beatag Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Witam.Dzisiaj dostałam w prezencie kilka sporych oscypków wędzonych.Pomijając problem co z nimi zrobić [oprócz usmażenia go solo bądź w panierce z mąki jajka i bułki na patelni grilowej i podania z żurawinką ] to mam z nimi problem-są mocno przesolone.Jak zmniejszyć tą słoność??Mam tylko jeden pomysł ,by wsadzić je na kilka minut do gorącej wody i wysuszyć ,ale czy to coś pomoże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andym Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 (edited) Może kilkutygodniowa kąpiel w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół. Pokrojony w małą kosteczkę soli pewnie nie straci, ale słoność nie powinna być już smakiem dominującym, wymiesza się z łagodnym aromatem ziół i smakiem oliwy. Może pomoże. Pozdrawiam.PSNie robiłem tego, z za słonymi, taki mi do głowy pomysł przyszedł... Edited February 24, 2016 by andym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gazda Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Witaj,jak jest jasny wrzecionowaty wagi około 70 dkg twardy i kruchy to oscypek,i nadaje się na przegryzkę do kielicha,inne to "gołki" i te możesz użyć np do zapiekanek, makaronów, pizzy.Soli z gotowego produktu nie usuniesz.Grzegorz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 24, 2016 Author Report Share Posted February 24, 2016 Toś mnie pocieszył...Tego się w takim stanie nie da zjeść.Ktoś go wyjątkowo s....przesolił.Myślałam go jeszcze zetrzeć na grubej tarce i użyć do jakiejś zapiekanki lub pizzy,ale boję się ,że tym słonym serem zepsuje cały smak.Ja też czasem robię oscypki -co prawda z krowiego mleka ,ale moje czuć serem,a te tylko solą... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 jak jest jasny wrzecionowaty wagi około 70 dkg twardy i kruchy to oscypek, I do tego słony jak diabli..., a tej słoności ni jak usunąć... Kiedyś takiego słonego,którego otrzymałem, jako soli do jajecznicy używałem, dodając doń drobno pokrojonego.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 24, 2016 Author Report Share Posted February 24, 2016 Ale tu ta sól zdominowała i zabiła cały smak tych oscypków... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 To jest prawdziwy oscypek - słony, że gębę wykręca... Ale w zamian jaki trwały... prawdziwy, regionalny... do wódki, spożyjesz - pić się chce więcej i więcej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 24, 2016 Author Report Share Posted February 24, 2016 No -do wódki to ja go nie rozważałam,ale wódki jak wódki ,ale przepitki to by dopiero poszło...Wracając do tych nieszczęsnych przesolonych oscypków [bo ja rozumiem że powinny być słone ,ale te są przesolone] to naprawdę nie ma sposobu ,zeby je jakoś odsolić?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 ale te są przesolone] to naprawdę nie ma sposobu ,zeby je jakoś odsolić?? Spróbuj - pokrój na centymetrowe krążki, zamocz w zimnej wodzie , przetrzymaj 24 godziny - o efektach odsalania napisz tu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 24, 2016 Author Report Share Posted February 24, 2016 Myślałam o gorącej wodzie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Tak słone, że się nie zepsują - spróbuj jednego w zimnej, w gorącej mogą popłynąć.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 24, 2016 Author Report Share Posted February 24, 2016 Ąż tak źle nie powinno być ...najwyżej się zrobią bardziej plastyczne ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 .najwyżej się zrobią bardziej plastyczne ... Próbuj dziewczyno i pisz.... dla innych obdarowanych się przyda.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Spróbowałbym wymoczyć w mleku w temperaturze pokojowej - mleka nie zmarnujesz bo się powinno zakwasić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Jak nic nie pomoze ,to do zapiekanek ,poprostu nie posolisz miesa czy ziemniakow,a ziemniaki to chyba lubia sol wciagac wiec zawsze mozna jakos zagospodarowac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Jeżeli masz kwaśną serwatkę to wymocz w niej, ale w niskiej temperaturze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 25, 2016 Author Report Share Posted February 25, 2016 Moze jutro wybiorę się na targ po mleko na serek ,to i serwatka będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Tylko co z tego sera wędzonego będzie jeśli zaczniesz moczyć w przeróżnych płynach? Lepiej pokroić w cienkie plastry i użyć jako zagrychę. Rozumiem gdyby to był biały, nie wędzony inna sprawa można jeszcze uratować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 ....jako przekąska do piwa - zamiast obrzydliwych chipsów.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 26, 2016 Author Report Share Posted February 26, 2016 No i wymoczyłam plastry oscypków w mocno ciepłej wodzie .Zrobiły się miękkie ,opanierowałam je w mące,jajku i bułce i poszły na patelnie.Niestety-nie były przez to mniej słone...Więcej eksperymentów nie robiłam,bo stwierdziłam ,że nie oddadzą tej soli żadnym sposobem.Resztę starłam na grubej tarce i zamroziłam.Niech sobie czekają aż coś z ich udziałem wymyslę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andym Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 .Niech sobie czekają aż coś z ich udziałem wymyslę... Jest sól morska, kłodzka, himalajska, czas na sól oscypkową Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lorienika Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Jakieś niewielkie ilości do zapiekanek lub pizzy z innym serem i powinno być ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielonyelf Posted September 17, 2019 Report Share Posted September 17, 2019 Oryginalny oscypek ma być słony i lekko kruchy, owcze mleko zachowuje się inaczej niż krowie (z krowiego oscypka nie będzie ;-) ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 17, 2019 Report Share Posted September 17, 2019 lekko kruchy Skąd tę kruchość wziąłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts