Maxell Posted March 4, 2016 Report Share Posted March 4, 2016 DZIK W PIWIE Składniki:Mięso z dzikaPrzyprawy: pieprz, ziele angielskie, jałowiec - wszystkie w/w przyprawy w równych ilościach np. po łyżce stołowej, kilka listków laurowych - wszystko rozdrobnić w młynku lub mikserze,sól,1 puszka piwa mocnego typu strong.Sposób wykonania: Mięso z dzika (żeberka, łopatka, udziec) pokroić na kawałki (porcje około 15-20 dkg), posolić i odstawić na kilka godzin aby przeszło solą. Osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie obsmażyć na patelni ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do grubościennego naczynia, w którym będzie się dusić. Zlać do mięsa tłuszcz, na którym się obsmażało. Następnie mięso posypać mieszanką ziół, postawić na kuchni żeby tłuszcz zaczął skwierczeć. W tym momencie wlewać do mięsa piwo. Piwo należy wlewać pomalutku, aby nie oziębić tłuszczu i mięsa (powinno cały czas wrzeć). Wstawić do piekarnika (temp. ok. 1300C) i piec do miękkości mięsa. Sos można zagęścić lub zostawić czysty. Sposób podania: Podawać według uznania z kaszami, ziemniakami, frytkami oraz buraczkami. Nam bardzo smakuje - SMACZNEGO !!! Autor: JurekS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.