Jump to content

Ciasta

Aksamit97

Recommended Posts

Jako że ostatnimi czasy przygotowujemy nowe miejsce pod spółdzielnię, to trzeba organizować spotkania przygotowawcze. Tym razem mieliśmy rekonesans, a że o pustym żołądku nie można ustalać, to przygotowałem ciasto na kaszy jaglanej.

Kolejne zdjęcia.

Spód jest zrobiony z orzechów brazylijskich i laskowych zmiksowanych z figami. ( wszystko wcześniej namoczone). Potem dodałem wiórków kokosowych. Natomiast masa była zrobiona z kaszy jaglanej gotowanej z mlekiem kokosowym. Po ostygnięciu dodałem miodu i kakaa. Potem wyłożyłam blachę spodem i na to dałem masę.

Jedna uwaga, można dodać oleju kokosowego do spodu, aby lepiej się rozkladał.

Ciasto należy przez nic schłodzić w lodówce, albo zimnym pomieszczeniu.

post-54326-0-50418700-1457380010_thumb.jpg

post-54326-0-94584600-1457380026_thumb.jpg

post-54326-0-55731800-1457380093_thumb.jpg

post-54326-0-79039800-1457380120_thumb.jpg

Jako że ostatnimi czasy przygotowujemy nowe miejsce pod spółdzielnię, to trzeba organizować spotkania przygotowawcze. Tym razem mieliśmy rekonesans, a że o pustym żołądku nie można ustalać, to przygotowałem ciasto na kaszy jaglanej.

Aksamit .. chyba zaczyna rosnąć mi konkurencja cukiernicza na spotkaniu Spółdzielni ;) Zacząłeś o czegoś nietypowego, bo z kaszy jaglanej. Takiego jeszcze nie robiłam. :) szkoda tylko, że nie ma przekroju. Mam nadzieję, że to nie koniec Twoich poczynań w kategorii ciast. :) Tylko nie odpuszczaj serów ;)

A Ty Anuś nie zaniechaj robienia marmolad, miałem 2 słoiczki Twoich wyrobów , jeden poszedł od razu a z drugim oszczędnie żeby na dłużej starczyło ale niestety wszystko co dobre szybko się kończy. Właśnie wykończyłem marmoladę jabłko -winogron.

Ciasta rób dalej, jak Artur mówi, Aniu. :) Na następny raz zrobię znowu (na spotkanie spółdzielni), to zobaczysz przekrój i co tam będziesz chciała.

Serów nie zaprzestanę robić. :) To jedna z moich największych pasji.

A co do marmolad, to Artur ma rację. Przepyszne są. Otworzyłem tę z winogron, to pyszny.

A Ty Anuś nie zaniechaj robienia marmolad, miałem 2 słoiczki Twoich wyrobów , jeden poszedł od razu a z drugim oszczędnie żeby na dłużej starczyło ale niestety wszystko co dobre szybko się kończy. Właśnie wykończyłem marmoladę jabłko -winogron.

To była całkowita improwizacja :D ale jest do odtworzenia  ;) cieszę się, że smakowało  :) jeszcze kilka słoiczków zostało  ;)