Jump to content

Oscypek


beatag

Recommended Posts

Witam.

Dzisiaj dostałam w prezencie kilka sporych  oscypków wędzonych.

Pomijając problem co z nimi zrobić [oprócz usmażenia go solo bądź w panierce z mąki jajka i bułki na patelni grilowej i podania z żurawinką ] to mam z nimi problem-są mocno przesolone.Jak zmniejszyć tą słoność??

Mam tylko jeden pomysł ,by wsadzić je na kilka minut do gorącej wody i wysuszyć ,ale czy to coś pomoże?

Link to comment
Share on other sites

   Może kilkutygodniowa kąpiel w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół. Pokrojony w małą kosteczkę soli pewnie nie straci, ale słoność nie powinna być już smakiem dominującym, wymiesza się z łagodnym aromatem ziół i smakiem oliwy. Może pomoże. 

Pozdrawiam.

PS

Nie robiłem tego, z za słonymi, taki mi do głowy pomysł przyszedł... 

Edited by andym
Link to comment
Share on other sites

Witaj,jak jest jasny wrzecionowaty wagi około 70 dkg  twardy i kruchy to oscypek,i nadaje się na przegryzkę do kielicha,

inne to "gołki" i te możesz użyć np do zapiekanek, makaronów, pizzy.

Soli z gotowego produktu nie usuniesz.

Grzegorz

Link to comment
Share on other sites

Toś mnie pocieszył...Tego się w takim stanie nie da zjeść.Ktoś go wyjątkowo s....przesolił.

Myślałam go jeszcze zetrzeć na grubej tarce i użyć do jakiejś zapiekanki lub pizzy,ale boję się ,że tym słonym serem zepsuje cały smak.

Ja też czasem robię oscypki -co prawda z krowiego mleka ,ale moje czuć serem,a te tylko solą...

Link to comment
Share on other sites

jak jest jasny wrzecionowaty wagi około 70 dkg twardy i kruchy to oscypek,

I do tego słony jak diabli..., a tej słoności ni jak usunąć... Kiedyś takiego słonego,którego otrzymałem, jako soli do jajecznicy używałem, dodając doń drobno pokrojonego.... :cool:

Link to comment
Share on other sites

No -do wódki to ja go nie rozważałam,ale wódki jak wódki ,ale przepitki to by dopiero poszło...

Wracając do tych nieszczęsnych przesolonych oscypków [bo ja rozumiem że powinny być słone ,ale te są przesolone] to naprawdę nie ma sposobu ,zeby je jakoś odsolić??

Link to comment
Share on other sites

No i wymoczyłam plastry oscypków w mocno ciepłej wodzie .Zrobiły się miękkie ,opanierowałam je w mące,jajku i bułce i poszły na patelnie.

Niestety-nie były przez to mniej słone...Więcej eksperymentów nie robiłam,bo stwierdziłam ,że nie oddadzą tej soli żadnym sposobem.Resztę starłam na grubej tarce i zamroziłam.Niech sobie czekają aż coś z ich udziałem wymyslę...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...