Jump to content

Sposób wykonania wędzarni


tomasz_1

Recommended Posts

Szanowne Koleżanki i Koledzy, 

 

od dłuższego czasu śledzę zapiski dotyczące budowy domowej wędzarni, postanowiłem w końcu samemu coś wykonać i pojawiły się pewne pytania na etapie projektowania, na które nie znalazłem odpowiedzi w poprzednich informacjach zamieszczonych na tym forum, pozwolę je sobie wyszczególnić poniżej, a może ktoś z Was akurat będzie na tyle miły by rozwiać moje wątpliwości.

 

Zacznę od początku.

Palenisko "boczne".

post-78852-0-41597000-1456347646.png

Palenisko przewiduję wykonać z pełnej cegły klinkierowej - połączenia przy użyciu kleju do klinkieru.

Wymiar wewnętrzny jaki chcę uzyskać to: (wys, szer, gł) 65x25x50[cm],

drzwiczki żeliwne od starego pieca kaflowego (2 otwory, mały i duży),

wyprowadzenie do komory wędzarniczej będzie znajdować się na górze ściany bocznej komory na wysokości ok 25 cm, otwór fi20 - z bloczków kominkowych ceramicznych.

długość kanału dymnego - 2 bloczki kominkowe ceramiczne = ok 50cm, w kanale zamontowany szyber

kanał dymny w poziomie

  • Czy takie palenisko będzie wystarczające - a dokładniej czy nie jest zbyt wąskie i sprawdzi się w praktyce ?
  • Czy warto "wyłożyć" wnętrze szamotem ? - dotychczas znalazłem tyle opinii na ten temat co wątków, jedni są zwolennikami, inni twierdzą, że to tylko przeszkadza..
  • Czy dostrzegacie coś szczególnego, o czym mogłem zapomnieć, a co stanowi dość ważny element tego elementu wędzarni ?

 

Komora wędzarnicza - wykonana z pustaków ceramicznych, wymiary 75x75x80 cm, otwór na przewód dymny w podstawie na środku, komin z pustaka wentylacyjnego fi20 z szybrem, drzwiczki drewniane. 

 

Proszę w miarę możliwości o wszelkie uwagi .

 

Z wyrazami szacunku

Tomek

Edited by tomasz_1
Link to comment
Share on other sites

Palenisko boczne - to to samo co kanałowe - tylko zmniejszamy długość rury (kanału dolotowego|)

palenisko za małe  - przeczytaj poradnik kolegi  AndyAndy - jak obserwujesz forum to wiesz gdzie to znaleźć 

Drzwiczki ---- albo daj 1 wrota albo te co masz to ...[do piachu]..............   tu odniosę się znowu do poradnika AndyAndy ------ a moje doświadczenia - dolne drzwiczki są genialne do pieca a nie do wędzarni  - poczytaj a nie piszesz, że śledzisz forum  -to nie CBA żeby śledzić tu trzeba czytać i wnioski wyciągać ----- Nikt za Ciebie Nie podejmie decyzji co i jak masz budować.

Komorę wędzarni buduj z czego chcesz byle było ładnie z zewnątrz tylko z wewnątrz zrób zgodnie ze sztuką - dawaj drewno-deski-boazeria-albo cuś.

A ten komin to se w ....................   (cenzura) poczytaj i daj tak jak w piecach kaflowych od boku  - lepsze to niż to co piszesz.

 

Jak dasz szamot to chyba Twój watek dam do obserwowanych - [[wiem, że tu postów może być bardzo mało ale..]] - szamot zachowaj do pieca do pizzy albo oddaj do huty.

Kto daje szamoty ten remontuje szybciej niż postawił wędzarnie ----  albo ma w dupi...... innych i robi wędzonki/ pieczonki   (moim zdaniem śmierdzinoki) - które są raczej nie zdrowe i mogą być mało smaczne. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

palenisko za małe  - przeczytaj poradnik kolegi  AndyAndy - jak obserwujesz forum to wiesz gdzie to znaleźć 
Tak, dotarłem do tego i jestem na etapie analizy

 

 

 

Nikt za Ciebie Nie podejmie decyzji co i jak masz budować.
O to nikogo nie prosiłem, a jedynie o pewne wskazówki, jeśli ktoś już to robił, to zazwyczaj sam po swoich błędach wie i może doradzić co i jak, zapytać nigdy nie zaszkodzi, jeśli może to pomóc, a tak przynajmniej uważam. 

 

 

 

Jak dasz szamot to chyba Twój watek dam do obserwowanych - [[wiem, że tu postów może być bardzo mało ale..]] - szamot zachowaj do pieca do pizzy albo oddaj do huty.
Co do szamotu to też odniosłem wrażenie po analizie niektórych wątków, że to czysta głupota, chciałem jednak jakiegoś poparcia :) 
Link to comment
Share on other sites

 

Jak dasz szamot to chyba Twój watek dam do obserwowanych - [[wiem, że tu postów może być bardzo mało ale..]] - szamot zachowaj do pieca do pizzy albo oddaj do huty.
Co do szamotu to też odniosłem wrażenie po analizie niektórych wątków, że to czysta głupota, chciałem jednak jakiegoś poparcia :) 

 

A ja tego szamotu bym do końca nie przekreślał.

Edited by Gonzo
Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Ostatnio na facebooku na grupie wedzarnicza Brać, nie pamietam kto to napisał ale sobie zachowałem:

Do mnie to przemawia

 

 

"W związku z powtarząjącymi się legendami na temat cegły szamotowej pozwalam sobie napisać parę słów. Gdyż pochodzę z rodziny z tradycjami ceramicznymi. 
1. Najpierw kilka slów o trzech rodzajach cegieł i ich własciwościach:
a. cegła zwykła - nieodporna na wilgoć i nieodporna na temperaturę
b. cegła klinkierowa - odporna na wilgoć, nieodporna na temperaturę
c. cegła szamotowa - nieodporna na wilgoć, odporna na temperaturę
Wniosek jest prosty, najlepiej wymurowac palenisko z klinkieru i wyłożyć w środku szamotem.
2. Pojemnośc cieplna cegły szamotowej. Otóż jest ona dokładnie taka sama jak pojemnośc cieplna cegły zwykłej i wynosi ona dokładnie 1 190 000 [J/m3*K]. Na kilogram szamot ma nieco większa pojemność niż cegłazwykła, ale szamot jest lżejszy i na m3 wychodzi dokładnie tyle samo.Cegła szamotowa akumuluje dokładnie tyle samo ciepła, co cegła zwykła. Kropka."

Link to comment
Share on other sites

A nie lepiej trzymać się już sprawdzonych rozwiązań ? takich co wielu ma i chwali ? sprawdzonych już od lat? ;)

Zauważyłem wiele już wpisów odnośnie tej cegły szamotowej!! jedni kategorycznie odradzają drudzy chwalą? musisz sam wyciągnąć wnioski i zadecydować,czy lepiej tak czy owak :) pozdrawiam....

Link to comment
Share on other sites

Witam

Sprawdzone rozwiązanie to palenisko odpowiednich rozmiarów:) jeżeli będzie odpowiednio duże to będzie dobre z szamotem czy bez oczywiście jeśli będzie dobrze zrobione. Takie jest moje zdanie. Osobiście mialem palenisko z klinkieru wyłożone szamotem, przerobiłem je i wyrzuciłem szamot i efektem tego jest popękany klinkier awiekszej różnicy w paleniu nie zauważyłem

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Jak już wiadomość na temat szamotu , to konkretnie. 

Rodzaje szamotów

 
HBO+ - jakość
Plastycznie ciągniony rodzaj szamotu
Plastycznie prasowany wyrób
Kolor: czerwonawy do czerwonawo żółtego
Temperatura pracy: 1200°C
Rodzaj HBO+ powstał specjalnie do budowy pieców kaflowych. Oznaczenie to znajdziecie najczęściej w rubryce jakość. HBO+ - rodzaj jest optymalny ze względu na przyjmowanie pary wodnej, odporność na zmiany temperatury, kumulacji ciepła oraz czas w jakim oddaje to ciepło.
Do obróbki stosuje się knakera jak i piły. To nie jest takie jednoznaczne, ponieważ jedno wyklucza drugie.
Według nas godne polecenia jest jakość : HBO+.
HBO+ - jakość oferujemy w normalnych formatach w formie gładkiej i chropowatej. Pod jakością HBO+ rozumiemy w przeciwieństwie do produktu standardowego powierzchnię gładką na czterech stronach produktu.

HBA – jakość
Plastycznie prasowany rodzaj szamotu
Kolor: łososiowaty
Temperatura pracy: 1200°C
Jako specjalny rodzaj przy piecach wypiekowych występuje w formacie 280/280/50 mm, Art.-Nr. 22. Przy tej jakości zmniejsza się ryzyko osmalania wypiekanych produktów.

HKG – jakość
Plastycznie ciągniony rodzaj szamotu
Kolor: czerwonawy
Temperatura pracy: 1150°C
Nasze pustaki są wykonywane według jakości HKG.

HKE – jakość
Plastycznie prasowany rodzaj szamotu (A30p i A35p)
Kolor: żółty
Temperatura pracy: 1300°C
Dokładna wymiarowość, polecana do każdego rodzaju pieca kaflowego. Nasze pustaki z łączeniem na pióro wpust są produkowane według jakości HKE.

 
HKS – jakość
Plastycznie prasowany rodzaj szamotu
Kolor: żółty
Temperatura pracy: 1300°C
Szamot gwarantujący niskie zużycie materiału w palenisku. Nasze pustaki do paleniska są wykonywane według jakości HKS.

HKC – jakość
Plastycznie prasowany rodzaj szamotu
Kolor: żółty
Temperatura pracy: 1300°C
Szamot do największych obciążeń np. w obrębie wylotu paleniska. Nasze rury spalinowe GD są wykonywane w jakości HKC.

 
HBC - jakość
Plastycznie prasowany rodzaj szamotu
Kolor: żółty
Temperatura pracy: 1300°C
Jakość HBC ma swoje uzasadnienie tylko z optycznego punktu widzenia. To znaczy, że kolor, dokładność wymiarów i struktura powierzchni jest decydującym czynnikiem wyboru.

HBS – jakość
Plastycznie ciągniony rodzaj szamotu
Kolor: czerwonawy
Temperatura pracy: 1150°C
Polecana w każdym zakresie pieca kaflowego.

HBW – jakość
Plastycznie ciągniony rodzaj szamotu
Kolor: żółtawy
Temperatura pracy: 1200°C
Nasza płyta szamotowa (Hourdisplatte) jest wykonywana według jakości HBW.

HSM - jakość
Plastycznie ciągniony rodzaj szamotu
Kolor: czerwono-brązowy
Temperatura pracy: 1200°C
Ciężki szamot  do opalania twardym drzewem. Łatwy w obróbce przy jednoczesnym zachowaniu dobrych mechanicznych cech wytrzymałości. HSM – Szamot może być obrabiany przy użyciu tych samych maszyn co przy szamocie  HBO+. Szczególną cechą jest przede wszystkim gęstość  (2,4 kg/dm³) i pozostająca przewodność cieplna.
 
HST - jakość
Plastyczna ciągniony rodzaj szamotu
Kolor: czerwonobrązowy
Temperatura pracy: 1200°C
Ciężki szamot do opalania twardym drzewem. Cechą szczególną jest przede wszystkim gęstość (2,9 kg/dm³) i pozostająca przewodność cieplna ca. 1,2 W/mK.

UWAGA:

HST-Jakość nie powinna być mieszana w jednym rzędzie z innym jakościowym szamotem. Wszystkie inne opisane rodzaje szamotów mogą być używane bez obaw w zakresie jednego obiektu. Wszystkie opisane rodzaje szamotów mogą być stosowane, o ile nie zostaną przekroczone temperatury pracy, od paleniska do obudowy pod kafle. Wyjątek stanowią ciężkie szamoty HSM i HST nie mogą być umieszczane bezpośrednio w palenisku.


 

 

c. cegła szamotowa - nieodporna na wilgoć, odporna na temperaturę

i właśnie ta wilgoć jest niepotrzebna. Czas osuszenia jest długi. Palenisko nie powinno przekroczyć 500 st max więc zwykła cegła  ma spory zapas, wędzarnia nie huta.  Osuszając zbytnio nagrzewamy palenisko wędzarni, a jak jest małe uzyskamy zbyt wysoką temperaturę spalania drewna, natomiast w dużym palenisku szamot ciągle będzie dostarczał wilgoć. Należy jeszcze uwzględnić właściwości obsługi szczególnie po czytaniu lektur. 

Edited by Andyandy
Link to comment
Share on other sites

 

 

A nie lepiej trzymać się już sprawdzonych rozwiązań ? takich co wielu ma i chwali ?

 

Co do tego chwalenia to byłbym ostrożny.Popatrz ile ludzi chwali wędzonki,wyroby,  które pozostawiają wiele do życzenia.Kiedyś czytałem na forum, że szamot się nie nadaje bo przy zmiennych warunkach klimatycznych, po kilku latach się rozsypie. Ja jako paleniska używam kozy, w palenisku jest kilka cegieł szamotowych i od 7 lat nie zauważyłem jakiejś zmiany w ich wyglądzie.Według mnie przy wygrzewaniu wędzarki gdy szamot się nagrzeje (z tym ciągłym oddawaniem wilgoci to taka sama teoria ja z podczerwienią) pozwala na stabilniejsze utrzymanie temperatury w wędzarce, nawet jak za późno podłożymy następną partię drewna do paleniska, to szamot oddający ciepło nie pozwoli przez jakiś czas na wychłodzenie wędzarki. A z tą hutą to już slogan nad sloganami.Fakt, że w kozie jest tylko parę cegieł szamotowych a nie całe palenisko ale uważam, że te parę cegieł nie szkodzi a pomaga. 

Link to comment
Share on other sites

Gonzo--Według mnie przy wygrzewaniu wędzarki gdy szamot się nagrzeje (z tym ciągłym oddawaniem wilgoci to taka sama teoria ja z podczerwienią) pozwala na stabilniejsze utrzymanie temperatury w wędzarce, nawet jak za późno podłożymy następną partię drewna do paleniska, to szamot oddający ciepło nie pozwoli przez jakiś czas na wychłodzenie wędzarki.

 

Jeśli mówisz o paru cegłach to tak! ale jakby cała była wyłożona, to pewnie by był bardzo wysoka temperatura,i mniejsza możliwość regulacji temperatury. Jak by to oddawało ciepło całą swoja powierzchnią szamotu załóżmy 80szt cegły szamotowej  to możne by podpiekało nie wędziło?

Pewnie podobną zasadę ma wędzarnia  ze stropem lub bez? 

Z stropem, jak beton się nagrzeje to też oddaje to ciepło i trzyma.Tylko w mniejszym znaczeniu.

Tylko szamot bardziej kumuluje to ciepło wolniej go oddaje co za tym idzie  trzyma ciepło długo....cały czas go oddając.

Edited by misiek-sw
Link to comment
Share on other sites

Gonzo nikt Tobie nie zabroni wędzić szamotem. :) Nie wzoruj się na własnym podwórku i nie wprowadzaj w błąd własnym przykładem. :( Może w warunkach w których mieszkasz i wędzisz klimat sprzyja. Jednak są użytkownicy w rejonach mglistych, wilgotnych i mieszkających przy lesie lub jeziorach. Wygrzanie kilku cegieł może nie być problemem, ale 50 szt już tak. Za szamotem jest jeszcze zwykła cegła, nie żeliwna ścianka kozy. Wygrzanie więc jest już dużo trudniejsze. 

Po za tym szamot typu "be" powstał w paleniskach małych ciasnych, w których żar w palenisku stykał się bezpośrednio z cegłą. Po dwóch godzinach już trudno było uzyskać dym z powodu zbytniego nagrzania paleniska. Przymknięcie drzwiczek skutkowało śmierdzącym dymem. Może i szamot ma zbliżoną kumulację energii cieplnej do cegły zwykłej względem masy, ale zapewniam że, szamot nagrzewa się głęboko wewnątrz prawie  w tej samej temperaturze przez co dłużej oddaje ciepło. To jest z punktu opalania wędzarni nie wskazane, co innego kumulacja ciepła i wykorzystanie w ogrzewaniu.  Zbyt duża bezładność cieplna. Cegła czerwona jest bardziej porowata i przewiewna stanowi w swojej strukturze lepszy izolator więc gorszy przewodnik ciepła. To jest zaleta właściwa do budowy paleniska wędzarni. Dorób uszy w kozie i będziesz mógł opowiadać o wyższości szamotu w wędzarni. Koza wysłucha. :D    

Link to comment
Share on other sites

Gonzo! lubię Ciebie! (za odwagę)

Papcio, nie jestem szkolony w temacie cegieł ale wiem, że szamot w mojej kozie niczemu nie przeszkadza i temperaturę wędzarce (kiedyś wstawiałem zdjęcia termometrów w różnym odstępie czasowym podczas wędzenia) da się utrzymać stabilną.I wiem, że w projekcie budowy wędzarni opracowanej przez naszego kolegę, jest wiele zakłamań a nawet oszustw (pokazane wędzonki, które nigdy dymu z danej wędzarki nie "wąchały") chcących umniejszyć przydatność innych rozwiązań oprócz tego jednego słusznego.

 

 

 

Jeśli mówisz o paru cegłach to tak! ale jakby cała była wyłożona, to pewnie by był bardzo wysoka temperatura,i mniejsza możliwość regulacji temperatury. Jak by to oddawało ciepło całą swoja powierzchnią szamotu załóżmy 80szt cegły szamotowej  to możne by podpiekało nie wędziło?

 

Tu się nie mówi czy całe palenisko czy kilka/kilkanaście cegieł ale że szamot jest absolutnie nieprzydatny.

Link to comment
Share on other sites

To ja kolejny raz polecam wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim, to z czego będzie palenisko nie ma znaczenia, nie trzeba uszczelniać, kombinować, wygrzewać.. a ile czasu można zaoszczędzić i drewna ;) Już po pierwszym rozpaleniu żar daje ciepło na cały czas wędzenia. Wystarczy tylko co jakiś czas dorzucić polanko. Z cegieł to lepiej dom postawić  :cool:

Link to comment
Share on other sites

  Nie pij !!! więcej   bo Ci się szamot z chlebkiem kiedyś pomyli.

 

Andyandy, już kiedyś parę razy demaskowałem Twoje "oszustwa" i wtedy faktycznie mogłem być pod wpływem, niemniej wytknięcie "oszustw" było prawidłowe.Od jakiegoś czasu niestety nie piję :( A Ty dalej masz "klapki" .Z mojej strony to koniec bo bedzie tak jak pisze Papcio z kością czy bez  :tongue:    

 

" Z cegieł to lepiej dom postawić   :cool:" 

Tier a ile osób posłuchało dobrych rad i im palenisko się sypie.Tylko nikt się nie przyzna.

 

P.S. Andyandy jak tak dobrze mnie znasz to powinieneś wiedzieć, że jak pije to tylko i wyłącznie w soboty.

Edited by Gonzo
Link to comment
Share on other sites

 

 

Tier a ile osób posłuchało dobrych rad i im palenisko się sypie.
i będzie się sypać jak się klinkier używa i gabaryty zbyt małe robi. Szczególnie w wędzarniach z kanałem.  Jestem ciekawy czy jakiś  " kibelek " zrobiony wg moich zaleceń rozsypał się lub nie wędził. Nie znam takich na forum. Gonzo ludzie czytają, budują i wędzą bez problemu. Wędzonki mają smaczne i ładne od pierwszych wędzeń.

Problemy mają tylko wynalazcy pomników i oczywiście użytkownicy kozy, a raczej użytkownik kozy.

Jak wiesz wędzenie, to sztuka opalania, a nie grzania.

 

Piszesz o zdemaskowaniu mnie i moich "oszustwach"  nie Tobie to oceniać, tylko użytkownicy, którzy zaufali i postawili "kibelki" mogą się wypowiedzieć. Również  mogą się wypowiedzieć wszyscy, którzy wędzą wg moich wskazówek. Wszyscy co ocieplili komory, zrezygnowali z kominów i wydostali się z kanałów i ziemi. 

Zmieniło się forum i wiedza - przestały obowiązywać zasmolone i śmierdzące "dymarki" wytwarzające pseudo wędzone wyroby. Tego nie zmienisz. 

Mam w tym swój udział, i mają wszyscy, którzy wyciągnęli wnioski. Wszyscy, którym pomogłem, ale Ciebie na forum w tym temacie nie widzę.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...