robotek Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 Jakoby na Boże Narodzenie nie miałem z tym problemuale teraz gdy już mam zapytania i zamówienia na Wielkanoc jak se z tym poradzić lekko mnie przeraziło peklowanie takiej ilości. będę miał zaś około 30 schabów i 30 polędwiczek Oczywiście chodzi o temperaturę, mam beczkę 50 L no i co zrobićnie mam takiej wielkiej chłodni ani piwnicy żeby mieć te 5 stopniczy peklować jak pamiętam dawniej na wesela peklowali w lecietylko w piwnicy stało ale i tak te 15 stopni było temp. :facepalm: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 (edited) tak te 15 stopni było temp. około 30 schabów i 30 polędwiczek Jak bym miał podejrzenie ze będzie że będzie powyżej 10 stopni Strach raczej połączony z pewnością ze będzie awaria trzymać dobre parę lub parenaście dni . Ja osobiście nie bylem w takiej sytuacji,(braku dostępu do lodówki) co bym zrobił sposób/peklowanie Szczepana na krótkie peklowanie jeden-dwa dni + schładzał to zamrożonymi chłodzikami/butelkami .Do 10 stopnipeklowanie 5-7 dniowe z nastrzykiem ze schładzaniem chłodzikami butelkami i kontrolą (w razie czegoś przemycie i wędzenie)Może inni coś podpowiedzą jak by nie było to "kupa" mięcha Edited March 7, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 Mroź butelki pet z wodą i dokładaj do solanki w celu obniżenia temperatury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 @robotek, jak masz taką dużą rodzinę to zainwestuj w oddzielną lodówkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 30 schabów i 30 polędwiczek ............, mam beczkę 50 L no i co zrobi czy ty się zmieścisz do jednej beczki z tym ? . Z grubego palca 1 kg mięsa = 1 litr to tak na oko (nie wiem jak duże schaby polędwiczki) to 50 litrów mięsa + roztwór peklowniczy 20 litrów . To jedna beczka 50 l trochę mało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robotek Posted March 7, 2016 Author Report Share Posted March 7, 2016 Ochhhhhhh źle napisałem, to wszystkiego będę miał tyle, ale jak wspomniałem mam lodówkęi część tam w pojemnikach, a resztę właśnie do tej beki i tym się martwięza nic nie utrzymam te nawet 6 stopni Nawet butelki mrożone chyba nie ma szans Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 (edited) Nawet butelki mrożone chyba nie ma szans A sprawdzałeś , że nie widzisz sensu?.Nie masz innego wyjścia no chyba ,że kupisz chłodnię, albo temp. w tym okresie będzie niska. Edited March 7, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 Zainwestuj w następną lodówkę - na OLX można znaleźć używane w dobrej cenie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robotek Posted March 8, 2016 Author Report Share Posted March 8, 2016 Zainwestuj w następną lodówkę - na OLX można znaleźć używane w dobrej cenie . No kolejną kupować nie ma gdzie stawiać ale jak radził Maciekzrobie chyba na "dwa razy" roboty dwa razy więcej no ale cóż Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts