Jump to content

Kiełbasa biała Kosmosa


Kosmos

Recommended Posts

Witajcie! :)

 

Chciałbym przedstawić Wam moje zmagania z kiełbasą białą. Pierwsza próba za mną i chyba przy kolejnej nie ośmieszę się na forum Ale zanim do tego dojdzie chciałbym rozwiązać jedną kwestię.

Mięso kupiłem dziś, po czym je pokroiłem i posoliłem, ale niestety zapomniałem namoczyć jelita. Chciałem się tylko upewnić, że przez jedną noc, dopóki rano nie namoczę jelit, posolonej wieprzowinie i wołowinie (w lodówce) nic się nie stanie. Czy lepiej by było pozostawić mięso w formie pierwotnej - sklepowej?

 

Link to comment
Share on other sites

No dobrze, do rzeczy.

Robiąc kiełbasę kierowałem się przepisem ze strony (http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa).

 

Do wyrobu użyłem (Klasyfikacja na miarę moich umiejętności i wiedzy, ale się starałem)

Wieprzowina II: 2,5 kg

Wieprzowina I: 0,65 kg

Wołowina I: 0,47 kg

 

Przyprawy:

Pieprz ziołowy: 6 g

Pieprz biały: 2 g

Majeranek: 7 g

Czosnek: 9 g

Sól: 19 g / kg mięsa

 

Wieprzowina I zmielona na sitku 13, II na sitku 10 a wołowina dwukrotnie na sitku 2,5. Całość zmieszana dokładnie  i w jelita 26/28.

 

post-75453-0-43939600-1453487631_thumb.jpg

Mięska po klasyfikacji

 

post-75453-0-15737000-1453487670_thumb.jpg

Fajnie by było mieć nadziewarkę, ale maszynka też daje radę

 

post-75453-0-42622700-1453487710_thumb.jpg

No i produkt gotowy :D

 

Kolacja za pół godziny i wtedy dam jak wyszło :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Witam po przerwie.

 

Powstała kolejna kiełbasa na podstawie użytego już przeze mnie przepisu. Nieco zmienił się jedynie skład.

 

Po wykonanej przeze mnie "klasyfikacji" otrzymałem:

 

Wp I: 1080 g

Wp II: 4080 g

Woł: 650

 

Mięso użyte:

łopatka,

golonki,

boczek,

wołowina, w sklepie nazywa się "gulaszowe"

 

Przyprawy: 

majeranek: 24 g

pieprz ziołowy: 12 g

czosnek: 25 g

gorczyca 12 g

sól 19 g/kg

 

Wnioski:

Przepyszna :D  Z domowym chlebem i masłem komponuje się idealnie.

Muszę wybrać się na szkolenie SDM

Następnym razem dodam nieco mniej soli, myślę że 17 g/kg mięsa.

Wyszło tego sporo więc białą na Wielkanoc mam już chyba odhaczoną. Wiosna idzie i mam nadzieję że niedługo postawię wędzarnię, a co za tym idzie będę mógł pokręcić się przy wędzonkach na święta, ale to już inny temat :D

 

Smacznego!

 

post-75453-0-88588900-1456910140_thumb.jpg

 

post-75453-0-53579200-1456910162_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...