Maxell Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 PRZEPIS NA 15 UDEK Z KURCZAKA: Udka dałem do solanki 100 gramów soli kamiennej nie jodowanej na 1 litr wody. 15 sztuk udek = 2,5 litra wody i 250 gramów soli: Udka ułożyłem w pojemniku i zalałem powyższą solanką - aby nie wystawały z wody a więc w całości się peklowały na górę dałem kilka woreczków z wodą które je dociskały - peklowałem przez 24 godziny Następnie udka sparzyłem: A. Do wody w której będę parzył kurczaka dałem:Marchewki – 3Pietruszkę – listki z 3 pojedynczych natekZiele angielskie – 6 ziarenPieprz – 15 ziarenLiść laurowy – 6 listkówCzosnek - 8 dużych ząbkówWYSZŁO OK. NASTĘPNYM RAZEM MOGĘ DAĆ WIĘCEJ PRZYPRAWPowyższą zalewę gotowałem około 5 minut z powyższymi przyprawami, potem zakrywam pokrywką i po kolejnych 20 minutach załączyłem aż zacznie się gotować i gaszę gaz.B. udka wrzuciłem do wody o temperaturze 90 stopni NIE WYŻSZEJ i parzyłem przez 10 minut w tej temperaturzeC. następnie obniżyłem temperaturę wody do 78 stopni zakręcając gaz (nie dolewam zimnej wody) i parzyłem przez około 50 minut do uzyskania wewnątrz 72 stopni. Po sparzeniu udek postępowałem następująco: - osuszałem udka całą noc w pokoju przy otwartym oknie w temperaturze około 15 stopni- wygrzałem wędzarnię w temperaturze około 60 stopni przez około 40 minut- udka osuszyłem w wędzarni w temperaturze około 50 stopni BEZ DYMU przez około 40 – 50 minut – skórka ma być mazista !!- udka wędziłem w temperaturze około 55 stopni przez około 5 godzin- po tym czasie wędziłem udka w temperaturze około 65 stopni przez 30 minut – miało to na celu zrobić chrupką skórkę - następnym razem nie będę podwyższał temperatury- Uwędzone udka można zamrozić Autor: świadziu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted June 30, 2017 Report Share Posted June 30, 2017 Ja myślałem, że udka się najpierw wędzi a później dopiero parzy.Jeszcze nigdy nie wędziłem udek z kurczaka, a będzie trzeba wreszcie zacząć. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted June 30, 2017 Report Share Posted June 30, 2017 Są dwie szkoły-można i tak i tak.Ja najpierw parzę, później wędze niekoniecznie 5 godz...tylko bardziej do koloru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted June 30, 2017 Report Share Posted June 30, 2017 Lepij najpierw sparzyć a pożniej wedzic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 30, 2017 Report Share Posted June 30, 2017 Ja myślałem, że udka się najpierw wędzi a później dopiero parzy metoda najpierw parzysz ma dodatkową zaletę - doskonały esencjonalny zdrowy rosół - i moim włącznie osobistym zdaniem udka są smaczniejsze - to dotyczy też całych kurczaków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted June 30, 2017 Report Share Posted June 30, 2017 Dzięki wszystkim za odpowiedź, nigdy jeszcze udek nie robiłem, teraz wypróbuję tak jak radzicie. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 30, 2017 Report Share Posted June 30, 2017 (edited) metoda najpierw parzysz ma dodatkową zaletę - doskonały esencjonalny zdrowy rosół Moim zdaniem Twoje wnioski są błędne.Aby był esencjonalny rosół udka powinieneś wrzucić do zimnej wody natomiast udka do wędzenie parzy się wkładając je do wody o temp. parzenia.Wtedy jest słaby rosół , ale mięso jest nie wygotowane.Natomiast parzenie udek przed wędzeniem ma za zadanie uzyskanie miękkiej skórki.Proces odwrotny czyli najpierw wędzenie później parzenie powoduje, że skóra jest twarda i nie do zjedzenia. Edited June 30, 2017 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 30, 2017 Report Share Posted June 30, 2017 Twoje wnioski są błędne. Ok -ale rosołek smaczny przy najmnie dla mnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 1, 2017 Report Share Posted July 1, 2017 (edited) Dodatkowo jak dla mnie wywar po parzeniu udek trochę słony.Ale można go zagospodarować na zupę jeżeli były robione na soli, ja do peklowania udek daje peklosól, szczególnie latem, wywar na peklosoli? pewnie od czasu do czasu nie zaszkodzi, no ale to każdy decyduje za siebie. Edited July 1, 2017 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal001 Posted July 1, 2017 Report Share Posted July 1, 2017 Gotowanie kurczaka przed wędzeniem to strata smaku .Po uwędzeniu kurczaka wrzucam go do wrzątku na dwadzieścia sekund.Skóra jest trochę twarda ,ale to jest wędzenie kurczaka a nie skóry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted July 1, 2017 Report Share Posted July 1, 2017 To zależy co kto lubi -ja parząc najpierw udka [czy kurczaka] juz miękiego wkładam do wędzarki i wtedy długo nie wędze ,tylko żeby złapał kolor-mięsko zjadamy na bieżąco. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 1, 2017 Report Share Posted July 1, 2017 Tylko że kurczak składa się z mięsa i skóry i kości a najlepsza z kurczaka moim zdaniem jest właśnie skórka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted July 7, 2017 Report Share Posted July 7, 2017 wywar po parzeniu udek trochę słony Dlatego sam przygotowując drób do wędzenia najpierw go parzę bez soli, z warzywami jak na rosół, a dopiero później wkładam do solanki. Taki wywar to wspaniała baza do dalszego wykorzystania. Wyjątkiem są filety drobiowe, które solankuję w wodzie po ich parzeniu, dodając soli po ostudzeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 7, 2017 Report Share Posted July 7, 2017 Dlatego sam przygotowując drób do wędzenia najpierw go parzę bez soli, z warzywami jak na rosół, a dopiero później wkładam do solanki. Taki wywar to wspaniała baza do dalszego wykorzystania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted July 8, 2017 Report Share Posted July 8, 2017 Czy takie prawie ugotowane mięsko wchłonie sól?Czy stosujesz takie samo stężenie i czas jak przy surowym mięsie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted July 8, 2017 Report Share Posted July 8, 2017 Nie ugotowane a sparzone w temperaturze 75o C. W przypadku udek wystarczy 30 minut. Po wyjęciu z rosołu zalewam solanką 75 gramów soli na litr wody, ponieważ nie lubię zbyt słonych Po 12 godzinach osuszam i wędzę, z późniejszym dopiekaniem. Prosto z wędzarni bardzo dobre, a nadmiar do zamrażalnika i czeka na obiadek lub grilla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 8, 2017 Report Share Posted July 8, 2017 Nie ugotowane a sparzone w temperaturze 75o C. Dobry rosół =słaby wygotowany kurczak.Dobry kurczak =słaby mało esencjonalny rosół i dlatego przy parzeniu kurczaka do wędzenia ( wrzucam do wody o temp. 75º C) rosół wylewam bo jest cienki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 8, 2017 Report Share Posted July 8, 2017 Jesli juz stosowac takie cos, po parzeniu, a nie ma duo soli. To jedyne co ,to mozna traktowac to jako wywar warzywny. Bo ja nawet rosolem bym tego nie nazwala. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted July 8, 2017 Report Share Posted July 8, 2017 A ja gotuję go z kawałkiem drobiu i wszystkimi warzywami, jakie do wywaru dodaję Oczywiście pamiętając o przyprawieniu pod swój smak Można dodać kawałek wieprzowiny czy wołowiny i wtedy niebo w gębie U mnie dzisiaj taki rosołek Właśnie zalałem solanką kilkanaście biegówek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted July 17, 2017 Report Share Posted July 17, 2017 (edited) A ja uważam że mój przepis jest oki - życzę smacznego i szukania własnej wersji zaje....h udek wędzonych : Edited July 17, 2017 by świadziu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted July 31, 2017 Report Share Posted July 31, 2017 życzę smacznego i szukania własnej wersji zaje....h udek wędzonych : A t o moja wersja : Osiem udek posolonych "z reki" + torebka pieprzu ziołowego trzymane w lodówce przez noc. Rano zalane wodą + duża łyżka soli. Parzenie przez godzinę i jeszce gorące "opędzlowane" ostrą przyprawą do kurczaka w płynie. Dwie godziny osuszanie w 50 st. C i dym do uzyskania koloru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 31, 2017 Report Share Posted July 31, 2017 No i ?? żyjesz Heniu udka super czy jak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted July 31, 2017 Report Share Posted July 31, 2017 udka super czy jak Czuć posmak ostrej papryki . Smak i skórka miękka - co lubię - będę robił tak dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 31, 2017 Report Share Posted July 31, 2017 Skoro mówisz super to tez zrobię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 31, 2017 Report Share Posted July 31, 2017 (edited) A t o moja wersjaA wiesz Heniu ,że taka wstępna marynata na sucho do mnie przemawia przy najbliższym wędzeniu Capri i tofu uwędzę tak udka Tylko tą marynatę w płynie pewnie zastąpię olejem z paprykami Edited July 31, 2017 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts