Maxell Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Boczki rolowane – peklowanie na mokro Mięso peklowałem 7 dni według tabeli mojego autorstwa – 0,5 litra zalewy peklującej na 1 kg mięsa.Po wyjęciu boczków z zalewy peklującej nie płukałem ich tylko położyłem na papierowych ręcznikach, dokładnie je wytarłem i ułożyłem w chłodnym miejscu na około 2 – 3 godziny w celu osuszenia. Przyprawianie boczków oraz wiązanie Każdy kawałek mięsa najpierw posypałem z jednej strony żelatyną (lekko ją wtarłem) oraz posypałem pozostałymi przyprawami: I wersja (4 szt. bez sznurków)- pieprz ziołowy- majeranek - papryka słodka II wersja (5 szt. czerwony sznurek)- pieprz ziołowy- majeranek - kminekPo włożeniu rolad w siatkę dodatkowo obtoczone w grubo mielonym kminku III wersja (3 szt. biały sznurek dodatkowy)- pieprz ziołowy- majeranek - papryka harboneoNastępnie każdy obsypany ( żelatyną oraz przyprawami ) z jednej strony kawałek boczku położyłem na desce ( przyprawami do góry ) nałożyłem reklamówkę na mięso (może być folia spożywcza) i potraktowałem go ostro tłuczkiem do mięsa.Kawałek obróciłem, posypałem tylko żelatyną, reklamówka i tłuczek.Następnie każdy płat boczku skręciłem, obwiązałem sznurkiem i dodatkowo wsadziłem w siatkę wędliniarską w celu lepszego ścisku rolowanego mięsa. Ociekanie Na zewnątrz było około 5 stopni więc mięso przy otwartym oknie powiesiłem w pokoju od godziny 18 w piątek do godziny 4 w sobotę – o 4 rano zamknąłem okno aby temperatura była wyższa i mięso wisiało do godziny 7.. Wędzenie i parzenie Wygrzewanie wędzarni – około 40 minut, osuszanie mięsa w temperaturze 45 - 55 stopni – 50 minut, wędzenie przez około 3,5 godziny w temperaturze 50 - 60 stopni.Po uwędzeniu boczki parzyłem w temperaturze 75 – 85 stopni przez 2 godziny a kilka dodatkowo podpiekłem w piekarniku z włączonym termo obiegiem przez 30 minut w temperaturze 130 stopni. Autor: świadziu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Piekny chudziutki i apetyczny boczek :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 A co ze świadziem, że Maxell wstawia posty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 (edited) A co ze świadziem, że Maxell wstawia posty? Na grzybach pewnie jest . albo robi na maszynkę . Edited February 19, 2016 by andrzej k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 A co ze świadziem, że Maxell wstawia posty? Na grzybach pewnie jest . Albo po.. (żart) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Na grzybach pewnie jest . albo robi na maszynkę . Raczej w grabiach szczeble wymienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Mięso peklowałem 7 dni według tabeli mojego autorstwa – 0,5 litra zalewy peklującej na 1 kg mięsa. Ile peklosoli na 0,5 l zalewy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts