Maxell Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Boczki rolowane – peklowanie na mokro Mięso peklowałem 7 dni według tabeli mojego autorstwa – 0,5 litra zalewy peklującej na 1 kg mięsa.Po wyjęciu boczków z zalewy peklującej nie płukałem ich tylko położyłem na papierowych ręcznikach, dokładnie je wytarłem i ułożyłem w chłodnym miejscu na około 2 – 3 godziny w celu osuszenia. Przyprawianie boczków oraz wiązanie Każdy kawałek mięsa najpierw posypałem z jednej strony żelatyną (lekko ją wtarłem) oraz posypałem pozostałymi przyprawami: I wersja (4 szt. bez sznurków)- pieprz ziołowy- majeranek - papryka słodka II wersja (5 szt. czerwony sznurek)- pieprz ziołowy- majeranek - kminekPo włożeniu rolad w siatkę dodatkowo obtoczone w grubo mielonym kminku III wersja (3 szt. biały sznurek dodatkowy)- pieprz ziołowy- majeranek - papryka harboneoNastępnie każdy obsypany ( żelatyną oraz przyprawami ) z jednej strony kawałek boczku położyłem na desce ( przyprawami do góry ) nałożyłem reklamówkę na mięso (może być folia spożywcza) i potraktowałem go ostro tłuczkiem do mięsa.Kawałek obróciłem, posypałem tylko żelatyną, reklamówka i tłuczek.Następnie każdy płat boczku skręciłem, obwiązałem sznurkiem i dodatkowo wsadziłem w siatkę wędliniarską w celu lepszego ścisku rolowanego mięsa. Ociekanie Na zewnątrz było około 5 stopni więc mięso przy otwartym oknie powiesiłem w pokoju od godziny 18 w piątek do godziny 4 w sobotę – o 4 rano zamknąłem okno aby temperatura była wyższa i mięso wisiało do godziny 7.. Wędzenie i parzenie Wygrzewanie wędzarni – około 40 minut, osuszanie mięsa w temperaturze 45 - 55 stopni – 50 minut, wędzenie przez około 3,5 godziny w temperaturze 50 - 60 stopni.Po uwędzeniu boczki parzyłem w temperaturze 75 – 85 stopni przez 2 godziny a kilka dodatkowo podpiekłem w piekarniku z włączonym termo obiegiem przez 30 minut w temperaturze 130 stopni. Autor: świadziu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Piekny chudziutki i apetyczny boczek :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 A co ze świadziem, że Maxell wstawia posty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 (edited) A co ze świadziem, że Maxell wstawia posty? Na grzybach pewnie jest . albo robi na maszynkę . Edited February 19, 2016 by andrzej k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 A co ze świadziem, że Maxell wstawia posty? Na grzybach pewnie jest . Albo po.. (żart) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Na grzybach pewnie jest . albo robi na maszynkę . Raczej w grabiach szczeble wymienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Mięso peklowałem 7 dni według tabeli mojego autorstwa – 0,5 litra zalewy peklującej na 1 kg mięsa. Ile peklosoli na 0,5 l zalewy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.