zbyster Posted February 8, 2016 Report Share Posted February 8, 2016 witam. Zrobiłem wędzarnię i przymierzam się do wędzenia za około 10 dni. Chciałem spytać jak poznać czy szynka jest uwędzona-czy trzeba mierzyć termometrem temperaturę środka szynki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted February 8, 2016 Report Share Posted February 8, 2016 Temat Twojego postu to Kilka pytań na początekMoże na początek poczytać troche forum? Znajdziesz, gwarantuję, odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania. Fajnie, że do nas zajrzałeś. Jesteśmy skarbnicą wiedzy. Witamy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted February 8, 2016 Report Share Posted February 8, 2016 Chciałem spytać jak poznać czy szynka jest uwędzona-czy trzeba mierzyć termometrem temperaturę środka szynki? Szynkę wędzimy do koloru jaki nam odpowiada a potem parzymy lub podpiekamy w wędzarni . Czy potrzebny jest termometr zdecydowanie tak i to z sondą którą wbijamy w szynkę temperatura w środku szynki musi mieć 68 stopni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted February 8, 2016 Report Share Posted February 8, 2016 Chciałem spytać jak poznać czy szynka jest uwędzona-czy trzeba mierzyć termometrem temperaturę środka szynki? Szynkę wędzimy do koloru jaki nam odpowiada a potem parzymy lub podpiekamy w wędzarni . Czy potrzebny jest termometr zdecydowanie tak i to z sondą którą wbijamy w szynkę temperatura w środku szynki musi mieć 68 stopni Przy parzeniu 68. Przy wedzeniu nie koniecznie [emoji1] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyster Posted February 9, 2016 Author Report Share Posted February 9, 2016 a czy trzeba parzyć szynkę> ?Nie straci swojego zapachu/smaku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 Jeśli proces parzenia wykonasz prawidłowo nic nie straci na jakości Poczytaj o parzeniu w Akademii Dziadka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 czy trzeba parzyć szynkę> ? Jeżeli chcesz mieć ją surową wędzoną, to nie trzeba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyster Posted February 10, 2016 Author Report Share Posted February 10, 2016 a czy przy pekolwaniu na mokro trzeba szczelnie zamknąć pojeminik w którym jest mięso?-np folią spożywczą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 10, 2016 Report Share Posted February 10, 2016 a czy przy pekolwaniu na mokro trzeba szczelnie zamknąć pojeminik w którym jest mięso?-np folią spożywczą? Nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted February 10, 2016 Report Share Posted February 10, 2016 jak poznać czy szynka jest uwędzona? a czy trzeba parzyć szynkę? trzeba mierzyć termometrem temperaturę? a czy przy pekolwaniu na mokro trzeba szczelnie zamknąć pojeminik? A czy Kolega czytał już chociaż troszkę Akademii Dziadka? http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadkaStreszczeń ani skryptów niestety nie posiadamy. Pomału byłby czas ku temu uważam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyster Posted February 10, 2016 Author Report Share Posted February 10, 2016 (edited) ... Edited February 10, 2016 by zbyster Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyster Posted February 11, 2016 Author Report Share Posted February 11, 2016 (edited) Mam jeszcze pytanie odnośnie konstrukcji. Otóż chciałem zapytać czy wypuścić trochę przewód którym idzie dym z paleniska do wędzarni (tak jak na zdj),czy zostawić go na równo ze ścianą paleniska? http://www.fotosik.pl/zdjecie/4294b27ee86a033c \Dodam jeszcze że będzie to wędzarnia ładowana od góry, Edited February 11, 2016 by zbyster Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Leosta Posted February 23, 2016 Report Share Posted February 23, 2016 (edited) Trzeba zrobić tak aby dym szedł do komory wędzarniczej a nie na zewnątrz. Edited February 23, 2016 by Leosta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lysy Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 witam mam pytanko w co najlepiej zawijac mieso do wedzenia? bo slyszalem ze mozna w rajstope ale nie wiem ile w tym prawdy witam mam pytanko w co najlepiej zawijac mieso do wedzenia? bo slyszalem ze mozna w rajstope ale nie wiem ile w tym prawdy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 Witaj - mięsa do wędzenia nie trzeba w nic zawijać . Wędzonki abo się sznuruje albo wkłada do siatki wędzarniczej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 w rajstope zawijali aby miała po ściągnięciu ładny kolor (wędzonka) bo okopcali (nieprawidłowo wędzili ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lysy Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 dzieki za odpowiedz.to dzis je zasznuruje i powiesze w chlodnym miejscu do obciekniecia bo jutro wedzenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lysy Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 Witam mam pytanie czy mial ktos taka sytuacje ze po wyciagnieciu miesa z solanki mieso mialo specyficzny zapach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 A kiedy do niego zaglądałeś ostatnio i w jakiej temperaturze przebywało mięso? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 po wyciagnieciu miesa z solanki mieso mialo specyficzny zapach? Jaki zapach, smierdzi z lekka..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 "Przebywało" ? Na początek pytanie o temperaturę ? Jak długo peklowane ? Jakie "stężenie" solanki ?To tak na "już" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lysy Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 tak śmierdzi z lekka 6 dni w solance na 4litrow wody dalem 200g peklo soli 3 zabki czosku pare ziarenek pieprzu bylo przechowywane w temperaturze ok 7-8 stopni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 Czyli 50 g na litr wody. To o co najmniej połowę za mało. Ile miałeś mięsa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lysy Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 ok 4 kgmozna to wedzic? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsosna Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 Czyli 50 g na litr wody. To o co najmniej połowę za mało. Ile miałeś mięsa?a do tego czosnek i 8 stopni, miało prawo zaśmiardnąć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts