Jump to content

Piec chlebowy opalany drewnem w domu


pablo__88

Recommended Posts

Witam

 

Chciałbym wypiekać chleb w swoim gospodarstwie rolnym, do tej pory piekłem dla siebie w piekarniku ale chce wybudować piec chlebowy opalany drewnem. Piec miałby się znajdować się w domu, mam pomieszczenie 30m2 z kanałem spalinowym. 

Czy ktoś z Was ma taki piec, jaka powinna być konstrukcja, z jakiej cegły? Czy 2 paleniska będą dobrym rozwiązaniem jezeli chcialbym wypiekac ok 40 bochenków i w razie czego można rozpalić w jednym

Może znacie fachowców z pomorskiego?

A i mam pytanie czy drzewo olchowe będzie dobre ponieważ takie posiadam.

 

Pozdrawiam

Paweł

 
Link to comment
Share on other sites

Pablo zapoznaj się z książką "Roboty zduńskie" , a także tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5258-sprzet-szczegoly-budowy-pieca-chlebowego-z-1915-r/?p=148730 .

Maxell dość dokładnie to opracował. 

Tutaj także masz wiele informacji http://wedlinydomowe.pl/chleb-domowy/budowa-pieca-chlebowego .

Choć przy twoich założeniach to raczej tak jak sugeruje Artur Dor szukaj zduna starej daty.

 

Ps. Czasem to czego szukamy jest tuż przed oczami.Jak wielu zapomina o stronie głównej i szukajce  :(

Link to comment
Share on other sites

piec chlebowy i jego budowa to wbrew pozorom nie taka znowu filozowia w dobie internetu i wszech obecnych forum tematycznych . Czasu trochę trzeba poświęcić na czytanie , poszukiwania wiedzy i porównywanie uzyskanych informacji . Jeżeli chodzi o zduna starej daty , no cóż już mi wybudował piec chlebowy w domu ,, więc dziękuję , zrobię sam :) Najważniejsze ,jak w wędzarni umieć wędzić tak w piecu chlebowym umieć palić .. i mieć świadomośc że przy jednym napalaniu upieczesz jeden wsad , więc tu trzeba dobrać wielkość pieca , kolejne przepalenie , już nie  koniecznie tak długie jak pierwsze i kolejny wsad , czyli nie da rady jak w piekarniku :) Ostatnio brałem udział w wypieku chlebów w piecu do którego wchodziło 100 foremek ( keksówek ) chlebów , proces wypalania , nagrzewzania pieca trwał 4 h , zakładając że drzewo w piecu było już ułożone ..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Najpierw radze sie zapoznać dokładnie z książką ROBOTY ZDUŃSKIE pana Apolinarego Birszenki z 1966, tylko że tam są główne zasady działania i budowa pieców cieplnych, akumulacyjnych, a nie chlebowych, lecz wiedzy podstawowej jest i tak ogrom do przyswojenia i można sie na niej wzorować do budowy chlebaka. Ja dzięki niej, w zeszłym roku,(czytałem książke przez 3 miesiące, po kilkakroć,by wpoić wiedze) zrekonstruowałem i postawilem od nowa 100letni trzon kuchenny na wsi i działa znakomicie, moja babcia jest zachwycona ;)

 

Lecz przy takiej ilości chlebów, to radziłbym szukać zduna, pojedź na wieś, gdzieś obok siebie, popytaj starszych ludzi, poszukaj w necie, zawód zduna wraca do łask i pojawiają sie cechy zrzeszające ten elitarny, stary zawód.

Link to comment
Share on other sites

Witam

Byłem u osoby która ma taki piec w pomieszczeniu i narzeka na cofający się dym, chociaż ma wyciąg grawitacyjny nad piecem, pewnie musiałby działać mechanicznie..

Czy ktoś z Was ma materiały, doświadczenie z pieców też z cegły szamotowej gdzie nad paleniskiem jest komora wypiekowa?

Taki piec długo się nagrzewa?

Link to comment
Share on other sites

Problem z dymem moze byc taki ze wymiary komina sa za male wzgledem kubatury pieca, paleniska i stad slaby cug, lub sam uklad i rozprowadzenie gazow wewnątrz pieca, jak i jego ujscie do komina jest nieprawidłowy tj, za maly. Proporcje przy tak duzej budowli sa znamienne. Lub cos zaburza jego działanie np, sadza, gniazdo ptasie, czy obluzowana cegla. W dobrze zbudowanym piecu, przewodzie kominowym i samym kominie, nie trzeba dawac zadnych mechanizmów.A wyjasnij prosze jak mam rozumiec w piecu chlebowym pojecie " gdzie nad paleniskiem jest komora wypiekowa"? Bo zwyczajnie ja sie z takim pojeciem nie spotkalem, ale moze tego nie wiedziałem, lub chodzi Ci o cos zupelnie innego? ;-)
Link to comment
Share on other sites

Niestety z takim piecem, o którym piszesz, nie miałem styczności i nie pomogę. Rozumiem że właśnie taki chciałbyś u siebie wybudować? A możesz powiedzieć jakie wymiary miała komora spalania a jakie komora wypiekowa w tym piecu co widzialeś? Jesteś w stanie je podać? Lub może masz zdjęcie tego pieca?

Link to comment
Share on other sites

Może określ się jaki zakres użytku chcesz uzyskać z posiadania takiego pieca?   Czy to do własnego użytku d niedzieli czy też coś więcej itp?

 

Dziękuję kolegom za wspomnienie   mej osoby  ;) .

Chylę czoła.   Tylko nie bardzo już z terminami i nie dał bym radę.  Ale może uda mi sie coś podpowiedzieć na ile będę mógł.   :)

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

Chodzi o wypiek 30-40 bochenków żytniego chleba ok. 1-1,5 kg na zamówienie..

Wielkość paleniska z tego co się orientuje to gdzis 2m na 1,3m by musiała być, tylko czy komin da rade..i co w takim piecu zainstalować jak szyber itp...

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

popytaj w sklepie , magazynie na Twoim terenie (ze względu na specyfikę to ten teren to może być parę powiatów )  gdzie handlują szamotem kaflami .Taki specjalistyczny sklep  dedykowany materiałom zduńskim kaflą . Tam powinni mieć namiary na zdunów z Twojej okolicy (plus na tych którym wykonywali piece :D  i znać ich opinie)

Edited by Maciekzbrzegu
Link to comment
Share on other sites

Taki piec jest do wybudowania, tylko ja bym postawil tak by byl bez komory spalania u dolu, spod z 2 warstw cegiel, i dotego by mial dwie pary drzwiczek, po jednej i drugiej stronie,o ile to mozliwe w tym pomiszczeniu, a wielkosc na 2,5m dl i 1,7 m szerokości. Komin prostokatny z cegly o wymiarach kanału 50x50cm. Sklepienie zaokroglone z podwojnej cegly, oblozony glina i sloma. Sklepienie nie wyzsze niz 60 cm.
Link to comment
Share on other sites

pablo_88 , proponuje byś określił , jaka moc uzysksz paląc w piecu w celu jego nagrzania , kominy dobiera sie  do mocy pieca , mam nomogramy które opisują  jaki komin powinien być dobrany do paleniska , pewenie dostaniesz takie ksiażeczki w kazdej hurtowni budowlanej sprzedajacej systemy kominowe , ja mam poradnik Schiedla , z którego korzystam , w publikacjach , które sugerują koledzy pewenie jest opisane  jak w przybliżeniu policzyć  moc pieca , który chcesz  zbudowac , ja bym osobiście potraktował to jako palenisko otwarte i wyliczył moc i dobrał komin na podstawie  przekroju otworu czołowego . Trzeba się liczyc  ze posiadany juz komin nie spełni oczekiwań , Pozostaje Ci tylko już sie uczyć z publikacji  które tu otrzymałes oraz internet . Innym rozwiązaniem jest kontakt z firmami , które remontują piece w piekarniach  , doświadczony fachowiec odpowie Ci napeweno na Twoje pytania.Pozdrawiam Powodzenia 

Edited by Pacan Wojciech
Link to comment
Share on other sites

Myślę że chcesz uzyskac piec , dasz wyciag kominowy jak w przemysłowych kotłowniach , skąd wezmiesz profesjonalen materiały, da sie kupić ale  ceny sa b.wysokie , zastanwiam sie czy  takie palenisko nie podlega potem przepisom budowlanymi dozoru technicznego - mimo ze jest na prywatnym terenie . Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Problem nie jest w ciągu komina i nie szukajmy tu problemów. Problem jest o wiele poważniejszy. Komin systemowy ma odporność pracy do 650 stopni i nie może być narażony na bezpośredni kontakt z ogniem. W takim piecu komin fi 200 zapewne pociągnie przy umiejętnym paleniu. Jeśli droga przebytego ognia do komina od paleniska będzie zbyt krótka to ulegnie on nam zniszczeniu. Popęka i się zblaszkuje. . Z racji wykonywanych zajęć widziałem już wiele kominów systemowych  które uległy zniszczeniu.   Najlepszy do takich prac był by komin murowany z pełnej cegły.

Edited by januszfeniks
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...