Brudno Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 Witam wszystkich. W wędzeniu to dopiero moje pierwsze podrygi , dla tego postaram się opisać dokładnie jaki mam problem. Otóż kilka miesięcy temu zakupiłem wędzarnie z allego od mimara - dokładnie taką. http://www.floks.pl/img/products/17/89/7_max.jpg Biorąc sobie do serca porady ,które tu znalazłem postanowiłem uwędzić pierwsze wyroby. Wczoraj zrobiłem 2gie podejście i zaczynałem od karkówki i schabu, ale za każdym razem mam okopconą - a raczej powiedział bym wyglądającą jak bym opalał mięso palnikiem, skórę. Do tego rzeczona skóra ma grubość ok 2-3 mm i jest bardzo twarda ale zjadliwa. Zacząłem wędzić o godzinie 19 a skończyłem o 5,30 rano. (więc kilka godzin). Drewna jakiego używam to Olcha, którym paliłem przez 8 godzin. na ostatnie dwie godziny wrzuciliśmy do pieca wiśnie.Temperatura na wędzarni oscylowała w granicach 30-35 stopnie przez pierwsze 3 godziny, Potem podniosła się do ok 40 stopni. Drewno olchowe było bardzo mokre. Dym był tak intensywny że kół w oczy. Po 8 godzinach od początku wędzenia kolega stwierdził że dorzucimy wiśni dla koloru. tak też zrobiliśmy. Temperatura na wędzarni skoczyła do 65 stopni i taka się utrzymywała do końca wędzenia. Przez cały proces wędzenia schab był ubrany w pończochę by zbytnio nie osadzało się na nim pył z paleniska. W wędzarni skraplała się duża ilość wody. - Wcześniej schab sechł po peklowaniu około 30 godzin. Co wiec robię źle. Dla czego wędzonki są tak osmolone, czy to wina temperatury, sprzętu, drewna ? Proszę o porady i pozdrawiamAleksander Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 (edited) Witaj, to zacznij tu: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Co wiec robię źle. Dla czego wędzonki są tak osmolone, czy to wina temperatury, sprzętu, drewna ? Proszę o porady i pozdrawiamAleksander Sprzętu przede wszystkim. To coś strasznie kopci. Temperatury i czasu też. Wystarcza 3-4 godziny w temp. 50-55 st. do osiągnięcia odpowiedniego koloru, po ociekaniu 12 godzinnnym i osuszeniu wędzonek przed wędzeniem (1-1,5 h - generalnie do suchej powierzchni). Drewno olchowe było bardzo mokre.To kolejny błąd. Może wywal tę rurę i wędź jak ja. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-mój-sprzęt-do-wyrobów/?p=403622 Powodzenia. Edited February 27, 2016 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 (edited) ....wędzarka - no żeby nie kląć - proszę ciebie.- weź beczkę ze złomu i już będzie lepiej - te coś , co masz na zdjęciu ....to ....... wędzonki spalone - wyrzuć kolegę z zawartością , jak się naumiesz to niech przytarga skrzynkę. Paweł zdążył cię skomentować przede mną.... Edited February 27, 2016 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 Widac, ze szkolenie przydalo by sie tez na terenie niemiec... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brudno Posted February 27, 2016 Author Report Share Posted February 27, 2016 (edited) Widac, ze szkolenie przydalo by sie tez na terenie niemiec... daleko do Dortmund nie mam niecałe 100 km ....wędzarka - no żeby nie kląć - proszę ciebie.- weź beczkę ze złomu i już będzie lepiej - te coś , co masz na zdjęciu ....to ....... wędzonki spalone - wyrzuć kolegę z zawartością , jak się naumiesz to niech przytarga skrzynkę. Paweł zdążył cię skomentować przede mną.... na beczkę nie mam miejsca - Mieszkam jak kolega @ Gregtom zauwarzył w Niemczech i tutaj nie można mieć takich instalacji jak nie ma się własnego podwórka . Dla tego sprzęt mam taki jaki mam. Kolego @ paweljack - wędzić bez rury ?? tzn. palenisko zaraz za kolankiem ? czy wtedy temperatura nie będzie za wysoka ? ---- P.S. Mój kolega z którym wędzę zachowuje się jak by pozjadał wszystkie rozumy- gdzieś przeczytał że trzeba tak robić i tak zrobiliśmy- a efekt jest kijowy jak widać. Nie dociera do nie go żadne tłumaczenie :/ Edited February 27, 2016 by Brudno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 czoraj zrobiłem 2gie podejście i zaczynałem od karkówki i schabu, ale za każdym razem mam okopconą - a raczej powiedział bym wyglądającą jak bym opalał mięso palnikiem, skórę. Do tego rzeczona skóra ma grubość ok 2-3 mm i jest bardzo twarda ale zjadliwa. Wkładaj osuszone elementy- prawie suche w dotyku. Tym sprzętem wędź przy lekko uchylonych drzwiczkach, mniej paliwa w palenisku, max 3-4 godziny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 ...przepraszam , że nie poparzyłem , gdzie mieszkasz ,pisu i paweł najlepiej Ci radzą.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 Poszedłbym tropem Pisa, bardzo ciężka w obsłudze wędzarnia , ale jak sie postarasz dasz radę , co się narobisz to twoje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brudno Posted February 27, 2016 Author Report Share Posted February 27, 2016 No a drewno - Kolega @paweljack pisał że jak jest za mokre to nie dobrze. Jak to kontrolować?. - Podpatrywałem jak inni wędzą to wrzucali drewno do wiader z wodą żeby nasiąkło albo wyciągali drewno z pod płacht śniegu w zimie.Z kolei dziadek zawsze mawiał , że liczy się gęsty dym-a dym otrzymam tylko z mokrego drewna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 (edited) Daj spokój drewno jest temat na forum , powietrznie suche 18 % wilgotność.Jak masz leżakowane pod wiatą nie musisz kontrolować , kontrola jak chcesz lub nie sezonujesz przyrząd lub próba suszarkowa , Edited February 27, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 Dziadki robili to na swój sposób. Dużo możemy się od nich nauczyć, ale oni od nas też czegoś mogą.Poszukaj tematu wędzarnia według Andy-Andy, czy jakoś tak.Tam jest sporo wiadomości które powinieneś przeczytać, zapamiętać i stosować się do nich, a będziesz mógł świat dziadka postawić na głowie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samosia Posted February 28, 2016 Report Share Posted February 28, 2016 drzewo musi byc bez kory ,jak za duzo dymu to uchylic drzwi ,ja wedze zawsze drzewem bukowym ,poczatki byly podobne ,teraz wyroby wychodza supeer. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 28, 2016 Report Share Posted February 28, 2016 drzewo musi byc bez kory Jedynie drewno brzozowe. Kora innych gatunków liściastych, a szczególnie owocowych, zawiera wiele korzystnych dla wędzonek związków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 28, 2016 Report Share Posted February 28, 2016 @Brudno, nawet nie potrzeba uchylac bo te skrzynki nie sa az tak szczelne ,ja otwieram luft z gory ,i jak do tej pory nic nie wyszlo okopcone ,oczywiscie trzymam sie temperatur osuszania itp. Palenisko mam na samym dole. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 28, 2016 Report Share Posted February 28, 2016 (edited) Można szukać i pisać poematy na temat dlaczego i jaki jest powód okopconych wędzonek. Sam tytuł jest odpowiedzią. Należy przykręcić z trzech stron i spodu po kwadracie blachy do nóżek wędzarni i jedna stronę zrobić w połowie otwieraną - drzwiczki. Powstanie palenisko bezpośrednie. Wywalić rurę i ten pojemnik zwany paleniskiem. Nagrzanie od spodu wędzarni zapobiegnie dodatkowo skroplinom. Delikatnie opalać zgodnie ze sztuką wędzenia i problem rozwiązany. Skróci się czas wędzenia i osuszania, a wędzonki będą odpowiednio uwędzone. Edited February 28, 2016 by Andyandy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Producent Wędzarni Posted August 1, 2017 Report Share Posted August 1, 2017 Po pierwsze ta wędzarnia to szajs jak ich wiele i w chłodniejsze dni będzie się skraplała para wodna w środku na ściankach jak i na wędlinach ( będą mokre i usmolisz wędliny a nie uwędzisz ).Po drugie jak nie obsuszyłeś dobrze to też to usmolisz a nie uwędzisz.Po trzecie mokre drewno.Po czwarte jak podkładasz do tego paleniska i masz dużo popiołu a wędzonki mokre to ten popiół przykleja się do wędzonek.Po piąte takie wędzarnie są dobre ale w lecie a nie w lutym gdzie jest minusowa temperatura. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.