Jump to content

Przepis świadzia na wedzone udka z kurczaka

Maxell

Recommended Posts

PRZEPIS NA 15 UDEK Z KURCZAKA:

post-39694-0-76089300-1455913106_thumb.jpg

Udka dałem do solanki 100 gramów soli kamiennej nie jodowanej na 1 litr wody. 

15 sztuk udek = 2,5 litra wody i 250 gramów soli:

Udka ułożyłem w pojemniku i zalałem powyższą solanką - aby nie wystawały z wody a więc w całości się peklowały na górę dałem kilka woreczków z wodą które je dociskały - peklowałem przez 24 godziny

Następnie udka sparzyłem:

A. Do wody w której będę parzył kurczaka dałem:

• Marchewki – 3
  • Pietruszkę – listki z 3 pojedynczych natek
  • Ziele angielskie – 6 ziaren
  • Pieprz – 15 ziaren
  • Liść laurowy – 6 listków
  • Czosnek -  8 dużych ząbków

WYSZŁO OK. NASTĘPNYM RAZEM MOGĘ DAĆ WIĘCEJ PRZYPRAW

Powyższą zalewę gotowałem około 5 minut z powyższymi przyprawami, potem zakrywam pokrywką i po kolejnych 20 minutach załączyłem aż zacznie się gotować i gaszę gaz.

B. udka wrzuciłem do wody o temperaturze 90 stopni NIE WYŻSZEJ  i parzyłem przez 10 minut w tej temperaturze

C. następnie obniżyłem temperaturę wody do 78 stopni zakręcając gaz (nie dolewam zimnej wody) i parzyłem przez około 50 minut do uzyskania  wewnątrz 72 stopni.

Po sparzeniu udek postępowałem następująco:

- osuszałem udka całą noc w pokoju przy otwartym oknie w temperaturze około 15 stopni

- wygrzałem wędzarnię w temperaturze około 60 stopni przez około 40 minut

- udka osuszyłem w wędzarni w temperaturze około 50 stopni BEZ DYMU przez około 40 – 50 minut – skórka ma być mazista !!

- udka wędziłem w temperaturze około 55 stopni przez około 5  godzin

- po tym czasie wędziłem udka w temperaturze około 65 stopni przez 30 minut – miało to na celu zrobić chrupką skórkę - następnym razem nie będę podwyższał temperatury

- Uwędzone udka można zamrozić

post-39694-0-18610600-1455913111_thumb.jpg

Autor: świadziu

• 1 year later...
  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

metoda najpierw parzysz ma dodatkową zaletę - doskonały esencjonalny zdrowy rosół

Moim zdaniem Twoje wnioski są błędne.Aby był esencjonalny rosół udka powinieneś wrzucić do zimnej wody natomiast  udka do wędzenie parzy się wkładając je do wody o temp. parzenia.Wtedy jest słaby rosół , ale mięso jest nie wygotowane.Natomiast parzenie udek przed wędzeniem ma za zadanie uzyskanie miękkiej skórki.Proces odwrotny czyli najpierw wędzenie później parzenie powoduje, że skóra jest twarda i nie do zjedzenia.

Edited by arkadiusz

Dodatkowo jak dla mnie wywar po parzeniu udek trochę słony.Ale można go zagospodarować na zupę jeżeli były robione na soli, ja do peklowania udek daje peklosól, szczególnie latem, wywar na peklosoli? pewnie od czasu do czasu nie zaszkodzi, no ale to każdy decyduje za siebie. Edited by Maciekzbrzegu

wywar po parzeniu udek trochę słony
 Dlatego sam przygotowując drób do wędzenia najpierw go parzę bez soli, z warzywami jak na rosół, a dopiero później wkładam do solanki. Taki wywar to wspaniała baza do dalszego wykorzystania. Wyjątkiem są filety drobiowe, które solankuję w wodzie po ich parzeniu, dodając soli po ostudzeniu.

Nie ugotowane a sparzone w temperaturze 75o C. W przypadku udek wystarczy 30 minut. Po wyjęciu z rosołu zalewam solanką 75 gramów soli na litr wody, ponieważ nie lubię zbyt słonych :) Po 12 godzinach osuszam i wędzę, z późniejszym dopiekaniem. Prosto z wędzarni bardzo dobre, a nadmiar do zamrażalnika i czeka na obiadek lub grilla :) 

A ja gotuję go z kawałkiem drobiu i wszystkimi warzywami, jakie do wywaru dodaję :) Oczywiście pamiętając o przyprawieniu pod swój smak :) Można dodać kawałek wieprzowiny czy wołowiny i wtedy niebo w gębie :D U mnie dzisiaj taki rosołek :) Właśnie zalałem solanką kilkanaście biegówek :D 

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

życzę smacznego i szukania własnej wersji zaje....h udek wędzonych :

A t o moja wersja :

Osiem udek posolonych "z reki" + torebka pieprzu ziołowego trzymane w lodówce przez noc.

Rano zalane wodą + duża łyżka soli. 

Parzenie przez godzinę i jeszce gorące "opędzlowane" ostrą przyprawą do kurczaka w płynie.

Dwie godziny osuszanie w 50 st. C i dym do uzyskania koloru.

post-41581-0-02783800-1501519842_thumb.jpg