sajmon55556 Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 Witam ma pytanko dostałem dzisiaj 10 kg łopatki mam pytanie czy jest jakiś sposób by mięcho zapeklowalo się do jutra do wieczora w 24H. W piątek mam wędzić kiełbasy na które mięso pekluje się od wczoraj, w czwarek chcę nabijać w jelita czy to mięsko z dzisiaj będę mógł również nadziewać i w piątek wędzić? Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 Zapekluje się bez problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 (edited) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/nie próbowałem(aż taki turbo jednodniowy to nie jestem ) ale ponoć można lub według sposobu szanownego przedmówcy (tz. tabeli ) Edited February 17, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 (edited) Dziadek jak zwykle prowokuje Żeby nie było wątpliwości, mam na myśli sarkazm Edited February 17, 2016 by arkdom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 (edited) @Maciekzbrzegu.Dałeś link do peklowania na mokro?Dziadek nie prowokuje, bo tak robią i to nawet bez jednego dnia, tylko od razu do jelit i do wędzarni.Jednak po takiej kiełbasie mam sensacje żołądkowe + zgagę, więc odradzam. Edited February 17, 2016 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 Dziadek jak zwykle prowokuje Żeby nie było wątpliwości, mam na myśli sarkazm Czemu tak myślisz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajmon55556 Posted February 17, 2016 Author Report Share Posted February 17, 2016 Czyli normalnie mam zapeklowac 18 20 gram na kilogram? Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu TapatalkaPotrzymać to w ciepłym na chwilę czy od razu do lodówki? mam w niej 6 stopni. Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 (edited) Miro Sajmon55556 mea culpa fakt chyba nie doczytałem , i " se" dopowiedziałem że kolega chce zrobić wędzonki z tej łopatki . Sorry wpakowałbym kolegę na minę. Dobrze że wyłapałeś Edited February 17, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 Czyli normalnie mam zapeklowac 18 20 gram na kilogram? Tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajmon55556 Posted February 17, 2016 Author Report Share Posted February 17, 2016 Czyli normalnie mam zapeklowac 18 20 gram na kilogram?Tak. Do lodówki od razu czy potrzymac w temp wyższej? Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 Do lodówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 (edited) Lodówka Edited February 17, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajmon55556 Posted February 17, 2016 Author Report Share Posted February 17, 2016 Dzięki Śliczne kamień z serca Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 Ojj.. Jak dobrze ze odwiedzisz nas w Zakopcu.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 I weź tu co poradź, od razu kontrowersje- lepiej nie doradzać. Proszę policzyć - dzisiaj jest środa - to ile jest godzin do piątku do wędzenia. ok. 36- 40 godz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajmon55556 Posted February 17, 2016 Author Report Share Posted February 17, 2016 Ojj.. Jak dobrze ze odwiedzisz nas w Zakopcu.. Jeśli tylko się uda to spróbuję. Zależy to od tego kiedy moją LP urodzi dzidzię. [emoji1] Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu TapatalkaI weź tu co poradź, od razu kontrowersje- lepiej nie doradzać. Proszę policzyć - dzisiaj jest środa - to ile jest godzin do piątku do wędzenia. ok. 36- 40 godz.Dziadku ja dziękuję ślicznie za twoje porady bo są one dla mnie bardzo cenne. Będę wedził w piątek z rana. Wolę się zapytać niż później mieć kogoś na sumieniu. Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 Godzinowo Dziadku jest ok, ale już jutro nadziewa w jelita, dlatego nie napisałem, że nie można, tylko z czym się może liczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 A w jelitach to już się nie pekluje. A w wędzarni w początkowej fazie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 Dziadek, nie przejmuj się, niektórzy już tak mają że krytyka sama się im pisze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 (edited) @Mariusz.Jak już coś to napisz wprost do mnie, a nie że "niektórzy".Nigdzie nie skrytykowałem Dziadka, więc przemyśl co piszesz!Forum jest od tego, żeby wymieniać się zdaniami i każdy ma prawo zająć własne stanowisko.A w jelitach to już się nie pekluje. A w wędzarni w początkowej fazie.Pewno że się pekluje, nie neguje tego.Mam po takiej kiełbasie sensacje i to napisałem wcześniej. Edited February 17, 2016 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajmon55556 Posted February 17, 2016 Author Report Share Posted February 17, 2016 W piątek i w sobotę powiem czy się udało. Jak smakowało i czy wszyscy przeżyli. Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 Widzisz Mirku, tak się składa że zanim napisałeś to powinieneś dokładnie przeczytać wszystkie posty, zastanowić się nad ich sensem a nie rzucać oskarżenia, nie miałem tylko Ciebie na myśli ale to już szczegół bo nie mam zamiaru kłócić się i wdawać w polemikę skoro już uznałeś że to Ty masz rację.... miłej nocki i mniej napinki życzę a będzie Ci wybaczone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 To mnie teraz kolega zaskoczył.... Też ci będzie wybaczone i również miłej nocki życzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 Miruś, i to mi się podoba, wymiana zdań lub poglądów i wszystko OK, trzymaj tak dalej Również miłej nocki i do jutra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 Ja kiedyś peklowałem na sucho 2 godziny. I dało się zjeść Dziadek jak zwykle prowokuje Żeby nie było wątpliwości, mam na myśli sarkazm Czemu tak myślisz ? Tak myślę, bo trochę poczytałem wypowiedzi Dziadka. Oczywiście, że się da. Ale czy to jest to, o co nam chodzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts