clipol Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 Witam. Dostałem od znajomego Słowaka kawał mięsa przypominający szynkę. Wiem że była długo wędzona i potem dojrzewała (obsuszała sie) Mięso na wędzonkę było jedynie solone i przewracane kilka razy. Bardzo twarde ale pocięte cieniutko smakuje przepysznie. http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160202/a2e89c2f8b4366fbbe1bb87b084ece68.jpgCzy ktoś spotkał się z podobnym wyrobem. Jeśli tak to proszę podać przepis krok po kroku. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 Z tych informacji, które podałeś można zastosować https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2382-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 Z tego co mi wiadomo to Czesi Słowacy oczywiście z całym szacunkiem dla ich narodowych specjałów ulegli/podlegali bardzo dużym wpływom kuchni Austrowęgier . A C.K Austrowęgry rozciągały od Lwowa do Piemontu itp Więc pewnie to taka słowacki wyrób z internacjonalnym smaczkiem .Chociaż my mamy kumpniak (i utrzymujemy ze jest to nasz orginalny wyrób) . Niekiedy jest tak ze wyroby powstają niezależnie od siebie gdyż jest to podyktowane występowaniem podobnych warunków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
clipol Posted February 3, 2016 Author Report Share Posted February 3, 2016 (edited) Z tych informacji, które podałeś można zastosować https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2382-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/Zobacz proszę w moim kąciku posta o schinkenspeck. Niestety (a może stety) nie wyszedł tak twardy jak ww mięso ????Wydaje mi się że mięso było solone z wolnej ręki a wytworzony sok wylewany. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Edited February 3, 2016 by clipol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 3, 2016 Report Share Posted February 3, 2016 Wiem że była długo wędzona i potem dojrzewała (obsuszała sie) Jestes pewien ze ten smakolyk byl wedzony..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
clipol Posted February 3, 2016 Author Report Share Posted February 3, 2016 Oczywiście. Szynka jest bardzo aromatyczna i słona. Na kromce chleba z smarownym twarożkiem smakuje wyśmienicie. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 3, 2016 Report Share Posted February 3, 2016 Zobacz proszę w moim kąciku posta o schinkenspeck. Niestety (a może stety) nie wyszedł tak twardy jak ww mięso Cóż, należy wyeliminować wodę z produktu, czyli musi wyschnąć. Ponadto zrób tak, jak sugerujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 3, 2016 Report Share Posted February 3, 2016 (edited) Wydaje mi się że mięso było solone z wolnej ręki a wytworzony sok wylewany.Bo tak jak pisales (cytat) sa tez szynki albo szynkopodobne wyroby, ktore wcale nie widzialy dymu a wlasnie w konsystencji jaka podales czyli smak, dotyk zapach, jej odpowiadaja.. Edited February 3, 2016 by Gregtom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted February 3, 2016 Report Share Posted February 3, 2016 Ta szynka ze zdjęcia wygląda na podwedzaną zimnym dymem ... ale oczy są zawodne i trzeba by posmakować żeby sie upewnić Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
clipol Posted February 3, 2016 Author Report Share Posted February 3, 2016 Pewnie masz rację Roger. W przekroju nie wygląda ani na parzeniu ani na pieczoną szynkę. Konsystencja z lekka gumowata. Czegoś takiego jeszcze nie jadłem. Muszę poprosić znajomego żeby zdradził mi sekret jej wyrobu. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 3, 2016 Report Share Posted February 3, 2016 Zobacz proszę w moim kąciku posta o schinkenspeck. Niestety (a może stety) nie wyszedł tak twardy jak ww mięso Nie mozna znalesc.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
clipol Posted February 3, 2016 Author Report Share Posted February 3, 2016 Zobacz proszę w moim kąciku posta o schinkenspeck. Niestety (a może stety) nie wyszedł tak twardy jak ww mięso Nie mozna znalesc.. https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?/topic/10589-Clipol---moje-wyroby&do=findComment&comment=463599 Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted February 4, 2016 Report Share Posted February 4, 2016 Po kolorze sadze jednak ze była stosowana peklosól , wklejam tu przepis po słowacku na dużą szynke - jak ja nazywaja w przepisie Šunka v moridleVeľké šunky dáme dobre vychladnúť. Potom ich potrieme soľou a poukladáme do korýtka alebo do súdka kožou nadol. O tri dni pripravíme moridlo. Na 10 litrov vody dáme 1 kg soli a 20 g rýchlosoli (labužníci môžu pridať bobkový list, jalovec a koriander). Pomiešame, uvaríme (asi 1 hod.), precedíme a vychladnutým moridlom polejeme šunky.Dozrievanie trvá 3 – 5 týždňov. Po dozretí šunku dobre opláchneme, osušíme a dáme údiť odborníkovi. Šunku treba údiť trpezlivo, pomaly, na voľnom priestore. Šunka pri údení nemá rada susedov, neznáša tesno. Mozesz kolego pokazac przepis sowjemu kamaratowi ze Slovenska , myśle ze tak była robiona .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
clipol Posted February 4, 2016 Author Report Share Posted February 4, 2016 Dziękuję Wojtku. P.s. Mam na dysku pozycję o słowackim świniobiciu i moge ją udostepnić jak ktoś jest chętny. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 4, 2016 Report Share Posted February 4, 2016 Dobrze byłoby abyś, jeśli oczywiście możesz, postarał się ja przetłumaczyć i podesłać do mnie. Kompletuję dla forum zestaw przepisów międzynarodowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted February 4, 2016 Report Share Posted February 4, 2016 Szynka w solance Dużą szynkę dobrze wychłodzić. Następnie natrzeć ją solą i rozłożyć w korycie lub beczce skorą w dół. Po trzech dniach robimy zalewę. Na 10 litrów wody, dać 1 kg soli i 20 g rýchlosoli (Tu mam problem myślę że to saletra) (smakosze mogą dodać liść laurowy, jałowiec i kolendrę). Mieszamy i gotujemy (ok. 1 godziny) przecedzamy i schłodzoną zalewą zalewamy szynki. Dojrzewanie trwa 3-5 tygodni. Dojrzałe szynki płuczemy i suszymy potem wędzimy. Szynkę należy wędzić cierpliwie, powoli, w otwartej przestrzeni. Szynka w wędzarni nie lubi towarzystwa/sąsiadów , nie znosi ciasnoty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
clipol Posted February 4, 2016 Author Report Share Posted February 4, 2016 (edited) Dobrze byłoby abyś, jeśli oczywiście możesz, postarał się ja przetłumaczyć i podesłać do mnie. Kompletuję dla forum zestaw przepisów międzynarodowych.Podesłałem Ci ją jakiś czas temu na mail ???? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu TapatalkaSzynka w solance Dużą szynkę dobrze wychłodzić. Następnie natrzeć ją solą i rozłożyć w korycie lub beczce skorą w dół. Po trzech dniach robimy zalewę. Na 10 litrów wody, dać 1 kg soli i 20 g rýchlosoli (Tu mam problem myślę że to saletra) (smakosze mogą dodać liść laurowy, jałowiec i kolendrę). Mieszamy i gotujemy (ok. 1 godziny) przecedzamy i schłodzoną zalewą zalewamy szynki. Dojrzewanie trwa 3-5 tygodni. Dojrzałe szynki płuczemy i suszymy potem wędzimy. Szynkę należy wędzić cierpliwie, powoli, w otwartej przestrzeni. Szynka w wędzarni nie lubi towarzystwa/sąsiadów , nie znosi ciasnoty. To jednak dobrze przetłumaczył. Jedyne co to miałem problem z tymi "sąsiadami" [emoji28] Aha. Na słowackiej stronie znalazłem pozycję o rychlosoli - odpowiednik naszej peklosoli zawierajacy dodatkowo dekstrozę [emoji6] Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Edited February 4, 2016 by clipol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted February 4, 2016 Report Share Posted February 4, 2016 (edited) RYchlosol ,zawiera KNO3 znalazłem na słowackich stronach nie wiecej jak 2 % w mieszance soli . Kolego Clipol , jeśli mozesz prześlij mi zawartość tego dysku na pw. MOge przetłumaczyć cieższe strony , bo chyba nikomu kto czyta uważnie bez nerwów nie sprawia trudności zrozumienie tekstu , ale czasem trzeba pogadać i pisać , ale kolega z Czech który był na forum zniknął , moze się jeszcze kiedys odezwie. Roger chyba by nie urazić naszych kolegów w tłumaczeniu nie ująłeś , ze szynke należy po opłukaniu i suszeniu dać wedzić " odbornikowi " tzn , dosłownie dać wedzić fachowcowi . z czasów mieszkania na Słowacji pamietam , ze mieli w tym czasie bardzo dobrze rozwiniete szkolnictwo zawodowe w kazdej dziedzinie , szkolili w szkołach zawodowych na b. wysokim poziomie . Pozdrawiam Edited February 4, 2016 by Pacan Wojciech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.