Gregtom Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Odpowiedniego tematu niestety nie moglem znalesc..Chodzi o mala komore dojrzewalnicza jak w temacie,Wilgotnosc "napedzana" ma byc woda destylowana..Ruszt z nierdzewki oraz w obudowie "Suwaki wentylacyjne".. Koszt 50 - 60 Euro..! (200 - 250 pln) Macie jakies opinie co do tego sprzetu..? Moze zwykly "chlebak" za 10 zl. , bedzie dzialal podobnie..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 No niestety nie będzie działał ... żeby mieć taką działająca komorę musisz mierzyć i regulować 3 rzeczy temperaturę, wilgotność i wymianę powietrza ... Oprócz tego środowisko dojrzewalni powinno być odseparowane od domu (odprowadzenie powietrza wymany na zewnątrz) bo nie dasz sobie rady z grzybkami w chałupie 50-60 euro powiadasz Grzesiu ... powodzenia dla mnie to abstrakcja Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted January 20, 2016 Author Report Share Posted January 20, 2016 50-60 euro powiadasz Grzesiu ... powodzenia dla mnie to abstrakcja Robin.. Tez chcialem im pokazac "ptoka" na czole..Raz cena a dwa to funkcjonalnosc tego "wynalazku"... Ale cena oraz wyglad urzadzenia jest prawdziwa.. Dzieki za oswiecenie.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Jak masz jakieś pomieszczenie typu piwnica, garaż... gdzie warunki są w przedziale 10-11C, to robisz dojrzewalnie z wiaderka plastikowego lub pojemnika do środka jakieś deseczki, drugi pojemnik z woda, trochę gazy i gotowe. Podobnie robię przy salami i i problemu z pleśnią na razie nie mam. A te 50e za kawałek plastiku to chyba kogoś delikatnie.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zzzt Posted January 28, 2016 Report Share Posted January 28, 2016 Moze zwykly "chlebak" za 10 zl. , bedzie dzialal podobnie..? zwykły za 10 zł nie działa !ale taki za 20 zł ma już wszystko: kratka, uchylna szczelina wentylacyjna i pojemnik na wodę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts