Jump to content

Boczki rolowane świadzia

Maxell

Recommended Posts

Boczki rolowane – peklowanie na mokro

post-39694-0-81699400-1455912472_thumb.jpg

Mięso peklowałem 7 dni według tabeli mojego autorstwa – 0,5 litra zalewy peklującej na 1 kg mięsa.

Po wyjęciu boczków z zalewy peklującej nie płukałem ich tylko położyłem na papierowych ręcznikach, dokładnie je wytarłem i ułożyłem w chłodnym miejscu na około 2 – 3 godziny w celu osuszenia.

Przyprawianie boczków oraz wiązanie

Każdy kawałek mięsa najpierw posypałem z jednej strony żelatyną (lekko ją wtarłem) oraz posypałem pozostałymi przyprawami:

I wersja (4 szt. bez sznurków)

- pieprz ziołowy

- majeranek            

- papryka słodka

II wersja (5 szt. czerwony sznurek)

- pieprz ziołowy

- majeranek           

- kminek

Po włożeniu rolad w siatkę dodatkowo obtoczone w grubo mielonym kminku

III wersja (3 szt. biały sznurek dodatkowy)

- pieprz ziołowy

- majeranek          

- papryka harboneo

Następnie każdy obsypany ( żelatyną oraz przyprawami ) z jednej strony kawałek boczku położyłem na desce ( przyprawami do góry ) nałożyłem reklamówkę na mięso  (może być folia spożywcza) i potraktowałem go ostro tłuczkiem do mięsa.

Kawałek obróciłem, posypałem tylko żelatyną, reklamówka i tłuczek.

Następnie każdy płat boczku skręciłem, obwiązałem sznurkiem i dodatkowo wsadziłem w siatkę wędliniarską w celu lepszego ścisku rolowanego mięsa.

Ociekanie

Na zewnątrz było około 5 stopni więc mięso przy otwartym oknie powiesiłem w pokoju od godziny 18 w piątek do godziny 4 w sobotę – o 4 rano zamknąłem okno aby temperatura była wyższa i mięso wisiało do godziny 7..

Wędzenie i parzenie

Wygrzewanie wędzarni – około 40 minut, osuszanie mięsa w temperaturze 45 - 55 stopni – 50 minut, wędzenie przez około 3,5 godziny w temperaturze 50 - 60 stopni.

Po uwędzeniu boczki parzyłem w temperaturze 75 – 85 stopni przez 2 godziny a kilka dodatkowo podpiekłem w piekarniku z włączonym termo obiegiem przez 30 minut w temperaturze 130 stopni.

post-39694-0-93098500-1455912476_thumb.jpg

post-39694-0-68687200-1455912480_thumb.jpg

Autor: świadziu