Jump to content

Pierwsza kaszanka Kosmosa


Kosmos

Recommended Posts

Witam :)

 

Czas pojawić się w nowym dziale.

Dziś uczyniłem kaszankę wg tego przepisu http://wedlinydomowe.pl/zlot-numer-15-w-korniku-pod-poznaniem.

Zamówiłem głowy, podgardle, płucka i wątrobę. Jakież jednak było moje zdziwienie, gdy okazało się że dostałem dwie głowy. Cóż, błąd nowicjusza. Prosząc o dwie głowy, myślałem o dwóch połówkach. No, ale dotargałem to do do domu i jakoś poszło dalej. Po wytrybowaniu głów otrzymałem prawie 2,5 kg mięsa. Trochę za dużo do kaszanki, ale nadmiar pójdzie na pasztet, a kości i inne na galaretę. Nic nie może się zmarnować.

No, ale do rzeczy.

Wszystko przygotowałem wedle przepisu, z tym że na 5 kg zamiast na 10 kg. Mam nadzieję że nie walnąłem się w proporcjach i wyszło dobrze. Nie posiadam niestety sitka 5 więc wszystko zmieliłem na 8, a wątrobę pokroiłem w kostkę 10 x 10 mm.

Chciałem jeszcze przewiązać kaszanki, żeby się nie rozwalały podczas krojenia, ale mój sposób okazał się być niewypałem. Następnym razem użyję cieńszej nici, albo innego patentu.

Mimo to, jestem zadowolony, chociaż po siedmiu godzinach w kuchni nieco zmęczony. Wyszła 1 godzina roboty na 1 kg kaszanki :)

Będzie pyszne śniadanko :D

A to wszystko dzięki Wam i forum :D

 

Dziękuję i smacznego

 

post-75453-0-92173300-1457555476_thumb.jpg

 

post-75453-0-37516800-1457555489_thumb.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Brawo  :thumbsup:  to jeszcze przed sniadaniem pokaz nam przekroj .

 

 

  Mogłeś odkręcać zamiast wiązać ale to indywidualna sprawa, mniej czasu by Ci to zajęło.
 

 

 Arkawroc, ja rowniez moje sznuruje, latwiej mi je pozniej w kapieli kontrolowac. za sznureczek, za sznureczek  :D

Link to comment
Share on other sites

Już po degustacji :D

 

Oczywiście że pyszna no i swoja przede wszystkim. Ale mam już pewne przemyślenia.

Przede wszystkim następnym razem zwiększę ilość pieprzu i majeranku, a nieco zmniejszę ilość soli. Poza tym zastanawiam się czy nie dodać czosnku, bo wg mnie pasuje do kaszanki idealnie. No i muszę wypróbować inną kaszę. Nie wiem też czy to właśnie rodzaj kaszy, czy jej ilość, ale zdecydowanie zdominowała smak. No i te kawałeczki wątroby... pychota :)

Link to comment
Share on other sites

No i muszę wypróbować inną kaszę

 

A jaką dałeś kaszę?

 

 

Nie wiem też czy to właśnie rodzaj kaszy, czy jej ilość, ale zdecydowanie zdominowała smak

 

Dlatego, to jest kaszanka.Gorzej jak dałeś gryczną paloną.

Edited by Gonzo
Link to comment
Share on other sites

Właśnie miałem zapytać o to co sugeruje Krzysiu ;) Gryczanej są dwa rodzaje biała i palona - ta druga ma mocniejszy smak gryki i jak ktoś nie lubi to lepiej dać pół na pół jęczmienna z gryczaną białą ... ;) 

Co do czosnku to lepiej sobie odpuść a zwiększ udział cebuli bo ta lepiej się z kaszanką komponuje a ilość pieprzu i majeranku raz zależy od preferencji smakowych a dwa od jakości tych składników jak masz swój majeranek i dobry nie zwietrzały pieprz to z pewnością wystarczy ilość z przepisu ... inaczej trzeba kombinować ;)

Link to comment
Share on other sites

Dlatego, to jest kaszanka.Gorzej jak dałeś gryczną paloną.

 

 

Użyłem kaszę jęczmienną. Gryczanej białej nie mogłem znaleźć.

Smak inny niż ten, do którego się przyzwyczaiłem i może stąd moje spostrzeżenie.

 

 

Co do czosnku to lepiej sobie odpuść a zwiększ udział cebuli bo ta lepiej się z kaszanką komponuje

 

Tak też chyba zrobię. Dzięki za podpowiedź.

Cóż, przyprawy póki co kupuję gdziekolwiek. Może rzeczywiście warto zastanowić się nad własnymi ziołami. O tym wcześniej nie pomyślałem. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...