Skorpion Posted February 4, 2016 Report Share Posted February 4, 2016 Szynka z łopatki wyszła mi twarda.Parzyłem 2godz w temp.75-80 stopni.Proszę o podpowiedzi co może być przyczyną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 4, 2016 Report Share Posted February 4, 2016 Parzyłem 2godz w temp.75-80 stopni Parzy się do temperatury 68-69 stopni C wewnątrz najgrubszego mięśnia . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
romk Posted February 4, 2016 Report Share Posted February 4, 2016 Parzyłem 2godz w temp.75-80 stopni Parzy się do temperatury 68-69 stopni C wewnątrz najgrubszego mięśnia . Pozdrawiam Owe 68 stopni to reguła bezpieczeństwa zdrowotnego. Czas parzenia (moim zdaniem) musi zależeć też od rodzaju mięsa z jakim mamy do czynienia. Na przykład golonce do kruchości na pewno nie wystarczy osiągnięcie 68 stopni (chyba, ze ktoś lubi przeżuwać gumę). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted February 4, 2016 Report Share Posted February 4, 2016 Jak ją odpowiednio długo w tej temperaturze przetrzymasz nic nie będziesz musiał przeżuwać Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 4, 2016 Report Share Posted February 4, 2016 Na przykład golonce do kruchości na pewno nie wystarczy osiągnięcie 68 stopni Nie odpowiadałem w temacie golonki to po pierwsze a po drugie podałem temperaturę wyjściową taką jaka ma być .Każdy miękkość wędzonek musi dobrać do swoich upodobań . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 4, 2016 Report Share Posted February 4, 2016 Szynka z łopatki wyszła mi twarda.Parzyłem 2godz w temp.75-80 stopni.Proszę o podpowiedzi co może być przyczyną. Odpowiedź jest prosta - to nie szynka, to łopatka - zupełnie inna budowa ... i tak to jest jak się mistyfikację czyni, kiedy to łopatka ma udawać szynkę.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 5, 2016 Report Share Posted February 5, 2016 (edited) Szynka z łopatki wcale nie musi być twarda.Trzeba tylko odpowiednio obrobić łopatkę i prawidłowo ją sparzyć.Ja uważam, że taka szynka jest smaczniejsza od szynki z szynki tylnej.A wygląda mniej więcej tak. ale jak się jeszcze trochę pobawić to można z tego jeszcze wykroić małą , ale bardzo smaczną szyneczkę Edited February 5, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted February 5, 2016 Report Share Posted February 5, 2016 Ja uważam, że taka szynka jest lepsza od szynki z szynki tylnej. Tak bo te przerosty tłuszczu , ale ja na to mówię baleron bez osłonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narodowy Wedzarz Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 Szynka z łopatki wyszła mi twarda.Parzyłem 2godz w temp.75-80 stopni.Proszę o podpowiedzi co może być przyczyną. Początkowo też miałem ten problem. Według mnie temperatura jest ok tylko czas za krotki. Jeżeli robiłeś z łopatki to tak jak ktoś wczesniej pisał to ma inna strukturę i trzeba gotować dłużej, ja łopatkę gotuje w granicach 4-5 godzin. Nie stoję z zegarkiem w ręku, ale od góry wkładam termometr i gotuje do czasu kiedy mięso nie osiągnie w środku temperatury min. 78 stopni. Druga sprawa to ważne jest też to na jakim poziomie miałeś wodę w garnku tzn. wody powinno być więcej niż poziom surowca w szynkowarze. W zeszłym tygodniu robiłem mieszankę schab, kark i obrane mięso z golonki. Wszystkie mięsa dość drobno pokroiłem. Parzyłem, aż mięso miało 78 stopni i wyszło bardzo smaczne. Któryś raz z kolei robię mięso z golonki i polecam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts