Kosmos Posted January 21, 2016 Report Share Posted January 21, 2016 Witajcie! Chciałbym przedstawić Wam moje zmagania z kiełbasą białą. Pierwsza próba za mną i chyba przy kolejnej nie ośmieszę się na forum Ale zanim do tego dojdzie chciałbym rozwiązać jedną kwestię.Mięso kupiłem dziś, po czym je pokroiłem i posoliłem, ale niestety zapomniałem namoczyć jelita. Chciałem się tylko upewnić, że przez jedną noc, dopóki rano nie namoczę jelit, posolonej wieprzowinie i wołowinie (w lodówce) nic się nie stanie. Czy lepiej by było pozostawić mięso w formie pierwotnej - sklepowej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted January 21, 2016 Report Share Posted January 21, 2016 absolutnie nic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosmos Posted January 22, 2016 Author Report Share Posted January 22, 2016 No dobrze, do rzeczy.Robiąc kiełbasę kierowałem się przepisem ze strony (http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa). Do wyrobu użyłem (Klasyfikacja na miarę moich umiejętności i wiedzy, ale się starałem)Wieprzowina II: 2,5 kgWieprzowina I: 0,65 kgWołowina I: 0,47 kg Przyprawy:Pieprz ziołowy: 6 gPieprz biały: 2 gMajeranek: 7 gCzosnek: 9 gSól: 19 g / kg mięsa Wieprzowina I zmielona na sitku 13, II na sitku 10 a wołowina dwukrotnie na sitku 2,5. Całość zmieszana dokładnie i w jelita 26/28. Mięska po klasyfikacji Fajnie by było mieć nadziewarkę, ale maszynka też daje radę No i produkt gotowy Kolacja za pół godziny i wtedy dam jak wyszło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted January 22, 2016 Report Share Posted January 22, 2016 smacznego i tak lepsza niż sklepowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosmos Posted January 22, 2016 Author Report Share Posted January 22, 2016 Mogę już śmiało powiedzieć że wyszła przepysznie. Żaden sklep nie oferuje takie smakołyków Następnym razem więcej majeranku i będzie idealnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted January 22, 2016 Report Share Posted January 22, 2016 Wrzuć foto gotowej kiełbasy. Wydaje mi się mało tłusta. Ale pamiętam swoją pierwszą kiełbasę. Też byłem z niej bardzo zadowolony. Czyli jesteś wciągnięty. Kolejne będą jeszcze lepsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosmos Posted January 23, 2016 Author Report Share Posted January 23, 2016 Oto zdjęcie z mojego śniadania. Do tego przydałaby się jeszcze domowa musztarda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted January 23, 2016 Report Share Posted January 23, 2016 Jak kiełbasa smaczna to szkoda psuć smak musztardą .A tak prawdę mówiąc to mimo że jestem po śniadaniu to wciągnął bym taką porcyjkę . Mimo że chuda . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 23, 2016 Report Share Posted January 23, 2016 Ładnie się prezentuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 24, 2016 Report Share Posted January 24, 2016 Jak kiełbasa smaczna to szkoda psuć smak musztardą Jestem tego samego zdania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 24, 2016 Report Share Posted January 24, 2016 .....no może chrzanik ewentualnie....samodzielnie tarty oczywiście .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanysek Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 Może być bardzo chuda ale też bardzo tłusta. Jak jest zrobiona swojsko i dobrze doprawiona to będzie smakować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 Taaa i dobrze .... z czym niestety ciężko i nie kładziemy za to łba na tory Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arczi100 Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Tak narobiliście mi smaku że sprawdziłem przepis. Efekt przerósł mój moje oczekiwania . Smak boski. Dziękuję wszystkim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosmos Posted March 2, 2016 Author Report Share Posted March 2, 2016 Witam po przerwie. Powstała kolejna kiełbasa na podstawie użytego już przeze mnie przepisu. Nieco zmienił się jedynie skład. Po wykonanej przeze mnie "klasyfikacji" otrzymałem: Wp I: 1080 gWp II: 4080 gWoł: 650 Mięso użyte:łopatka,golonki,boczek,wołowina, w sklepie nazywa się "gulaszowe" Przyprawy: majeranek: 24 gpieprz ziołowy: 12 gczosnek: 25 ggorczyca 12 gsól 19 g/kg Wnioski:Przepyszna Z domowym chlebem i masłem komponuje się idealnie.Muszę wybrać się na szkolenie SDMNastępnym razem dodam nieco mniej soli, myślę że 17 g/kg mięsa.Wyszło tego sporo więc białą na Wielkanoc mam już chyba odhaczoną. Wiosna idzie i mam nadzieję że niedługo postawię wędzarnię, a co za tym idzie będę mógł pokręcić się przy wędzonkach na święta, ale to już inny temat Smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikodar Posted March 4, 2016 Report Share Posted March 4, 2016 czy można dokładniej podać ile jakiego mięsa użyto.łopatka - ?golonka - ?boczek - ?wołowina- 0,65 kgZ góry dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosmos Posted March 6, 2016 Author Report Share Posted March 6, 2016 Niestety nie zapisywałem, a paragon dawno wyrzucony. Zdaje się ze łopatki ok 1,5 kg, golonki 2 sztuki, boczku ok 1 kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts