pablo__88 Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Witam Chciałbym wypiekać chleb w swoim gospodarstwie rolnym, do tej pory piekłem dla siebie w piekarniku ale chce wybudować piec chlebowy opalany drewnem. Piec miałby się znajdować się w domu, mam pomieszczenie 30m2 z kanałem spalinowym. Czy ktoś z Was ma taki piec, jaka powinna być konstrukcja, z jakiej cegły? Czy 2 paleniska będą dobrym rozwiązaniem jezeli chcialbym wypiekac ok 40 bochenków i w razie czego można rozpalić w jednymMoże znacie fachowców z pomorskiego?A i mam pytanie czy drzewo olchowe będzie dobre ponieważ takie posiadam. PozdrawiamPaweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Kolego jak chcesz z tego mieć pieniądze to szukaj dobrego (starego) zduna z doświadczeniem co taki piec postawi - bo samemu to na własny użytek a nie na produkcję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mani3k Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Pablo zapoznaj się z książką "Roboty zduńskie" , a także tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5258-sprzet-szczegoly-budowy-pieca-chlebowego-z-1915-r/?p=148730 .Maxell dość dokładnie to opracował. Tutaj także masz wiele informacji http://wedlinydomowe.pl/chleb-domowy/budowa-pieca-chlebowego .Choć przy twoich założeniach to raczej tak jak sugeruje Artur Dor szukaj zduna starej daty. Ps. Czasem to czego szukamy jest tuż przed oczami.Jak wielu zapomina o stronie głównej i szukajce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Jest na forum kolega co zrobił piec chlebowy, może i budowy większego by się podjął" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11787-licytacja-na-rzecz-forum-pieca-chlebowego/page-3?do=findComment&comment=448741 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Jak to czytam, to może januszfeniks by mu coś doradził czy pomógł?pablo_88 poczytaj tutaj i może skontaktuj się. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11695-piec-chlebowy-etapy-budowy/?do=findComment&comment=429250O... nie otworzyłem linka miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Ja mam wybudowany piec przez Januszfenix, ale jeszcze w nim nic nie piekłem bo pogoda nie pozwala Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo__88 Posted February 26, 2016 Author Report Share Posted February 26, 2016 Dzieki za odpowiedz, poczytam jeszcze forum bo jest dużo cennych informacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 piec chlebowy i jego budowa to wbrew pozorom nie taka znowu filozowia w dobie internetu i wszech obecnych forum tematycznych . Czasu trochę trzeba poświęcić na czytanie , poszukiwania wiedzy i porównywanie uzyskanych informacji . Jeżeli chodzi o zduna starej daty , no cóż już mi wybudował piec chlebowy w domu ,, więc dziękuję , zrobię sam Najważniejsze ,jak w wędzarni umieć wędzić tak w piecu chlebowym umieć palić .. i mieć świadomośc że przy jednym napalaniu upieczesz jeden wsad , więc tu trzeba dobrać wielkość pieca , kolejne przepalenie , już nie koniecznie tak długie jak pierwsze i kolejny wsad , czyli nie da rady jak w piekarniku Ostatnio brałem udział w wypieku chlebów w piecu do którego wchodziło 100 foremek ( keksówek ) chlebów , proces wypalania , nagrzewzania pieca trwał 4 h , zakładając że drzewo w piecu było już ułożone .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grisza159 Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 Najpierw radze sie zapoznać dokładnie z książką ROBOTY ZDUŃSKIE pana Apolinarego Birszenki z 1966, tylko że tam są główne zasady działania i budowa pieców cieplnych, akumulacyjnych, a nie chlebowych, lecz wiedzy podstawowej jest i tak ogrom do przyswojenia i można sie na niej wzorować do budowy chlebaka. Ja dzięki niej, w zeszłym roku,(czytałem książke przez 3 miesiące, po kilkakroć,by wpoić wiedze) zrekonstruowałem i postawilem od nowa 100letni trzon kuchenny na wsi i działa znakomicie, moja babcia jest zachwycona Lecz przy takiej ilości chlebów, to radziłbym szukać zduna, pojedź na wieś, gdzieś obok siebie, popytaj starszych ludzi, poszukaj w necie, zawód zduna wraca do łask i pojawiają sie cechy zrzeszające ten elitarny, stary zawód. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo__88 Posted March 12, 2016 Author Report Share Posted March 12, 2016 WitamByłem u osoby która ma taki piec w pomieszczeniu i narzeka na cofający się dym, chociaż ma wyciąg grawitacyjny nad piecem, pewnie musiałby działać mechanicznie..Czy ktoś z Was ma materiały, doświadczenie z pieców też z cegły szamotowej gdzie nad paleniskiem jest komora wypiekowa?Taki piec długo się nagrzewa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grisza159 Posted March 12, 2016 Report Share Posted March 12, 2016 Problem z dymem moze byc taki ze wymiary komina sa za male wzgledem kubatury pieca, paleniska i stad slaby cug, lub sam uklad i rozprowadzenie gazow wewnątrz pieca, jak i jego ujscie do komina jest nieprawidłowy tj, za maly. Proporcje przy tak duzej budowli sa znamienne. Lub cos zaburza jego działanie np, sadza, gniazdo ptasie, czy obluzowana cegla. W dobrze zbudowanym piecu, przewodzie kominowym i samym kominie, nie trzeba dawac zadnych mechanizmów.A wyjasnij prosze jak mam rozumiec w piecu chlebowym pojecie " gdzie nad paleniskiem jest komora wypiekowa"? Bo zwyczajnie ja sie z takim pojeciem nie spotkalem, ale moze tego nie wiedziałem, lub chodzi Ci o cos zupelnie innego? ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo__88 Posted March 13, 2016 Author Report Share Posted March 13, 2016 Kanał spalinowy to systemowka 20cm średnicy, jest w ścianie i pasuje żeby znajdował się z tyłu do wybudowanego pieca.Chodzi mi o to że na dole jest komora w której się pali i która ogrzewa kanałami górną komore wypiekowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grisza159 Posted March 13, 2016 Report Share Posted March 13, 2016 Niestety z takim piecem, o którym piszesz, nie miałem styczności i nie pomogę. Rozumiem że właśnie taki chciałbyś u siebie wybudować? A możesz powiedzieć jakie wymiary miała komora spalania a jakie komora wypiekowa w tym piecu co widzialeś? Jesteś w stanie je podać? Lub może masz zdjęcie tego pieca? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 (edited) Może określ się jaki zakres użytku chcesz uzyskać z posiadania takiego pieca? Czy to do własnego użytku d niedzieli czy też coś więcej itp? Dziękuję kolegom za wspomnienie mej osoby .Chylę czoła. Tylko nie bardzo już z terminami i nie dał bym radę. Ale może uda mi sie coś podpowiedzieć na ile będę mógł. Edited March 14, 2016 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo__88 Posted March 14, 2016 Author Report Share Posted March 14, 2016 Chodzi o wypiek 30-40 bochenków żytniego chleba ok. 1-1,5 kg na zamówienie..Wielkość paleniska z tego co się orientuje to gdzis 2m na 1,3m by musiała być, tylko czy komin da rade..i co w takim piecu zainstalować jak szyber itp... Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 (edited) popytaj w sklepie , magazynie na Twoim terenie (ze względu na specyfikę to ten teren to może być parę powiatów ) gdzie handlują szamotem kaflami .Taki specjalistyczny sklep dedykowany materiałom zduńskim kaflą . Tam powinni mieć namiary na zdunów z Twojej okolicy (plus na tych którym wykonywali piece i znać ich opinie) Edited March 14, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grisza159 Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 Taki piec jest do wybudowania, tylko ja bym postawil tak by byl bez komory spalania u dolu, spod z 2 warstw cegiel, i dotego by mial dwie pary drzwiczek, po jednej i drugiej stronie,o ile to mozliwe w tym pomiszczeniu, a wielkosc na 2,5m dl i 1,7 m szerokości. Komin prostokatny z cegly o wymiarach kanału 50x50cm. Sklepienie zaokroglone z podwojnej cegly, oblozony glina i sloma. Sklepienie nie wyzsze niz 60 cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo__88 Posted March 15, 2016 Author Report Share Posted March 15, 2016 W tym problem że komin jest już postawiony i jest to systemowy o średnicy 20cm i palenisko 2,5 na 1,7m nie bedzie za duze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 (edited) pablo_88 , proponuje byś określił , jaka moc uzysksz paląc w piecu w celu jego nagrzania , kominy dobiera sie do mocy pieca , mam nomogramy które opisują jaki komin powinien być dobrany do paleniska , pewenie dostaniesz takie ksiażeczki w kazdej hurtowni budowlanej sprzedajacej systemy kominowe , ja mam poradnik Schiedla , z którego korzystam , w publikacjach , które sugerują koledzy pewenie jest opisane jak w przybliżeniu policzyć moc pieca , który chcesz zbudowac , ja bym osobiście potraktował to jako palenisko otwarte i wyliczył moc i dobrał komin na podstawie przekroju otworu czołowego . Trzeba się liczyc ze posiadany juz komin nie spełni oczekiwań , Pozostaje Ci tylko już sie uczyć z publikacji które tu otrzymałes oraz internet . Innym rozwiązaniem jest kontakt z firmami , które remontują piece w piekarniach , doświadczony fachowiec odpowie Ci napeweno na Twoje pytania.Pozdrawiam Powodzenia Edited March 15, 2016 by Pacan Wojciech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grisza159 Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 To ja Cie moge zapewnic ze kanal kominowy bedzie za maly i trzeba postawic nowy komin dla pieca bo inaczej nie pojdzie, nawet przy mmiejszym rozmiarze paleniska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo__88 Posted March 17, 2016 Author Report Share Posted March 17, 2016 Mechaniczny wyciąg spalinowy zamontowany na kominie nie załatwił by sprawy?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Myślę że chcesz uzyskac piec , dasz wyciag kominowy jak w przemysłowych kotłowniach , skąd wezmiesz profesjonalen materiały, da sie kupić ale ceny sa b.wysokie , zastanwiam sie czy takie palenisko nie podlega potem przepisom budowlanymi dozoru technicznego - mimo ze jest na prywatnym terenie . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo__88 Posted March 20, 2016 Author Report Share Posted March 20, 2016 Jak sprawdzają się takie wyciagi? http://www.tapis.pl/promocje/zestaw-do-mechnicznego-wyciagu-spalin.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 (edited) Problem nie jest w ciągu komina i nie szukajmy tu problemów. Problem jest o wiele poważniejszy. Komin systemowy ma odporność pracy do 650 stopni i nie może być narażony na bezpośredni kontakt z ogniem. W takim piecu komin fi 200 zapewne pociągnie przy umiejętnym paleniu. Jeśli droga przebytego ognia do komina od paleniska będzie zbyt krótka to ulegnie on nam zniszczeniu. Popęka i się zblaszkuje. . Z racji wykonywanych zajęć widziałem już wiele kominów systemowych które uległy zniszczeniu. Najlepszy do takich prac był by komin murowany z pełnej cegły. Edited March 21, 2016 by januszfeniks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.