Jump to content

[Rok 1882] Tradycyjna kuchnia w dworach i dworkach

Recommended Posts

Przyjezdzaj do mnie :)

Trudno mi powiedziec czy wszyscy ale mysliwi ktorych znam zabijaja niedzwiedzie tylko dla skory i twierdza ze mieso niedzwiedzie jest niedobre.

Nie wiem nie jadlam. Jak chcialam zeby mi zostawili kawalek to mialam odpowiedz: co ty tego sie nie jada.

Co kraj to obyczaj.

Tak przy okazji. Rozmawialam kiedys z moim kolega z pracy o bocianach no i pokazalam mu na internecie zdjecie. Jego reakcja no duzy a czy  gotujesz go czy pieczesz?

Zaniemowilam na dobra chwile. Nigdy nie patrzylam na bociana od strony miesa do jedzania :D

Może się przydać:

Przeliczenie dawnych miar na obecnie stosowane:

funt - 0,4 kilograma
łut - 13 gramów
garniec nowopolski (od XIX w.) - 4 litry
kwarta - 1 litr
kwaterka - 0,25 litra
pud - 16,38 kilograma.

Zapożyczone z : http://www.cbr.edu.pl/rme-archiwum/2006/rme15/rme.php?strona=47

Dopiero doczytałem że na początku już jest przelicznik :facepalm:

Edited by wróbel75

Jednym z zadań naszego portalu, jest zbieranie i zachowywanie dla przyszłych użytkowników wszystkich, starych przepisów i receptur dotyczących produkcji masarskiej. Moim zdaniem ten materiał się mieści w tych ramach, dlatego został dodany do działu Przedwojenne receptury masarskie. Piekarstwo dodałem jako bonus. ;)  

Jasne. :D Może uda się nam dotrzeć nawet do przepisów, z okresu o jakim "mowa" w Twoim avatarze. ;)

Przyznam, iż cały czas szukam nowych materiałów, ale staje się to coraz bardziej trudnym zadaniem. Raz, jeśli chodzi o ich rzadkość wystepowania na wszelkiego rodzaju aukcjach, a dwa - zaporowe ceny.