depesz1415 Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 kielbasa zrobiona z 5kg miesa 1,5kg boczku swierzego 2kg karczku wieprzowego 1,5kg karczku wolowego przyprawy: -sol peklowa 8dkg -pieprz czarny(mielony) -papryka slodka i ostra -galka muszkatolowa -gorczyca -sol warzonka -czosnek wszystko dawalem do smaku:) jestem w 2klasie zawodowej(rzeznik-wedliniarz) to byl moj pierwszy wyrob szyneczke tez zrobilem:) http://images34.fotosik.pl/102/e9ecd23ff2ddcbd5m.jpg http://images33.fotosik.pl/102/bc8c732a0da12299m.jpg http://images24.fotosik.pl/138/04773f3fbc72b287m.jpg http://images34.fotosik.pl/102/9432107bac88206bm.jpg http://images28.fotosik.pl/138/37ec229f597047f2m.jpg http://images33.fotosik.pl/102/f24ea04e6693b337m.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Depesz..a może tak zdjęcia byś podesłał? :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
depesz1415 Posted January 9, 2008 Author Report Share Posted January 9, 2008 chcialbym ale niewiem jak wgrywac zdjecia :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 pod tematem masz przycisk odpowiedz jak sie otworzy okienko masz dodaj zdiecie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Ładna ta Twoja kiełbaska! Patrząc tak na nią zazdrość mnie zżera, że ja tak ładnie, równiutko odkręcać nie potrafię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Widzę,że zdjęcia się wgrały...piękne wyroby!!!! :lol: :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Witam A możesz napisać jakie proporcje przypraw i czasy wędzenie i parzenie oraz temperatury.Jak wszystko na żywioł ;-) to oki, nie pisz nic ;-) PozdrawiamPapla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Witam Andy formuuj myśli konkretnie ha ha ha!!! Ładna ta Twoja kiełbaska! Patrząc tak na nią zazdrość mnie zżera. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 depesz1415, Witam, pozdrawiam i :lol: gratuluję no no 17 lat i takie wyroby - jak przed wojną :wink: ciekawy jestem smaku z tymi przyprawami zwłaszcza, że jak piszesz dodawałeś na smak /peklosól też ?/ ale na smak surowego mięsa czy na smak po próbje jednej parki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Nooo!! Depesz ładny wyrób !! :lol: postaw balonika niech wszyscy wiedza gdzie jest Rybnik (ja urodzony w Rybniku)Pozdrawiam serdecznie JAsiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 witaj depesz1415 gratuluje wyrobu kielbasy i podjecia sie tego zawodu.napisz mi proszez ciekawosci zapytam co sklonilo Cie do wybrania tego zawodu?mozeszodpisc na pw.pozdrawiamMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Ładna ta Twoja kiełbaska! Patrząc tak na nią zazdrość mnie zżera, że ja tak ładnie, równiutko odkręcać nie potrafię Witam krajana, Kuźnica Folwark się kłania :-) Jaki ten świat jest mały :-) Pozdrawiam Papla co po mieczu z podporajskiej wioski pochodzi :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
depesz1415 Posted January 9, 2008 Author Report Share Posted January 9, 2008 dalem jakies 8dkg peklosolii reszte przypraw tak na oko:p wszystko wymieszalem i zrobilem jednego klopsa upieklme na patelni i sprobowalem czego brakowalo to dodalem i juz:)wedzielem 2,5 godz w temperaturze 70-80 st.C,parzylem 20min u wodzie 70st.Ca szynke wedzilem 7godzin w temperaturze 80 st.Caha wedzielem drewnem z czeresni i wisni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 mozesz odpisc na pw.dlaczego na pw niech sie pochwali publicznie wszyscy jestesmy rowni kazdy chetnie uslyszy!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
depesz1415 Posted January 9, 2008 Author Report Share Posted January 9, 2008 dla mnie liceum to szkola bez przyszlosci dlatego wybralem zawodowke kierunek rzeznik-wedliniarz,zawsze ciekawilo mnie ten zawod chcialem robic kielbasy i szynki:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
strampek Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Chyba dałeś 8 dkg. peklosoli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Strampek, nie stresuj chłopaka. Zaraz poda wszystko. Już puściłem mu info na PW. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
strampek Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Nie chciałem stresować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 dalem jakies 80dkg peklosoli i reszte przypraw tak na oko:p wszystko wymieszalem i zrobilem jednego klopsa upieklme na patelni i sprobowalem czego brakowalo to dodalem i juz:) wedzielem 2,5 godz w temperaturze 70-80 st.C,parzylem 20min u wodzie 70st.C a szynke wedzilem 7godzin w temperaturze 80 st.C aha wedzielem drewnem z czeresni i wisni chyba sie pomyliles 8dak jest ok na 5kg,bo w przeciwnym razieto bys sol mieszal z miesem czizyssssswedziles razem z pieczeniem,parzenie bylo juz zbedne po takim wedzeniuszczerze powiem gratuluje zrobienia pierwszej niezlej kielbasy :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
depesz1415 Posted January 9, 2008 Author Report Share Posted January 9, 2008 Marek z Bielskanom pomylilem sie zmienie to zaraz.dzieki:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 a jak bedziesz robił smaczne to i klientów będziesz miałNasza stronka Ci w tym pomoże i zebys w przyszłosci nie nabrał cech wielkoprzemysłowychCzekamy na nastepne produkty z młodej rękiJasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 a szynke wedzilem 7godzin w temperaturze 80 st.C????? :shock: To w 80 C się piecze a nie wędzi..chyba :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 depesz1415, i b. dobrze wybrałeś a co na to koledzy i koleżanki czy to dla młodzieży nie jest obciach taki zawód ? ktoś by powiedział z młodzieży. Depesz1415 mianuję Cię korespondentem do przekazywania nam informacji na tematy - czego uczą teraz, a co nie jest w zgodzie z sumieniem i zdrowiem mając na myśli oczywiście wędliniarstwo i rzeźnictwo. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Depesz1415 mianuję Cię korespondentem do przekazywania nam depesz Kempes, Depesz to nie od depesz, tylko Depeszy! :smile: Depesze - subkultura fanów brytyjskiej grupy muzycznej Depeche Mode. Swój styl wzorują na wizerunku idoli: Martina Gore’a i Davida Gahana. Noszą czarne kurtki, białe jeansowe spodnie, buty na grubej podeszwie, krzyże na szyi, często także emblemat z logiem zespołu. Dopełnieniem image’u są krótko przycięte, nażelowane włosy a'la Dave Gahan (tzw. "lotnicho") lub kręcone, utlenione loki a'la Martin Gore. Bawią się w specjalnych klubach i dyskotekach, organizują zloty i spotkania. Zazwyczaj aktywnie działają w fanklubach zespołu i często zajmują się masarstwem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Gratulacje :!: Naprawdę piękne wyroby.Ja w wieku 17 lat to co najwyżej rąbałem drewno do wędzarki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts