lesniak Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 Witam Mam możliwość nabycia drewna z sadu. Tylko wiem, że oni tam ładują oprysków do oporu. I obawiam się, że mogą zawierć pestycydy lub herbicydy.Ktoś coś wie w tym temacie, bo w internecie nic nie znalazłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 Nie przeżywaj. Ludzie wędzą drewnem z wycinek drogowych, a to dopiero jest tablica M. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 (edited) Nie mam wiadomości "z pierwszej ręki" Ale :- środki ochrony roślin w większym czy mniejszym stopniu dostają się do drzewa ( pewnie w mniejszym kontaktowe, działają powierzchniowo np na owady a większym te które mają wniknąć do rośliny np na grzyby ) -środki podlegają degradacji więc pewnie jak wysuszysz to nie będzie po nich śladu (gorzej np z metalami ciężkimi np jak stosowali Miedzian te nie podlegają biodegradacji )-zastanawiam ile tego musiało by być (łącznie z metalami ciężkimi) - jako koncentracja w drewnie aby było to szkodliwe (owoce z nich pewnie by świeciły czy truły na stojąco konsumenta jak je ) Jednym słowem kupowałbym , bardziej bym zwracał uwagę aby nie miało gumozy i próchna http://www.cbr.edu.pl/rme-archiwum/2009/rme34/dane/9_4.htmlmoże Ci się przyda Edited February 14, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 Lesniaczku, gdyby to były naprawdę systemiczne środki, to po jednym pryskaniu nie musiałbyś powtarzać ich kilka razy w roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted February 14, 2016 Author Report Share Posted February 14, 2016 (edited) Dziękuję za informacje. Zapytałem, bo pracownik pali drewnem z sadu w piecu i to od niego chcę odkupić. I to on mnie poinformował, że opryskiwali je sporo...Nie panikuje ale lepiej się spytać, niż wywalić kasę a potem drewno pójdzie do centralnego :-) W końcu po to jest forum aby pytać Edited February 14, 2016 by lesniak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rom_an Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 Słyszałem opinie, że najbardziej szkodliwe są korzenie owocówek, ale nie sądzę, aby ktoś je wykorzystywał do wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 najbardziej szkodliwe są korzenie owocówek, ale nie sądzę, aby ktoś je wykorzystywał do wędzenia. Ja wykorzystuję karpy i grube korzenie wiśni i jabłoni.Ale one rosły w sadzie ekologicznym. Nawożone były kompostem, białkami jajek i wapnem dolomitowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts