Maxell Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 (edited) KONSERWA: PASZTET MYŚLIWSKI Składniki: - mięso kl. II z dzika 1 kg – ścinki z rozbioru dzika (lub mięso wieprzowe)- wątroba z indyka 0,5 kg- piersi dzikiej kaczki 0,5 kg lub z hodowlanej- podgardle wieprzowe 0,5 kg- marchew 8 sztuk- pietruszka 2 szt.- seler- cebula 4 szt.- smalec- pieprz biały 1,5 g/kg- jałowiec 0,5g /kg- kwiat gałki muszkatołowej 0,5 g/kg- sos sojowy 1 łyżeczka na kg (dobrej jakości)- sól kamienna 15 g/kg- mleko w proszku 20 g/kg- kasza manna 20-30 g/kg Przygotowanie wsadu: Mięso kroimy na duże kawałki i obsmażamy na smalcu. To samo robimy z oczyszczonymi warzywami. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, podlewamy wodą, nie za dużo. Wszystko dusimy do miękkości na małym ogniu. Wyjmujemy z rosołu i studzimy. Wątrobę wkładamy do powstałego rosołu i krótko zaparzamy, nie smażymy jej. Po ostygnięciu mięso w tym wątrobę rozdrabniamy na sitku 2-3mm. Z warzyw rozdrabniamy tylko marchewkę, reszty nie wykorzystujemy do wsadu. Rozdrobnione mięso i warzywa dokładnie mieszamy, dodajemy sól i przyprawy. Przygotowanie kaszy: W garnku zagotowujemy rosół z gotowania mięsa w ilości 3 części rosołu na 1 cześć kaszy. Wsypujemy powoli kaszę manną ciągle mieszając. Po zagotowaniu kaszę odstawiamy celem ostygnięcia i spęcznienia. Po ostygnięciu dodajemy kaszę do masy mięsnej i wszystko mieszamy. Teraz musimy przygotowaną masę zmiksować na gładko. Do tego używamy kutra, malaksera lub blendera. Podczas kutrowania dodajemy rosołu oraz mleko w proszku. Rosołu dodajemy tyle, aby otrzymana masa była dość luźna, tzn. przy nakładaniu do puszki i stuknięciu kilka razy puszką w stół rozpływała się. Napełnianie i zamykanie puszek: Puszki i pokrywki przed napełnieniem należy wyparzyć, podobnie jak słoiki. Następnie do puszek wkładamy otrzymaną masę podczas wkładania uderzamy dnem puszki o stół w celu odpowietrzenia masy i jej równomiernego ułożenia (wypełnienia puszki). Puszkę napełniamy tak, aby po założeniu i dociśnięciu pokrywki zawartość nie wypływała z puszki. Napełnione puszki przed zamknięciem na puszkarze można jeśli jest taka możliwość zabezpieczyć CO2, czyli dwutlenkiem węgla. Polega to na strzeleniu gazem pod pokrywkę. W domowych warunkach można to zrobić np. pustym syfonem z nabojami CO2. Przed zaciśnięciem pokrywki lekko unosimy pokrywkę i przedmuchujemy gazem z syfonu lub pistoletem z butli z CO2. Dociskamy pokrywkę. Stawiamy na talerzyk puszkarki i zaciskamy krawędź. Po zamknięciu konserwy musimy poddać obróbce termicznej. Obróbka termiczna konserw: Konserwy należy pasteryzować lub sterylizować. Mimo, iż posiadam autoklaw wybrałem do domowej sterylizacji szybkowar. Wg. zapewnień producenta temperatura wewnątrz powinna osiągnąć ok. 105 st. C. Proces sterylizacji to podgrzanie wyrobu do temp. powyżej 100 st. na określony czas, zazwyczaj 115-120 stopni C. Po ustawieniu konserw w szybkowarze i wlaniu ok. 5 cm wody doprowadzamy szybkowar do stanu w którym przez zawór grzybkowy zaczyna uchodzić intensywnie para pod ciśnieniem. Od tego momentu mierzymy czas. Konserwy z pasztetem sterylizujemy 45-50 min (konserwy 300-350 g). Następnie upuszczamy ciśnienie, otwieramy szybkowar i przenosimy konserwy do naczynia z zimną wodą. Podczas chłodzenia konserw zmieniamy wodę lub zostawiamy je w bieżącej, zimnej wodzie na jedną, dwie godziny. Po wyjęciu z wody chłodzimy do uzyskania wewnątrz konserwy temp. ok. 6 stopni. Film z zamykania puszek: https://www.youtube.com/watch?v=MtdTL3rp-p8SmacznegoPozdrawiam Robert Winckiewicz - beiot Edited February 27, 2016 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielebny67 Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 Super taka puszkareczka :grin: szkoda że taka droga :-( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feederman Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 Mirku, stale podrzucasz "bomby". Utraciłem spokój... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 Utraciłem spokój... Kiedy ruszasz z produkcją Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.