Emilwopr13 Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Witam Proszę o informacje jaka jest różnica między mięsem macior a mięsem wieprzy. W rozmowie telefonicznej z pracownikiem hurtowni mięsnej uzyskałem informacje że mięso z macior jest gorsze od mięsa z wieprzy. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Jeszcze może powiedział, że potrafi poznać, która to karkówka z wieprzka, a która z loszki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 Maciory i knury sa u na ubijane w osobnej rzezni i mieso idzie na produkcje dla zwierzat. Znajomy ktory tam pracowal twierdzil ze mieso jest zlej jakosci, u knura ktory smierdzi to jest dla mnie zrozumiale ale co by mialo byc z miesem macior tego nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filemonek Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 No knura do loszki to nie porównujmy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 W ostatnich dniach żywiec wieprzka 120kg kupowaliśmy po 4 - 4,50zł/kg, macior okolice 200kg i więcej, po 3,50.Maciora jest dużo starsza i nie ma tak delikatnego mięsa. Gotowanie łba trwało o wiele dłużej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybiarzbobromir Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 yogi, a czy mięso z tej "osobnej rzeźni" na jedzenie dla zwierząt jest badane? Pytam pod kątem takiego mięsa, które może później trafić do sklepów z "bonusem" typu włosień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dymowski Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 (edited) Wydaje mi się , że Emilwopr13 nie chodzi o różnicę w smaku mięsa pomiędzy knurem a maciorą , bo ta pewnie jest wyraźna a różnicą pomiędzy mięsem kastrowanego wieprza i loszki , świni która nie miała potomstwa. Dawno temu słyszałem tą teorię ale ja nie potrafiłem wyczuć różnicy w smaku mięsa. Edited March 18, 2016 by Dymowski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 19, 2016 Report Share Posted March 19, 2016 Muszę tu wprowadzić trochę zootechnicznej wiedzy, odnośnie świni domowej i poprawnego nazewnictwa :- Knur - Samiec z jajami zdolny w każdej chwili do użytkowania rozpłodowego - mięso nie nadaje się do spożycia- Locha lub maciora - samica użytkowana rozpłodowo - mięso dobrej jakości, zależy od wieku, im maciora starsza, to walory kulinarne zmieniają się, im starsza mięso ciemniejsze, o mniejszej zawartości wody - Wieprz - wykastrowany samiec - przeznaczony na tucz- Loszka - samica przeznaczona na tucz - Tucznik - wieprz lub loszka przeznaczona na tucz do określonej wagi - przeznaczony na ubój Możemy też mieć do czynienia z przypadkami wnętrostwa.... Tu zdania uczonych są podzielone, ale najczęściej mięso jest niezbyt dobre... Mniemam, że jasno napisałem o co kaman z tymi świniami.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted March 20, 2016 Report Share Posted March 20, 2016 yogi, a czy mięso z tej "osobnej rzeźni" na jedzenie dla zwierząt jest badane? Pytam pod kątem takiego mięsa, które może później trafić do sklepów z "bonusem" typu włosieńZ kolega ktory tam pracowal nie mam juz kontaktu ale przypuszczam ze bylo takze badane. Co do pojec "knur" "maciora" "wneter" itd. to nie trzeba mi tlumaczyc, wiem o co kaman. W moim poscie chcialem powiedziec tylko i wylacznie ze mieso z macior i knurow ktore sa ubijane w tej rzezni jest zakwalifikowane do tej samej kategori, czyli na karme dla zwierzat. Smak miesa z knura znam i dla mnie jest niejadalne, ale dlaczego mieso z maciory jest takze zakwalifikowane jakosciowo jako karma dla zwierzat? Niestety jeszcze nie mialem przyjemnosci konsumowania tego specjalu (a moze mialem a nie wiem?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 20, 2016 Report Share Posted March 20, 2016 Napisawszy nieco o knurach i maciorach otrzymałem na pw wiadomość następującej treści- cytuję w całości: "Od kiedy to knury mają jaja? Czy kol.Pis też ma to samo co knury?" Może ktoś podpowie co i czy mam odpowiedzieć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 20, 2016 Report Share Posted March 20, 2016 PW to prywatna korespondencja i stąd ta prywatna wycieczka.Zapewne autorowi chodziło o termin "Jądra". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emilwopr13 Posted March 21, 2016 Author Report Share Posted March 21, 2016 Dzięki za odpowiedzi. Temat się fajnie rozwinął.Ostatnio podpytałem kierownika z działu mięsnego w Selgrosie o różnice między mięsem z macior a z wieprzy.Odpowiedział że mięso z macior jest dużo gorzej jakości (jest dużo twardsze) i jest przeznaczone dla zwierząt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
walka Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Ja mysle ze aby uzyskac slonine o grubosci powyzej 8cm i ladnie poprzerastana mieskiem/jak to uzyskuja na Podlasiu / to swinka musi byc w wadze powyzej 250 kg . Loszkabedzie minimum raz prosna chyba ze bedzie to wieprz.Moze to nie jest stara macioraale boczki i slonine ma lepszej wartosci niz tucznik o wadze do 120kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Ludzie - opamiętania trochę, kierownik w Selgrosie wie lepiej... Zacznijmy od początku.... żywienie ... Maciory się żywi .... tuczniki płci męskiej i żeńskiej tuczy, czy już jasne - w czym tkwi różnica..... A taka maciora 250kg to prośna już była i z osiem razy.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
walka Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Chyba pomyliles z kotka co moze miec dwa razy do roku male Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Walka - nie pomyliłem, ale zapytam ile miotów w ciągu roku wydaje zdrowa, dobrze utrzymana maciora .... podpowiedź, okres ciąży świni domowej to około 114 dni.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Żeby słonina była gruba to na początku należy zmienić rasę świń na starą odmianę zwaną Złotnicką, dla zainteresowanych trochę wiedzy na ten temat poniżej.http://ptz.icm.edu.pl/download/2015/tom_11_2/VIII%20Janiszewski.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Odpowiedział że mięso z macior jest dużo gorzej jakości (jest dużo twardsze) i jest przeznaczone dla zwierząt. A wiec wypowiedz pana kierownika potwierdza to co powiedzial moj kolega ze mieso macior jest przeznaczane na karme dla zwierzat. Przypuszczam ze chodzi tu o naprawde stare i "wyeksploatowame" maciory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 (edited) To nie odmiana Złotnicka, tylko rasa Złotnicka Pstra, która to , z ras rodzimych, ma największe tendencje do otłuszczenia podskórnego. Często w marketach są promocje na karkówkę, średnio taka waży 5-6kg, dobra cena - ciekawe czy to z dużych tuczników ? A na karmę dla psów to idą kastraty i maciory, ale takie naprawdę powyżej 250- 300kg i to nie zawsze..... Resztę człowiek zje.... Edited March 21, 2016 by pis67 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Rasa Złotnicka, odmiana Pstra... tak bym powiedział, ale ja tam nie znam się, zabiegany i zarobiony jestem przed świętami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Żadna odmiana - rasa Złotnicka Pstra (złp) lub jest jeszcze Złotnicka Biała (zb), ale ta ma się słabo.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Przecież wiem co oznacza symbolika, sam podesłałem link do pliku który to wszystko opisuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maly1103 Posted May 6, 2019 Report Share Posted May 6, 2019 Witam czy da się odróżnić półtuszę jak się kupuje czy to świnki od knura (samca) bo ostatnio kupiłem i był knur nie dało się tego jeść Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 6, 2019 Report Share Posted May 6, 2019 czy da się odróżnić półtuszę jak się kupuje czy to świnki od knura (samca) bo ostatnio kupiłem i był knur nie dało się tego jeść Da się odróżnić, po cyckach Przeznaczone na mięso (a nie na rozród) tuczniki męskie są kastrowane.Jednak czasami trafi się tzw. wnętrak, czyli osobnik, któremu jedno jądro nie zeszło do moszny i pozostało w jamie brzusznej.Osobiście wyczuwam takiego osobnika z daleka i żadne wędzenia i pieczenia nie usuną tego zapachu. Jednak są ludzie mniej wrażliwi na ten zapach i mogą spokojnie to jeść Wg mnie powinieneś mięso oddać do hurtowni.Na wszelki wypadek zawsze zamawiam damską sztukę mimo, że ma mniejsze schaby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 6, 2019 Report Share Posted May 6, 2019 Da się odróżnić, po cyckach to knur nie ma czy ma ich mniej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.