moim zdaniem ten materiał się mieści w tych ramach, dlatego został dodany do działu Przedwojenne receptury masarskie. Piekarstwo dodałem jako bonus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 funt - 0,4 kilogramaW Królestwie Polskim:funt nowopolski = 0,405 504 kgw Polsce:funt zwyczajny = 0,500 kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Maxell fajnie jest "pobawić" się starymi przepisami i choć po części zbliżyć do smaków sprzed 100 lat. ( choć wiemy że i mąka już nie taka jak przed 100 lat czy zwierzyna innego chowu) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 18, 2016 Author Report Share Posted January 18, 2016 Jasne. Może uda się nam dotrzeć nawet do przepisów, z okresu o jakim "mowa" w Twoim avatarze. Przyznam, iż cały czas szukam nowych materiałów, ale staje się to coraz bardziej trudnym zadaniem. Raz, jeśli chodzi o ich rzadkość wystepowania na wszelkiego rodzaju aukcjach, a dwa - zaporowe ceny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Kurna żeby było lepsze zgranie, to można by było jakąś zrzutkę robić i mieć wspólny fundusz na zakup takich przepisów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Ehh.... Tylko skąd wziąć szynkę z niedźwiedzia?Z Finlandii. https://riipisen.mycashflow.fi/category/4/karhu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Na Pawła zawsze można liczyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Na Pawła zawsze można liczyć Coś tam czasami czytam i robię. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=339791 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Ale to puszkowe ,u nas stek z niedzwiedzia 400 sek /kg +przesylka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Ale to puszkowe ,u nas stek z niedzwiedzia 400 sek /kg +przesylka To następnym razem do PL pojedziesz chyba z niedźwiedziem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Na niedźwiedziu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.