szwagier 80 Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Witam w lipcu zeszłego Roku zamieniłem beczkę PO OLEJU na wędzarnię Z klinkieru. oto kilka fotek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Perpetuum mobile! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darios800 Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 Fajna ale na tych płyteczkach dobrze się będzie skraplać woda, więc mamy 2 w 1 wędzenie i parowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek z lasu Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 A jak to się zimą sprawuje?Może zamiast płytek dać deski?Pracy niewiele a pożytek spory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 Fajna wędzarnia ,tylko te płytki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szwagier 80 Posted March 10, 2016 Author Report Share Posted March 10, 2016 Witam! Rozgrzewam wędzarnie na pusto ok.20-30 min przed wędzeniem temperaturą 70-80 stopni i jest ok.Jesli kolego pytasz o zimę to właśnie pierwsze wędzenie przeprowadziłem w listopadzie następne w grudniu i w styczniu 2x jest ok. trzeba wcześniej rozgrzać wędzarnie na pusto bez wędzonek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 Rozgrzewam wędzarnie na pusto ok.20-30 min przed wędzeniem temperaturą 70-80 stopni i jest ok. Wstaw fotki z następnego wędzenia i również z paleniska. Czytaj forum !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szwagier 80 Posted March 10, 2016 Author Report Share Posted March 10, 2016 Witam! W czasie przerwy nad wędzeniem mięsa, wędziłem też ryby zimową porą styczeń luty 2016, oto zdjęcia!Proszę zwrócić uwagę na komorę wędzarni i płyteczki po których rzekomo miała skraplać się para!!!!Nie ma tam żadnych skroplin!!! pod warunkiem!!! Porządnie dogrzanej rozpalonej wędzarni bez wkładu tzn. wędzonek!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 Porządnie rozpalona, wygrzana jest tym złym problemem. Chodzi o substancje wielopierscieniowe np. BENZOPIREN czytaj forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szwagier 80 Posted March 10, 2016 Author Report Share Posted March 10, 2016 Kolego w jakiej temeraturze wędzisz mięso? np. kiełbasę ,boczek ,szynki polędwice i ile czasu?!!! nie mówimy o rybach?Ja te wszystkie podroby wędzę w temperaturze 50-80 stopni 6 godzin i parzę tylko do obmycia z zadymiania tj. w 95 stopniach gorącej wody 2 min.A kiedy Tobie wytrącają się substancjie wielopierścieniwe? a po zatym kiedy problem może być dobry??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
romk Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 a te wszystkie podroby wędzę w temperaturze 50-80 stopni 6 godzin i parzę tylko do obmycia z zadymiania tj. w 95 stopniach gorącej wody 2 min Po dobrze przeprowadzonym wędzeniu nie ma z czego obmywać wyrobów. Woda po parzeniu wędzonek i kiełbas powinna być czysta, no może - lekko słomkowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 (edited) A kiedy Tobie wytrącają się substancjie wielopierścieniwe? a po zatym kiedy problem może być dobry??? Wiesz tyle co zjesz i na tym koniec. W palenisku przy spalaniu drewna powyżej 470 st następuje lawinowe wydzielanie się benzopirenu i innych substancji. Masz małe, niskie palenisko i dużo do ogrzania cegły. Palisz jak w parowozie, żeby osiągnąć 60 st. Przy mrozach jeszcze gorzej. Dym z takiego paleniska nie nadaje się do wędzenia. Czytaj forum, czytaj literaturę fachową. Wybudowałeś sarkofag, potężna bryłę pochłaniającą ciepło potrzebne do wędzenia dlatego przekraczasz temperaturę spalania grubo ponad normę. Temperatura w komorze, to nie wszystko. Zmień termometr kotłowy kłamie nawet do 50% w warunkach zewnętrznych. Edited March 11, 2016 by Andyandy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szwagier 80 Posted March 11, 2016 Author Report Share Posted March 11, 2016 "Mistrzu" od zjadania niczego lepszego odemnie!!! min. substancji benzopirenu i innych zbadanych naukowo przez Ciebie substancji!!! Moja komora wędzarni ma wymiary 64/54 cm. paleniasko ma 50/54cm gdzie tu widzsz sarkofagi parowozy , czy też może nawet piramidy. Kolego czy Ty wędzisz w piekarniku po lub od mikrofalówki? że podpinasz mnie pod parowozy i lokomotywykolego z całym szacunkiem dla Ciebie weż się za wędzenie a nie filozofię stężenia spalin. sprawdz przegląd swojej maszyny do wędzenia bo może się skączył!!! czas wymienić katalizator. Pozdrawiam Cię kolego!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 filozofię stężenia spalinTo mi się podoba i chyba wszystko wyjaśnia. Czytaj forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
targal Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 (edited) Chyba dyskusja za bardzo sie rozpala. Rozumiem doświadczonych kolegów, że sie denerwują jak widzą, że nowicjusze ida w zaparte i nie przemawiają im argumenty poparte wieloletnim doświadczeniem. Szwagier, nie odgryzaj sie uszczypliwie. Dostajesz dobre rady za free. Skorzystasz z nich - dobrze. Jeśli do Ciebie ich argumenty nie trafiają - Twoja sprawa. Nikt na siłę nikogo nie chce tutaj nawracać. Edited May 17, 2016 by targal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zzzt Posted May 19, 2016 Report Share Posted May 19, 2016 nowicjusze ida w zaparte i nie przemawiają im argumenty poparte wieloletnim doświadczeniem Ty się nie denerwuj Szwagier, tylko czytaj i się ucz na błędach innych najlepiej.... Mnie mniej więcej tak wędzić uczył sąsiad: a tak powoli uczy mnie to forum: może jak nie argumenty to obrazy przemówią Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted May 19, 2016 Report Share Posted May 19, 2016 No i widać na pierwszy rzut oka że forum potrafi nauczuć ???????????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted May 19, 2016 Report Share Posted May 19, 2016 Widać że dokładnie czytałeś forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwlj Posted May 19, 2016 Report Share Posted May 19, 2016 nowicjusze ida w zaparte i nie przemawiają im argumenty poparte wieloletnim doświadczeniem Ty się nie denerwuj Szwagier, tylko czytaj i się ucz na błędach innych najlepiej.... Mnie mniej więcej tak wędzić uczył sąsiad: 6.jpg a tak powoli uczy mnie to forum: 7.jpg9.jpgmoże jak nie argumenty to obrazy przemówią Zajebiste że tak powiem !!! Chociaż można by inaczej powiedzieć :-) !!!No i widać na pierwszy rzut oka że forum potrafi nauczuć Szkoda że Łapki nie można przybić, było by łatwiej :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts