Jump to content

Boczki rolowane świadzia


Maxell

Recommended Posts

Boczki rolowane – peklowanie na mokro

 

post-39694-0-81699400-1455912472_thumb.jpg

 

Mięso peklowałem 7 dni według tabeli mojego autorstwa – 0,5 litra zalewy peklującej na 1 kg mięsa.

Po wyjęciu boczków z zalewy peklującej nie płukałem ich tylko położyłem na papierowych ręcznikach, dokładnie je wytarłem i ułożyłem w chłodnym miejscu na około 2 – 3 godziny w celu osuszenia.

 

Przyprawianie boczków oraz wiązanie

 

Każdy kawałek mięsa najpierw posypałem z jednej strony żelatyną (lekko ją wtarłem) oraz posypałem pozostałymi przyprawami:

 

I wersja (4 szt. bez sznurków)

- pieprz ziołowy

- majeranek            

- papryka słodka

 

II wersja (5 szt. czerwony sznurek)

- pieprz ziołowy

- majeranek           

- kminek

Po włożeniu rolad w siatkę dodatkowo obtoczone w grubo mielonym kminku

 

III wersja (3 szt. biały sznurek dodatkowy)

- pieprz ziołowy

- majeranek          

- papryka harboneo

Następnie każdy obsypany ( żelatyną oraz przyprawami ) z jednej strony kawałek boczku położyłem na desce ( przyprawami do góry ) nałożyłem reklamówkę na mięso  (może być folia spożywcza) i potraktowałem go ostro tłuczkiem do mięsa.

Kawałek obróciłem, posypałem tylko żelatyną, reklamówka i tłuczek.

Następnie każdy płat boczku skręciłem, obwiązałem sznurkiem i dodatkowo wsadziłem w siatkę wędliniarską w celu lepszego ścisku rolowanego mięsa.

 

Ociekanie

 

Na zewnątrz było około 5 stopni więc mięso przy otwartym oknie powiesiłem w pokoju od godziny 18 w piątek do godziny 4 w sobotę – o 4 rano zamknąłem okno aby temperatura była wyższa i mięso wisiało do godziny 7..

 

Wędzenie i parzenie

 

Wygrzewanie wędzarni – około 40 minut, osuszanie mięsa w temperaturze 45 - 55 stopni – 50 minut, wędzenie przez około 3,5 godziny w temperaturze 50 - 60 stopni.

Po uwędzeniu boczki parzyłem w temperaturze 75 – 85 stopni przez 2 godziny a kilka dodatkowo podpiekłem w piekarniku z włączonym termo obiegiem przez 30 minut w temperaturze 130 stopni.

 

post-39694-0-93098500-1455912476_thumb.jpg

 

post-39694-0-68687200-1455912480_thumb.jpg

 

 

Autor: świadziu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...