Jump to content

Kiełbasa z bobra wg beiot'a. Castor fiber


Maxell

Recommended Posts

Kiełbaski castor fiber

 

post-39694-0-19833600-1458230065_thumb.jpg
 

 

Składniki:

 

- mięso z castor fiber  2 kg (z bobra)

- mięso z dzika lub wieprzowe kl. II 2,5 kg

- mięso z udźców indyka 0,5 kg

- pieprz 1,5 g/kg

- czosnek 2 g/kg

- ziarna jałowica 1 g/kg

- czerwone, wytrawne wino 20 g/kg

- peklosól 17-22 g/kg

- jelita wieprzowe

 

 Sposób wykonania:

 

Mięso z bobra podczas rozbioru pozbawiamy tłuszczu. Zauważyłem, że tłuszcz ten ma niską temperaturę topnienia, dlatego warto go zastąpić w kiełbasach tłuszczem z dzika lub wieprzowym. Wszystkie rodzaje mięsa w tym mięso z indyka po usunięciu skóry, błon, ścięgien oraz wytrybowaniu kości peklujemy na sucho, każdy rodzaj mięsa osobno. Dodajemy też wino, mieszamy i odstawiamy w naczyniu do peklowania na 3-5 dni w chłodne miejsce. Następnie mięso z bobra oraz kl. II z dzika lub wieprzowe rozdrabniamy na sitku 6 mm, a mięso z indyka na sitku 8-10 mm. Mieszamy wszystkie rodzaje mięsa, dodajemy przyprawy i wyrabiamy farsz do momentu uzyskania odpowiedniej kleistości. Można dodać wody, ale bardzo mało i w niewielkich ilościach, mieszając, wyrabiając farsz obserwujemy jak się wchłania. Mięso "castora" jest specyficzne ze względu na rodzaj tłuszczu oraz chłonięcie wody. Jeśli dodamy ich za dużo to kiełbasa będzie „płakała”. Przygotowaną masą mięsną napełniamy jelita i odkręcamy w parki, jak na kiełbasę myśliwską.

 

Odwieszamy na 1-2 h w temp. otoczenia lub w temp. do 10 stopni na noc.

 

W wędzarni Borniak montujemy wentylator, ustawiamy temperaturę na 50 stopni, kominek ustawiamy na otwarty maksymalnie, wieszamy kiełbaski i suszymy je do momentu, aż ich powierzchnia będzie w dotyku sucha. Montujemy generator, zasypujemy zrębkami, ustawiamy temp. na 50 stopni, szyber w kominku ustawiamy pod katem 45 stopni i wędzimy kiełbaski do uzyskania brązowej barwy. Następnie podnosimy temp. w wędzarni do 100-110 stopni na termostacie, wyłączamy generator dymu, zamykamy szyber i pieczemy kiełbaski do osiągnięcia wewnątrz temperatury ok. 70-72 stopnie.

 

Przenosimy kiełbaski do chłodnego pomieszczania i studzimy

 

Smacznego:

Robert - beiot

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

 

 

nie wiedziałem, że można jeść bobra

W Polsce może być problem nie tyle z konsumpcją :thumbsup:  , ale z przygotowaniem posiłku, bo: (cytat z wikipedia)

W większości krajów europejskich Castor fiber podlega ochronie na podstawie dwóch aktów prawnych: Konwencji o ochronie gatunków dzikiej flory i fauny europejskiej oraz ich siedlisk oraz Dyrektywy Siedliskowej. W Polsce jest gatunkiem częściowo chronionym

Link to comment
Share on other sites

Na Suwalszczyźnie wydano sporo zezwoleń na odstrzał, aby zmniejszyć nieco rozrastającą się w zastraszający sposób populację tych ssaków. Beiot skrzętnie wykorzystał nadarzająca się okazję. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...