Jump to content

Różnica między mięsem macior a wieprzy


Emilwopr13

Recommended Posts

Maciory i knury sa u na ubijane w osobnej rzezni i mieso idzie na produkcje dla zwierzat. Znajomy ktory tam pracowal  twierdzil ze mieso jest zlej jakosci, u knura ktory smierdzi to jest dla mnie zrozumiale ale co by mialo byc z miesem macior tego nie wiem.

Link to comment
Share on other sites

W ostatnich dniach żywiec wieprzka 120kg kupowaliśmy po 4 - 4,50zł/kg, macior okolice 200kg i więcej, po 3,50.

Maciora jest dużo starsza i nie ma tak delikatnego mięsa. Gotowanie łba trwało o wiele dłużej.

Link to comment
Share on other sites

Guest Dymowski
Wydaje mi się , że Emilwopr13 nie chodzi o różnicę w smaku mięsa pomiędzy knurem a maciorą , bo ta pewnie jest wyraźna a różnicą pomiędzy mięsem kastrowanego wieprza i loszki , świni która nie miała potomstwa. Dawno temu słyszałem tą teorię ale ja nie potrafiłem wyczuć różnicy w smaku mięsa. Edited by Dymowski
Link to comment
Share on other sites

Muszę tu wprowadzić trochę zootechnicznej wiedzy, odnośnie świni domowej i poprawnego nazewnictwa :

- Knur - Samiec z jajami zdolny w każdej chwili do użytkowania rozpłodowego  - mięso nie nadaje się do spożycia

- Locha lub maciora - samica użytkowana rozpłodowo - mięso dobrej jakości, zależy od wieku, im maciora starsza, to walory kulinarne zmieniają się, im starsza mięso ciemniejsze, o

  mniejszej zawartości wody  

- Wieprz - wykastrowany samiec - przeznaczony na tucz

- Loszka - samica przeznaczona na tucz 

- Tucznik - wieprz lub loszka przeznaczona na tucz do określonej wagi - przeznaczony na ubój

 

 Możemy też mieć do czynienia z przypadkami wnętrostwa....  Tu zdania uczonych są podzielone, ale najczęściej mięso jest niezbyt dobre... :cool:

 

Mniemam, że jasno napisałem o co kaman  z tymi świniami....  :cool:      

Link to comment
Share on other sites

yogi, a czy mięso z tej "osobnej rzeźni" na jedzenie dla zwierząt jest badane? Pytam pod kątem takiego mięsa, które może później trafić do sklepów z "bonusem" typu włosień

Z kolega ktory tam pracowal nie mam juz kontaktu ale przypuszczam ze bylo takze badane. Co do pojec "knur" "maciora" "wneter" itd. to nie trzeba mi tlumaczyc, wiem o co kaman. W moim poscie chcialem powiedziec tylko i wylacznie ze mieso z macior i knurow ktore sa ubijane w tej rzezni jest zakwalifikowane do tej samej kategori, czyli na karme dla zwierzat. Smak miesa z knura znam i dla mnie jest niejadalne, ale dlaczego mieso z maciory jest takze zakwalifikowane jakosciowo jako karma dla zwierzat? Niestety jeszcze nie mialem przyjemnosci konsumowania tego specjalu (a moze mialem a nie wiem?)

Link to comment
Share on other sites

Napisawszy nieco o knurach i maciorach otrzymałem na pw wiadomość następującej treści- cytuję w całości:

 

 

"Od kiedy to knury mają jaja? Czy kol.Pis też ma to samo co knury?"

 

Może ktoś podpowie co i czy mam odpowiedzieć?  :cool: 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Temat się fajnie rozwinął.

Ostatnio podpytałem kierownika z działu mięsnego w Selgrosie o różnice między mięsem z macior a z wieprzy.

Odpowiedział że mięso z macior jest dużo gorzej jakości (jest dużo twardsze) i jest przeznaczone dla zwierząt.

Link to comment
Share on other sites

Ja mysle ze aby uzyskac slonine o grubosci powyzej 8cm i ladnie poprzerastana mieskiem

/jak to uzyskuja na Podlasiu / to swinka   musi  byc w wadze powyzej 250 kg . Loszka

bedzie minimum raz prosna chyba ze bedzie to wieprz.Moze to nie jest stara maciora

ale boczki i slonine ma lepszej wartosci niz tucznik o wadze do 120kg.

Link to comment
Share on other sites

Ludzie - opamiętania trochę, kierownik w Selgrosie wie lepiej...  :cool:

Zacznijmy od początku.... żywienie ...  Maciory się żywi ....  tuczniki płci męskiej i żeńskiej tuczy, czy  już jasne - w czym tkwi różnica.....  :cool:   

 

A taka maciora 250kg to prośna już była i z osiem razy....  :cool: 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Odpowiedział że mięso z macior jest dużo gorzej jakości (jest dużo twardsze) i jest przeznaczone dla zwierząt.

A wiec wypowiedz pana kierownika potwierdza to co powiedzial moj kolega ze mieso macior jest przeznaczane na karme dla zwierzat. Przypuszczam ze chodzi tu o naprawde stare i "wyeksploatowame" maciory.

Link to comment
Share on other sites

To nie odmiana Złotnicka, tylko rasa Złotnicka Pstra, która to , z ras rodzimych, ma największe tendencje do  otłuszczenia podskórnego. :cool:


Często w marketach są promocje na karkówkę, średnio taka  waży 5-6kg, dobra cena - ciekawe czy to z dużych tuczników ? :cool:

A na karmę dla psów to idą kastraty i maciory, ale takie naprawdę powyżej 250- 300kg i to nie zawsze.....  Resztę człowiek zje....  :cool:      

Edited by pis67
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

 

 

czy da się odróżnić półtuszę jak się kupuje czy to świnki od knura (samca) bo ostatnio kupiłem i  był knur nie dało się tego jeść

Da się odróżnić, po cyckach :D

Przeznaczone na mięso (a nie na rozród)  tuczniki męskie są  kastrowane.

Jednak czasami trafi się tzw. wnętrak, czyli osobnik, któremu jedno jądro nie zeszło do moszny i pozostało w jamie brzusznej.

Osobiście wyczuwam takiego osobnika z daleka i żadne wędzenia i pieczenia nie usuną tego zapachu. 

Jednak są ludzie mniej wrażliwi na ten zapach i mogą spokojnie to jeść  :facepalm:

Wg mnie powinieneś mięso oddać do hurtowni.

Na wszelki wypadek zawsze zamawiam damską sztukę mimo, że ma mniejsze schaby.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...