Switala18 Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 Może powinienem ten temat wstawić w dziale dla początkujących jednak to tu jest budowa i obsługa.Chodzi mianowicie o wasze sposoby jak utrzymać stałą temp.podczas wędzenia. Nie raz czytałem o nauce swojej wędzarni jednak chciał bym poznać wasze patenty(bez elektroniki tradycyjne dymienie)Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 Mercedes a jaka masz wędzarnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted March 2, 2016 Author Report Share Posted March 2, 2016 Beczka z paleniskiem bezpośrednim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted March 2, 2016 Report Share Posted March 2, 2016 to tylko nauka palenia,trzeba dopasować,,ognisko,, do kubatury wędzarni,zależy jakim drewnem palisz (gatunek,wilgotność). Musisz trochę drewna spalić,żeby opanować temperaturę,tego nie nauczysz się czytając.To potrwa kilka wędzeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsosna Posted March 2, 2016 Report Share Posted March 2, 2016 musisz wyczuć ilość drewna, a regulujesz drzwiczkami od paleniska, zawsze też można czymś zasłonić jak masz szpary i za mocno wieje od góry przykryciem (deski, worek lniany)trzeba kombinować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted March 2, 2016 Author Report Share Posted March 2, 2016 Ja generalnie mam problem tego typu że nie wiem jak zrobić żar w palenisku. zawsze jak się pali to zawsze jest mały płomień i ten zaraz skacze na 70 -80 st. Jak zniweluję płomień to temp spada do 20-30 st. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 2, 2016 Report Share Posted March 2, 2016 Jest na forum wędzarnia z beczki, a raczej z dwóch beczek zrobiona i działa super poszukaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted March 2, 2016 Report Share Posted March 2, 2016 Ja generalnie mam problem tego typu że nie wiem jak zrobić żar w palenisku. zawsze jak się pali to zawsze jest mały płomień i ten zaraz skacze na 70 -80 st. Jak zniweluję płomień to temp spada do 20-30 st. Prawdopodobnie nie masz dobrego przepływu powietrza w wędzarni (możliwe że nakrywasz mokrym workiem?) + wilgotne drzewo robi swoje. Miałem tak ostatnio, mimo że dobrze rozpaliłem po 20 min wygasło, nawet nie pomogło rozpalenie palnikiem... dopiero gdy trochę worek jutowy poluzowałem na bok było ok. Przy palenisku bezpośrednim uzyskanie żaru, to ok 30-40 min od momentu rozpalenia, później tylko dokładać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek 1962 Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 Ostatnio wypróbowałem w beczce 200 litrowej termo wentylator 2000 W plus dymogenerator Borniaka w temperaturze 4 st.C-osiągnięta temperatura wyniosła 60 stopni,ciekawe jaka byłaby w temp.otocznia np 25 stopni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grisza159 Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 A może zwyczajne ocieplenie beczki wełną, zniweluje nagłe spadki temperatury i zastosować niewielki kanał dymiacy wraz z paleniskiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas1 Posted March 19, 2016 Report Share Posted March 19, 2016 (edited) Ja w kanale dymiącym zastosowałem palenisko w kształcie V .Powoduje to,ze żar jest w jednym punkcie na dole , a dokładane polana osuwają się do żaru.Palenisko takie jest stabilniejsze i oszczędniejsze.W takim palenisku żar utrzymuje się ze dwie godziny i jest stabilny. Edited March 19, 2016 by stas1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts