Kosmos Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Witam Czas pojawić się w nowym dziale.Dziś uczyniłem kaszankę wg tego przepisu http://wedlinydomowe.pl/zlot-numer-15-w-korniku-pod-poznaniem. Zamówiłem głowy, podgardle, płucka i wątrobę. Jakież jednak było moje zdziwienie, gdy okazało się że dostałem dwie głowy. Cóż, błąd nowicjusza. Prosząc o dwie głowy, myślałem o dwóch połówkach. No, ale dotargałem to do do domu i jakoś poszło dalej. Po wytrybowaniu głów otrzymałem prawie 2,5 kg mięsa. Trochę za dużo do kaszanki, ale nadmiar pójdzie na pasztet, a kości i inne na galaretę. Nic nie może się zmarnować.No, ale do rzeczy.Wszystko przygotowałem wedle przepisu, z tym że na 5 kg zamiast na 10 kg. Mam nadzieję że nie walnąłem się w proporcjach i wyszło dobrze. Nie posiadam niestety sitka 5 więc wszystko zmieliłem na 8, a wątrobę pokroiłem w kostkę 10 x 10 mm.Chciałem jeszcze przewiązać kaszanki, żeby się nie rozwalały podczas krojenia, ale mój sposób okazał się być niewypałem. Następnym razem użyję cieńszej nici, albo innego patentu.Mimo to, jestem zadowolony, chociaż po siedmiu godzinach w kuchni nieco zmęczony. Wyszła 1 godzina roboty na 1 kg kaszanki Będzie pyszne śniadanko A to wszystko dzięki Wam i forum Dziękuję i smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Elegancko się prezentują , super :clap: Mogłeś odkręcać zamiast wiązać ale to indywidualna sprawa, mniej czasu by Ci to zajęło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 Brawo to jeszcze przed sniadaniem pokaz nam przekroj . Mogłeś odkręcać zamiast wiązać ale to indywidualna sprawa, mniej czasu by Ci to zajęło. Arkawroc, ja rowniez moje sznuruje, latwiej mi je pozniej w kapieli kontrolowac. za sznureczek, za sznureczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosmos Posted March 10, 2016 Author Report Share Posted March 10, 2016 Już po degustacji Oczywiście że pyszna no i swoja przede wszystkim. Ale mam już pewne przemyślenia.Przede wszystkim następnym razem zwiększę ilość pieprzu i majeranku, a nieco zmniejszę ilość soli. Poza tym zastanawiam się czy nie dodać czosnku, bo wg mnie pasuje do kaszanki idealnie. No i muszę wypróbować inną kaszę. Nie wiem też czy to właśnie rodzaj kaszy, czy jej ilość, ale zdecydowanie zdominowała smak. No i te kawałeczki wątroby... pychota Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 (edited) No i muszę wypróbować inną kaszę A jaką dałeś kaszę? Nie wiem też czy to właśnie rodzaj kaszy, czy jej ilość, ale zdecydowanie zdominowała smak Dlatego, to jest kaszanka.Gorzej jak dałeś gryczną paloną. Edited March 10, 2016 by Gonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 Właśnie miałem zapytać o to co sugeruje Krzysiu Gryczanej są dwa rodzaje biała i palona - ta druga ma mocniejszy smak gryki i jak ktoś nie lubi to lepiej dać pół na pół jęczmienna z gryczaną białą ... Co do czosnku to lepiej sobie odpuść a zwiększ udział cebuli bo ta lepiej się z kaszanką komponuje a ilość pieprzu i majeranku raz zależy od preferencji smakowych a dwa od jakości tych składników jak masz swój majeranek i dobry nie zwietrzały pieprz to z pewnością wystarczy ilość z przepisu ... inaczej trzeba kombinować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 (edited) Po wytrybowaniu głów otrzymałem prawie 2,5 kg mięsa. Głowy do kaszanki zasadniczo gotuję z kością.Jakaś godzinka do przodu na trybowaniu a i wywar ma lepszy smak. Edited March 10, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosmos Posted March 10, 2016 Author Report Share Posted March 10, 2016 Dlatego, to jest kaszanka.Gorzej jak dałeś gryczną paloną. Użyłem kaszę jęczmienną. Gryczanej białej nie mogłem znaleźć.Smak inny niż ten, do którego się przyzwyczaiłem i może stąd moje spostrzeżenie. Co do czosnku to lepiej sobie odpuść a zwiększ udział cebuli bo ta lepiej się z kaszanką komponuje Tak też chyba zrobię. Dzięki za podpowiedź.Cóż, przyprawy póki co kupuję gdziekolwiek. Może rzeczywiście warto zastanowić się nad własnymi ziołami. O tym wcześniej nie pomyślałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.