Jump to content

Wątpliwości odnośnie szybra w kominie


Darek1963

Recommended Posts

Witam Brać wędzarniczą :) Mam na imię Darek mieszkam w okolicy Wrocławia, często tu zaglądam czytam bo to kopalnia wiedzy, i wymiany doświadczeń

Zamierzam zbudować wędzarnie z przewodem dymnym i tu mam pytanie czy robić szyber w tym przewodzie ? czy ci którzy go zrobili używają go czy to zbędny gadżet? i również spytam o szyber w kominie czy robić czy nie bo rozmawiałem z jednym kolesiem mówił ze ma ale nie używa bo niema takiej potrzeby i wreszcie czy robić palenisko dodatkowe pod komorą wędzarni ? taka opcja na zimno lub gorąco :facepalm:

mile widziane rady i sugestie

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Czytałem :D  i wiem ze ma służyć do regulacji ale to teoria chodzi mi czy w praktyce się sprawdza, bo chciałem sie upewnić wolę na zimne dmuchać na temat wędzarni jest mnóstwo opinii i każdy chwali swoje a ja che znaleźć optymalne rozwiązania, dlatego pytam

Link to comment
Share on other sites

Nie ma optymalnego rozwiązania wędzarni.

Każda ma swoje wady i zalety.

Jednak budując wędzarnię z kanałem możesz przewidzieć szybry, ale jeśli nie będą ci potrzebne nie będziesz ich używał.

Jak ich nie zrobisz, to już nie będziesz miał wyboru.

Komorę również zrobiłbym pod wędzarnią. 

Koszty budowy jakoś strasznie nie wzrosną, a znowu masz wybór sposobu wędzenia.

Link to comment
Share on other sites

Jak już chcesz kanałówkę to rób tylko zgodnie z projektami z tej strony  wtedy będziesz miał mniej problemów.

O kominie zapomnij - bo to więcej problemów niż pożytku - ale jak chcesz komin to stawiaj - tylko po kilku wędzeniach nie zdziw się  jak zapytasz o kwaśne wędzonki i zostaniesz delikatnie rzecz ujmując wyśmiany albo zrugany 

 

Maciek szybciej napisał :) właśnie zobaczyłem Jego posta :D 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki Miro za radę, tak właśnie mam zamiar zrobić tak na wszelki wypadek hehe bo potem ani szybra nie zamontuję ani nie zrobię paleniska a koszt to tylko dodatkowe drzwiczki

 resztę co chciałem wiedzieć odnośnie budowy dowiedziałem się dopiero tu na forum bo mój pierwszy projekt na pewno by nic nie uwędził :facepalm:  i z wędzarnią nie miał nic wspólnego, dopiero po czytaniu czytaniu  zrozumiałem o co tu w tym chodzi :thumbsup:

Wędzarnia będzie z klinkieru obok komory grilo kominek komora wędzarni wyłożona deskami dębowymi na suficie komory jakiś ekran - lub sufit pod kątem by skropliny spływały po ścianie lub do jakiejś rynienki a nie na wyroby przewód dymny chyba zrobię z wkładów ceramicznych takich kominowych fi 200 i tam szyber z kwasiaka lub zwykły stalowy ale z odpowiedniej blachy, duże palenisko i tu pojawia mi sie kolejne pytanie czy robić jakiś szyber do wlotu powietrza czy zwyczajnie regulować drzwiczkami

 

co do komina to po prostu ma być otwór fi 200 obmurowany max 3 warstwami cegły kurcze nie daje mi to spokoju ! o co chodzi z tym kominem? za duży cug?

Edited by Darek1963
Link to comment
Share on other sites

nie wiem czy mogę ale wspomogę się fotką ściągniętą z sieci, najwyżej admin po mnie pojedzie :D  zasadniczo to ma byc takie cudo

zwyczajna komora 3,5 cegły na 3,5 cegły przewód dymny około 120 cm i drugie palenisko bezpośrednio pod komorą obok komory wędzarni taki kominek - gril z kominem :D

to będzie cos koło tego: na tej fotce jest gril otwarty ja chce zrobić taki ze sklepieniem by można było po grilować lub palić jak w kominku

post-78497-0-38056200-1455564250_thumb.jpg

Edited by Darek1963
Link to comment
Share on other sites

Wędzarnia będzie z klinkieru obok komory grilo kominek komora wędzarni wyłożona deskami dębowymi na suficie komory jakiś ekran - lub sufit pod kątem by skropliny spływały po ścianie lub do jakiejś rynienki a nie na wyroby przewód dymny chyba zrobię z wkładów ceramicznych takich kominowych fi 200 i tam szyber z kwasiaka lub zwykły stalowy ale z odpowiedniej blachy, duże palenisko

 

Widać, że czytał, a nie ściemnia, że czytał. :D

Wysoki komin potrzebny jest do wytworzenia ciągu, a nam to w wędzarni nie potrzebne.

 

Trochę nie rozumiem tego pytania:

czy robić jakiś szyber do wlotu powietrza czy zwyczajnie regulować drzwiczkami

Link to comment
Share on other sites

Komin oprócz tego co napisał Miro ma jeszcze malutką wade - jest zimniejszy w zimie niż wygrzana wędzarnia - wędząc unoszą się opary które skraplając się na ściankach zimnego komina spływają po tych ściankach i kapią na dół - czyli na to co pod nimi wisi.

Chyba, że cug będzie tak mocny i skropliny wywieje a gorąc je wysuszy - ale to już nie będzie wędzenie a hajcowanie - a to dwie różne sprawy.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Komin oprócz tego co napisał Miro ma jeszcze malutką wade - jest zimniejszy w zimie niż wygrzana wędzarnia - wędząc unoszą się opary które skraplając się na ściankach zimnego komina spływają po tych ściankach i kapią na dół - czyli na to co pod nimi wisi. Chyba, że cug będzie tak mocny i skropliny wywieje a gorąc je wysuszy - ale to już nie będzie wędzenie a hajcowanie - a to dwie różne sprawy.

 

A właśnie że nie! :tongue:  pod "sufitem" komory tak z 10-15 cm dajemy blachę podwieszamy tak by była pod katem jak daszek kibelka tylko by była mniejsza od powierzchni sufitu tak po 10 cm na stronę jesli skapnie  z komina czy sufitu to właśnie na tę blachę a nie na wędlinę i spłynie po pochyłości do rynienki a z stamtąd odprowadzona rurką poza komorę

taki deflektor jak do rozpraszania dymu i ciepła tylko pod sufitem i duży

Link to comment
Share on other sites

Misiek nic to nie da bo zimno wchodzi i od góry - i mam wrażenie, że by się skraplało - ale mogę się mylić czemu by nie ;P

Darek to rozwiązanie zostało zastosowane bardzo dawno temu przez Wojtka Minora - i zdaje to egzamin (przynajmniej tak pisał) ale czy jest sens podwyższać koszty i robić takie konstrukcje czy nie lepiej zrobić otwory boczne lub komin na ścianie bocznej ? - zresztą zobacz jak są zrobione (wykonane) kominy do kominków, pieców kaflowych, kotłowych czy gazowych (w gazowych niskotemperaturowe spalanie i dla tego komin z kwasiaka z odwodnieniem)

Link to comment
Share on other sites

Misiek nic to nie da bo zimno wchodzi i od góry - i mam wrażenie, że by się skraplało - ale mogę się mylić czemu by nie ;P

  Myślę że mogło by być,tzn...są to moje przypuszczenia! bo jak by się paliło to ciepłe powietrze idzie do góry i wypychało by to zimne ???

Edited by misiek-sw
Link to comment
Share on other sites

Artur twój pomysł jest zdecydowanie lepszy niż blachy jakieś :thumbsup: dobra to to mam jasność, ale jeszcze tylko o jedno chciałem zapytać przepraszam ze tak was koledzy meczę, a chodzi mi o kanał dymny czy zamiast jakiejś ceramicznej rury można wybudować kanał z cegły taki 20 x 20 w prostokącie jednak rozszerzając sie w kierunku komory do jej szerokości wtedy by ciepło od samego dołu się rozchodziło po całej komorze ale to takie tylko moje wyobrażenie  jakie jest wasze zdanie?

Link to comment
Share on other sites

Darek zacznij może od poczytania forum

 

Tunel - najpierw pytanie po co ??

Koszt wykonania tunelu ??

 

Jak odpowiesz sobie na te pytania to lecimy dalej

Tunel ma być tak wycieplony by dym który dostarczamy do komory wędzarni nie tracił na temperaturze zbytnio - czyli wiąże się to z nagrzaniem tunelu. Jeżeli będzie z cegły dobrze wyizolowany i dobrze będzie wygrzany to straty powinny być małe - tyle, że ilość opału aby doprowadzić do takiego efektu może być i będzie spora i mocno czasochłonna.

 

Teraz propozycja rozwiązania do rozważenia 

palenisko bezpośrednio pod komorą a do wędzenia zimnego dymogenerator.

 

A do Ciebie propozycja byś przed podjęciem decyzji przeczytał co napisałem, przeliczył koszty różnych wersji i podjął decyzję ------ tyle, że weź jeszcze pod uwagę wygląd, estetykę i dopiero na tej podstawie rób projekt :)


zajrzyj jeszcze do tego  linku

Link to comment
Share on other sites

Arturze dziękuję , powiem tak szczerze ze mam wielki mętlik w głowie i muszę chyba na kilka di odpocząć bo od pewnego czasu czytam oglądam  za dużo tego, dlatego poprosiłem o pomoc bo sam to ja nic nie zwojuje,  a koszty? heh no cóż nie będą małe dziś zakupiłem klinkier i jestem lżejszy o 110 zeta a gdzie reszta?znajomy ma wędzarnię z kanałem i w komorze nad wylotem robi grila  to nie to co na węglu drzewnym uwieźcie pychota wyroby ma nawet ładne i smaczne muszę ochłonąć i jeszcze raz uważnie wertować forum mam jeszcze trochę czasu wiec spokojnie przemyślę wszystko w zeszłym roku oczko teraz wędzarnia żonka nie jest zadowolona :facepalm: oczko tez miało być takie 2x2 metry a wyszło 30 metrów kwadratowych i właśnie obok ma być wędzarnia z grilem chciałbym by ładnie wyglądała ale przede-wszystkim by spełniała wszystkie wymogi

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tunel ma być tak wycieplony by dym który dostarczamy do komory wędzarni nie tracił na temperaturze zbytnio - czyli wiąże się to z nagrzaniem tunelu.

 

Rozwiązanie z tunelem pomaga jednak zniwelować błędy i nieuwagę podczas wędzenia. Jak po pifku pójdziesz siknąć i Ci w tym czasie ogień wylezie to jest sporo czasu, zanim temperatura zaszkodzi wędzonkom :) 

Link to comment
Share on other sites

Generalnie to jak już wygrzejesz palenisko i przy okazji komorę  :laugh:  to masz na tyle żaru, że kładziesz spore polano i się tli a żar trzyma temperaturę.

Ja na oknie w domu mam termometr i nie przejmuje się zbytnio co mi skoczy - ciężko spierdzielić wędzenie nawet jak odejdziesz na 10 - 20 min to i tak nic się nie stanie.

Pare dni temu na spółdzielni wędziliśmy w beczce z paleniskiem bezpośrednim i raczej był problem zbyt niskiej temp. niż za wysoką - a chwilowe odejście mistrza dymu nie skutkowały niezapowiedzianymi płomieniami. 

Nie takie wędzenie straszne - i raczej nie wpadał bym  w popłoch czy panikę. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...