gregada Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 Witam. Szukałem ale nie znalazłem informacji. Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź, jak długo mogę przetrzymać mięso mielone na kiełbasę, zapeklowane solą peklującą, w lodówce?W tej chwili jest już drugi dzień, ale chciałbym jeszcze ze trzy dni przeczekać, tak żeby wędzić bliżej świąt. Czy mogę i czy to nie wpłynie na jakość mięsa? Będę wdzięczny za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregada Posted March 15, 2016 Author Report Share Posted March 15, 2016 Nie, żadnych przypraw nie dodawałem, tylko peklosól i mięso. Już obniżyłem temperaturę i przeciągnę jeszcze ze dwa dni....potem dodam przyprawy i do wędzenia. Bardzo dziękuje za pomoc! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 Dlaczego chcesz wedzic "blizej swiat " ?. Kielbase bym zrobil i uwedzil , mnie osobiscie lepiej smakuje jak jest pare dni w lodowce.Taka jak by to powiedziec "przlezana". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 jak długo mogę przetrzymać mięso mielone na kiełbasę, zapeklowane solą peklującą, Jeżeli mięso jest już zmielone to nie wróżę mu długiego żywota.Co innego, gdyby było zapeklowane w kawałkach.Zrób tę kiełbasę jak najszybciej. Uwędź i obrób termicznie (parzenie lub podpiekanie) a potem, przed świętami podwędź ją jeszcze zimnym dymem.Będzie prima sort.Nic nie napisałeś, jaka to będzie gatunkowo kiełbasa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 mięso w kawałkach wielkości śliwki (zapeklowane 18g\1kg) trzymam w lodowce 7 dni tem 4-6*C nigdy nie było skuchy .Kiełbasy tak peklowane mają inny smak jak peklowane bardzo krótko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 mięso w kawałkach wielkości śliwki (zapeklowane 18g\1kg) Grzegorzu, w tej "śliwce" diabeł siedzi Pozdrawiam cieplutko i podziwiam wyroby. P.S. Zapomniałam o przyprawach i ich bakteriostatycznej funkcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 mięso w kawałkach wielkości śliwki (zapeklowane 18g\1kg) trzymam w lodowce 7 dni tem 4-6*C nigdy nie było skuchy .Kiełbasy tak peklowane mają inny smak jak peklowane bardzo krótko Tak samo ok. 5-6 dni - temperatura 4*C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregada Posted March 15, 2016 Author Report Share Posted March 15, 2016 Kiełbaska będzie gruba krakowska , cienka biała i golonkowa. Mielona i peklowana była w niedziele nabijać chciałem w sobote. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 @gregada,Ta na przyszłość - poczytaj Akademię DZIADKA ze strony głównej: PRODUKCJA_KIEŁBASYGdybyś to mięsko peklował w kawałkach, to jak piszą koledzy, można spokojnie przedłużyć czas peklowania.Jednak w mięsie zmielonym rozwijają się bakterie w tempie proporcjonalnym do powierzchni rozdrobnionych kawałków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregada Posted March 15, 2016 Author Report Share Posted March 15, 2016 ok dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 jak mus to mus... ważna temperatura... jak wcześniej koledzy pisali, to w temp ok 3-5 stopni spokojnie tydzień potrzymasz... ważne też jak zapeklowałeś mięso....Jak nie masz warunków, to po prostu weź i schłodz surowiec do 0 stopni... i nic się nie stanie.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Kiełbaska będzie gruba krakowska , cienka biała i golonkowa. Mielona i peklowana była w niedziele nabijać chciałem w sobote. ...golonkowa? - daj przepis albo linka.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 ...golonkowa? - daj przepis albo linka.... http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone/539-kielbasa-golonkowa-wedzona https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1979-moje-wedzonki-i-kielbaski/?do=findComment&comment=46355 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 jak długo mogę przetrzymać mięso mielone na kiełbasę, zapeklowane solą peklującą, w lodówce? jak wcześniej koledzy pisali, to w temp ok 3-5 stopni spokojnie tydzień potrzymasz... Najwyżej wyrzuci albo z determinacją zje na obiad mielone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian2347 Posted December 10, 2017 Report Share Posted December 10, 2017 witam kawałki mięsa na kiełbasę swojską ile można peklować i jaki jest najlepszy czas peklowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 10, 2017 Report Share Posted December 10, 2017 Peklosola dwie doby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian2347 Posted December 10, 2017 Report Share Posted December 10, 2017 dziękuje za odpowiedz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted November 16, 2019 Report Share Posted November 16, 2019 (edited) Odświeżę trochę kotleta.Jak długo mogę trzymać mięso peklowane na sucho, 17g/kg peklosól zapakowane próżniowo? Oczywiście lodówka temp 4 stopnie. Bez przypraw.Pozdrawiam Krzysztof Edited November 16, 2019 by krzysio59 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 16, 2019 Report Share Posted November 16, 2019 Jak długo mogę trzymać mięso peklowane 17g/kg peklosól zapakowane próżniowo? Oczywiście lodówka temp 4 stopnie. Bez przypraw. To zależy, czy całe mięśnie, czy kawałki na kiełbasę.Te pierwsze - 3 tygodnie spokojnie. Praktykowałam 4 tygodnie.Na kiełbasę - do tygodnia.Mięsa powinny byś przewracane. Wszystko oczywiście zależy od stanu skażenia mięsa w momencie pakowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted November 16, 2019 Report Share Posted November 16, 2019 Mięso mielone.Pakowane próżniowo-przewracanie raczej niemożliwe chyba że całego woreczka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 16, 2019 Report Share Posted November 16, 2019 Mięso mielone. 48h, max 3 doby.Przewracamy całe woreczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts