Jump to content

Dzik w piwie


Maxell

Recommended Posts

DZIK W PIWIE

 

post-39694-0-77490100-1457102986_thumb.jpg

 

Składniki:

  • Mięso z dzika

Przyprawy: 

  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • jałowiec

- wszystkie w/w przyprawy w równych ilościach np. po łyżce stołowej,

  • kilka listków laurowych

- wszystko rozdrobnić w młynku lub mikserze,

  • sól,
  • 1 puszka piwa mocnego typu strong.

Sposób wykonania:

 

Mięso z dzika (żeberka, łopatka, udziec) pokroić na kawałki (porcje około 15-20 dkg), posolić i odstawić na kilka godzin aby przeszło solą. Osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie obsmażyć na patelni ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do grubościennego naczynia, w którym będzie się dusić. Zlać do mięsa tłuszcz, na którym się obsmażało. Następnie mięso posypać mieszanką ziół, postawić na kuchni żeby tłuszcz zaczął skwierczeć. W tym momencie wlewać do mięsa piwo. Piwo należy wlewać pomalutku, aby nie oziębić tłuszczu i mięsa (powinno cały czas wrzeć). Wstawić do piekarnika (temp. ok. 1300C) i piec do miękkości mięsa. Sos można zagęścić lub zostawić czysty.

 

Sposób podania:

       

Podawać według uznania z kaszami, ziemniakami, frytkami oraz buraczkami. Nam bardzo smakuje - SMACZNEGO !!!

 

Autor: JurekS.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...