Jump to content

Technologia produkcji wyrobów z mięsa bobra


Maxell

Recommended Posts

W niektórych rejonach kraju uruchomiono odstrzał redukcyjny bobrów, więc pozyskane w ten sposób mięso może być legalnie przerabiane na przetwory wędliniarskie i inne.

Niebawem, dzięki naszemu Koledze, wrzucę tutaj receptury na kilka ciekawych wyrobów z bobra.

Na razie proszę pamiętać że:

1. Mięso z bobra MUSI być zbadane na obecność włośni. Zalecenia lekarzy weterynarii przy PZŁ.

2. Do produkcji powinno się używać 50-60% mięsa bobrzego w stosunku do ilości innych mięs.

3. Zaleca się zastąpienie tłuszczu z bobra tłuszczem wieprzowym. 

 

Link to comment
Share on other sites

Jeśli ktoś posiada mięso z bobra, proszę je zapeklować tak jak wieprzowinę z tym, że na 5-7 dni. Mam nadzieję, że do tego czasu będą już na naszym forum odpowiednie przepisy i receptury.

Gonzo, na razie nie ma prawnego obowiązku badania mięsa z bobra na obecność włośni, gdyż zwierzęta te są pod ochroną. Badanie zalecają lekarze weterynarii, szczególnie współpracujący z PZŁ. 

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

 

 

Gonzo, na razie nie ma prawnego obowiązku badania mięsa z bobra na obecność włośni, gdyż zwierzę te sa pod ochroną. Badanie zalecają lekarze weterynarii, szczególnie współpracujący z PZŁ. 

 

Strzeżonego :thumbsup: A jak lekarze PZŁ zalecają, to coś jest na rzeczy  :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...