Jump to content

Kilka pytań na początek

zbyster

Recommended Posts

Chciałem spytać jak poznać czy szynka jest uwędzona-czy trzeba  mierzyć termometrem temperaturę środka szynki?
Szynkę wędzimy do koloru jaki nam odpowiada a potem parzymy lub podpiekamy w wędzarni . Czy potrzebny jest termometr zdecydowanie tak i to z sondą którą wbijamy w szynkę temperatura w środku szynki musi mieć 68 stopni 

Chciałem spytać jak poznać czy szynka jest uwędzona-czy trzeba mierzyć termometrem temperaturę środka szynki?

Szynkę wędzimy do koloru jaki nam odpowiada a potem parzymy lub podpiekamy w wędzarni . Czy potrzebny jest termometr zdecydowanie tak i to z sondą którą wbijamy w szynkę temperatura w środku szynki musi mieć 68 stopni
Przy parzeniu 68. Przy wedzeniu nie koniecznie [emoji1]

jak poznać czy szynka jest uwędzona?

a czy trzeba parzyć szynkę?

trzeba mierzyć termometrem temperaturę?

a czy przy pekolwaniu na mokro trzeba szczelnie zamknąć pojeminik?

A czy Kolega czytał już chociaż troszkę Akademii Dziadka? http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadkaStreszczeń ani skryptów niestety nie posiadamy.

Pomału byłby czas ku temu uważam.

Mam jeszcze pytanie odnośnie konstrukcji. Otóż chciałem zapytać czy wypuścić trochę przewód którym idzie dym z paleniska do wędzarni (tak jak na zdj),czy zostawić go na równo ze ścianą paleniska?

http://www.fotosik.pl/zdjecie/4294b27ee86a033c

\Dodam jeszcze że będzie to wędzarnia ładowana od góry,

Edited by zbyster

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

witam mam pytanko w co najlepiej zawijac mieso do wedzenia? bo slyszalem ze mozna w rajstope ale nie wiem ile w tym prawdy 

witam mam pytanko w co najlepiej zawijac mieso do wedzenia? bo slyszalem ze mozna w rajstope ale nie wiem ile w tym prawdy