Jump to content

Szukam pomysłu na dietetyczny wyrób z szynkowarki

szafarz

Recommended Posts

Szukam pomysłu na dietetyczny wyrób z szynkowaru chudy a żeby się nie rozpadał i był soczysty.Jak osiągnąć taki efekt?

czy tylko tłuszcz daje soczystość? czy żelatyna jest niezbędna? proszę o sugestie.

No to jesteś w dobrym dziale, nie wiem dlaczego nie możesz nic znaleźć.  :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/20-wyroby-z-szynkowarki/

Ale czemu tak mało tłuszczu?

Przecież to nie od tłuszczu się tyje, tyko od węglowodanów.

Poza tym tłuszcz jest nośnikiem smaku. :)

...ale nowi myślą ,że jak zjedzą tłuszcz , to od razu im się odłoży - koncerny farmaceutyczne urabiają niewiedzących....

A no tak. :/ 

Niestety tak jest. 

Dla wszystkich nieuświadomionych jeszcze. :)

Tłuszcz nie powoduje tycia, to cukier. 

A firmy farmaceutyczne chcą, abyście myśleli, że jest na odwrót, bo mają z Was ogromne zyski.

Ograniczcie jedzenie cukru, to spadnie Wam waga, bo tłuszcz syci. :)

Mam 9 letnią córkę z nadwagą i dietetyk zalecił chude mięso dlatego taki temat. Robię pierś z kurczaka pokrojona w kostkę tylko sól i pieprz i do szynkowarki mam nadzieję że nie będzie się rozpadało.Nie udzielałem się tu na forum nigdy ale jestem stałym bywalcem i dziękuje wszystkim za wpisy dzięki wam zaraziłem się bakcylem dymienia :) pozdrwiam 

Mam 9 letnią córkę z nadwagą i dietetyk zalecił chude mięso

Naprawdę nie faszeruj dziecka piersią z kurczaka . Najlepiej poszukaj dietetyka  dla dziecka co zaproponuje dietę nisko węglowodanową i zabroni, powtarzam zabroni odżywiania dziecka żywieniem wysoko przetworzonym łącznie z takowymi napojami .  Oczywiście , ja nic nie narzucam ale warto obyś poczytał materiały o diecie nisko węglowodanowej . Jest już tego dużo , nawet na naszym forum jak wskazał MAAD . :D  

Gorąco pozdrawiam

Co do piersi kurczaka , to miałem na myśli kurczaka fermowego .

Edited by andrzej k

Wiem że to nie forum dietetyczne dopiero zaczynam czytać o zdrowym żywieniu. Na pewno swoje wyroby lepsze niż przetworzone w zakładach przemysłowych.Masz rację pierś to nie najlepszy pomysł ale zmiany żywieniowe trzeba od czegoś zacząć :) 

...nie odżywiaj dziecka drobiem hodowlanym - pomijając antybiotyki , są karmione sterydami aby nabierały masy (pudziany).

Kurczak idzie na ubój , jak ma 6 tygodni , i waży wtedy 1500 - 2000 g , kurczak wiejski , taki prawdziwy , łażący po placu , ma w tym wieku ok 600-700g.

Młodzież odżywiana takim drobiem ma w wieku 14 - 15 lat wzrost 180cm i stopę 46...

Tyje się od CUKRÓW  a nie od tłuszczu... :cool:

Problem odżywiania nie jest taki prosty, żeby jednoznacznie wskazać winowację. Tyje się i od cukrów, i od tłuszczy i od węglowodanów i od soli itd. Ale wszystkie te składniki są nam potrzebne. Mam szczęście już niemal rok być na diecie odchudzającej z uwagi na sporą wagę "wejściową" (dziś to już raczej przeciętna). Dietetycy, z którymi mam przyjemność współpracować w zasadzie mówią jednym głosem - tłuszcz jest OK ale w ilości max 2 łyżki dziennie - powinna to być oliwa i połowa z tego może być użyta do pieczenia/smażenia itd. Od cukrów nie da się uciec bo są wszędzie, ale te "dodatkowe" np. w ciastach itp. można zastąpić czymś mniej kalorycznym (ksylitol, stewia, erytrytol itp. choć ja nie jestem zwolennikiem takich zamienników i wolę cukru wogóle unikać). Bardzo upraszczając i trywializując temat można powiedzieć, iż należy utrzymywać właściwy bilans energetyczny. A nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele kalorii wnoszą te wszystkie drobiazgi, po które sięgamy bezwiednie.

A jeśli chodzi o wędlinkę z szynkowaru ja polecam po prostu polędwicę wieprzową, ładnie okrojoną. Zawarty w mięsie tłuszcz jest do zaakceptowania (w końcu jemy tylko kilka plasterków dziennie) a smakuje znakomicie. Jednak trzeba mieć świadomość, że pozbywając się tłuszczu (odchudzając wędlinę) pozbywamy się też nośnika smaku i dla osoby przyzwyczajonej do "normalnego" jedzenia taki wyrób może być zbyt suchy/płaski.

...nie odżywiaj dziecka drobiem hodowlanym

można spokojnie kupić drób z wolnego wybiegu, albo na targu od chłopa poszukac, choć w tych czasach większeość produktów jest napompowana chemią w taki czy inny sposób.

co do diety to zgadzam się w dużej mierze ze spinka2, dieta to sprawa bardzo indywidualna, i to co dla jednego dobre, dla kogoś innego będzie trucizną, nasze organizmy są różne,

mamy różne grupy krwi, różne style życia, itd. itd. trochę off top nam się zrobić a kolega prosił o przepis na kiełbasę :)

.....oczywiście , że można , ale w sklepie łatwiej i już piersi są wyfiletowane ,

a na targu zapytaj chłopa czy ma same piersi z kuraka , to się dowiesz ....

Apropo's "wolnego wybiegu" - znajomy ma fermę takową - zapytany o smak "zagrodowy" spojrzał na mnie znacząco....

W każdej wsi znajdzie się kilku rolników którzy mają kury z wolnego wybiegu i karmione naturalnie, także polecam wycieczkę w celu znalezienia takowego rolnika i zaopatrywać się u niego, przy okazji może okazać się że ów rolnik ma na sprzedaż również mleko, jajka, od czasu do czasu śmietanę i ser, o płodach rolnych nie wspomnę :) .... tak przynajmniej jest na moim terenie, fakt, muszę jechać kilkanaście kilometrów w jedną stronę ale czyż nie warto?

Dziękuje za odpowiedzi u nas to początek przygody z dietą tym tygodniu drugą wizyta u dietetyka ma ustalić menu.

Ponieważ miałem w domu pierś to ją przygotowałem w szynkowarze produkt wyszedł dobrze sklejony twardy nie za słony.Mięso pokroiłem w kostkę i ubiłem tłuczkiem sól 15gr kg pieprz 2gr kg gałka 1gr kg parzenie w temperaturze 80stopni do uzyskania temperatury 72 wewnątrz.

Muszę pomyśleć o poszukaniu jakiegoś rolnika tylko w mojej okolicy mało kto zajmuje się chodowlą Nie dawno szukałem świni do kupienia od rolnika a to nie jest łatwe zazwyczaj trzymają dla siebie

Edited by szafarz

Że twardy to wierzę że sklejony już mniej ;)

Z tą dietą to najgorzej popaść w taką ortodoksyjną paranoję typu "dietetyk powiedział" zdecydowane ograniczenie węglowodanów i prostego cukru + regularne małe posiłki długofalowo przyniesie efekty ;)

Tapniete z GT-I9500

Problem odżywiania nie jest taki prosty, żeby jednoznacznie wskazać winowację. Tyje się i od cukrów, i od tłuszczy i od węglowodanów i od soli itd. Ale wszystkie te składniki są nam potrzebne. Mam szczęście już niemal rok być na diecie odchudzającej z uwagi na sporą wagę "wejściową" (dziś to już raczej przeciętna). Dietetycy, z którymi mam przyjemność współpracować w zasadzie mówią jednym głosem - tłuszcz jest OK ale w ilości max 2 łyżki dziennie - powinna to być oliwa i połowa z tego może być użyta do pieczenia/smażenia itd. Od cukrów nie da się uciec bo są wszędzie, ale te "dodatkowe" np. w ciastach itp. można zastąpić czymś mniej kalorycznym (ksylitol, stewia, erytrytol itp. choć ja nie jestem zwolennikiem takich zamienników i wolę cukru wogóle unikać). Bardzo upraszczając i trywializując temat można powiedzieć, iż należy utrzymywać właściwy bilans energetyczny. A nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele kalorii wnoszą te wszystkie drobiazgi, po które sięgamy bezwiednie.

A jeśli chodzi o wędlinkę z szynkowaru ja polecam po prostu polędwicę wieprzową, ładnie okrojoną. Zawarty w mięsie tłuszcz jest do zaakceptowania (w końcu jemy tylko kilka plasterków dziennie) a smakuje znakomicie. Jednak trzeba mieć świadomość, że pozbywając się tłuszczu (odchudzając wędlinę) pozbywamy się też nośnika smaku i dla osoby przyzwyczajonej do "normalnego" jedzenia taki wyrób może być zbyt suchy/płaski.

Nieprawda, nie ma czegoś takiego, jak niezbędne węglowodany. Ciekawym jest to, że nasz organizm dla niewielu tkanek, które potrzebują cukrów, potrafi je sobie wytworzyć. 

A sam cukier, to najlepiej w ilości, jak na lekarstwo, aby nie podwyższać poziomu insuliny we krwi, bo będzie nas ssać na jedzenie.

Natomiast tłuszczu i białka, aż się najemy i tyle w temacie.