Jump to content

Peklowanie na sucho - jak długo trzymać


gregada

Recommended Posts

Witam.


 


Szukałem ale nie znalazłem informacji. Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź, jak długo mogę przetrzymać mięso mielone na kiełbasę, zapeklowane solą peklującą, w lodówce?


W tej chwili jest już drugi dzień, ale chciałbym jeszcze ze trzy dni przeczekać, tak żeby wędzić bliżej świąt. Czy mogę i czy to nie wpłynie na jakość mięsa?   Będę wdzięczny za pomoc.


Link to comment
Share on other sites

 

 

jak długo mogę przetrzymać mięso mielone na kiełbasę, zapeklowane solą peklującą,
 

Jeżeli mięso jest już zmielone to nie wróżę mu długiego żywota.

Co innego, gdyby było zapeklowane w kawałkach.

Zrób tę kiełbasę jak najszybciej. Uwędź i obrób termicznie (parzenie lub podpiekanie) a potem, przed świętami podwędź ją jeszcze zimnym dymem.

Będzie prima sort.

Nic nie napisałeś, jaka to będzie gatunkowo kiełbasa. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

mięso w kawałkach wielkości śliwki (zapeklowane 18g\1kg) trzymam w lodowce 7 dni tem 4-6*C nigdy nie było skuchy .Kiełbasy tak peklowane mają inny smak jak peklowane bardzo krótko

 

Tak samo ok. 5-6 dni - temperatura 4*C

Link to comment
Share on other sites

@gregada,

Ta na przyszłość - poczytaj Akademię DZIADKA ze strony głównej:  PRODUKCJA_KIEŁBASY

Gdybyś to mięsko peklował w kawałkach, to jak piszą koledzy, można spokojnie przedłużyć czas peklowania.

Jednak w mięsie zmielonym rozwijają się bakterie w tempie proporcjonalnym do powierzchni rozdrobnionych kawałków.

Link to comment
Share on other sites

jak mus to mus... ważna temperatura... jak wcześniej koledzy pisali, to w temp ok 3-5 stopni spokojnie tydzień potrzymasz... ważne też jak zapeklowałeś mięso....

Jak nie masz warunków, to po prostu weź i schłodz surowiec do 0 stopni... i  nic się nie stanie....

Link to comment
Share on other sites

 

 

jak długo mogę przetrzymać mięso mielone na kiełbasę, zapeklowane solą peklującą, w lodówce?
 

 

 

jak wcześniej koledzy pisali, to w temp ok 3-5 stopni spokojnie tydzień potrzymasz...

Najwyżej wyrzuci albo z determinacją zje na obiad mielone  :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 year later...

 

 

Jak długo mogę trzymać mięso peklowane 17g/kg peklosól zapakowane próżniowo? Oczywiście lodówka temp 4 stopnie. Bez przypraw.

To zależy, czy całe mięśnie, czy kawałki na kiełbasę.

Te pierwsze - 3 tygodnie spokojnie. Praktykowałam 4 tygodnie.

Na kiełbasę - do tygodnia.

Mięsa powinny byś przewracane. 

Wszystko oczywiście zależy od stanu skażenia mięsa w momencie pakowania. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...