Jump to content

Wykonanie napędu do maszynki alfa 5/8


Recommended Posts

Witam

Posiadam na stanie maszynkę do mielenia mięsa ręczną typu Alfa 5 lub 8 gdyż brak mi tego oznaczenia ( a podobne są na allegro)

Jak robie kiełbase to do mielenia używam juz wysłużonego zelmera elektrycznego a do nadziewania własnie tej ręcznej.

Chciałem przerobić tę maszynkę na napęd elektryczny o jak najprostszym mechanizmie napędowym

 Chciałbym aby tak dobrac parametry aby za jednym zamachem służyła do mielenia i odrazu do nadziewania kiełbasy( ponoć ok 50-60 obr/min sa takie dobre )

Prosiłbym o ewentualny dobór obortów silnika elektrycznego i średnicy kół napędzającego i napedzanego

najgorsze jest to że własnie ta maszynka posiada tą nózke do przykręcenia do blatu i to trochedla mnie też robi mały problem

Link to comment
Share on other sites

Nadziewanie kiełbas 5 - to raczej męczarnia a jak już byś chciał kabanosy nadziewać to należy uzbroić się w wielką cierpliwość i mieć w odwodzie pomoc jak już nery puszczą całkowicie.  Próbowałem 10 ręczną kabanosy nabić i powiedział po tej próbie, że nigdy więcej -- maszynka ręczna i kabanosy  to wielka pomyłka.

Poczytaj o wadach małych maszynek w mieleniu (miażdżeniu) i nadziewaniu.

Zanim zaczniesz robić napędy nabij ręcznie kiełbasy i zobacz jak to idzie - zobaczysz czy to ma sens. Jeżeli stwierdzisz, że jest to sensowne to zostaje motoreduktor i silnik.

Pokombinuj najpierw jak taką małą maszynkę zamocujesz stabilnie do blatu ? (jest na forum rozwiązanie Dziadka z zamocowaniem do blatu takie małej maszynki) 

Weź pod uwagę słowa Mira - co by nie powiedzieć to ma słuszność w swojej wypowiedzi. 

Link to comment
Share on other sites

Dorabianie napędu do 5-i czy 8-1 to nieporozumienie i gra nie warta świeczki :(

Dziadek "mechanizował" 10-ę i tu jeszcze jakiś sens widzę bo tej maszynki używam bardzo często przy niewielkiej ilości mięsa tak 5-10kg - po prostu nie chce mi się wystawiać dużej kolumbryny i potem tego myć ;) - maszynki używam tylko i wyłącznie do mielenia !!

Jeśli myślisz  o napędzie i używaniu maszynki zarówno do mielenia jak i nadziewania to poniżej 22 nie rozważaj, tylko tu będzie problem bo takie optymalne obroty do mielenia to 75-90obr a do nadziewania to troszkę za szybko będzie no chyba że masz taką wprawę jak nasi fachowcy ;)

Link to comment
Share on other sites

Roger mam jeszcze jedno pytanie dotyczące maszynki alfa 10

Czy tez jej używasz równiez do nadziewania normalnych kiełbas typu ( biała czy wiejska i itp) oczywiście ręczne krecenie

czy jednak używasz nadziewarki

Już właśnie  zamówiłem Alfe 10 z Blachowni 

Link to comment
Share on other sites

JA nie Roger ale odpowiem Ci

Maszynka ręczna 10 daje radę nadziać kiełbasy jakie wymieniłeś, ba nawet można nadziewać samemu - wymaga to troszkę wysiłku ale się da.

 

Nadziewarka jest dla osób lubiących wygodę, komfort pracy i czas.

No i nadziewarką zrobisz kabanosy a ręczną nawet w dwie osoby tego nie zrobisz.

Ktoś napiszę, że można maszynką ręczną  - oczywiście można ale to nie będą kabanosy a wyrób idealnie podobny do kabanosów z zewnątrz - wewnątrz mięso będzie strasznie zmiażdżone i zmasakrowane - wiem to po sobie :)

Link to comment
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie

Bo jutro mam tez dostać uzwaną maszynkę 10  po dziadku kolegi.

Osoba która mi ją przywieść mówi że ma tylko symbol OB. Jeżeli  dobrze myślę to jet [produkcji polskiej z odlewni Blachownia

chce mi ją oddac za syboliczne parę złoty ( jak będzie dobra to czemu by nie wziąść dodatkowej 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...