szafarz Posted January 15, 2016 Report Share Posted January 15, 2016 Szukam pomysłu na dietetyczny wyrób z szynkowaru chudy a żeby się nie rozpadał i był soczysty.Jak osiągnąć taki efekt?czy tylko tłuszcz daje soczystość? czy żelatyna jest niezbędna? proszę o sugestie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 15, 2016 Report Share Posted January 15, 2016 Dużo wielofosforanów Na zdrowie Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 Szukam pomysłu na dietetyczny wyrób z szynkowaru chudy a żeby się nie rozpadał i był soczysty.Jak osiągnąć taki efekt?czy tylko tłuszcz daje soczystość? czy żelatyna jest niezbędna? proszę o sugestie.No to jesteś w dobrym dziale, nie wiem dlaczego nie możesz nic znaleźć. https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/20-wyroby-z-szynkowarki/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 Wiesz, ale im tłustsze, tym lepsze dla odchudzania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 dzisiaj robię coś eksperymentalnie, jeśli się uda -wstawię przepis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 Pierś i udo, pół na pół, ostatnio robiłem i liczyłem, BWT, ok. 20:0:5, nic się nie rozpadaTylko sól i pieprz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 Ale czemu tak mało tłuszczu?Przecież to nie od tłuszczu się tyje, tyko od węglowodanów.Poza tym tłuszcz jest nośnikiem smaku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 Ale czemu tak mało tłuszczu?Przecież to nie od tłuszczu się tyje, tyko od węglowodanów.Poza tym tłuszcz jest nośnikiem smaku. ...ale nowi myślą ,że jak zjedzą tłuszcz , to od razu im się odłoży - koncerny farmaceutyczne urabiają niewiedzących.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 A no tak. :/ Niestety tak jest. Dla wszystkich nieuświadomionych jeszcze. Tłuszcz nie powoduje tycia, to cukier. A firmy farmaceutyczne chcą, abyście myśleli, że jest na odwrót, bo mają z Was ogromne zyski.Ograniczcie jedzenie cukru, to spadnie Wam waga, bo tłuszcz syci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted January 17, 2016 Report Share Posted January 17, 2016 Na tematy zdrowotno-dietetyczne można sobie poczytać w nieco upadającym ostatnio Dyskusyjnym Klubie Zdrowiahttps://wedlinydomowe.pl/forum/forum/75-dyskusyjny-klub-zdrowia/upadającym, bo ileż można w kółko pisać to samo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szafarz Posted January 17, 2016 Author Report Share Posted January 17, 2016 Mam 9 letnią córkę z nadwagą i dietetyk zalecił chude mięso dlatego taki temat. Robię pierś z kurczaka pokrojona w kostkę tylko sól i pieprz i do szynkowarki mam nadzieję że nie będzie się rozpadało.Nie udzielałem się tu na forum nigdy ale jestem stałym bywalcem i dziękuje wszystkim za wpisy dzięki wam zaraziłem się bakcylem dymienia pozdrwiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 17, 2016 Report Share Posted January 17, 2016 (edited) Mam 9 letnią córkę z nadwagą i dietetyk zalecił chude mięso Naprawdę nie faszeruj dziecka piersią z kurczaka . Najlepiej poszukaj dietetyka dla dziecka co zaproponuje dietę nisko węglowodanową i zabroni, powtarzam zabroni odżywiania dziecka żywieniem wysoko przetworzonym łącznie z takowymi napojami . Oczywiście , ja nic nie narzucam ale warto obyś poczytał materiały o diecie nisko węglowodanowej . Jest już tego dużo , nawet na naszym forum jak wskazał MAAD . Gorąco pozdrawiam Co do piersi kurczaka , to miałem na myśli kurczaka fermowego . Edited January 17, 2016 by andrzej k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szafarz Posted January 17, 2016 Author Report Share Posted January 17, 2016 Wiem że to nie forum dietetyczne dopiero zaczynam czytać o zdrowym żywieniu. Na pewno swoje wyroby lepsze niż przetworzone w zakładach przemysłowych.Masz rację pierś to nie najlepszy pomysł ale zmiany żywieniowe trzeba od czegoś zacząć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Szukam pomysłu na dietetyczny wyrób z szynkowaru chudy a żeby się nie rozpadał i był soczystyAle czemu tak mało tłuszczu?kolega prosił o przepis na dietetyczny wyrób i taki starałem się podać, w moim wyrobie uda są bez skóry żeby zmniejszyć ilość tłuszczu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 ...nie odżywiaj dziecka drobiem hodowlanym - pomijając antybiotyki , są karmione sterydami aby nabierały masy (pudziany).Kurczak idzie na ubój , jak ma 6 tygodni , i waży wtedy 1500 - 2000 g , kurczak wiejski , taki prawdziwy , łażący po placu , ma w tym wieku ok 600-700g. Młodzież odżywiana takim drobiem ma w wieku 14 - 15 lat wzrost 180cm i stopę 46... Tyje się od CUKRÓW a nie od tłuszczu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spinka2 Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Problem odżywiania nie jest taki prosty, żeby jednoznacznie wskazać winowację. Tyje się i od cukrów, i od tłuszczy i od węglowodanów i od soli itd. Ale wszystkie te składniki są nam potrzebne. Mam szczęście już niemal rok być na diecie odchudzającej z uwagi na sporą wagę "wejściową" (dziś to już raczej przeciętna). Dietetycy, z którymi mam przyjemność współpracować w zasadzie mówią jednym głosem - tłuszcz jest OK ale w ilości max 2 łyżki dziennie - powinna to być oliwa i połowa z tego może być użyta do pieczenia/smażenia itd. Od cukrów nie da się uciec bo są wszędzie, ale te "dodatkowe" np. w ciastach itp. można zastąpić czymś mniej kalorycznym (ksylitol, stewia, erytrytol itp. choć ja nie jestem zwolennikiem takich zamienników i wolę cukru wogóle unikać). Bardzo upraszczając i trywializując temat można powiedzieć, iż należy utrzymywać właściwy bilans energetyczny. A nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele kalorii wnoszą te wszystkie drobiazgi, po które sięgamy bezwiednie.A jeśli chodzi o wędlinkę z szynkowaru ja polecam po prostu polędwicę wieprzową, ładnie okrojoną. Zawarty w mięsie tłuszcz jest do zaakceptowania (w końcu jemy tylko kilka plasterków dziennie) a smakuje znakomicie. Jednak trzeba mieć świadomość, że pozbywając się tłuszczu (odchudzając wędlinę) pozbywamy się też nośnika smaku i dla osoby przyzwyczajonej do "normalnego" jedzenia taki wyrób może być zbyt suchy/płaski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 ...nie odżywiaj dziecka drobiem hodowlanymmożna spokojnie kupić drób z wolnego wybiegu, albo na targu od chłopa poszukac, choć w tych czasach większeość produktów jest napompowana chemią w taki czy inny sposób. co do diety to zgadzam się w dużej mierze ze spinka2, dieta to sprawa bardzo indywidualna, i to co dla jednego dobre, dla kogoś innego będzie trucizną, nasze organizmy są różne, mamy różne grupy krwi, różne style życia, itd. itd. trochę off top nam się zrobić a kolega prosił o przepis na kiełbasę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 .....oczywiście , że można , ale w sklepie łatwiej i już piersi są wyfiletowane ,a na targu zapytaj chłopa czy ma same piersi z kuraka , to się dowiesz .... Apropo's "wolnego wybiegu" - znajomy ma fermę takową - zapytany o smak "zagrodowy" spojrzał na mnie znacząco.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 W każdej wsi znajdzie się kilku rolników którzy mają kury z wolnego wybiegu i karmione naturalnie, także polecam wycieczkę w celu znalezienia takowego rolnika i zaopatrywać się u niego, przy okazji może okazać się że ów rolnik ma na sprzedaż również mleko, jajka, od czasu do czasu śmietanę i ser, o płodach rolnych nie wspomnę .... tak przynajmniej jest na moim terenie, fakt, muszę jechać kilkanaście kilometrów w jedną stronę ale czyż nie warto? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szafarz Posted January 18, 2016 Author Report Share Posted January 18, 2016 (edited) Dziękuje za odpowiedzi u nas to początek przygody z dietą tym tygodniu drugą wizyta u dietetyka ma ustalić menu.Ponieważ miałem w domu pierś to ją przygotowałem w szynkowarze produkt wyszedł dobrze sklejony twardy nie za słony.Mięso pokroiłem w kostkę i ubiłem tłuczkiem sól 15gr kg pieprz 2gr kg gałka 1gr kg parzenie w temperaturze 80stopni do uzyskania temperatury 72 wewnątrz.Muszę pomyśleć o poszukaniu jakiegoś rolnika tylko w mojej okolicy mało kto zajmuje się chodowlą Nie dawno szukałem świni do kupienia od rolnika a to nie jest łatwe zazwyczaj trzymają dla siebie Edited January 18, 2016 by szafarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Że twardy to wierzę że sklejony już mniej Z tą dietą to najgorzej popaść w taką ortodoksyjną paranoję typu "dietetyk powiedział" zdecydowane ograniczenie węglowodanów i prostego cukru + regularne małe posiłki długofalowo przyniesie efekty Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szafarz Posted January 18, 2016 Author Report Share Posted January 18, 2016 Naprawdę sklejony łatwo się kroi może dlatego że mocno sprawowany upchnąłem pod sam wierzch.dołączam fotkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Dodałeś żelatyny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szafarz Posted January 18, 2016 Author Report Share Posted January 18, 2016 Nie dodawałem żelatyny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Problem odżywiania nie jest taki prosty, żeby jednoznacznie wskazać winowację. Tyje się i od cukrów, i od tłuszczy i od węglowodanów i od soli itd. Ale wszystkie te składniki są nam potrzebne. Mam szczęście już niemal rok być na diecie odchudzającej z uwagi na sporą wagę "wejściową" (dziś to już raczej przeciętna). Dietetycy, z którymi mam przyjemność współpracować w zasadzie mówią jednym głosem - tłuszcz jest OK ale w ilości max 2 łyżki dziennie - powinna to być oliwa i połowa z tego może być użyta do pieczenia/smażenia itd. Od cukrów nie da się uciec bo są wszędzie, ale te "dodatkowe" np. w ciastach itp. można zastąpić czymś mniej kalorycznym (ksylitol, stewia, erytrytol itp. choć ja nie jestem zwolennikiem takich zamienników i wolę cukru wogóle unikać). Bardzo upraszczając i trywializując temat można powiedzieć, iż należy utrzymywać właściwy bilans energetyczny. A nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele kalorii wnoszą te wszystkie drobiazgi, po które sięgamy bezwiednie.A jeśli chodzi o wędlinkę z szynkowaru ja polecam po prostu polędwicę wieprzową, ładnie okrojoną. Zawarty w mięsie tłuszcz jest do zaakceptowania (w końcu jemy tylko kilka plasterków dziennie) a smakuje znakomicie. Jednak trzeba mieć świadomość, że pozbywając się tłuszczu (odchudzając wędlinę) pozbywamy się też nośnika smaku i dla osoby przyzwyczajonej do "normalnego" jedzenia taki wyrób może być zbyt suchy/płaski. Nieprawda, nie ma czegoś takiego, jak niezbędne węglowodany. Ciekawym jest to, że nasz organizm dla niewielu tkanek, które potrzebują cukrów, potrafi je sobie wytworzyć. A sam cukier, to najlepiej w ilości, jak na lekarstwo, aby nie podwyższać poziomu insuliny we krwi, bo będzie nas ssać na jedzenie.Natomiast tłuszczu i białka, aż się najemy i tyle w temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.