Jump to content

Zakup wędzarni.

Recommended Posts

Witam, 

Chciałbym się dowiedzieć co myślicie o zakupie wędzarni z Allegro? Przeglądałem kilka ofert i jestem w stanie wydać 500-600 zł, czy w takim przedziale cenowym można kupić coś dobrego? 

http://allegro.pl/wedzarnia-stalowa-luka-z-paleniskiem-i6026362781.html

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6047670789&reco_id=3451c940-e9dc-11e5-8433-02dbbc1ee91f&ars_rule_id=201

http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-60x60x80cm-super-prezent-i5101952292.html

Te mnie zainteresowały, niestety nie potrafię sobie wyobrazić czy będą wystarczające jeśli chodzi o wielkość, jeśli chciałbym wędzieć 5-10 kg mięsa/kiełbasy jednorazowo, czy będą się nadawały do ryb oraz co mnie zaniepokoiło to płaski dach, a czytałem troszkę na forum że powinien być skośny. I czy będzie można wędzic w niej zimą? Czy nie będzie sie skraplała woda po ściankach, bo też  czytałem że nie jest to wskazane.

Będę wdzięczny za każdą radę oraz pomoc i proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam

Maciej

Ja mam cos w podobie do Pawla i swobodnie wedze ok 5 kg ,dla mnie mobilnosc jest najwazniejsza ,nie moge sobie pozwolic na rozpalenie ogniska i postawienie beczki,  elektryczne tez odpadaja .a swoja jade na podworka ( mieszkam w bloku) zaladowana na zwykly wozek z IKEA   :D NIe jestem tez specem w wedzeniu ale jeszcze nie zrobilam nic w stylu " wczesny Zboj" :tongue:

Witam

Ja miałem taką jak z 3 linku i to była kompletna porażka i wyrzucone pieniądze

problem był ze skraplaniem się wody wewnątrz wędzarni i na pokrywie dodatkowo wędliny wychodziły osmolone i nieapetyczne 

niestety dopiero  po fakcie trafiłem na to forum i opinie o tych produktach

czy będzie można wędzic w niej zimą? Czy nie będzie sie skraplała woda po ściankach, bo też  czytałem że nie jest to wskazane.

Będę wdzięczny za każdą radę oraz pomoc i proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam

Maciej

Ja miałem taką jak w poz 3. Myślałem na początku że jest super, poprzerabiałem ją na wszelkie możliwe sposoby, ociepliłem, zrobiłem na kółkach, w środku zastosowałem blachę dyfuzyjną, w dnie powierciłem otwory odpowietrzające, do paleniska zrobiłem ruszt ipt. Wędzonki były często osmolone, kwaśne, nieapetyczne. Wówczas za poradą Wędzarniczej Braci, pozbyłem się tego wynalazku. Posiadałem starą szafkę ubraniową, przerobiłem i dostosowałem do wędzenia. Od tej pory wszystkie wyroby są super, chociaż przyznam że cały czas się uczę sztuki wędzarniczej a swoją wędzarnie ulepszam. Żebyś nie myślał że sobie to wszystko wymyśliłem przedstawiam fotki wędzarni którą chcesz kupić, oraz wędzarnie przerobioną przeze mnie wykonaną z szafki ubraniowej, oraz wyroby wędzone w niej. W takiej wędzarni można wędzić cały rok.

Nie polecam małej wędzarni, ponieważ będziesz i tak po czasie zmienić na inną.

post-65226-0-73744000-1458928086_thumb.jpg

post-65226-0-05114100-1458928117_thumb.jpg

post-65226-0-51205000-1458928144_thumb.jpg

post-65226-0-45615200-1458928170_thumb.jpg

post-65226-0-26626200-1458928224_thumb.jpg

post-65226-0-08452300-1458928508_thumb.jpg

Edited by marula3