Jump to content

Twarda szynka

Skorpion

Recommended Posts

Parzyłem 2godz w temp.75-80 stopni

Parzy się do temperatury  68-69 stopni C  wewnątrz najgrubszego mięśnia .

Pozdrawiam

Owe 68 stopni to reguła bezpieczeństwa zdrowotnego. Czas parzenia (moim zdaniem) musi zależeć też od rodzaju mięsa z jakim mamy do czynienia. Na przykład golonce do kruchości na pewno nie wystarczy osiągnięcie 68 stopni (chyba, ze ktoś lubi przeżuwać gumę).

Na przykład golonce do kruchości na pewno nie wystarczy osiągnięcie 68 stopni

Nie odpowiadałem w temacie golonki :D  to po pierwsze a po drugie podałem temperaturę wyjściową taką jaka ma być .Każdy miękkość wędzonek musi dobrać do swoich upodobań .

Pozdrawiam

Szynka z łopatki wyszła mi twarda.Parzyłem 2godz w temp.75-80 stopni.Proszę o podpowiedzi co może być przyczyną.

Odpowiedź jest prosta - to nie szynka, to łopatka - zupełnie inna budowa ... i tak to jest jak się mistyfikację czyni, kiedy to łopatka ma udawać szynkę.... :cool:

Szynka z łopatki wcale nie musi być twarda.Trzeba tylko odpowiednio obrobić łopatkę i prawidłowo ją sparzyć.Ja uważam, że taka szynka jest smaczniejsza od szynki z szynki tylnej.A wygląda mniej więcej tak.

post-41296-0-66906600-1454685782.jpg

ale jak się jeszcze trochę pobawić to można z tego jeszcze wykroić małą , ale bardzo smaczną szyneczkę

post-41296-0-26606500-1454684867_thumb.jpg

Edited by arkadiusz

• 6 months later...

Szynka z łopatki wyszła mi twarda.Parzyłem 2godz w temp.75-80 stopni.Proszę o podpowiedzi co może być przyczyną.

Początkowo też miałem ten problem. Według mnie temperatura jest ok tylko czas za krotki. Jeżeli robiłeś z łopatki to tak jak ktoś wczesniej pisał to ma inna strukturę i trzeba gotować dłużej, ja  łopatkę gotuje w granicach 4-5 godzin. Nie stoję z zegarkiem w ręku, ale od góry wkładam termometr i gotuje do czasu kiedy mięso nie osiągnie w środku temperatury min. 78 stopni. 

Druga sprawa to ważne jest też to na jakim poziomie miałeś wodę w garnku tzn. wody powinno być więcej niż poziom surowca w szynkowarze.  

W zeszłym tygodniu robiłem mieszankę schab, kark i obrane mięso z golonki. Wszystkie mięsa dość drobno pokroiłem. Parzyłem, aż mięso miało 78 stopni i wyszło bardzo smaczne.

Któryś raz z kolei robię mięso z golonki i polecam!

post-81156-0-75587600-1472162520_thumb.jpg

post-81156-0-63140900-1472162546_thumb.jpg