Jump to content

Czy drewno z sadów może zawierać środki ochrony roślin ?

lesniak

Recommended Posts

Nie mam wiadomości "z pierwszej ręki" 

Ale :

- środki ochrony roślin w większym czy mniejszym stopniu dostają się do drzewa ( pewnie w mniejszym  kontaktowe, działają powierzchniowo np na owady a większym te które mają wniknąć do rośliny np na grzyby ) 

-środki podlegają degradacji więc pewnie jak wysuszysz to nie będzie po nich śladu (gorzej np z metalami ciężkimi  np jak stosowali Miedzian  te nie podlegają biodegradacji )

-zastanawiam ile tego musiało by być (łącznie z metalami ciężkimi) - jako koncentracja w drewnie aby było  to szkodliwe (owoce z nich pewnie by świeciły czy truły na stojąco konsumenta jak je ;) )

Jednym słowem kupowałbym , bardziej bym zwracał uwagę aby nie miało gumozy i próchna 

http://www.cbr.edu.pl/rme-archiwum/2009/rme34/dane/9_4.htmlmoże Ci się przyda

Edited by Maciekzbrzegu

Dziękuję za informacje. Zapytałem, bo pracownik pali drewnem z sadu w piecu i to od niego chcę odkupić. I to on mnie poinformował, że opryskiwali je sporo...

Nie panikuje ale lepiej się spytać, niż wywalić kasę a potem drewno pójdzie do centralnego :-) 

W końcu po to jest forum aby pytać  :)

Edited by lesniak

najbardziej szkodliwe są korzenie owocówek, ale nie sądzę, aby ktoś je wykorzystywał do wędzenia.

Ja wykorzystuję karpy i grube korzenie wiśni i jabłoni.

Ale one rosły w sadzie ekologicznym. Nawożone były kompostem, białkami jajek i wapnem dolomitowym.