Jump to content

Kiełbasa domowa(przepis sam wymyslilem)


depesz1415

Recommended Posts

kielbasa zrobiona z 5kg miesa

 

1,5kg boczku swierzego

2kg karczku wieprzowego

1,5kg karczku wolowego

 

przyprawy:

-sol peklowa 8dkg

-pieprz czarny(mielony)

-papryka slodka i ostra

-galka muszkatolowa

-gorczyca

-sol warzonka

-czosnek

wszystko dawalem do smaku:)

jestem w 2klasie zawodowej(rzeznik-wedliniarz) to byl moj pierwszy wyrob

 

szyneczke tez zrobilem:)

http://images34.fotosik.pl/102/e9ecd23ff2ddcbd5m.jpg http://images33.fotosik.pl/102/bc8c732a0da12299m.jpg http://images24.fotosik.pl/138/04773f3fbc72b287m.jpg http://images34.fotosik.pl/102/9432107bac88206bm.jpg http://images28.fotosik.pl/138/37ec229f597047f2m.jpg http://images33.fotosik.pl/102/f24ea04e6693b337m.jpg

Link to comment
Share on other sites

depesz1415,

 

Witam, pozdrawiam i :lol: gratuluję

no no 17 lat i takie wyroby - jak przed wojną :wink:

ciekawy jestem smaku z tymi przyprawami

zwłaszcza, że jak piszesz dodawałeś na smak /peklosól też ?/

ale na smak surowego mięsa czy na smak po próbje jednej parki ?

Link to comment
Share on other sites

Ładna ta Twoja kiełbaska! Patrząc tak na nią zazdrość mnie zżera, że ja tak ładnie, równiutko odkręcać nie potrafię

Witam krajana, Kuźnica Folwark się kłania :-)

 

Jaki ten świat jest mały :-)

 

Pozdrawiam

 

Papla co po mieczu z podporajskiej wioski pochodzi :-)

Link to comment
Share on other sites

dalem jakies 8dkg peklosoli

i reszte przypraw tak na oko:p wszystko wymieszalem i zrobilem jednego klopsa upieklme na patelni i sprobowalem czego brakowalo to dodalem i juz:)

wedzielem 2,5 godz w temperaturze 70-80 st.C,parzylem 20min u wodzie 70st.C

a szynke wedzilem 7godzin w temperaturze 80 st.C

aha wedzielem drewnem z czeresni i wisni

Link to comment
Share on other sites

dalem jakies 80dkg peklosoli

i reszte przypraw tak na oko:p wszystko wymieszalem i zrobilem jednego klopsa upieklme na patelni i sprobowalem czego brakowalo to dodalem i juz:)

wedzielem 2,5 godz w temperaturze 70-80 st.C,parzylem 20min u wodzie 70st.C

a szynke wedzilem 7godzin w temperaturze 80 st.C

aha wedzielem drewnem z czeresni i wisni

 

chyba sie pomyliles 8dak jest ok na 5kg,bo w przeciwnym razie

to bys sol mieszal z miesem czizysssss

wedziles razem z pieczeniem,parzenie bylo juz zbedne po

takim wedzeniu

szczerze powiem gratuluje zrobienia pierwszej niezlej kielbasy

:wink:

Link to comment
Share on other sites

depesz1415, i b. dobrze wybrałeś

a co na to koledzy i koleżanki

czy to dla młodzieży nie jest obciach

taki zawód ? ktoś by powiedział z młodzieży.

 

Depesz1415 mianuję Cię korespondentem do przekazywania nam informacji

na tematy - czego uczą teraz, a co nie jest w zgodzie z sumieniem i zdrowiem

mając na myśli oczywiście wędliniarstwo i rzeźnictwo.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Depesz1415 mianuję Cię korespondentem do przekazywania nam depesz

Kempes, Depesz to nie od depesz, tylko Depeszy! :smile:

 

Depesze - subkultura fanów brytyjskiej grupy muzycznej Depeche Mode.

 

Swój styl wzorują na wizerunku idoli: Martina Gore’a i Davida Gahana. Noszą czarne kurtki, białe jeansowe spodnie, buty na grubej podeszwie, krzyże na szyi, często także emblemat z logiem zespołu. Dopełnieniem image’u są krótko przycięte, nażelowane włosy a'la Dave Gahan (tzw. "lotnicho") lub kręcone, utlenione loki a'la Martin Gore.

 

Bawią się w specjalnych klubach i dyskotekach, organizują zloty i spotkania. Zazwyczaj aktywnie działają w fanklubach zespołu i często zajmują się masarstwem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...