Jump to content

Szynka wędzona po słowacku


clipol

Recommended Posts

Witam. Dostałem od znajomego Słowaka kawał mięsa przypominający szynkę.

Wiem że była długo wędzona i potem dojrzewała (obsuszała sie)

Mięso na wędzonkę było jedynie solone i przewracane kilka razy. Bardzo twarde ale pocięte cieniutko smakuje przepysznie.

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160202/a2e89c2f8b4366fbbe1bb87b084ece68.jpg

Czy ktoś spotkał się z podobnym wyrobem. Jeśli tak to proszę podać przepis krok po kroku.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Z tego co mi wiadomo to Czesi Słowacy oczywiście z całym szacunkiem dla ich narodowych specjałów ulegli/podlegali bardzo dużym wpływom kuchni Austrowęgier . A  C.K Austrowęgry rozciągały od Lwowa do Piemontu itp  Więc  :D pewnie to taka słowacki wyrób z  internacjonalnym smaczkiem .Chociaż my mamy kumpniak (i utrzymujemy ze jest to nasz orginalny wyrób) . Niekiedy jest tak ze wyroby powstają niezależnie od siebie gdyż jest to podyktowane występowaniem podobnych warunków 

Link to comment
Share on other sites

Z tych informacji, które podałeś można zastosować https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2382-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/

Zobacz proszę w moim kąciku posta o schinkenspeck. Niestety (a może stety) nie wyszedł tak twardy jak ww mięso ????

Wydaje mi się że mięso było solone z wolnej ręki a wytworzony sok wylewany.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Edited by clipol
Link to comment
Share on other sites

 

 

Zobacz proszę w moim kąciku posta o schinkenspeck. Niestety (a może stety) nie wyszedł tak twardy jak ww mięso
Cóż, należy wyeliminować wodę z produktu, czyli musi wyschnąć. Ponadto zrób tak, jak sugerujesz.
Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się że mięso było solone z wolnej ręki a wytworzony sok wylewany.

Bo tak jak pisales (cytat) sa tez szynki albo szynkopodobne wyroby, ktore wcale nie widzialy dymu a wlasnie w konsystencji jaka podales czyli smak, dotyk zapach, jej odpowiadaja..  :)

Edited by Gregtom
Link to comment
Share on other sites

Pewnie masz rację Roger. W przekroju nie wygląda ani na parzeniu ani na pieczoną szynkę. Konsystencja z lekka gumowata. Czegoś takiego jeszcze nie jadłem. Muszę poprosić znajomego żeby zdradził mi sekret jej wyrobu.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Po kolorze sadze jednak ze była stosowana peklosól , wklejam tu przepis po słowacku na dużą szynke - jak ja nazywaja w przepisie 

Šunka v moridle

Veľké šunky dáme dobre vychladnúť. Potom ich potrieme soľou a poukladáme do korýtka alebo do súdka kožou nadol. O tri dni pripravíme moridlo. Na 10 litrov vody dáme 1 kg soli a 20 g rýchlosoli (labužníci môžu pridať bobkový list, jalovec a koriander). Pomiešame, uvaríme (asi 1 hod.), precedíme a vychladnutým moridlom polejeme šunky.

Dozrievanie trvá 3 – 5 týždňov. Po dozretí šunku dobre opláchneme, osušíme a dáme údiť odborníkovi. Šunku treba údiť trpezlivo, pomaly, na voľnom priestore. Šunka pri údení nemá rada susedov, neznáša tesno.

 

Mozesz kolego pokazac przepis sowjemu kamaratowi ze Slovenska , myśle ze tak była robiona .Pozdrawiam 

Link to comment
Share on other sites

Szynka w solance

 

Dużą szynkę dobrze wychłodzić. Następnie natrzeć ją solą i rozłożyć w korycie lub beczce skorą w dół. Po trzech dniach robimy zalewę. Na 10 litrów wody, dać 1 kg soli i 20 g rýchlosoli (Tu mam problem myślę że to saletra) (smakosze mogą dodać liść laurowy, jałowiec i kolendrę). Mieszamy i gotujemy (ok. 1 godziny) przecedzamy i schłodzoną zalewą zalewamy szynki.

 

Dojrzewanie trwa 3-5 tygodni. Dojrzałe szynki płuczemy i suszymy potem wędzimy. Szynkę należy wędzić cierpliwie, powoli, w otwartej przestrzeni. Szynka w wędzarni nie lubi towarzystwa/sąsiadów , nie znosi ciasnoty. 

 

;)

Link to comment
Share on other sites

Dobrze byłoby abyś, jeśli oczywiście możesz, postarał się ja przetłumaczyć i podesłać do mnie. Kompletuję dla forum zestaw przepisów międzynarodowych.

Podesłałem Ci ją jakiś czas temu na mail ????

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Szynka w solance

 

Dużą szynkę dobrze wychłodzić. Następnie natrzeć ją solą i rozłożyć w korycie lub beczce skorą w dół. Po trzech dniach robimy zalewę. Na 10 litrów wody, dać 1 kg soli i 20 g rýchlosoli (Tu mam problem myślę że to saletra) (smakosze mogą dodać liść laurowy, jałowiec i kolendrę). Mieszamy i gotujemy (ok. 1 godziny) przecedzamy i schłodzoną zalewą zalewamy szynki.

 

Dojrzewanie trwa 3-5 tygodni. Dojrzałe szynki płuczemy i suszymy potem wędzimy. Szynkę należy wędzić cierpliwie, powoli, w otwartej przestrzeni. Szynka w wędzarni nie lubi towarzystwa/sąsiadów , nie znosi ciasnoty.

 

;)

To jednak dobrze przetłumaczył. Jedyne co to miałem problem z tymi "sąsiadami" [emoji28]

Aha. Na słowackiej stronie znalazłem pozycję o rychlosoli - odpowiednik naszej peklosoli zawierajacy dodatkowo dekstrozę [emoji6]

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Edited by clipol
Link to comment
Share on other sites

RYchlosol ,zawiera  KNO3 znalazłem na słowackich stronach  nie wiecej jak 2 %  w mieszance soli . Kolego Clipol , jeśli mozesz prześlij mi zawartość tego dysku na pw. MOge przetłumaczyć cieższe strony , bo chyba nikomu kto czyta uważnie bez nerwów nie sprawia trudności zrozumienie tekstu , ale czasem trzeba pogadać i pisać , ale kolega z Czech który był na forum zniknął , moze się jeszcze kiedys odezwie. 

Roger chyba by nie urazić naszych kolegów w tłumaczeniu nie ująłeś , ze szynke należy po opłukaniu i suszeniu dać wedzić " odbornikowi " tzn , dosłownie dać wedzić fachowcowi   :) . z czasów mieszkania na Słowacji pamietam , ze mieli w tym czasie bardzo dobrze rozwiniete szkolnictwo zawodowe w kazdej dziedzinie , szkolili w szkołach zawodowych na b. wysokim poziomie . Pozdrawiam

Edited by Pacan Wojciech
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...