tomasz_1 Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 (edited) Szanowne Koleżanki i Koledzy, od dłuższego czasu śledzę zapiski dotyczące budowy domowej wędzarni, postanowiłem w końcu samemu coś wykonać i pojawiły się pewne pytania na etapie projektowania, na które nie znalazłem odpowiedzi w poprzednich informacjach zamieszczonych na tym forum, pozwolę je sobie wyszczególnić poniżej, a może ktoś z Was akurat będzie na tyle miły by rozwiać moje wątpliwości. Zacznę od początku.Palenisko "boczne".Palenisko przewiduję wykonać z pełnej cegły klinkierowej - połączenia przy użyciu kleju do klinkieru.Wymiar wewnętrzny jaki chcę uzyskać to: (wys, szer, gł) 65x25x50[cm],drzwiczki żeliwne od starego pieca kaflowego (2 otwory, mały i duży),wyprowadzenie do komory wędzarniczej będzie znajdować się na górze ściany bocznej komory na wysokości ok 25 cm, otwór fi20 - z bloczków kominkowych ceramicznych.długość kanału dymnego - 2 bloczki kominkowe ceramiczne = ok 50cm, w kanale zamontowany szyberkanał dymny w poziomieCzy takie palenisko będzie wystarczające - a dokładniej czy nie jest zbyt wąskie i sprawdzi się w praktyce ?Czy warto "wyłożyć" wnętrze szamotem ? - dotychczas znalazłem tyle opinii na ten temat co wątków, jedni są zwolennikami, inni twierdzą, że to tylko przeszkadza..Czy dostrzegacie coś szczególnego, o czym mogłem zapomnieć, a co stanowi dość ważny element tego elementu wędzarni ? Komora wędzarnicza - wykonana z pustaków ceramicznych, wymiary 75x75x80 cm, otwór na przewód dymny w podstawie na środku, komin z pustaka wentylacyjnego fi20 z szybrem, drzwiczki drewniane. Proszę w miarę możliwości o wszelkie uwagi . Z wyrazami szacunkuTomek Edited February 24, 2016 by tomasz_1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Palenisko boczne - to to samo co kanałowe - tylko zmniejszamy długość rury (kanału dolotowego|)palenisko za małe - przeczytaj poradnik kolegi AndyAndy - jak obserwujesz forum to wiesz gdzie to znaleźć Drzwiczki ---- albo daj 1 wrota albo te co masz to ...[do piachu].............. tu odniosę się znowu do poradnika AndyAndy ------ a moje doświadczenia - dolne drzwiczki są genialne do pieca a nie do wędzarni - poczytaj a nie piszesz, że śledzisz forum -to nie CBA żeby śledzić tu trzeba czytać i wnioski wyciągać ----- Nikt za Ciebie Nie podejmie decyzji co i jak masz budować.Komorę wędzarni buduj z czego chcesz byle było ładnie z zewnątrz tylko z wewnątrz zrób zgodnie ze sztuką - dawaj drewno-deski-boazeria-albo cuś.A ten komin to se w .................... (cenzura) poczytaj i daj tak jak w piecach kaflowych od boku - lepsze to niż to co piszesz. Jak dasz szamot to chyba Twój watek dam do obserwowanych - [[wiem, że tu postów może być bardzo mało ale..]] - szamot zachowaj do pieca do pizzy albo oddaj do huty.Kto daje szamoty ten remontuje szybciej niż postawił wędzarnie ---- albo ma w dupi...... innych i robi wędzonki/ pieczonki (moim zdaniem śmierdzinoki) - które są raczej nie zdrowe i mogą być mało smaczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz_1 Posted February 24, 2016 Author Report Share Posted February 24, 2016 palenisko za małe - przeczytaj poradnik kolegi AndyAndy - jak obserwujesz forum to wiesz gdzie to znaleźć Tak, dotarłem do tego i jestem na etapie analizy Nikt za Ciebie Nie podejmie decyzji co i jak masz budować. O to nikogo nie prosiłem, a jedynie o pewne wskazówki, jeśli ktoś już to robił, to zazwyczaj sam po swoich błędach wie i może doradzić co i jak, zapytać nigdy nie zaszkodzi, jeśli może to pomóc, a tak przynajmniej uważam. Jak dasz szamot to chyba Twój watek dam do obserwowanych - [[wiem, że tu postów może być bardzo mało ale..]] - szamot zachowaj do pieca do pizzy albo oddaj do huty. Co do szamotu to też odniosłem wrażenie po analizie niektórych wątków, że to czysta głupota, chciałem jednak jakiegoś poparcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 (edited) Jak dasz szamot to chyba Twój watek dam do obserwowanych - [[wiem, że tu postów może być bardzo mało ale..]] - szamot zachowaj do pieca do pizzy albo oddaj do huty.Co do szamotu to też odniosłem wrażenie po analizie niektórych wątków, że to czysta głupota, chciałem jednak jakiegoś poparcia A ja tego szamotu bym do końca nie przekreślał. Edited February 24, 2016 by Gonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 A może coś więcej - bom ciekaw - a gdzie by Kolega go zastosował w wędzarni ? - nie , zebym chciał wywoływać jakieś niesnaski ale ciekaw jestem.Jeżeli to nie jest temat tu na forum ogólnym to poproszę o info na priv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
carim Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Witam Ostatnio na facebooku na grupie wedzarnicza Brać, nie pamietam kto to napisał ale sobie zachowałem:Do mnie to przemawia "W związku z powtarząjącymi się legendami na temat cegły szamotowej pozwalam sobie napisać parę słów. Gdyż pochodzę z rodziny z tradycjami ceramicznymi. 1. Najpierw kilka slów o trzech rodzajach cegieł i ich własciwościach:a. cegła zwykła - nieodporna na wilgoć i nieodporna na temperaturęb. cegła klinkierowa - odporna na wilgoć, nieodporna na temperaturęc. cegła szamotowa - nieodporna na wilgoć, odporna na temperaturęWniosek jest prosty, najlepiej wymurowac palenisko z klinkieru i wyłożyć w środku szamotem.2. Pojemnośc cieplna cegły szamotowej. Otóż jest ona dokładnie taka sama jak pojemnośc cieplna cegły zwykłej i wynosi ona dokładnie 1 190 000 [J/m3*K]. Na kilogram szamot ma nieco większa pojemność niż cegłazwykła, ale szamot jest lżejszy i na m3 wychodzi dokładnie tyle samo.Cegła szamotowa akumuluje dokładnie tyle samo ciepła, co cegła zwykła. Kropka." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek-sw Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 A nie lepiej trzymać się już sprawdzonych rozwiązań ? takich co wielu ma i chwali ? sprawdzonych już od lat? Zauważyłem wiele już wpisów odnośnie tej cegły szamotowej!! jedni kategorycznie odradzają drudzy chwalą? musisz sam wyciągnąć wnioski i zadecydować,czy lepiej tak czy owak pozdrawiam.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
carim Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 WitamSprawdzone rozwiązanie to palenisko odpowiednich rozmiarów:) jeżeli będzie odpowiednio duże to będzie dobre z szamotem czy bez oczywiście jeśli będzie dobrze zrobione. Takie jest moje zdanie. Osobiście mialem palenisko z klinkieru wyłożone szamotem, przerobiłem je i wyrzuciłem szamot i efektem tego jest popękany klinkier awiekszej różnicy w paleniu nie zauważyłem Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 (edited) Jak już wiadomość na temat szamotu , to konkretnie. Rodzaje szamotów HBO+ - jakośćPlastycznie ciągniony rodzaj szamotuPlastycznie prasowany wyróbKolor: czerwonawy do czerwonawo żółtegoTemperatura pracy: 1200°CRodzaj HBO+ powstał specjalnie do budowy pieców kaflowych. Oznaczenie to znajdziecie najczęściej w rubryce jakość. HBO+ - rodzaj jest optymalny ze względu na przyjmowanie pary wodnej, odporność na zmiany temperatury, kumulacji ciepła oraz czas w jakim oddaje to ciepło.Do obróbki stosuje się knakera jak i piły. To nie jest takie jednoznaczne, ponieważ jedno wyklucza drugie.Według nas godne polecenia jest jakość : HBO+.HBO+ - jakość oferujemy w normalnych formatach w formie gładkiej i chropowatej. Pod jakością HBO+ rozumiemy w przeciwieństwie do produktu standardowego powierzchnię gładką na czterech stronach produktu.HBA – jakośćPlastycznie prasowany rodzaj szamotuKolor: łososiowatyTemperatura pracy: 1200°CJako specjalny rodzaj przy piecach wypiekowych występuje w formacie 280/280/50 mm, Art.-Nr. 22. Przy tej jakości zmniejsza się ryzyko osmalania wypiekanych produktów.HKG – jakośćPlastycznie ciągniony rodzaj szamotuKolor: czerwonawyTemperatura pracy: 1150°CNasze pustaki są wykonywane według jakości HKG.HKE – jakośćPlastycznie prasowany rodzaj szamotu (A30p i A35p)Kolor: żółtyTemperatura pracy: 1300°CDokładna wymiarowość, polecana do każdego rodzaju pieca kaflowego. Nasze pustaki z łączeniem na pióro wpust są produkowane według jakości HKE. HKS – jakośćPlastycznie prasowany rodzaj szamotuKolor: żółtyTemperatura pracy: 1300°CSzamot gwarantujący niskie zużycie materiału w palenisku. Nasze pustaki do paleniska są wykonywane według jakości HKS.HKC – jakośćPlastycznie prasowany rodzaj szamotuKolor: żółtyTemperatura pracy: 1300°CSzamot do największych obciążeń np. w obrębie wylotu paleniska. Nasze rury spalinowe GD są wykonywane w jakości HKC. HBC - jakośćPlastycznie prasowany rodzaj szamotuKolor: żółtyTemperatura pracy: 1300°CJakość HBC ma swoje uzasadnienie tylko z optycznego punktu widzenia. To znaczy, że kolor, dokładność wymiarów i struktura powierzchni jest decydującym czynnikiem wyboru.HBS – jakośćPlastycznie ciągniony rodzaj szamotuKolor: czerwonawyTemperatura pracy: 1150°CPolecana w każdym zakresie pieca kaflowego.HBW – jakośćPlastycznie ciągniony rodzaj szamotuKolor: żółtawyTemperatura pracy: 1200°CNasza płyta szamotowa (Hourdisplatte) jest wykonywana według jakości HBW.HSM - jakośćPlastycznie ciągniony rodzaj szamotuKolor: czerwono-brązowyTemperatura pracy: 1200°CCiężki szamot do opalania twardym drzewem. Łatwy w obróbce przy jednoczesnym zachowaniu dobrych mechanicznych cech wytrzymałości. HSM – Szamot może być obrabiany przy użyciu tych samych maszyn co przy szamocie HBO+. Szczególną cechą jest przede wszystkim gęstość (2,4 kg/dm³) i pozostająca przewodność cieplna. HST - jakośćPlastyczna ciągniony rodzaj szamotuKolor: czerwonobrązowyTemperatura pracy: 1200°CCiężki szamot do opalania twardym drzewem. Cechą szczególną jest przede wszystkim gęstość (2,9 kg/dm³) i pozostająca przewodność cieplna ca. 1,2 W/mK.UWAGA:HST-Jakość nie powinna być mieszana w jednym rzędzie z innym jakościowym szamotem. Wszystkie inne opisane rodzaje szamotów mogą być używane bez obaw w zakresie jednego obiektu. Wszystkie opisane rodzaje szamotów mogą być stosowane, o ile nie zostaną przekroczone temperatury pracy, od paleniska do obudowy pod kafle. Wyjątek stanowią ciężkie szamoty HSM i HST nie mogą być umieszczane bezpośrednio w palenisku. c. cegła szamotowa - nieodporna na wilgoć, odporna na temperaturęi właśnie ta wilgoć jest niepotrzebna. Czas osuszenia jest długi. Palenisko nie powinno przekroczyć 500 st max więc zwykła cegła ma spory zapas, wędzarnia nie huta. Osuszając zbytnio nagrzewamy palenisko wędzarni, a jak jest małe uzyskamy zbyt wysoką temperaturę spalania drewna, natomiast w dużym palenisku szamot ciągle będzie dostarczał wilgoć. Należy jeszcze uwzględnić właściwości obsługi szczególnie po czytaniu lektur. Edited February 25, 2016 by Andyandy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek-sw Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Nawet nie wiedziałem że tyle rodzai tego szamotu jest? Bo myślałem że szamot jest jeden w piecu kaflowym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 A nie lepiej trzymać się już sprawdzonych rozwiązań ? takich co wielu ma i chwali ? Co do tego chwalenia to byłbym ostrożny.Popatrz ile ludzi chwali wędzonki,wyroby, które pozostawiają wiele do życzenia.Kiedyś czytałem na forum, że szamot się nie nadaje bo przy zmiennych warunkach klimatycznych, po kilku latach się rozsypie. Ja jako paleniska używam kozy, w palenisku jest kilka cegieł szamotowych i od 7 lat nie zauważyłem jakiejś zmiany w ich wyglądzie.Według mnie przy wygrzewaniu wędzarki gdy szamot się nagrzeje (z tym ciągłym oddawaniem wilgoci to taka sama teoria ja z podczerwienią) pozwala na stabilniejsze utrzymanie temperatury w wędzarce, nawet jak za późno podłożymy następną partię drewna do paleniska, to szamot oddający ciepło nie pozwoli przez jakiś czas na wychłodzenie wędzarki. A z tą hutą to już slogan nad sloganami.Fakt, że w kozie jest tylko parę cegieł szamotowych a nie całe palenisko ale uważam, że te parę cegieł nie szkodzi a pomaga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Gonzo! lubię Ciebie! (za odwagę) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek-sw Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 (edited) Gonzo--Według mnie przy wygrzewaniu wędzarki gdy szamot się nagrzeje (z tym ciągłym oddawaniem wilgoci to taka sama teoria ja z podczerwienią) pozwala na stabilniejsze utrzymanie temperatury w wędzarce, nawet jak za późno podłożymy następną partię drewna do paleniska, to szamot oddający ciepło nie pozwoli przez jakiś czas na wychłodzenie wędzarki. Jeśli mówisz o paru cegłach to tak! ale jakby cała była wyłożona, to pewnie by był bardzo wysoka temperatura,i mniejsza możliwość regulacji temperatury. Jak by to oddawało ciepło całą swoja powierzchnią szamotu załóżmy 80szt cegły szamotowej to możne by podpiekało nie wędziło?Pewnie podobną zasadę ma wędzarnia ze stropem lub bez? Z stropem, jak beton się nagrzeje to też oddaje to ciepło i trzyma.Tylko w mniejszym znaczeniu.Tylko szamot bardziej kumuluje to ciepło wolniej go oddaje co za tym idzie trzyma ciepło długo....cały czas go oddając. Edited February 25, 2016 by misiek-sw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Gonzo nikt Tobie nie zabroni wędzić szamotem. Nie wzoruj się na własnym podwórku i nie wprowadzaj w błąd własnym przykładem. Może w warunkach w których mieszkasz i wędzisz klimat sprzyja. Jednak są użytkownicy w rejonach mglistych, wilgotnych i mieszkających przy lesie lub jeziorach. Wygrzanie kilku cegieł może nie być problemem, ale 50 szt już tak. Za szamotem jest jeszcze zwykła cegła, nie żeliwna ścianka kozy. Wygrzanie więc jest już dużo trudniejsze. Po za tym szamot typu "be" powstał w paleniskach małych ciasnych, w których żar w palenisku stykał się bezpośrednio z cegłą. Po dwóch godzinach już trudno było uzyskać dym z powodu zbytniego nagrzania paleniska. Przymknięcie drzwiczek skutkowało śmierdzącym dymem. Może i szamot ma zbliżoną kumulację energii cieplnej do cegły zwykłej względem masy, ale zapewniam że, szamot nagrzewa się głęboko wewnątrz prawie w tej samej temperaturze przez co dłużej oddaje ciepło. To jest z punktu opalania wędzarni nie wskazane, co innego kumulacja ciepła i wykorzystanie w ogrzewaniu. Zbyt duża bezładność cieplna. Cegła czerwona jest bardziej porowata i przewiewna stanowi w swojej strukturze lepszy izolator więc gorszy przewodnik ciepła. To jest zaleta właściwa do budowy paleniska wędzarni. Dorób uszy w kozie i będziesz mógł opowiadać o wyższości szamotu w wędzarni. Koza wysłucha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Gonzo! lubię Ciebie! (za odwagę)Papcio, nie jestem szkolony w temacie cegieł ale wiem, że szamot w mojej kozie niczemu nie przeszkadza i temperaturę wędzarce (kiedyś wstawiałem zdjęcia termometrów w różnym odstępie czasowym podczas wędzenia) da się utrzymać stabilną.I wiem, że w projekcie budowy wędzarni opracowanej przez naszego kolegę, jest wiele zakłamań a nawet oszustw (pokazane wędzonki, które nigdy dymu z danej wędzarki nie "wąchały") chcących umniejszyć przydatność innych rozwiązań oprócz tego jednego słusznego. Jeśli mówisz o paru cegłach to tak! ale jakby cała była wyłożona, to pewnie by był bardzo wysoka temperatura,i mniejsza możliwość regulacji temperatury. Jak by to oddawało ciepło całą swoja powierzchnią szamotu załóżmy 80szt cegły szamotowej to możne by podpiekało nie wędziło? Tu się nie mówi czy całe palenisko czy kilka/kilkanaście cegieł ale że szamot jest absolutnie nieprzydatny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 wiem, że w projekcie budowy wędzarni opracowanej przez naszego kolegę, jest wiele zakłamań a nawet oszustw (pokazane wędzonki, które nigdy dymu z danej wędzarki nie "wąchały") Nie pij !!! więcej bo Ci się szamot z chlebkiem kiedyś pomyli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Znam trochę szamot, pozwolę sobie mieć inne zdanie niż niektórzy, dyskusja byłaby taka sama jak schab bez kości czy polędwica z kością. czy jakoś tak. Dalej Ciebie lubię Gonzo! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 To ja kolejny raz polecam wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim, to z czego będzie palenisko nie ma znaczenia, nie trzeba uszczelniać, kombinować, wygrzewać.. a ile czasu można zaoszczędzić i drewna Już po pierwszym rozpaleniu żar daje ciepło na cały czas wędzenia. Wystarczy tylko co jakiś czas dorzucić polanko. Z cegieł to lepiej dom postawić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 (edited) Nie pij !!! więcej bo Ci się szamot z chlebkiem kiedyś pomyli. Andyandy, już kiedyś parę razy demaskowałem Twoje "oszustwa" i wtedy faktycznie mogłem być pod wpływem, niemniej wytknięcie "oszustw" było prawidłowe.Od jakiegoś czasu niestety nie piję A Ty dalej masz "klapki" .Z mojej strony to koniec bo bedzie tak jak pisze Papcio z kością czy bez " Z cegieł to lepiej dom postawić :cool:" Tier a ile osób posłuchało dobrych rad i im palenisko się sypie.Tylko nikt się nie przyzna. P.S. Andyandy jak tak dobrze mnie znasz to powinieneś wiedzieć, że jak pije to tylko i wyłącznie w soboty. Edited February 25, 2016 by Gonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Tier a ile osób posłuchało dobrych rad i im palenisko się sypie. i będzie się sypać jak się klinkier używa i gabaryty zbyt małe robi. Szczególnie w wędzarniach z kanałem. Jestem ciekawy czy jakiś " kibelek " zrobiony wg moich zaleceń rozsypał się lub nie wędził. Nie znam takich na forum. Gonzo ludzie czytają, budują i wędzą bez problemu. Wędzonki mają smaczne i ładne od pierwszych wędzeń.Problemy mają tylko wynalazcy pomników i oczywiście użytkownicy kozy, a raczej użytkownik kozy.Jak wiesz wędzenie, to sztuka opalania, a nie grzania. Piszesz o zdemaskowaniu mnie i moich "oszustwach" nie Tobie to oceniać, tylko użytkownicy, którzy zaufali i postawili "kibelki" mogą się wypowiedzieć. Również mogą się wypowiedzieć wszyscy, którzy wędzą wg moich wskazówek. Wszyscy co ocieplili komory, zrezygnowali z kominów i wydostali się z kanałów i ziemi. Zmieniło się forum i wiedza - przestały obowiązywać zasmolone i śmierdzące "dymarki" wytwarzające pseudo wędzone wyroby. Tego nie zmienisz. Mam w tym swój udział, i mają wszyscy, którzy wyciągnęli wnioski. Wszyscy, którym pomogłem, ale Ciebie na forum w tym temacie nie widzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Moja wędzarnia stoi bez murowania, jak mokro było poszła trochę na bok z komorą, ale wędzi nadal od ponad roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 Przemek wstaw jakieś zdjęcie swojej wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 Proszę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 Zajefajna. Może i prosta ale za to jak wędzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielebny67 Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 Wrzuć jeśli możesz fotkę paleniska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.