Jump to content

Jak utrzymać stałą temperaturę w wędzarni.


Recommended Posts

Może powinienem ten temat wstawić w dziale dla początkujących jednak to tu jest budowa i obsługa.

Chodzi mianowicie o wasze sposoby jak utrzymać stałą temp.podczas wędzenia. Nie raz czytałem o nauce swojej wędzarni jednak chciał bym poznać wasze patenty(bez elektroniki tradycyjne dymienie)

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Ja generalnie mam problem tego typu że nie wiem jak zrobić żar w palenisku. zawsze jak się pali to zawsze jest mały płomień i ten zaraz skacze na 70 -80 st. Jak zniweluję płomień to temp spada do 20-30 st.

 

Prawdopodobnie nie masz dobrego przepływu powietrza w wędzarni (możliwe że nakrywasz mokrym workiem?) + wilgotne drzewo robi swoje. Miałem tak ostatnio, mimo że dobrze rozpaliłem po 20 min wygasło, nawet nie pomogło rozpalenie palnikiem... dopiero gdy trochę worek jutowy poluzowałem na bok było ok. Przy palenisku bezpośrednim uzyskanie żaru, to ok 30-40 min od momentu rozpalenia, później tylko dokładać :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ja w kanale dymiącym zastosowałem palenisko w kształcie V .Powoduje to,ze żar jest w jednym punkcie na dole , a dokładane polana osuwają się do żaru.

Palenisko takie jest stabilniejsze i oszczędniejsze.

W takim palenisku żar utrzymuje się ze dwie godziny i jest stabilny.

Edited by stas1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...