michu1978 Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 WitamPosiadam na stanie maszynkę do mielenia mięsa ręczną typu Alfa 5 lub 8 gdyż brak mi tego oznaczenia ( a podobne są na allegro)Jak robie kiełbase to do mielenia używam juz wysłużonego zelmera elektrycznego a do nadziewania własnie tej ręcznej.Chciałem przerobić tę maszynkę na napęd elektryczny o jak najprostszym mechanizmie napędowym Chciałbym aby tak dobrac parametry aby za jednym zamachem służyła do mielenia i odrazu do nadziewania kiełbasy( ponoć ok 50-60 obr/min sa takie dobre )Prosiłbym o ewentualny dobór obortów silnika elektrycznego i średnicy kół napędzającego i napedzanegonajgorsze jest to że własnie ta maszynka posiada tą nózke do przykręcenia do blatu i to trochedla mnie też robi mały problem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 Według mnie nie warto inwestować w 5 czy 8.Jak już coś, to maszynka 22 + napęd. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted February 3, 2016 Report Share Posted February 3, 2016 Nadziewanie kiełbas 5 - to raczej męczarnia a jak już byś chciał kabanosy nadziewać to należy uzbroić się w wielką cierpliwość i mieć w odwodzie pomoc jak już nery puszczą całkowicie. Próbowałem 10 ręczną kabanosy nabić i powiedział po tej próbie, że nigdy więcej -- maszynka ręczna i kabanosy to wielka pomyłka.Poczytaj o wadach małych maszynek w mieleniu (miażdżeniu) i nadziewaniu.Zanim zaczniesz robić napędy nabij ręcznie kiełbasy i zobacz jak to idzie - zobaczysz czy to ma sens. Jeżeli stwierdzisz, że jest to sensowne to zostaje motoreduktor i silnik.Pokombinuj najpierw jak taką małą maszynkę zamocujesz stabilnie do blatu ? (jest na forum rozwiązanie Dziadka z zamocowaniem do blatu takie małej maszynki) Weź pod uwagę słowa Mira - co by nie powiedzieć to ma słuszność w swojej wypowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted February 3, 2016 Report Share Posted February 3, 2016 Kup wyciągarkę do silników i masz gotowy napęd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 3, 2016 Report Share Posted February 3, 2016 to zostaje motoreduktor i silnik. Motoreduktor jest już z silnikiem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted February 3, 2016 Report Share Posted February 3, 2016 Dorabianie napędu do 5-i czy 8-1 to nieporozumienie i gra nie warta świeczki Dziadek "mechanizował" 10-ę i tu jeszcze jakiś sens widzę bo tej maszynki używam bardzo często przy niewielkiej ilości mięsa tak 5-10kg - po prostu nie chce mi się wystawiać dużej kolumbryny i potem tego myć - maszynki używam tylko i wyłącznie do mielenia !!Jeśli myślisz o napędzie i używaniu maszynki zarówno do mielenia jak i nadziewania to poniżej 22 nie rozważaj, tylko tu będzie problem bo takie optymalne obroty do mielenia to 75-90obr a do nadziewania to troszkę za szybko będzie no chyba że masz taką wprawę jak nasi fachowcy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu1978 Posted February 3, 2016 Author Report Share Posted February 3, 2016 Dziękuję za rady.Bo tak to miałem po ojcu starą maszynkę 32 tylko że tam był napęd ręczny i była kiedys używanaale jak mnie nabrała ochota na jej przeróbkę i jak się okazało nagle nóg nabrała i winnego niema Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu1978 Posted February 4, 2016 Author Report Share Posted February 4, 2016 Roger mam jeszcze jedno pytanie dotyczące maszynki alfa 10Czy tez jej używasz równiez do nadziewania normalnych kiełbas typu ( biała czy wiejska i itp) oczywiście ręczne krecenieczy jednak używasz nadziewarkiJuż właśnie zamówiłem Alfe 10 z Blachowni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted February 4, 2016 Report Share Posted February 4, 2016 JA nie Roger ale odpowiem CiMaszynka ręczna 10 daje radę nadziać kiełbasy jakie wymieniłeś, ba nawet można nadziewać samemu - wymaga to troszkę wysiłku ale się da. Nadziewarka jest dla osób lubiących wygodę, komfort pracy i czas.No i nadziewarką zrobisz kabanosy a ręczną nawet w dwie osoby tego nie zrobisz.Ktoś napiszę, że można maszynką ręczną - oczywiście można ale to nie będą kabanosy a wyrób idealnie podobny do kabanosów z zewnątrz - wewnątrz mięso będzie strasznie zmiażdżone i zmasakrowane - wiem to po sobie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu1978 Posted February 4, 2016 Author Report Share Posted February 4, 2016 Dzięki ale ja raczej kabanosów nie planuję, tylko narazie planuję dobrze opanować kiełbasyApotem pomyslimy co dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted February 4, 2016 Report Share Posted February 4, 2016 Tak jak pisałem wcześniej maszynki używam do mielenia a do nadziewanie nadziewarki Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu1978 Posted February 5, 2016 Author Report Share Posted February 5, 2016 Mam jeszcze jedno pytanieBo jutro mam tez dostać uzwaną maszynkę 10 po dziadku kolegi.Osoba która mi ją przywieść mówi że ma tylko symbol OB. Jeżeli dobrze myślę to jet [produkcji polskiej z odlewni Blachowniachce mi ją oddac za syboliczne parę złoty ( jak będzie dobra to czemu by nie wziąść dodatkowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted February 5, 2016 Report Share Posted February 5, 2016 Z Blachowni jest jak piszesz.Jak z sitkami i nożami to bierz. Taką 10 można robić mniejsze produkcję po brudzic większą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu1978 Posted February 5, 2016 Author Report Share Posted February 5, 2016 ma tylko jedno sitko i nóżkupno róznych sitek nie problem,tylko kwestia czy niema dużych luzów na wyjściu ślimaka do rączki w tej tulejce chce za nią ok 50 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.