Jump to content

Nowa wędzarnia Grzegorza

Recommended Posts

Witam! Rozgrzewam wędzarnie na pusto  ok.20-30 min przed wędzeniem temperaturą 70-80 stopni i jest ok.

Jesli kolego pytasz o zimę to właśnie pierwsze wędzenie przeprowadziłem w listopadzie następne w grudniu i w styczniu 2x jest ok. trzeba wcześniej rozgrzać wędzarnie na pusto bez wędzonek. :)

Witam! W czasie przerwy nad wędzeniem mięsa, wędziłem też ryby zimową porą styczeń luty 2016, oto zdjęcia!

Proszę zwrócić uwagę na komorę wędzarni i płyteczki po których rzekomo miała skraplać się para!!!!

Nie ma tam żadnych skroplin!!! pod warunkiem!!! Porządnie dogrzanej rozpalonej wędzarni bez wkładu tzn. wędzonek!!! :rolleyes:

post-79198-0-30119700-1457645318_thumb.jpg

post-79198-0-37787300-1457645327_thumb.jpg

post-79198-0-47482600-1457645335_thumb.jpg

post-79198-0-99945000-1457645345_thumb.jpg

post-79198-0-98727200-1457645353_thumb.jpg

Kolego w jakiej temeraturze wędzisz mięso? np. kiełbasę ,boczek ,szynki polędwice i ile czasu?!!! nie mówimy o rybach?

Ja te wszystkie podroby wędzę w temperaturze 50-80 stopni 6 godzin i parzę tylko do obmycia z zadymiania tj. w 95 stopniach gorącej wody 2 min.

A kiedy Tobie wytrącają się substancjie wielopierścieniwe? a po zatym kiedy problem może być dobry??? :facepalm:

a te wszystkie podroby wędzę w temperaturze 50-80 stopni 6 godzin i parzę tylko do obmycia z zadymiania tj. w 95 stopniach gorącej wody 2 min

Po dobrze przeprowadzonym wędzeniu nie ma z czego obmywać wyrobów. Woda po parzeniu wędzonek i kiełbas powinna być czysta, no może - lekko słomkowa.

A kiedy Tobie wytrącają się substancjie wielopierścieniwe? a po zatym kiedy problem może być dobry???

Wiesz tyle co zjesz i na tym koniec. W palenisku przy spalaniu drewna powyżej 470 st następuje lawinowe wydzielanie się benzopirenu i innych substancji. Masz małe, niskie palenisko i dużo do ogrzania cegły. Palisz jak w parowozie, żeby osiągnąć 60 st. Przy mrozach jeszcze gorzej. Dym z takiego paleniska nie nadaje się do wędzenia. Czytaj forum, czytaj literaturę fachową. Wybudowałeś sarkofag, potężna bryłę pochłaniającą ciepło potrzebne do wędzenia dlatego przekraczasz temperaturę spalania grubo ponad normę. Temperatura w komorze, to nie wszystko. Zmień termometr kotłowy kłamie nawet do 50% w warunkach zewnętrznych. 

Edited by Andyandy

"Mistrzu" od zjadania niczego lepszego odemnie!!! min. substancji benzopirenu i innych zbadanych naukowo przez  Ciebie substancji!!!  Moja komora wędzarni ma wymiary 64/54 cm. paleniasko ma 50/54cm

gdzie tu widzsz  sarkofagi parowozy , czy też może nawet piramidy. Kolego czy Ty wędzisz w piekarniku po lub od  mikrofalówki? że podpinasz mnie pod parowozy i lokomotywy

kolego z całym szacunkiem dla Ciebie weż się za wędzenie a nie filozofię stężenia spalin. sprawdz przegląd swojej maszyny do wędzenia bo może się skączył!!! :excl:

czas wymienić katalizator. Pozdrawiam Cię kolego!!! :clap:

• 2 months later...

Chyba dyskusja za bardzo sie rozpala. Rozumiem doświadczonych kolegów, że sie denerwują jak widzą, że nowicjusze ida w zaparte i nie przemawiają im argumenty poparte wieloletnim doświadczeniem. Szwagier, nie odgryzaj sie uszczypliwie. Dostajesz dobre rady za free. Skorzystasz z nich - dobrze. Jeśli do Ciebie ich argumenty nie trafiają - Twoja sprawa. Nikt na siłę nikogo nie chce tutaj nawracać.

Edited by targal

nowicjusze ida w zaparte i nie przemawiają im argumenty poparte wieloletnim doświadczeniem

Ty się nie denerwuj Szwagier, tylko czytaj i się ucz na błędach innych najlepiej....

Mnie mniej więcej tak wędzić uczył sąsiad:

post-53382-0-86884100-1463665099_thumb.jpg

a tak powoli uczy mnie to forum:

post-53382-0-37660400-1463665104_thumb.jpg

post-53382-0-32592100-1463665109_thumb.jpg

może jak nie argumenty to obrazy przemówią :D

nowicjusze ida w zaparte i nie przemawiają im argumenty poparte wieloletnim doświadczeniem

Ty się nie denerwuj Szwagier, tylko czytaj i się ucz na błędach innych najlepiej....

Mnie mniej więcej tak wędzić uczył sąsiad:

attachicon.gif6.jpg

a tak powoli uczy mnie to forum:

attachicon.gif7.jpg

attachicon.gif9.jpg

może jak nie argumenty to obrazy przemówią :D

Zajebiste że tak powiem !!! Chociaż można by inaczej powiedzieć :-) !!!

No i widać na pierwszy rzut oka że forum potrafi nauczuć

Szkoda że Łapki nie można przybić, było by łatwiej :-)