Jump to content

Wędzarnia Marcina- czas zacząć.

Recommended Posts

Witam serdecznie wielkimi krokami zbliża się wiosna i zaczynam powaznie myśleć o budowie swojego pierwszego " kibelka".

Wiadomo jak każdy nowicjusz borykam się z ciągłymi pytaniami  i szukaniem na nie odpowiedzi.

Jeśli tylko pogada dopisze myślę w najbliższym czasie wylać płytę pod wędzarnie.

wędzarnia bedzie stała na pochyłym terenie  (spadek ok 15 cm na  1 metrze)

Myślę o wybudowaniu wędzarni o palenisku  o wymiarach 3.5 x 3.5 cegły i przedłużeniu płyty która będzie miejscem na drewno zadaszonym wspólnym dachem z wędzarnią na ok (2-2.30 m.wymiar z paleniskiem)

Ile wkopać się w ziemię aby fundament był solidny (nie lubię partaczenia roboty tylko chciałbym zrobić to naprawdę solidnie .

Zakupiony jest drut na zbrojenie o srednicy 10mm.

Czy na palenisko będzie lepsza cegła klinkierowa czy cegłą z rozbiórki.

Ta rozbiórkowa szczerze mówiąc bardzo mi się podoba.

Klinkier mogę zakupić za 1.19zł za sztukę firmy lode.

Co to wogóle jest za cegła słyszeliście o niej.jest to aquarius lub zwykła czerwona.

http://lode.pl/produkty/cegy-ceramiczne/aquarius1.html

Nie wiem co wybrać czy szukać rozbiórkowej pełnej czy lepszy klinkier?

Edited by smarcin3

• Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

wędzarnia bedzie stała na pochyłym terenie  (spadek ok 15 cm na  1 metrze)

To sprawę z drzwiczkami masz już bardzo prosta zrób je tam gdzie jest niżej... 

Co do cegły kwestia gustu...podoba ci sie z rozbiurki to zrób z tej cegły!

Co do fundamentu to kopiesz dziurę na 30 cm na spód możesz dać kamienia tłuczenia z 15cm, potem beton z 10do15cm+zbrojenie i gotowe

Dobrze jak fundament wyjdzie trochę z ziemi , nie rób na zero... 

I potrzymaj forum bo takich samych projektów jest sporo :)  z pełna fotorelacją co i jak!!!gdzie i poco.

Pozdrawiam :thumbsup:

Edited by misiek-sw

smarcin3 , proponuję byś dobrze przeanalizował  posty o budowie wędzarni , tam jest wszystko opisane " kawa- na - ławę " na  pytania które zadałeś teraz  , dostajesz  nie pełne odpowiedzi i rady , opisywaliśmy aż do znudzenia sposób   wykonania  wykopu , jego głębokość , podbudowę z tłucznia ( niesort  kamienia -a dlaczego taki też było opisane ) , szalunek zbrojenie płyty fundamentowej , murowanie , wykonanie stropu , montaż komory i jej wykonaie rola szybra , lub otworów  z regulowaną powierzchnia pod dachem , -dobrze poszukaj , a zrobisz prawidłowo i rzetelnie swoją prace.Poisze nie by Ci udowadniać ze robisz żle , lub sie nie znasz , ale po to byś nie otwierał już otwartych drzwi.  Pozdrawiam 

Załatwiłem właśnie sobie właśnie cegłę rozbiórkową.Ze starego budynku na Śląsku.

Jak uważacie będzie to dobry materiał na wędzarnie czy lepiej zakupić klinkier.

Chodzi mi o to aby wędzarnia była solidna i postała kilka lat.

Co będzie lepszym materiałem na budowę kibelka????

Jeśli klinkier byłby lepszy zakupię go .

Co będzie lepszym materiałem na budowę kibelk/quote]

Drewno  :) i cegła ! a tak na poważnie  to ta cegła rozbiurkowa pewnie jest jeszcze lepsza od klinkieru?

Jak familok stał 100lat to i następne 50 lat ta cegła wytrzyma :D

Edited by misiek-sw

Rozmaż zainstalowanie szuflady a nie drzwiczek. Uważam, że jest to wygodniejsze do czyszczenie popiołu a ponadto ogień nie nagrzewa płyty fundamentowej/ mniejsze straty ciepła/.Szuflada jest zamocowania na prowadnicach z kątownika/ około 4 cm od wylewki/.

Rozmaż zainstalowanie szuflady a nie drzwiczek.

Chyba szuflady i drzwiczek. Nie wyobrażam sobie wędzenia przy mocnym  wietrze centralnie w otwór paleniska  bez drzwiczek. :hmm: (dodatkowo jak zacina deszcz/śnieg -a wędzarnia ma pozwolić na wędzenie w każdych warunkach)

Edited by Maciekzbrzegu

Witam .Wykopane już pod fundament.Kolega chciał się zrobić dobry i wykopał mi nie na 30 tak jak prosiłem tylko na 50 cm wgłąb ziemi-trochę przegięcie. Wymiary płyt będą 230 x100 cm.co zrobić z taką dużą głębokością - przecież nie będę zasypywał ziemią na 30 .proszę o doradę.Pasowało by mi bardzo zęby płyta wychodziła ok 10 cm nad ziemię.Chciał zrobić dobrze  a przysporzył mi kłopotów. co zakupić na podsypkę bo na forum są różne wersje?

Edited by smarcin3

Właśnie dzisiaj przyglądnąłem się cegle rozbiórkowej którą mam ze starej kamienicy ze Śląska. Z tej cegły były wymurowane ściany wewnętrzne w budynku.

Zastanawia mnie jedna rzecz, cegła po przełamaniu jest prawie cała czarna w środku.ma ona wżery na zewnątrz nie jest zbytnio równa.

Czy będzie to dobry materiał na wędzarnię czy lepiej zakupić cegłę klinkierową.

Ten prawie cały przekrój jest cegły jest prawie czarny a z zewnątrz jest kolor ceglasty.

Nie ma co się czepiać.  Materiał ok. Jedynie co weż pod uwagę to izolacja komory, jeśli masz budować z cegły. Nie czytałem wszystkiego ale zapewne koledzy już o tym pisali. ;)  Co do stropu paleniska to zbrojenie jednowarstwowe i to z pręta gładkiego. Żebrowany nie ma szans na swobodną pracę podczas wyższych  temperatur oraz jej spadku.  Rozpiętość paleniska nie jest duża. Zasada jedna. Nie przezbrajamy nadmiernie betonów  gdzie są temperatury, ponieważ  zrobi nam to przeciwną pracę i się zemści.

Nie ma co się czepiać.  Materiał ok. Jedynie co weż pod uwagę to izolacja komory, jeśli masz budować z cegły. Nie czytałem wszystkiego ale zapewne koledzy już o tym pisali. ;)  Co do stropu paleniska to zbrojenie jednowarstwowe i to z pręta gładkiego. Żebrowany nie ma szans na swobodną pracę podczas wyższych  temperatur oraz jej spadku.  Rozpiętość paleniska nie jest duża. Zasada jedna. Nie przezbrajamy nadmiernie betonów  gdzie są temperatury, ponieważ  zrobi nam to przeciwną pracę i się

myślałem o podwójnym zbrojeniu płyty fundamentowej prętem żebrowanym 10mm(dwie warstwy ok 6 cm od spodu płyty i druga 6 cm od góry płyty ,oczko 15x15 cm.).Płyta grubość  30 cm

To na górę będę musiał zakupić pręt gładki .jaka średnica?

O co chodzi z tą izolacją komory?

Edited by smarcin3