Jump to content

Konserwa: pasztet myśliwski Beiot'a


Maxell

Recommended Posts

KONSERWA: PASZTET MYŚLIWSKI

 

post-39694-0-26073600-1456592707_thumb.jpg

post-39694-0-09346300-1456592721_thumb.jpg

post-39694-0-77026700-1456592741_thumb.jpg

 

Składniki:

 

- mięso kl. II z dzika 1 kg – ścinki z rozbioru dzika (lub mięso wieprzowe)

- wątroba z indyka 0,5 kg

- piersi dzikiej kaczki 0,5 kg lub z hodowlanej

- podgardle wieprzowe 0,5 kg

- marchew 8 sztuk

- pietruszka 2 szt.

- seler

- cebula 4 szt.

- smalec

- pieprz biały 1,5 g/kg

- jałowiec 0,5g /kg

- kwiat gałki muszkatołowej 0,5 g/kg

- sos sojowy 1 łyżeczka na kg (dobrej jakości)

- sól kamienna 15 g/kg

- mleko w proszku 20 g/kg

- kasza manna 20-30 g/kg

 

Przygotowanie wsadu:

 

Mięso kroimy na duże kawałki i obsmażamy na smalcu. To samo robimy z oczyszczonymi warzywami. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, podlewamy wodą, nie za dużo. Wszystko dusimy do miękkości na małym ogniu. Wyjmujemy z rosołu i studzimy. Wątrobę wkładamy do powstałego rosołu i krótko zaparzamy, nie smażymy jej. Po ostygnięciu mięso w tym wątrobę rozdrabniamy na sitku 2-3mm. Z warzyw rozdrabniamy tylko marchewkę, reszty nie wykorzystujemy do wsadu. Rozdrobnione mięso i warzywa dokładnie mieszamy, dodajemy sól i przyprawy.

 

Przygotowanie kaszy:

 

W garnku zagotowujemy rosół z gotowania mięsa w ilości 3 części rosołu na 1 cześć kaszy. Wsypujemy powoli kaszę manną ciągle mieszając. Po zagotowaniu kaszę odstawiamy celem ostygnięcia i spęcznienia. Po ostygnięciu dodajemy kaszę do masy mięsnej i wszystko mieszamy.

 

Teraz musimy przygotowaną masę zmiksować na gładko. Do tego używamy kutra, malaksera lub blendera. Podczas kutrowania dodajemy rosołu oraz mleko w proszku. Rosołu dodajemy tyle, aby otrzymana masa była dość luźna, tzn. przy nakładaniu do puszki i stuknięciu kilka razy puszką w stół rozpływała się.

 

Napełnianie i zamykanie puszek:

 

post-39694-0-29569800-1456592775_thumb.jpg

 

Puszki i pokrywki przed napełnieniem należy wyparzyć, podobnie jak słoiki. Następnie do puszek wkładamy otrzymaną masę podczas wkładania uderzamy dnem puszki o stół w celu odpowietrzenia masy i jej równomiernego ułożenia (wypełnienia puszki). Puszkę napełniamy tak, aby po założeniu i dociśnięciu pokrywki zawartość nie wypływała z puszki.

 

Napełnione puszki przed zamknięciem na puszkarze można jeśli jest taka możliwość zabezpieczyć CO2, czyli dwutlenkiem węgla. Polega to na strzeleniu gazem pod pokrywkę. W domowych warunkach można to zrobić np. pustym syfonem z nabojami CO2. Przed zaciśnięciem pokrywki lekko unosimy pokrywkę i przedmuchujemy gazem z syfonu lub pistoletem z butli z CO2. Dociskamy pokrywkę. Stawiamy na talerzyk puszkarki i zaciskamy krawędź. Po zamknięciu konserwy  musimy poddać obróbce termicznej.

 

 

post-39694-0-81629600-1456592841_thumb.jpg

post-39694-0-36199300-1456592859_thumb.jpg

post-39694-0-40936600-1456592790_thumb.jpg

 

Obróbka termiczna konserw:

 

Konserwy należy pasteryzować lub sterylizować. Mimo, iż posiadam autoklaw wybrałem do  domowej sterylizacji szybkowar. Wg. zapewnień producenta temperatura wewnątrz powinna osiągnąć ok. 105 st. C. Proces sterylizacji to podgrzanie wyrobu do temp. powyżej 100 st. na określony czas, zazwyczaj 115-120 stopni C.

 

post-39694-0-45991600-1456592811_thumb.jpg

post-39694-0-90788900-1456592826_thumb.jpg

 

Po ustawieniu konserw w szybkowarze i wlaniu ok. 5 cm wody doprowadzamy szybkowar do stanu w którym przez zawór grzybkowy zaczyna uchodzić intensywnie para pod ciśnieniem. Od tego momentu mierzymy czas. Konserwy z pasztetem sterylizujemy 45-50 min (konserwy 300-350 g). Następnie upuszczamy ciśnienie, otwieramy szybkowar i przenosimy konserwy do naczynia z zimną wodą. Podczas chłodzenia konserw zmieniamy wodę lub zostawiamy je w bieżącej, zimnej wodzie na jedną, dwie godziny. Po wyjęciu z wody chłodzimy do uzyskania wewnątrz konserwy temp. ok. 6 stopni.

 

post-39694-0-12607600-1456592884_thumb.jpg

 

Film z zamykania puszek: https://www.youtube.com/watch?v=MtdTL3rp-p8

Smacznego

Pozdrawiam

 

Robert Winckiewicz - beiot

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...