Maxell Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Kiełbaski castor fiber Składniki: - mięso z castor fiber 2 kg (z bobra)- mięso z dzika lub wieprzowe kl. II 2,5 kg- mięso z udźców indyka 0,5 kg- pieprz 1,5 g/kg- czosnek 2 g/kg- ziarna jałowica 1 g/kg- czerwone, wytrawne wino 20 g/kg- peklosól 17-22 g/kg- jelita wieprzowe Sposób wykonania: Mięso z bobra podczas rozbioru pozbawiamy tłuszczu. Zauważyłem, że tłuszcz ten ma niską temperaturę topnienia, dlatego warto go zastąpić w kiełbasach tłuszczem z dzika lub wieprzowym. Wszystkie rodzaje mięsa w tym mięso z indyka po usunięciu skóry, błon, ścięgien oraz wytrybowaniu kości peklujemy na sucho, każdy rodzaj mięsa osobno. Dodajemy też wino, mieszamy i odstawiamy w naczyniu do peklowania na 3-5 dni w chłodne miejsce. Następnie mięso z bobra oraz kl. II z dzika lub wieprzowe rozdrabniamy na sitku 6 mm, a mięso z indyka na sitku 8-10 mm. Mieszamy wszystkie rodzaje mięsa, dodajemy przyprawy i wyrabiamy farsz do momentu uzyskania odpowiedniej kleistości. Można dodać wody, ale bardzo mało i w niewielkich ilościach, mieszając, wyrabiając farsz obserwujemy jak się wchłania. Mięso "castora" jest specyficzne ze względu na rodzaj tłuszczu oraz chłonięcie wody. Jeśli dodamy ich za dużo to kiełbasa będzie „płakała”. Przygotowaną masą mięsną napełniamy jelita i odkręcamy w parki, jak na kiełbasę myśliwską. Odwieszamy na 1-2 h w temp. otoczenia lub w temp. do 10 stopni na noc. W wędzarni Borniak montujemy wentylator, ustawiamy temperaturę na 50 stopni, kominek ustawiamy na otwarty maksymalnie, wieszamy kiełbaski i suszymy je do momentu, aż ich powierzchnia będzie w dotyku sucha. Montujemy generator, zasypujemy zrębkami, ustawiamy temp. na 50 stopni, szyber w kominku ustawiamy pod katem 45 stopni i wędzimy kiełbaski do uzyskania brązowej barwy. Następnie podnosimy temp. w wędzarni do 100-110 stopni na termostacie, wyłączamy generator dymu, zamykamy szyber i pieczemy kiełbaski do osiągnięcia wewnątrz temperatury ok. 70-72 stopnie. Przenosimy kiełbaski do chłodnego pomieszczania i studzimy Smacznego:Robert - beiot Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smoky 58 Posted May 1, 2016 Report Share Posted May 1, 2016 Moin Moin,wusste nicht das man Biber essen kann. Moin moin,nie wiedziałem, że można jeść bobra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted May 2, 2016 Report Share Posted May 2, 2016 Na Alasce ludzie jedzą bobry, i bardzo sobie chwalą . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viszna Posted May 2, 2016 Report Share Posted May 2, 2016 nie wiedziałem, że można jeść bobra W Polsce może być problem nie tyle z konsumpcją , ale z przygotowaniem posiłku, bo: (cytat z wikipedia)W większości krajów europejskich Castor fiber podlega ochronie na podstawie dwóch aktów prawnych: Konwencji o ochronie gatunków dzikiej flory i fauny europejskiej oraz ich siedlisk oraz Dyrektywy Siedliskowej. W Polsce jest gatunkiem częściowo chronionym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 2, 2016 Author Report Share Posted May 2, 2016 Na Suwalszczyźnie wydano sporo zezwoleń na odstrzał, aby zmniejszyć nieco rozrastającą się w zastraszający sposób populację tych ssaków. Beiot skrzętnie wykorzystał nadarzająca się okazję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 15, 2019 Report Share Posted September 15, 2019 dlatego warto go zastąpić w kiełbasach tłuszczem z dzika l A tłuszcz z dzika to ma wysoką? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted September 15, 2019 Report Share Posted September 15, 2019 Arkadiusz należy Ci sięZa odkrycie archeologiczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.